Kelderdichting: werkwijze en prijs kelder waterdicht maken

Een kelder is, samen met de funderingen, de basis van een stabiel gebouw. Als de keldermuren niet bestand zijn tegen de druk van het grondwater, krijgt men vochtige keldermuren, vervelende vochtproblemen en schimmels.

Wil je jouw vochtige kelder maximaal benutten, dan kan je met de hulp van kelderdichting de ruimte volledig waterdicht maken, zodat het opnieuw een bruikbare ruimte wordt. Info over de werkwijzen en kostprijs van kelderdichting vind je hier.

 

Soorten kelderdichting en hun werking

Hoe een vochtige kelder het best aangepakt wordt, hangt af van het soort waterinfiltratie en de hardnekkigheid van het vochtprobleem. Huizen die gebouwd zijn in gebieden met een hoog grondwaterniveau vergen vaak een intensievere aanpak. Verder moet men ook rekening houden met de functie van de ruimte en het beschikbare budget. Het volledig uitwerken en bekleden van de kelder zorgt voor een verzorgde indruk, maar neemt uiteraard meer tijd in beslag.

 

1. Bekuiping

Traditionele kelderdichting wordt in vakjargon ook bekuiping genoemd. Dit is het waterdicht cementeren van de keldermuren. Men vertrekt hier vanuit een kelderruimte met een zuivere ondergrond en vochtige muren. In verschillende fases worden fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht.

In de meeste gevallen wordt ook een versterkte hiel aangebracht aan de kimnaad (het aansluitpunt tussen de muren en de vloer). Deze plek is immers de achillespees van jouw kelder. Is de vloer niet waterdicht, dan zal er eerst een nieuwe vloerplaat gegoten moeten worden.

 

Bekuiping kelder in beton

 

2. Kelderdrainage

In sommige gevallen is de ondergrondse waterdruk te groot en valt het probleem niet volledig op te lossen met een traditionele kelderdichting. Via kelderdrainage kun je het teveel aan water op een efficiënte manier afvoeren. Zowel de muren als de vloeren van de kelder worden langs binnen gedraineerd. Deze duurzame totaaloplossing zorgt er voor dat er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan. De ruimte kan echter wel nog vochtig en klam aanvoelen. Het plaatsen van een drainage is relatief goedkoop en kan op korte termijn geplaatst worden. Lees hier meer over het draineren van kelders.

Soms zijn ook minder drastische ingrepen voldoende om van de kelder een bruikbare leefruimte te maken. Aangezien elke situatie anders is, doe je er goed aan vrijblijvend diagnoses en prijsvoorstellen aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vergelijk in één klap offertes van verschillende experten. Klik hier voor meer informatie.

 

bekuiping kelder

 

Waarmee rekening houden bij het dichten van kelders?

Hou er rekening mee dat een kelder altijd gevoelig zal zijn voor vocht, gezien zijn beperkte contact met verse buitenlucht. Het is dan ook heel belangrijk om een goede ventilatie te plaatsen (te koop in de webshop). Dit voorkomt schimmels en bacteriën. Omdat de kelder volledig omgeven is door de buitenomgeving, zal er ook meer gestookt moeten worden. Het is dan ook aangewezen om de keldermuren te isoleren na het plaatsen van de kelderbekuiping.

Een waterdichting wordt in de praktijk vaker toegepast aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde. Het grote voordeel van een behandeling aan de binnenzijde is dat je de dit achteraf kunt uitvoeren. Als er op een bepaald moment ergens water naar binnen dringt in jouw kelder, kun je de dichting aan de binnenzijde onmiddellijk uitvoeren.

Velen zien de kelder enkel als een opslagruimte maar vergeten daarbij dat de kelder in vele gevallen ook kan omgebouwd worden tot een permanent bewoonbare ruimte. Misschien droom je wel al jaren van een hobbyruimte of een bijkomend kantoor. Hier is jouw kans! Aarzel niet en vraag vrijblijvend prijzen aan via onze offertepagina.

 

waterdicht maken kelder

 

Prijs kelderdichting

De prijs van een kelderdichting varieert naargelang de gekozen methode, de ernst van de problemen, de bereikbaarheid en de oppervlakte. Een drainage van de kelder is doorgaans goedkoper dan een bekuiping. Voor het waterdicht maken van een gemiddelde kelder kan je je verwachten aan startprijzen van 3.000 à 4.000 euro, maar de prijzen kunnen al snel oplopen tot 10.000 euro of meer.

Aangezien elke situatie anders is, doe je er goed aan diagnoses en voorstellen aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders