Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer is een veel voorkomend verschijnsel. Schimmels veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn slecht voor je gezondheid. Maar hoe los je dit vervelende probleem op? Lees in dit artikel hoe je schimmel in je badkamer kan verwijderen en voorkomen.

Ga naar: Schimmel verwijderenhoe ontstaat schimmel

 

 

Schimmel in de badkamer bestrijden

Er is maar één manier om schimmel effectief te kunnen bestrijden: beter ventileren. Er zijn twee manieren waarop je effectief kunt ventileren:

 

1. Natuurlijke ventilatie

Dit is de meest eenvoudige oplossing. Je kunt de badkamer op een natuurlijke manier ventileren door een ventilatierooster in het raam aan te brengen of door het raam tijdens en na het douchen enige tijd op een kier te zetten. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk en daarom kiezen veel mensen voor mechanische ventilatie in de badkamer.

 

2. Mechanische ventilatie

In een badkamer kun je het schimmelprobleem voorgoed oplossen door een badkamerventilator te installeren. Hiermee voer je op efficiënte manier de vochtige lucht naar buiten af waardoor de badkamer minder vochtig wordt en sneller droogt. In een droge omgeving kunnen schimmels niet groeien. Badkamerventilatoren zijn niet duur, gemakkelijk te installeren en te koop in de webshop.

 

Schimmel nieuwe badkamer

 

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer kan je op verschillende manieren verwijderen. Met soda, chloor of met een speciaal anti-schimmel middel. Welk middel je het beste gebruikt, hangt af van de plaats waar de schimmel zich bevindt en de mate van vervuiling.

 

Schimmel verwijderen van kitranden

Bevindt de schimmel zich op de kitranden of op het voegwerk tussen de tegels? Maak dan een bleekwateroplossing van 25ml bleek op één liter water. Doe dit in een plantenspuit en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat dit vervolgens een paar uur intrekken en kijk dan of het resultaat heeft. Zijn de plekken verdwenen, spoel dan goed af met water. Zet wel een raam of een deur open want de chloordampen zijn niet goed voor je gezondheid!

 

Schimmel van het plafond verwijderen

Bevindt de schimmel zich op het plafond of op de muur? Maak dan een oplossing van soda (6 – 10 gram op een liter water) en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat het even intrekken en probeer vervolgens de schimmel weg te borstelen met een harde borstel. Herhaal zo nodig dit proces. Lukt dit niet? Gebruik dan een bleekoplossing zoals hierboven beschreven.

 

Anti-schimmel middelen

De commercieel verkrijgbare anti-schimmel producten zijn vaak zeer effectief. Ze verspreiden alleen een indringende geur en zijn duurder dan soda of bleekwater. Het voordeel van deze middelen is wel dat ze een anti-schimmel component bevatten waardoor schimmels minder makkelijk terug komen. Ook bij hardnekkige schimmelsoorten zijn dit soort middelen aan te raden.

 

Vraag via onze offerteservice gratis offertes aan voor het verwijderen en bestrijden van vocht in jouw woning.
✓ Klik hier om vrijblijvend offertes te ontvangen.

 

Schimmel op silicone

 

Waar kan schimmel in de badkamer voorkomen?

Schimmel kan overal in de badkamer voorkomen waar de plekken langdurig vochtig zijn. Veel voorkomende plaatsen zijn: kitranden (wastafel, bad, douchebak), bovenzijde van de muur, plafond en het voegwerk tussen de tegels.

 

 

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

In de badkamer produceer je tijdens het douchen of baden erg veel waterdamp. Wanneer deze damp niet voldoende afgevoerd wordt via natuurlijke of mechanische ventilatie, dan zal het snel gaan condenseren.

Er vormen zich dan kleine waterdruppeltjes op de muur, het plafond, het raam of de spiegel. Vooral de muren en het plafond zijn gevoelig voor schimmels omdat het oppervlak hiervan vaak wat ruw is, enigszins poreus, en een bepaalde hoeveelheid vocht kan opnemen. Het is dus een goede voedingsbodem voor schimmels.

De vorming van schimmel gebeurt erg langzaam maar is reeds vanaf het begin schadelijk voor je gezondheid. Snel handelen is de boodschap!

 

 

Verwijder schimmels nooit droog!

Wanneer je schimmel in de badkamer gaat verwijderen, doe dit dan niet zonder water. Zou je bijvoorbeeld met een droge borstel of met een droge doek over de schimmel gaan wrijven, dan verspreid je hiermee een grote hoeveelheid schimmelsporen die in de lucht gaan zweven.

Schimmelsporen kunnen allerlei allergische reacties oproepen, vooral bij inademing (benauwd krijgen, hoesten). Maak de schimmel dus nat bij het reinigen en gebruik eventueel een mondkapje en handschoenen.

 

 

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.