Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterlek opsporen

Wil je problemen als grote vochtschade in je woning en een hogere water- en energiefactuur vermijden? Dan laat je best zo snel mogelijk een waterlek opsporen. Een snelle én efficiënte detectie van de lekkage is cruciaal en daarom schakel je best een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf in. Hoe spoort zo’n expert een waterlek op? En hoeveel betaal je doorgaans voor een lekdetectie? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe waterlek opsporen?
Prijs waterlek opsporen
Zelf lek opsporen of vakman?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis offertes aan

 

 

Welke soorten waterlekkages zijn er?

Naast opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht kan ook een waterlek de oorzaak zijn van je vochtschade in huis. Merk je tegelijk een hogere water- en energiefactuur? Dan is de kans groter dat het om een lekkage gaat. Wat zijn de meest voorkomende plekken in huis waar lekkages ontstaan? Een kort overzicht:

 • Daklekkage: door een beschadigde dakbedekking of daklood, een slechte afvoer van regenwater, … kan je te maken krijgen met een daklekkage. Merk je schade aan je dak? Contacteer dan zo snel mogelijk een dakwerker om verdere vochtproblemen te voorkomen.
 • Lekkage in waterleiding: lekkende waterleidingen zorgen al snel voor grote problemen. Merk je vochtschade en/of een hoge waterfactuur? Laat dan zo snel mogelijk het verborgen waterlek opsporen door een lekdetectiebedrijf.
 • Lekkage in afvoerbuis: afvoerbuizen van je douche, de wastafel, het toilet, … gebruik je het hele jaar door en een lek is na verloop van tijd niet uitgesloten. Ook door ongelukjes bij het klussen ontstaan soms lekken in zo’n afvoerbuis. Is het duidelijk waar het lek zich bevindt? Schakel dan een loodgieter in. Is het lek niet zichtbaar? Dan contacteer je best een lekdetectiebedrijf.

Snel een waterlek opsporen? Voor een snelle interventie kan je terecht bij een lekdetectiebedrijf actief in je buurt. Contacteer gratis meerdere specialisten via onze offerteservice.

waterlekkage opsporen

 

Hoe waterlek opsporen?

Bij een zichtbaar lek kan een dakwerker of loodgieter natuurlijk meteen aan de slag. Gaat het echter om een verborgen waterlekkage? Dan is een professionele lekdetectie aan de orde. De methode die een vakman gebruikt, hangt af van situatie tot situatie. Enkele voorbeelden van werkwijzen om een waterlek op te sporen:

 • Thermografische infraroodcamera: deze methode is erg geschikt voor warmwaterleidingen. Met deze infraroodcamera meet een vakman het temperatuurverschil tussen het gelekte water en het water in de leidingen zelf. Zo kan hij erg precies de locatie van het lek opsporen.
 • Ultrasone lekdetectie: twijfelt de vakman waar de bron van de lekkage precies ligt? Dan kan hij gebruik maken van hoogfrequente geluidsgolven om de locatie van het lek te bepalen. De tijd tussen het verzenden van het signaal en het ontvangen van de weerkaatsing bepaalt de afstand tot het lek.
 • Endoscopie: met een camera is het mogelijk om in leidingen zelf te kijken en precies te achterhalen waar het probleem ligt. Dit is een vaak gebruikte opsporingsmethode, aangezien een expert zo op plekken kan kijken waar hij anders niet bij kan. Denk bv. ook aan een waterlekkage onder je vloer, in afvoerbuizen, …
 • Traceergas: door leidingen met een speciaal gas te vullen spoort een expert snel een waterlek op. Eenmaal gevuld ontsnapt het gas op de plek waar de lekkage is ontstaan. Het gas zelf spoort hij op met een speciale gasmeter. De precieze hoeveelheid gas die ontsnapt, is een goede indicatie van hoe groot het waterlek is.
 • Vochtmeting: op basis van de relatieve vochtigheid van materialen is een waterlek ook goed op te sporen. Hierbij is het punt van de lekkage natuurlijk vochtiger dan andere gedeelten. Dit is bv. handig wanneer je een waterlek in een muur wil opsporen.

 

Prijs waterlek opsporen

Hoeveel kost een waterlek opsporen ongeveer? Doorgaans rekent een lekdetectiebedrijf gemiddeld € 300 à 500 (incl. btw). De precieze prijs voor jouw lekdetectie hangt wel af van de moeilijkheidsgraad van de werken. Welke methode is bv. het meest aangewezen? Of hoeveel leidingen moet de expert controleren?

LET OP: de prijzen voor het opsporen van een waterlek kunnen ook variëren van bedrijf tot bedrijf. Wil je snel tarieven, uitvoertermijnen, … kunnen vergelijken? Vraag dan zeker verschillende offertes aan bij meerdere lekdetectiebedrijven actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

waterlek opsporen in muur

 

Zelf lek opsporen of vakman?

Kan je een lekkage zelf opsporen of schakel je toch beter een lekdetectiebedrijf in? Als je last denkt te hebben van een waterlek is het eigenlijk altijd aangeraden om een beroep te doen op een expert. Zo’n expert heeft niet alleen veel ervaring, maar beschikt ook over apparatuur om je waterlek op te sporen zonder breekwerken. Daarnaast geniet je ook nog van de volgende voordelen:

 • Gericht advies: een lekdetectiebedrijf kan precies achterhalen wat het probleem is en op basis van die detectie advies op maat geven voor het herstellen van de vochtschade.
 • Efficiënte oplossing op maat: de analyse van een lekdetectiebedrijf is cruciaal voor een aanpak op maat. Na de detectie kan een loodgieter, cv-installateur of dakwerker snel en op efficiënte wijze aan de slag.
 • Rapport voor verzekering: het rapport van een lekdetectiebedrijf is niet alleen essentieel voor de loodgieter, dakwerker, …, maar ook voor je verzekering. Verzekeraars gebruiken dit rapport namelijk voor de terugbetaling van schadekosten.
 • Garantie op geleverd werk: gaat er onverhoopt iets mis tijdens het onderzoek van het lekdetectiebedrijf? Dan nemen zij eventuele extra kosten voor hun rekening. Ga je zelf sleutelen aan leidingen, afvoerbuizen, dakbedekking, … en veroorzaak je extra schade? Dan zijn die kosten helemaal voor jouw rekening.

 

Waterlek opsporen = offertes vergelijken!

Aangezien werkwijzen, uitvoertermijnen, prijzen, … kunnen verschillen van vakman tot vakman, is het zeker aanbevolen om meerdere lekdetectiebedrijven actief in je buurt te vergelijken. Zo ben je verzekerd van de meest voordelige prijs en een optimale uitvoering van de werkzaamheden. Start je aanvraag hier.

 

FAQ waterlek opsporen

Heb je nog vragen over het opsporen van een waterlek? Dan kan je altijd terecht bij een lekdetectiebedrijf actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Kan een loodgieter de lekinspectie uitvoeren?
  Meestal niet. Over het algemeen beschikken loodgieters, dakwerkers, cv-installateurs, … niet over de juiste apparatuur om zonder breekwerken een inspectie te doen. Verder kunnen ze doorgaans ook geen rapport opstellen dat je voor de schadevergoeding aan je verzekeraar moet bezorgen. Je doet dus best een beroep op een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf actief in je buurt.


 • Kan ik ook zelf een waterlek opsporen?
  Heb je genoeg ervaring of is de lekkage makkelijk te vinden? Dan kan je zelf het waterlek opsporen. Bij een onzichtbaar waterlek blijft een vakman inschakelen echter de meest veilige en doeltreffende oplossing. Zo ben je ook zeker dat je zelf geen extra schade aanricht.


 • Komt mijn verzekering tussen bij een waterlekkage?

  Na het vaststellen van het probleem stelt een lekdetectiebedrijf een rapport op. Dit document gebruikt je verzekeraar in het kader van de terugbetaling van je schadekosten. Let op: de kans op een terugbetaling is groter als het om een onzichtbaar lek gaat. Bij een zichtbaar lek kan je verzekeraar namelijk een terugbetaling weigeren door nalatigheid of kwaad opzet.

  TIP: contacteer zo snel mogelijk je verzekeraar, maak voldoende foto’s van de schade en stel ook een lijst op met de beschadigingen door het waterlek.

 

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen