Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterdichting: mogelijkheden & prijzen

Regen – en water in het algemeen – kan veel schade aan een woning veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het dan ook belangrijk dat alles goed waterdicht gemaakt is. Dankzij een goede waterdichting zullen vaste stoffen en vloeistoffen niet binnen kunnen dringen. In dit artikel lees je meer info!

Waterdichting laten uitvoeren door een expert? Ontvang gratis offertes.

 

Mogelijke plaatsen waterdichting & prijzen

Er zijn verschillende ‘kritieke’ plaatsen in huis die een goed afdichtingssysteem nodig hebben. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste

 

1. Waterdichting dak

Een plat dak kan op diverse manieren waterdicht gemaakt worden. Je kan kiezen tussen een bitumineuze waterdichting, EPDM waterdichting of vloeibare waterdichting.

 

  • Bitumineuze waterdichting

Dit zijn dakbanen die bekleed zijn met bitumen. De membranen zijn bekleed met een dubbellaags systeem. Dankzij hun flexibiliteit passen ze zich probleemloos aan de dakvorm aan. Een bitumineuze waterdichting is snel te plaatsen.

 

  • EPDM waterdichting

Waterdichting op basis van EPDM zijn membranen die bestaan uit een enkele laag rubber (Ethyleen Propyleen Dien Monomeer). Deze waterdichte dakbanen zijn resistent tegen UV en hoge of lage temperaturen. Ze hebben een zeer lange levensduur en zijn bovendien flexibel. Het is een ecologisch materiaal dat financieel voordelig is, zeker op de lange termijn.

 

  • Vloeibare waterdichting dak

Indien het te complex is om één van beide waterdichtingen te plaatsen, is er ook een vloeibare waterdichte oplossing. Dit systeem is duurzaam en uiterst veilig. Het kan gewoon rechtstreeks aangebracht worden op de oude laag, wat minder kosten met zich meebrengt. Details zoals dakkoepels, opkanten, lichtstraten of dergelijke zijn bijvoorbeeld moeilijk af te dichten met de gewone waterdichting. De vloeibare waterdichting is naadloos, snel en UV-bestendig.

 

vloeibare waterdichting

 

2. Waterdichting badkamer

In de badkamer is een correcte waterdichting van de douche van essentieel belang, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Bij nieuwbouwwoningen zijn de douchemuren doorgaans voorzien van een vochtwerende cementering. Dit is weliswaar niet hetzelfde als een waterdichte cementering! Daarom doe je er goed aan eerst nog een waterdicht membraan op de uitgevlakte muren te plaatsen, alvorens de betegeling aan te brengen. Anders dreig je op termijn te kampen met loskomende tegels of vochtige binnenmuren.

In geval van renovatie zijn er verschillende opties om de douche waterdicht te maken. Naast een elastisch membraan kan je ook kiezen voor bouwplaten, cement boards of afdichtingsmatten. Welke optie de beste is, hangt af van de staat van jouw badkamer. Daarom doe je er goed aan advies in te winnen van een professional. Vraag hier gratis offertes aan.

 

3. Waterdichting kelder

Water in de kelder is een veel voorkomend probleem. Als er (grond)water in de kelder staat, is waterdichting van de muren en vloer broodnodig. Eerst en vooral worden de muren gecontroleerd op scheuren en eventueel met vulmiddel opgevuld. Een kelder kan vervolgens waterdicht gemaakt worden door middel van bekuiping.

Bekuiping is een behandeling waarbij de keldermuren waterdicht gecementeerd worden: meerdere cementerings- en fixeerlagen worden aangebracht. Dit gebeurt gewoonlijk aan de binnenkant van de kelder, maar een bekuiping langs buiten is ook mogelijk bij nieuwe kelders. Lees meer over kelderbekuiping.

In sommige gevallen zal bekuiping niet volstaan door een te grote druk van het grondwater. In dat geval wordt het overtollige water afgevoerd via wand- of vloerdrainage: een noppenmembraan met kanaaltjes pompt het water weg naar de riolering. Meestal is het ook nodige om de keldervloer te dichten. Deze wordt eerst afgekapt om eventuele gaten te dichten. Eens dat gebeurd is en het water afgevoerd is, kan een nieuwe vloer aangebracht worden in verschillende vochtwerende lagen.

» Prijs bekuiping: €4000 – €10 000
» Prijs drainage: €3000 – €10 000 

 

 

Vloeibare waterdichting als alternatief

Er bestaat ook zoiets als een vloeibare waterdichting. Deze oplossing is aangewezen wanneer toepassing van waterdichtingsmembranen niet mogelijk is of wanneer overbelasting vermeden moet worden. Dit vloeibaar systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt voor treden, bepaalde douches, goten, koepels, enzovoort.

Ook in plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn voor groot materiaal of waar naden of lasapparaten verboden zijn (labo’s,…), is een vloeibare waterdichting de beste keuze. Voordeel is dat een vloeibaar systeem direct beloopbaar is. Extra bescherming zoals een chape of tegels is dus overbodig.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders