Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vocht in kelder zelf bestrijden

Een kelder is erg vatbaar voor vochtproblemen. Kamp jij met een vochtige keldervloer, schimmels op je keldermuren, …? Dan kan je een vochtspecialist inschakelen, maar je kan ook dat vocht in je kelder zelf bestrijden. Hoe ga je daarbij te werk? En in welke gevallen is het beter om een beroep te doen op de expertise van een vochtexpert? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
OPLOSSING 1: zelf kelderbekuiping plaatsen
OPLOSSING 2: zelf keldermuren injecteren
OPLOSSING 3: zelf kelderdrainage plaatsen
Prijs: doe-het-zelf vs. vakman
Waarom vertrouwen op een vochtexpert?

 

 

Kan ik vocht in mijn kelder zelf bestrijden?

De grootste oorzaak van vochtproblemen in de kelder is binnensijpelend grondvocht. Door een lage vochtweerbaarheid van keldervloeren en -muren dringt dat grondwater makkelijk binnen en zorgt het voor schimmels, vochtplekken, water op de keldervloer, … Welke methodes zijn er om je kelder weer waterdicht te maken? En kan je dat vocht in je kelder zelf bestrijden? Een kort overzicht:

  • Kelderbekuiping plaatsen: een kelderbekuiping of -dichting is een waterdichte cementering op je keldermuren en eventueel ook je keldervloer. Er bestaan coatings om zelf je kelderbekuiping te plaatsen, maar dan is de juiste werkwijze erg belangrijk. Benieuwd? Lees hier verder.
  • Keldermuren injecteren: het injecteren van keldermuren wordt meestal toegepast in combinatie met kelderbekuiping. De keldermuren worden dan waterdicht gecementeerd en bovenaan extra geïnjecteerd om te voorkomen dat het vocht in de muren verder naar boven trekt. Ben je benieuwd hoe je zelf je keldermuren kan injecteren? Lees hier verder.
  • Kelderdrainage plaatsen: is de druk van het grondwater op de kelder te hoog? Dan zal een kelderbekuiping in vele gevallen niet volstaan en is een wand-, vloer- of randdrainage nodig. Zo’n kelderdrainage is een erg secure klus en laat je best over aan een professional. Lees hier verder.

 

 

OPLOSSING 1: zelf kelderbekuiping plaatsen

kelder dichten doe het zelf

Een kelderbekuiping of kelderdichting is het waterdicht maken van de kelder met behulp van een dikke cementlaag. Wil je zelf je kelder op deze manier waterdicht maken? En ben je een doorwinterde doe-het-zelver? Dan kan je, mits voldoende voorbereiding en voorkennis, zelf je kelder behandelen met een coating op basis van cement of epoxy voor een gelijkaardig resultaat. Je volgt daarbij best de volgende stappen:

 

  1. Keldermuren voorbereiden

    Alvorens je de waterdichte coating aanbrengt, haal je best eerst alles van de keldermuren: verlichting, wandrekken, stopcontacten, … Nadien kan je de vrije oppervlakken opschuren met een metalen borsteltje. Vergeet niet om een stofmasker op te zetten!

  2. Scheuren en barsten dichten

    Ben je klaar met het opschuren van de keldermuren? Dan is het belangrijk om eerst de scheuren en barsten te dichten met een aangepast, waterdicht afdichtingsmiddel. Voor grote gaten, bv. rond leidingen, gebruik je bouwschuim of isolatieschuim.

  3. Coating klaarmaken

    Maak de kelderbezetting klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kan hiervoor een mechanische mengstaaf gebruiken. Blijft die in het mengsel recht staan? Dan is de coating klaar voor gebruik. Laat deze nu 15 minuten rusten en neem ondertussen de tijd om je keldermuren te bevochtigen met een verstuiver. Hierdoor hecht je coating beter.

  4. Coating aanbrengen in verschillende lagen

    Breng de coating in een dikke laag aan met een brede blokkwast en strijk de kelderbezetting uit in 1 richting (bv. horizontaal). Werk in dezelfde richting alle muren af. Laat de kelderbezetting vervolgens 24 uur drogen alvorens je een nieuwe laag aanbrengt. Zorg ervoor dat je de 1e laag kruist door bv. nu verticaal de coating aan te brengen. Alleen zo is je kelderbekuiping gegarandeerd waterdicht.

 

Wat heb ik nodig om zelf mijn kelder te bekuipen?

  • Metalen borstel
  • Bouwschuim (voor in de grote gaten)
  • Speciaal vulmiddel (voor kleine scheuren en barsten)
  • Waterdichte kelderbezetting (op basis van epoxy of cement)
  • Blokkwast

TIP: op zoek naar het juiste materiaal om zelf je kelder te bekuipen? Neem dan een kijkje in onze webshop. Let op: wil je zeker zijn dat een kelderdichting de juiste keuze is voor jouw kelder? En wat met je kimnaden en je keldervloer? Voor gericht advies schakel je best een vochtspecialist in. Die analyseert jouw situatie en stelt dan een oplossing op maat voor. Start je aanvraag hier.

 


OPLOSSING 2: zelf keldermuren injecteren

hoe vocht in kelder zelf bestrijden

Het injecteren van keldermuren is een snelle en efficiënte manier om opstijgend grondwater aan te pakken. Het wordt vooral toegepast in combinatie met kelderbekuiping. De keldermuren worden dan waterdicht gemaakt en bovenaan geïnjecteerd om te voorkomen dat het vocht verder naar de bovenliggende verdiepen trekt. Je kan het vocht in je kelder zelf bestrijden met deze methode, maar dan moet je wel nauwkeurig en precies te werk gaan. Je volgt best de volgende stappen:

 

  1. Voorbereidingen treffen

    Wil je correct zelf je keldermuren injecteren? Dan moet je de juiste voorbereidingen treffen. Plaats eerst een beschermfolie tegen je muren om hardnekkige vlekken te vermijden. Teken daarna de boorgaten op de keldermuren. Deze gaten bevinden zich best zo’n 3 à 5 cm boven de vloerpas, met een tussenafstand van 10 à 15 cm over de volledige muurlengte.

  2. Gaten boren in de keldermuur

    Zijn de boorgaten correct getekend? Dan kan je beginnen met boren. Boor tot maximaal twee derde van de muurdikte en boor ook lichtjes naar beneden (een hoek van 10 à 30 graden). Deze hellingshoek zorgt ervoor dat de vochtwerende gel makkelijker naar binnen sijpelt. Heb je de boorgaten netjes aangebracht? Maak ze dan stofvrij met een stofzuiger alvorens je de vochtwerende gel inspuit.

  3. Vochtwerend middel injecteren

    Vochtwerende middelen bestaan in vloeibare vorm en in gelvorm. Injecteer het middel volgens de voorschriften van de fabrikant. Gebruik hiervoor een kitspuit of een trechter die je in injectiebuisjes stopt.  Het vochtwerende middel trekt dan in je keldermuren en vormt zo een waterkerende laag. De bekendste merken van vochtwerende producten zijn o.a. Dryzone en Humabloc.

  4. Boorgaten dichtmaken

    Heb je het vochtwerend middel netjes aangebracht? Dan kan je de boorgaten dichten met een speciale cement- of voegmortel. Laat het product eerst voldoende uitdrogen voordat je je muur afwerkt met bv. een bepleistering, een schilderbeurt, …

 

Wat heb ik nodig om zelf mijn keldermuren te injecteren?

  • Boormachine (met een diameter van 12 à 20 mm)
  • Vochtwerend middel (vloeibaar of in gelvorm)
  • Injectiebuisjes en trechter of een kitspuit- of pistool
  • Waterdichte mortel om boorgaten te vullen

TIP: op zoek naar het juiste materiaal om zelf je keldermuren te injecteren? Neem dan een kijkje in onze webshop. Let op: wil je zeker zijn dat je keldermuren injecteren de juiste keuze is voor jouw kelder? Voor gericht advies schakel je best een vochtspecialist in. Die analyseert jouw situatie en stelt dan een oplossing op maat voor. Start je aanvraag hier.

 


OPLOSSING 3: zelf kelderdrainage plaatsen

zelf kelder waterdicht maken

Soms is de druk van het grondwater te groot en volstaat een kelderbekuiping niet. In dat geval is doorgaans een kelderdrainage nodig. Dit is een erg precieze klus die je best overlaat aan een professionele vochtbestrijder. Er zijn verschillende types drainages mogelijk. Welke methode een vakman kiest, is afhankelijk van de situatie:

  • Wanddrainage: zijn je keldermuren poreus en waterdoorlatend? Dan is een wanddrainage de oplossing. Hiervoor brengt een vakman een speciaal noppenmembraan aan tegen de muren van je kelder. Die bestaat uit verschillende kanaaltjes die het water afvoeren naar een verzamelput. Van daaruit kan een pomp het grondwater wegpompen naar de riolering.
  • Vloerdrainage: dringt grondvocht je keldervloer binnen? Dan plaatst een vakman een noppenmembraan op die vloer. Net als bij een wanddrainage voert die folie het water af naar een verzamelput. Bovenop het noppenmembraan kan je dan een nieuwe betonvloer laten leggen.
  • Randdrainage: dringt het vocht je kelder binnen via de kimnaad? Dan is een randdrainage de oplossing. Een vakman maakt een stenen gootje waarlangs al het binnendringende grondwater naar een verzamelput wordt geleid.

Op zoeken naar een vakman om kelderdrainage te plaatsen? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende vochtspecialisten. Start je aanvraag hier.

 


 

Correcte diagnose = cruciaal voor de juiste oplossing

Je vochtprobleem in de kelder is niet altijd opgelost met enkel een kelderbekuiping of -drainage. In sommige gevallen is een combinatie van maatregelen nodig om definitief komaf te maken met vocht in je kelder. Wil je zeker zijn van een efficiënte en doeltreffende aanpak op lange termijn? Schakel dan een specialist in voor een professionele vochtanalyse. Zo ben je zeker van de juiste totaaloplossing op maat van jouw kelder.

Hoe ben ik zeker van de juiste oplossing? Door voorstellen aan te vragen bij verschillende vochtexperten. Zo kan je namelijk gericht adviezen, kosten, werkwijzen, … vergelijken voor jouw kelder. Start hier je aanvraag.

 

Prijs vocht in kelder bestrijden: DHZ vs. vakman

Hoeveel betaal je nu precies om vocht in je kelder te bestrijden? Dat hangt voornamelijk af van de gekozen methode en of je de klus overlaat aan een professional of niet. Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: vocht in kelder zelf bestrijden (enkel materiaalkosten)

Je kelder zelf waterdicht maken is enkel een goed idee wanneer je kennis van zaken hebt. Doordat je alleen de materialen moet kopen, spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Let op: als doe-het-zelver ben je wel niet verzekerd tegen eventuele schade door fouten tijdens de werkzaamheden. Dat is wel het geval als je samenwerkt met een professionele vochtbestrijder. Bovendien moet je alle materialen ook aankopen aan het btw-tarief van 21%.

Benieuwd naar de kosten om zelf vocht in je kelder te bestrijden? Neem een kijkje in onze webshops om de prijzen van materialen te vergelijken om zelf je kelder te bekuipen of zelf je keldermuren te injecteren.

 

OPTIE 2: vocht in kelder laten bestrijden (materiaal- & arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van de juiste oplossing voor jouw kelder? Dan laat je beter meteen een vochtexpert langskomen. De klus uitbesteden is misschien duurder, maar wel stukken veiliger. Met een grondige vochtanalyse kan een vochtexpert de precieze oorsprong van de vochtproblematiek achterhalen en een aanpak op maat voorstellen. Hoeveel kost professionele vochtbestrijding precies? Een kort overzicht:

Methode om vocht in kelder te bestrijdenGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Keldermuren injecteren€ 100 à 150 per lopende meter
Kelderbekuiping€ 50 à 100 per m²
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je graag gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis meerdere offertes aan bij 2 à 3 vochtspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom vertrouwen op een vochtexpert?

Soms volstaan een kelderbekuiping of het injecteren van je keldermuren niet om je vochtproblemen op te lossen. In bepaalde situaties is een combinatie van verschillende methodes de enige duurzame oplossing. Hoe weet je dan wat de beste aanpak is voor het vocht in je kelder? Door een vochtbestrijder in te schakelen. Zo ben je verzekerd van…

  • Professionele vochtdiagnose: een expert komt eerst langs om de oorsprong van het vochtprobleem te achterhalen met behulp van professionele apparatuur.
  • Gepersonaliseerd advies: aan de hand van de vochtdiagnose geeft je expert advies op maat van jouw situatie. Wat is de bron van de vochtproblematiek? En wat zijn de mogelijkheden om het op te lossen?
  • Duurzame oplossing: de samenwerking met een professional garandeert je een doeltreffende oplossing voor het vochtprobleem in je kelder op lange termijn.
  • Nette afwerking: is je vochtbestrijder klaar met het oplossen van het vochtprobleem in je kelder? Dan mag je er zeker van zijn dat hij je kelder in nette staat achterlaat.
  • Premies & subsidies: het bestrijden van vocht in de kelder kan prijzig zijn. Doe je een beroep op een ervaren vochtexpert? Dan kom je in aanmerking voor enkele premies & subsidies.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% op zowel materiaal- als arbeidskosten.

Gratis advies ontvangen van meerdere vochtspecialisten? Vul gewoon het onderstaande formulier in en 2 à 3 vochtexperts nemen binnen enkele werkdagen contact met je op:

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders