Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelderdichting

Een kelder is, samen met de funderingen, de basis van een stabiel gebouw. Zijn de keldermuren niet bestand tegen de druk van het grondwater, dan kan je te maken krijgen met vochtige keldermuren, schimmels en andere vochtproblemen. Dankzij kelderdichting (= kelderbekuiping) kan je jouw kelder gelukkig waterdicht maken. Ontdek alles over de mogelijkheden van kelderafdichting, de werkwijze, prijs, aandachtspunten, …

Ga snel naar:
Wat is kelderdichting? + mogelijkheden
Kelderdichting prijs
Hoe kelder dichten? (werkwijze)
Kelderdichting: doe-het-zelf of vochtexpert?
Valkuilen + aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom kiezen voor kelderdichting?

Vochtproblemen in de kelder ontstaan meestal door een combinatie van een hoog grondwaterniveau met een lage vochtweerbaarheid van de keldervloer en -muren. Als grondvocht de kelder binnendringt, kan je te maken krijgen met een vochtige keldervloer en -muren, muffe geuren, schimmels, …

De oplossing? De kelder waterdicht maken. Dat kan op verschillende manieren (kelderdichting, kelderdrainage, kelderventilatie, dichten kimnaad), afhankelijk van de hardnekkigheid van het vochtprobleem en de manier waarop het vocht / water de kelder binnenkomt. Een professionele vochtbestrijder kan je hier het best over adviseren. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat. • Wanneer kiezen voor kelderdichting?

  Kelderdichting (= bekuiping van de kelder) wordt het vaakst toegepast. Vaak dringt grondvocht via scheuren of barsten in de keldermuren of -vloer naar binnen. Door de muren en vloer van de kelder waterdicht te cementeren (= kelder bekuipen) wordt dat doorslaand vocht voorkomen. Meer info verderop in het artikel.

  Kelderdichting is een goed idee als… je jouw kelder echt waterdicht wil maken en bv. wil gebruiken als bewoonbare ruimte. Het dichten van kelders is enkel effectief in geval van een ‘vochtige’ kelder en dus niet als er veel water in de kelder staat. Dan is kelderdrainage soms meer aangeraden.

  Is kelderdichting een goed idee voor mijn kelder? Dat hangt af van het soort vochtprobleem in je kelder. Soms is zelfs een combinatie van vochtbestrijdingsmethodes aangeraden. Om zeker te zijn van een correcte diagnose en efficiënte aanpak, schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Deze kan je situatie analyseren en een oplossing op maat voorstellen. Je contacteer best meerdere vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier. • Wanneer kiezen voor kelderdrainage?

  Bij kelderdrainage wordt je kelder niet echt waterdicht gemaakt, maar wordt het water dat de kelder binnendringt gewoon afgevoerd. Dat gebeurt via een noppenmembraan in de kelderwand of -vloer.

  Kelderdrainage is een goed idee als… de druk van het grondwater te hoog is waardoor bekuiping van de kelder alleen niet volstaat. Bij een erg hoog grondwaterpeil blijft het vochtprobleem meestal niet beperkt tot een vochtige kelder, maar kan je te maken krijgen met water in de kelder. Bij zo’n natte kelder is enkel de kelder bekuipen meestal niet voldoende.

  Is kelderdrainage een goed idee voor mijn kelder? Dat hangt af van het soort vochtprobleem in je kelder. Soms is zelfs een combinatie van vochtbestrijdingsmethodes aangeraden. Wil je zeker zijn van een correcte diagnose en efficiënte aanpak? Schakel dan een professionele vochtbestrijder in. Deze analyseert je situatie en stelt een oplossing op maat voor. Let op, je contacteer best verschillende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier. • Wanneer kiezen voor kelderventilatie?

  Vochtproblemen in de kelder kunnen ook ontstaan of in stand gehouden worden door een gebrek aan ventilatie. Een goede kelderventilatie zorgt ervoor dat vochtige, vervuilde lucht afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht. De kelder ventileren kan op verschillende manieren, bv. via ventilatieroosters, een mechanische ventilator of decentrale balansventilatie.

  Kelderventilatie is een goed idee als… het vochtprobleem in je kelder niet te hardnekkig is. De kelder ventileren zal bv. niet volstaan als er plassen water in de kelder staan. Het kan bv. wel helpen om een muffe geur te voorkomen. Eigenlijk wordt kelderventilatie vooral gebruikt als aanvullende maatregel om vochtproblemen in de kelder aan te pakken.

  Is kelderventilatie een goed idee voor mijn kelder? Dat hangt af van het soort vochtprobleem in je kelder. Soms is zelfs een combinatie van vochtbestrijdingsmethodes aangeraden. Om zeker te zijn van een correcte diagnose en efficiënte aanpak, schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Deze analyseert je situatie en stelt zo een oplossing op maat voor. Contacteer zeker verschillende vochtbestrijders. Zo kan je eenvoudig prijzen en voorstellen vergelijken. Start je aanvraag hier. • Wanneer kiezen voor het dichten van de kimnaad?

  De kimnaad is de plek waar de keldervloer en -muren samenkomen. Het is een zwakke plek die gevoelig is voor vochtproblemen. Is de kimnaad slecht afgedicht, dan kan grondvocht langs daar de kelder infiltreren. Je kan dan de kimnaad waterdicht maken met een injectie- of afdichtingsmiddel.

  De kimnaad waterdicht maken is een goed idee als… grondvocht via die plek de kelder binnendringt. Of de kimnaad waterdicht maken volstaat, is afhankelijk van de situatie. Als ook de keldermuren- en vloer onvoldoende waterbestendig zijn, zullen (een combinatie van) andere maatregelen nodig zijn.

  Is de kimnaad waterdicht maken een goed idee voor mijn kelder? Dat hangt af van het soort vochtprobleem in je kelder. Soms is zelfs een combinatie van methodes aangeraden. Om zeker te zijn van een correcte diagnose en efficiënte aanpak, doe je er goed aan een professionele vochtbestrijder in te schakelen. Deze analyseert je situatie en stelt een oplossing op maat voor. Contacteer zeker verschillende vochtbestrijders. Zo vergelijk je makkelijk prijzen en voorstellen. Start je aanvraag hier.

 

Wat is kelderdichting + mogelijkheden

Traditionele kelderdichting noemen we ook bekuiping van de kelder. Je kan een kelder zowel aan de binnen- als buitenkant waterdicht maken via kelderbekuiping. Waterdichting van de kelder wordt vaker toegepast aan de binnenzijde. Het voordeel is dat je het achteraf kan uitvoeren. Dringt er op een bepaald moment ergens water binnen in jouw kelder, dan kan je de kelderafdichting aan de binnenzijde onmiddellijk uitvoeren. Kelderdichtingen langs de buitenkant komen minder vaak voor en is natuurlijk enkel mogelijk bij nieuwbouw.

Er zijn 2 manieren om een kelder te bekuipen. Voor een effectief resultaat wordt meestal de volledige kelder (alle muren en volledige vloer) aangepakt:

 1. Stijve kelderbekuiping:

  In verschillende fases worden fixeer- en cementlagen aangebracht op de keldermuren en -vloer. Zo kan grondvocht niet langer naar binnen dringen. De keldervloer wordt meestal op dezelfde manier behandeld als de muren. In de meeste gevallen wordt ook een versterkte hiel aangebracht aan de kimnaad (= aansluitpunt tussen de muren en de vloer). Dat vormt een zwakke plek waarlangs grondwater makkelijker naar binnen kan dringen.

 2. Soepele kelderbekuiping:

  Hierbij wordt een soepele folie tegen de keldermuren en keldervloer aangebracht. Daarna wordt een nieuwe wand tegen de folie gemetseld en een nieuwe vloer aangebracht. Deze methode is drastischer en duurder dan een stijve kelderbekuiping en wordt daarom minder vaak toegepast. Het wordt vooral gebruikt wanneer de kelder in bijzonder slechte staat is.

 

Benieuwd naar de beste oplossing voor het vochtprobleem in jouw kelder? Vergelijk dan voorstellen van verschillende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk hun voorgestelde vochtbestrijdingsmethodes, prijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

LET OP: soms is kelderafdichting alleen niet voldoende

Naast waterdichting van de kelder is het soms nodig om bijkomende maatregelen te nemen om je vochtige of natte kelder aan te pakken. Enkele mogelijkheden en wanneer je ze best toepast:

 • Kelderdrainage: soms is de ondergrondse waterdruk te groot en is een traditionele kelderdichting niet voldoende. Bij kelderdrainage worden de keldermuren en/of -vloer gedraineerd. Deze duurzame totaaloplossing zorgt ervoor dat er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan, maar dat het op een efficiënte manier afgevoerd wordt. De ruimte kan wel nog vochtig en klam aanvoelen. Wil je de kelder volledig waterdicht maken, dan kan je de drainage combineren met kelderafdichting.
 • Kelderventilatie: een kelder zal altijd gevoelig zijn voor vocht gezien zijn beperkte contact met verse buitenlucht. Voldoende kelderventilatie is dan ook heel belangrijk. De kelder ventileren kan via simpele ventilatieroosters, maar eigenlijk is mechanische ventilatie efficiënter.

 

Wat is de beste methode om mijn kelder waterdicht te maken?

Hoe je een vochtige kelder het best aanpakt, hangt af van het soort waterinfiltratie en de hardnekkigheid van het vochtprobleem. Huizen die gebouwd zijn in gebieden met een hoog grondwaterniveau vergen vaak een intensievere aanpak. Ook de functie van de ruimte en het beschikbare budget spelen een rol. Soms volstaat de kelder dichten, soms is (een combinatie met) kelderdrainage nodig, …

Conclusie: elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak. Om zeker te zijn van een juiste diagnose en efficiënte oplossing, doe je er goed aan diagnoses aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je hun adviezen, voorgestelde aanpak, prijsvoorstellen, … vergelijken. Maak gebruik van onze online offerteservice en vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Prijs kelderdichting

De prijs voor kelderdichting (= bekuiping kelder) varieert naargelang de gekozen methode, de ernst van het vochtprobleem, de bereikbaarheid en de oppervlakte van de kelder, … Reken voor kelderdichting op een prijs van gemiddeld 50 à 100 euro per m² (incl. arbeidskosten, excl. btw).

De totaalprijs voor het bekuipen van een gemiddelde kelder? Voor het waterdicht maken van een gemiddelde kelder kan je je verwachten aan startprijzen van 3.000 à 4.000 euro, maar de prijzen kunnen al snel oplopen tot 10.000 euro of meer.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Aangezien elke situatie anders is, doe je er goed aan diagnoses en voorstellen aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je hun adviezen, prijzen, … gericht vergelijken en de juiste keuze maken. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw kelder.

 

Lees onder de foto meer over de werkwijze van kelderdichting:

kelderdichting voorbeeld

 

Hoe kelder dichten: werkwijze bekuiping kelder

Bij het dichten van een kelder (kelder bekuipen), wordt meestal gekozen voor een stijve bekuiping. We zeiden al dat de muren en vloer van de kelder daarbij waterdicht gecementeerd worden. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Doorgaans verloopt het in volgende stappen:

 1. Lekkages in de kelder dichten

  Eerst worden de keldermuren afgekapt om zo te lokaliseren waar het grondwater de kelder binnendringt. Deze lekkages worden vervolgens gedicht met een speciaal vulmiddel.

 2. Keldermuren waterdicht maken

  Is het vulmiddel voldoende uitgedroogd (24u – 48u), dan kunnen de keldermuren verder waterdicht gemaakt worden. Daarbij worden in verschillende fases fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht op de keldermuren.

 3. Kimnaden versterken

  De kimnaden zijn het punt waar de keldervloer en -muren samenkomen. Deze vormen een zwakke plek waarlangs grondvocht makkelijker naar binnen kan dringen. Om dat te vermijden worden ze extra versterkt.

 4. Keldervloer waterdicht maken

  Een vochtige keldervloer wordt op dezelfde manier behandeld als de keldermuren. In geval van een droge keldervloer kan je ook kiezen voor een polyurethaancoating in een kleur naar keuze. Afhankelijk van de constructie van de vloer en het type vochtprobleem, is het soms meer aangeraden om een volledig nieuwe gewapende vloerplaat te plaatsen.

 

Kelderdichting: doe-het-zelf of vochtexpert?

Vochtproblemen in de kelder kunnen nare gevolgen hebben en zelfs schade toebrengen aan de rest van je woning. Je hebt er dus alle belang bij om het probleem goed aan te pakken. Een kelder dichten vraagt ook heel wat kennis en een doordachte aanpak. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden: je moet de juiste producten en materialen gebruiken, de juiste droogtijd bepalen, de correcte technieken toepassen, …

Hou er ook rekening mee dat elke situatie anders is en een specifieke aanpak vraagt. Misschien is kelderafdichting helemaal niet de beste oplossing voor het vochtprobleem in jouw kelder. Als doe-het-zelver is het moeilijk om daar correct over te oordelen. Doe-het-zelf kelderdichting is daarom minder aangeraden.

Zeker zijn van een correcte diagnose en aanpak? Schakel dan een gespecialiseerde vochtbestrijder in:

 • Correcte diagnose + vochtbestrijdingsmethode: een vochtbestrijder bepaalt eerst, via een grondige analyse, wat het precieze vochtprobleem in jouw kelder is en wat de beste oplossing is om je kelder vochtvrij te maken.
 • Correcte + kwalitatieve uitvoering: een ervaren vochtexpert weet waarmee hij rekening moet houden en zorgt voor een correcte en kwalitatieve uitvoering met hoogwaardige materialen en producten. Zo ben je zeker van een goed resultaat.
 • Garantie + financiële voordelen: laat je je kelder dichten door een vochtexpert, dan geniet je ook van garantie en kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies (meer info verderop).

Op zoek naar een vochtbestrijder? Prijzen en advies op maat ontvang je via onze gratis offerteservice.

 

Onder de foto ontdek je de belangrijkste valkuilen en aandachtspunten bij waterdichting van de kelder:

kelder dichten
Voorbeeld kelderbekuiping buitenkant

Valkuilen + aandachtspunten bij waterdichting kelder

Nog enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het dichten van kelders:

 

1. Denk ook aan kelderisolatie

Is je kelder waterdicht, dan kan je ervoor kiezen om de kelder bijkomstig te isoleren. Via je benedenvloer en kelder gaat namelijk heel wat warmte verloren. Door het kelderplafond te isoleren voorkom je dat warmteverlies en zorg je voor een hoger warmtecomfort en mooie besparing op je energiefactuur.

Velen zien de kelder enkel als een opslagruimte maar vergeten daarbij dat de kelder ook kan omgebouwd worden tot een bewoonbare ruimte. Misschien droom je wel al jaren van een hobbyruimte of een bijkomend kantoor. Wil je de kelder gebruiken als leefruimte? Dan is het meer aangeraden om de kelder zelf te isoleren. Daarbij worden isolatieplaten tegen de keldermuren geplaatst, eventueel met behulp van een voorzetwand.

Benieuwd naar de mogelijkheden om je kelder te isoleren? Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat van isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

2. Vergeet je premies niet aan te vragen

Voor het behandelen van bepaalde vochtproblemen in de kelder kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn Verbouwpremie. Je moet de werken dan wel laten uitvoeren door een vakman. Deze kan je hier verder over informeren en voorziet je ook van de nodige documenten om je premie aan te vragen. Lees meer over de premies voor vochtbestrijding.

 

3. Vergelijk voorstellen van verschillende vochtbestrijders

Elke vakman heeft zijn eigen kennis, ervaring en voorkeuren. Hun adviezen kunnen dan ook verschillen. Om zeker te zijn van de beste aanpak voor jouw kelder, doe je er dan ook goed aan offertes aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders.

Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je makkelijk hun verschillende adviezen, voorgestelde vochtbestrijdingsmethodes, tarieven, … vergelijken. Aarzel niet en vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via onze offerteservice. Start je aanvraag ons offerteformulier.

 

 

FAQ over kelderdichting

Heb je nog specifieke vragen over kelderdichting? Dan kan je hiermee altijd terecht bij een vochtspecialist in je buurt. Het antwoord op enkele veelgestelde vragen vind je alvast hier. • Welke kelderdichting producten moet je gebruiken?

  Wanneer je last hebt van doorslaand vocht in de kelder, worden de muren meestal behandeld met waterdichte cementering. Doorgaans gaat het om een mengsel van cement en kunsthars. Dit mengsel vormt een waterdichte coating die verhindert dat het water de kelder nog kan binnendringen.

  Met een vulmiddel worden lekkages eerst gedicht. Om de keldermuren helemaal waterdicht te krijgen, worden hierna verschillende fixeer- en cementeringslagen aanbracht. Voorbeelden van kelderdichting producten zijn Rubson antivocht coating en Watertite vochtwerende verf.

  BELANGRIJK: win altijd advies in bij een vochtexpert wanneer je op zoek bent naar kelderdichting producten. Hij weet niet alleen welke producten het meest aangeraden zijn, maar ook welke vochtbestrijdingsmethode is aangewezen voor jouw vochtige kelder. Ontvang vrijblijvend advies. • Hoe vind ik kelderdichting aannemers?
  De meest eenvoudige manier om kelderdichting aannemers in jouw regio te vinden, is via onze gratis offerteservice. Vul hieronder gewoon even je gegevens in en je wordt binnen enkele werkdagen gecontacteerd door 2 à 3 vochtspecialisten uit je buurt. Zo kan je gericht advies en prijsvoorstellen vergelijken en de beste keuze maken.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders