Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Doe-het-zelf-vochtbestrijding: stappenplan en mogelijkheden

vochtproblemen boren muren

Opstijgend grondvocht is een kwaal waar veel oudere woningen mee te kampen hebben. Het wordt veroorzaakt door een gebrekkige of niet-aanwezige waterkeringslaag in de fundering. Hierdoor kan grondvocht ongehinderd in de muren trekken en na verloop van tijd gaan ‘opstijgen’ in de muren. In dit artikel kun je lezen hoe je opstijgend grondvocht zelf kunt behandelen.

Benieuwd naar de prijs van professionele vochtbestrijders?
Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

Opstijgend grondvocht zelf behandelen

Als je opstijgend vocht zelf wil behandelen, is er eigenlijk maar één effectieve methode die je kunt uitvoeren: het injecteren van de muur. Bij het injecteren van muren worden er gaten in de muur geboord die geïnjecteerd worden met een waterafstotend injectiemiddel zoals Dryzone. Vaak gaat het om een gel op basis van Siloxaan. De chemisch componenten in de gel gaan een reactie aan met de elementen in de muur en hierdoor ontstaat een waterafstotende laag die het opstijgende vocht tegenhoudt.

 

Stappenplan zelf muur injecteren: producten en materialen

Wanneer je zeker weet dat het vochtprobleem veroorzaakt wordt door opstijgend grondvocht en niet door een vochtige buitengevel of gebrekkige ventilatie, dan kun je ervoor kiezen om zelf de muur te injecteren. Je kunt hiervoor onderstaand stappenplan aanhouden.

 

Stap 1: voorbereiden van de ondergrond
Indien er een bepleistering op de muur aanwezig is, dan is het noodzakelijk dat je de beschadigde delen zoveel mogelijk afkapt (tot ongeveer tot 20 centimeter boven de aangetaste gebieden). Met een platte (elektrische) beitel gaat dit meestal het snelst. De ondergrond dien je daarna goed stofvrij te maken. Zijn er voegen of barsten in de muur? Deze kun je herstellen met een cementgebonden herstelmortel. Het is belangrijk dat alle gaten en scheuren zoveel mogelijk worden gerepareerd.

 

Stap 2: aftekenen van de boorgaten
Om de muur te kunnen injecteren, moet er eerst een reeks gaten geboord worden. Deze gaten dien je over de gehele lengte van de muur te boren, net boven de vloerpas, in de onderste horizontale voeg. Teken, voordat je gaat boren, eerst de boorgaten af op de muur (met een tussenafstand van 10 cm). Is er geen spouwmuur aanwezig, dan kan je de gaten ook langs buitenaf boren. Zo hoef je binnen geen stof te maken en schade aan te richten.

 

Stap 3: boren van de gaten
Voor het boren kun je het beste een lange steenboor van 12mm gebruiken. Hoe diep je moet boren is afhankelijk van de dikte van de muur, maar je moet in ieder geval 90 tot 95% van de muurdikte aanhouden. Is de muur bijvoorbeeld 9 cm dik, dan moet je een boordiepte van 8 cm aanhouden. Bij 19 cm dikte moet je 17 cm aanhouden, enz. Wikkel wat universele tape om de steenboor heen om de juiste boordiepte te markeren. Boor nu alle gaten in de muur en verwijder daarna met een stofzuiger zorgvuldig het boorgruis uit de gaten.

 

Stap 4: injecteren van de muur
Nu de gaten geboord zijn, kun je beginnen met het daadwerkelijke injecteren van de muur. Met een spuitpistool (en een slangetje) breng je de gel in het boorgat aan. Begin achterin het gat en werk in een vloeiende beweging naar voren. De boorgaten dienen volledig met de gel gevuld te zijn.

 

Stap 5: afwerken van de muur
Na het injecteren kunnen de boorgaten dichtgemaakt worden met een reparerende mortel. Het verdere proces van afwerken hangt geheel af van je wensen. Indien er een nieuwe kalkpleister aangebracht moet worden, dan kan het in sommige gevallen nodig zijn om een zoutbufferende mat aan te brengen. Dit is een speciale weefselmat die onder de pleisterlaag wordt aangebracht om te voorkomen dat zoutuitbloei (salpeter) de pleisterlaag gaat beschadigen. Je kunt er ook voor kiezen om de muur eerst lange tijd te laten drogen en dan eventuele salpetervorming te behandelen, alvorens de muur opnieuw te gaan bepleisteren.

 

Verschil injecteren en impregneren

De begrippen ‘injecteren’ en ‘impregneren’ worden nogal eens door elkaar gebruikt maar ze betekenen totaal iets verschillends. Bij impregneren wordt een hydrofoberende vloeistof op de buitenzijde van de gevel aangebracht. Deze vloeistof trekt vervolgens zelf in de muur (impregneert). Bij injecteren wordt een geheel andere vloeistof gebruikt en wordt deze in de muur aangebracht. Het injecteren van muren wordt gedaan ter bestrijding van opstijgend vocht. Impregneren heeft als doel om de gevel te beschermen tegen doorslaand vocht. Met de nodige kennis en expertise kan je zelf je gevel impregneren, maar om zeker te zijn van een optimaal resultaat schakel je best een specialist in.

 

Zelf doen of laten doen?

Vochtbestrijding is vaak een zaak van geduld hebben. Vergis je niet in de hoeveelheid vocht die een muur kan opnemen. Dat kan per lopende meter wel oplopen van 50 tot 70 liter water! Om volledig uit te kunnen drogen (na behandeling) heeft een muur lang nodig. Je kunt de gemiddelde droogtijd berekenen door de dikte van de muur te nemen en te delen door 2. Een muur van 20 cm dik heeft gemiddeld 20:2=10 maanden nodig om volledig uit te kunnen drogen.

In de tussentijd kan er tijdelijk salpetervorming op de muur ontstaan. Deze moet ook behandeld worden, tenzij er in lagen wordt gewerkt en er speciale pleistermaterialen toegepast worden. Zelf vocht bestrijden is goed mogelijk maar het is een kwestie van lange adem. Door de scherpere prijzen en het verlaagde BTW-tarief, komt het vaak niet veel duurder uit om te kiezen voor een professionele vochtbestrijder.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders