Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer is een veel voorkomend verschijnsel. Schimmels veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn slecht voor je gezondheid. Maar hoe los je dit vervelende probleem op? Lees in dit artikel hoe je schimmel in je badkamer kan verwijderen en voorkomen.

Ga snel naar:
Hoe schimmel badkamer verwijderen? (stappenplan)
Hoe schimmel badkamer voorkomen?
Aandachtspunten & risico’s
Kosten schimmel badkamer verwijderen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waaraan herken je schimmel in de badkamer?

Schimmel kan overal in de badkamer voorkomen waar de plekken langdurig vochtig zijn. Veel voorkomende plaatsen waar schimmel voorkomt zijn kitranden (wastafel, bad, douchebak), de bovenzijde van de muur, het plafond en het voegwerk tussen de tegels. Meestal is schimmel in de badkamer zwart van kleur en hangt er in de ruimte een muffe geur.

Last van schimmel in de badkamer? Het is niet alleen belangrijk dat je de schimmel in de badkamer verwijdert, maar ook dat je de oorzaak aanpakt. Anders blijft het probleem terugkeren. Om de juiste diagnose en behandelingsmethode te bepalen, doe je best een beroep op een vochtspecialist.

schimmel badkamer douche

 

Stappenplan: schimmel badkamer verwijderen

Om schimmel in de badkamer snel en efficiënt te verwijderen, volg je best de volgende stappen:

 1. Voorbereiding

  Voordat je schimmel gaat verwijderen in de badkamer, zorg je best dat je beschermende handschoenen aan hebt en een mondkapje draagt om je luchtwegen te beschermen. Maak de schimmelplekken altijd eerst nat voor je ze gaat verwijderen.

 2. Product aanbrengen

  Breng het product (soda, azijn, antischimmel product, …) royaal aan in een verdunde oplossing. Verwijder de schimmel van de muur, het plafond of de kitranden in de badkamer.

 3. Product laten inwerken, schimmel verwijderen + proces herhalen

  Laat het product inwerken op de schimmelplekken zodat de stoffen goed hun werk kunnen doen. Verwijder hierna de schimmel. Herhaal de stappen totdat de schimmel volledig weg is.

Schimmel efficiënt en veilig verwijderen? Schakel een vochtexpert in! Zo ben je er zeker van dat de schimmel in jouw badkamer veilig, efficiënt en met de juiste producten (geen risico op schade of achterblijvende plekken) verwijderd wordt. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Hoe schimmel in de badkamer verwijderen? (volgens locatie)

Schimmel in de badkamer kan je op verschillende manieren verwijderen: met soda, chloor of met een speciaal anti-schimmel middel. Welk middel je het beste gebruikt, hangt af van de plaats waar de schimmel zich bevindt en de mate van vervuiling.

 

1. Schimmel badkamer plafond & muren verwijderen

Bevindt de schimmel zich op het plafond of op de muur? Maak dan een oplossing van soda (6 – 10 gram op een liter water) en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat het even intrekken en probeer vervolgens de schimmel weg te borstelen met een harde borstel. Herhaal zo nodig dit proces. Lukt dit niet? Gebruik dan een bleekoplossing (zie hieronder).

 

2. Schimmel douche verwijderen

Schimmel in de douche kan je gemakkelijk verwijderen met azijn. Spuit azijn op de schimmelplekken en laat een tweetal uur inwerken. Gebruik daarna een vochtige doek om de schimmel weg te nemen. Gebruik voor de hoekjes een tandenborstel of andere kleine borstel. Spoel alles hierna goed af met water. Om de azijngeur sneller weg te krijgen, zet je best een raam open.

 

3. Schimmel badkamer voegen & kitranden verwijderen

Bevindt de schimmel zich op de kitranden of op het voegwerk tussen de tegels? Maak dan een bleekwateroplossing van 25ml bleek op één liter water. Doe dit in een plantenspuit en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat dit vervolgens een paar uur intrekken en kijk dan of het resultaat heeft. Zijn de plekken verdwenen, spoel dan goed af met water. Zet wel een raam of een deur open want de chloordampen zijn niet goed voor je gezondheid!

 

 

Zelf schimmel badkamer verwijderen of vakman inschakelen?

Gaat het om kleine schimmelplekken in de badkamer? Dan kan je eventueel zelf aan de slag via het bovenvermelde stappenplan. Hebben de traditionele huis-tuin-en-keukenmiddelen niet het gewenste effect? Dan kan je antischimmel producten gebruiken, die zijn vaak zeer effectief. Deze middelen bevatten een anti-schimmel component waardoor schimmels minder makkelijk terug komen. Ook bij hardnekkige schimmelsoorten zijn dit soort middelen aan te raden.

Gaat het om grote, hardnekkige schimmelplekken in de badkamer? Of wil je gewoon zeker zijn van een correcte en veilige aanpak? Dan schakel je beter een vochtexpert in. Deze beschikt over het nodige beschermingsmateriaal en de juiste producten om schimmel in de badkamer effectief te verwijderen. Kom in contact met een vakman in jouw buurt.

 

 

Schimmel in badkamer definitief verwijderen?
Pak de oorzaak aan!

Door enkel de schimmel in huis te verwijderen, is het probleem slechts tijdelijk opgelost. Als je de oorzaak niet aanpakt, zal de schimmel na verloop van tijd onvermijdelijk terugkeren. Hieronder kom je te weten hoe je schimmel in de badkamer voorkomt.

TIP: wil je definitief komaf maken met schimmel, schakel dan een vochtspecialist is. Hij bepaalt wat de oorzaak is van de schimmel en behandelt het onderliggende vochtprobleem. Ontvang advies en een oplossing op maat.

 

Hoe schimmel badkamer voorkomen? (oorzaken + oplossing)

Schimmelplekken verwijderen in de badkamer is één ding, maar hoe kan je schimmel in de badkamer in de toekomst voorkomen? Daarvoor moet je het onderliggende probleem aanpakken. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke oorzaken van schimmel in de badkamer en de oplossingen:

 

OORZAAK: Schimmel als gevolg van condensatievocht (vaakst voorkomend)

schimmel badkamer condensatievocht

In de badkamer produceer je tijdens het douchen of baden erg veel waterdamp. Wanneer deze damp niet voldoende afgevoerd wordt via natuurlijke of mechanische ventilatie, dan zal het snel gaan condenseren.

Er vormen zich dan kleine waterdruppeltjes op de muur, het plafond, het raam of de spiegel. Het resultaat is zwarte of groene schimmel, die vooral voorkomt op de muren en het plafond. Dat komt omdat deze oppervlakten vaak wat ruw en enigszins poreus zijn, en een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen. Ze zijn dus een goede voedingsbodem voor schimmels.

 

Oplossing: ventilatiesysteem installeren

Er is maar één manier om schimmel als gevolg van condensatievocht effectief te kunnen bestrijden: beter ventileren. Ventilatie zorgt ervoor dat de badkamer minder vochtig wordt en sneller droogt. In een droge omgeving kunnen schimmels immers niet groeien. Er zijn twee manieren waarop je effectief kunt ventileren:

 1. Natuurlijke ventilatie: dit is de meest eenvoudige oplossing. Je kunt de badkamer op een natuurlijke manier ventileren door een ventilatierooster in het raam aan te brengen of door het raam tijdens en na het douchen enige tijd op een kier te zetten.
 2. Mechanische ventilatie: in een badkamer kan je het schimmelprobleem voorgoed oplossen door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren:
  • Afzuigventilator: dat kan een eenvoudig afzuigsysteem zijn zoals een badkamerventilator. Hiermee voer je op efficiënte manier de vochtige lucht naar buiten af waardoor de badkamer minder vochtig wordt en sneller droogt.
  • (De)centraal ventilatiesysteem: je kan ook een decentraal WTW-ventilatiesysteem laten installeren in de badkamer. Dit systeem zorgt voor een mechanische aan- en afvoer van lucht en gebruikt de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de verse buitenlucht op te warmen. Bij een grotere renovatie of wanneer je meerdere ruimtes wil ventileren, kan je ook kiezen voor een centraal ventilatiesysteem.

Interesse in een ventilatiesysteem? Een vochtspecialist adviseert je over een oplossing op maat. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de gratis offerteservice.

 

 

OORZAAK: Schimmel als gevolg van opstijgend of doorslaand vocht

schimmel badkamer

Schimmel in de badkamer kan ook het gevolg zijn van opstijgend of doorslaand vocht, al is dit weinig waarschijnlijk.

Opstijgend vocht herken je aan vochtplekken en schimmels onderaan de muur en wordt veroorzaakt door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering.

Doorslaand vocht herken je aan vochtplekken en schimmel op de buitenmuur. Het wordt veroorzaakt door poreuze muren die de neerslag opslorpen, waardoor het vocht zich verder verspreidt in je muren.

 

Oplossing: muur injecteren of onderkappen (opstijgend vocht)

Je kan definitief komaf maken met opstijgend vocht door je muur te injecteren of te onderkappen. Muren injecteren is de populairste oplossing: het is de goedkoopste en minst ingrijpende manier om opstijgend vocht een halt toe te roepen. Muren onderkappen is de beste oplossing tegen opstijgend vocht maar wordt enkel aangeraden bij grondige renovaties omwille van het ingrijpende karakter.

Oplossing: gevel impregneren (doorslaand vocht)

Doorslaand vocht wordt meestal tegengegaan door de gevel te impregneren. Hierbij wordt een beschermingslaag op de gevel aangebracht, waardoor regen niet meer in de muren kan dringen. Als alternatief kan je je gevel ook laten behandelen met vochtwerende verf.

Opstijgend of doorslaand vocht verhelpen? Om zeker te zijn van de juiste diagnose en precieze oorzaak van het schimmelprobleem in jouw badkamer, schakel je best een vochtspecialist in. Kom in contact met 2 à 3 experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Aandachtspunten en risico’s

Schimmel verwijderen in de badkamer is niet zonder risico. Zonder de juiste aanpak maak je het probleem mogelijk nog erger. Hou dus altijd rekening met volgende aandachtspunten wanneer je zelf aan de slag gaat:

 • Verwijder schimmels nooit droog: gebruik altijd water om schimmel in de badkamer te verwijderen. Als je bijvoorbeeld met een droge borstel of een droge doek over de schimmel wrijft, dan verspreid je hiermee een grote hoeveelheid schimmelsporen die in de lucht gaan zweven en zich verder verspreiden.
 • Draag beschermende kledij: draag altijd handschoenen wanneer je schimmelplekken gaat verwijderen. Om irritatie aan de luchtwegen te vermijden, draag je best ook een mondkapje.
 • Ventileer de ruimte: sommige antischimmel producten ruiken sterk of bevatten stoffen die je beter niet te lang inademt. Ventileer daarom altijd goed de badkamer wanneer je er schimmel verwijdert.
 • Schakel een specialist in wanneer nodig: zijn de schimmelplekken hardnekkiger dan verwacht of het is vochtprobleem te groot? Schakel dan meteen een vochtspecialist in om het probleem te verhelpen.

 

Kosten schimmel badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer laten verwijderen kost gemiddeld € 25 à 35 per m². Laat je ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken, dan mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Oorzaak schimmel badkamerOplossingGemiddelde prijs
(excl. btw)
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 550 à 8.800
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
Muren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Muren verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²

BELANGRIJK: deze prijzen zijn enkel richtprijzen. Wil je graag een exacte prijs ontvangen om schimmel in je badkamer te laten verwijderen of het onderliggende vochtprobleem te verhelpen? Vraag dan een prijsvoorstel bij meerdere vochtspecialisten. Zo kan je niet alleen de kosten vergelijken, maar ook de voorgestelde behandelingsmethode, uitvoeringstermijnen, … Start hier jouw aanvraag.

 

FAQ schimmel badkamer

Heb je vragen over het verwijderen van schimmel in de badkamer? Een vochtspecialist beantwoordt ze graag. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Wat zijn de gevolgen van schimmel in de badkamer?
  Schimmel komt vooral voor in vochtige badkamers. Ze ontsieren niet alleen je badkamer, ze zorgen ook voor een hoger energieverbruik. Vochtige lucht warmt namelijk minder snel op dan droge lucht, waardoor je meer energie nodig hebt om je badkamer te verwarmen. Daarnaast kan schimmel door de onderliggende vochtproblemen naast een muffe geur in de badkamer ook visuele schade veroorzaken zoals loslatend pleisterwerk.


 • Is schimmel in de badkamer schadelijk voor de gezondheid?
  Schimmels zijn niet altijd schadelijk, maar kunnen wel een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Zo kunnen ze je bestaande gezondheidsklachten verergeren, ben je sneller vatbaar voor luchtweginfecties, keelpijn, gewrichtspijn, …


 • Hoe kan ik goedkoop schimmel in de badkamer verwijderen?

  Via het stappenplan hogerop in dit artikel kan je zelf aan de slag om schimmel in de badkamer te verwijderen. Let op, gaat het om grote, hardnekkige schimmelplekken? Dan laat je de badkamer schimmel best verwijderen door een professionele vochtexpert.

  Om het schimmelprobleem definitief op te lossen, moet je niet alleen de schimmel verwijderen maar ook de oorzaak van het probleem aanpakken. Een badkamerventilator plaatsen is de goedkoopste oplossing. Je kan hiervoor terecht bij een vochtexpert of in onze webshop.

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.