Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelderdichting

Een kelder is, samen met de funderingen, de basis van een stabiel gebouw. Zijn de keldermuren niet bestand tegen de druk van het grondwater, dan kan je te maken krijgen met vochtige keldermuren, schimmels en andere vochtproblemen. Dankzij kelderdichting (= kelderbekuiping) kan je jouw kelder waterdicht maken. Ontdek alles over de mogelijkheden van kelderafdichting, werkwijze, prijs en meer.

Ga snel naar:
Wat is kelderdichting?
Prijs kelderdichting
Hoe kelder dichten?
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

Waarom kiezen voor kelderdichting?

Vochtproblemen in de kelder ontstaan meestal door een combinatie van een hoog grondwaterniveau en een lage vochtweerbaarheid van de keldervloer en -muren. Als grondvocht de kelder binnendringt, kan je te maken krijgen met een vochtige keldervloer en -muren, muffe geuren, schimmels, … Via kelderdichting kan je de kelder waterdicht maken en voorkom je vochtproblemen.

BELANGRIJK: er zijn ook nog andere manieren waarop je de kelder waterdicht kan maken (drainage, ventilatie, kimnaad dichten). Een professionele vochtbestrijder adviseert je de meest geschikte methode. Ontvang advies op maat. • Wanneer kiezen voor kelderdichting?

  Kelderdichting (= bekuiping van de kelder) wordt het vaakst toegepast. Vaak dringt grondvocht via scheuren of barsten in de keldermuren of -vloer naar binnen. Door de muren en vloer van de kelder waterdicht te cementeren (= kelder bekuipen) wordt dat doorslaand vocht voorkomen.

  Kelderdichting is een goed idee als… je jouw kelder echt waterdicht wil maken en bv. wil gebruiken als bewoonbare ruimte. Het dichten van kelders is enkel effectief in geval van een ‘vochtige’ kelder en dus niet als er veel water in de kelder staat. Dan is kelderdrainage meer aangeraden. • Wanneer kiezen voor kelderdrainage?

  Bij kelderdrainage wordt je kelder niet echt waterdicht gemaakt, maar wordt het water dat de kelder binnendringt gewoon afgevoerd. Dat gebeurt via een noppenmembraan in de kelderwand of -vloer.

  Kelderdrainage is een goed idee als… de druk van het grondwater te hoog is waardoor bekuiping van de kelder alleen niet volstaat. Bij een erg hoog grondwaterpeil blijft het vochtprobleem meestal niet beperkt tot een vochtige kelder, maar kan je te maken krijgen met water in de kelder. Bij zo’n natte kelder is enkel de kelder bekuipen meestal niet voldoende. • Wanneer kiezen voor kelderventilatie?

  Vochtproblemen in de kelder kunnen ook ontstaan of in stand gehouden worden door een gebrek aan ventilatie. Een goede kelderventilatie zorgt ervoor dat vochtige, vervuilde lucht afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht. De kelder ventileren kan op verschillende manieren, bv. via ventilatieroosters, een mechanische ventilator of decentrale balansventilatie.

  Kelderventilatie is een goed idee als… het vochtprobleem in je kelder niet te hardnekkig is. De kelder ventileren zal bv. niet volstaan als er plassen water in de kelder staan. Het kan wel helpen om een muffe geur te voorkomen. Eigenlijk wordt kelderventilatie vooral gebruikt als aanvullende maatregel om vochtproblemen in de kelder aan te pakken. • Wanneer kiezen voor het dichten van de kimnaad?

  De kimnaad is de plek waar de keldervloer en -muren samenkomen. Het is een zwakke plek die gevoelig is voor vochtproblemen. Is de kimnaad slecht afgedicht, dan kan grondvocht langs daar de kelder infiltreren. Je kan dan de kimnaad waterdicht maken met een injectie- of afdichtingsmiddel.

  De kimnaad waterdicht maken is een goed idee als… grondvocht via die plek de kelder binnendringt. Of de kimnaad waterdicht maken volstaat, is afhankelijk van de situatie. Als ook de keldermuren- en vloer onvoldoende waterbestendig zijn, zullen (een combinatie van) andere maatregelen nodig zijn.

 

Wat is kelderdichting?

Kelderdichting is het waterdicht cementeren van de keldermuren en -vloer. Hierbij worden er verschillende lagen waterdicht pleisterwerk aangebracht. Nadat deze lagen zijn uitgehard, vormen ze een vochtwerende laag waardoor het grondwater niet meer in de kelder kan dringen.

Kelderdichting, ook gekend als kelderbekuiping, kan zowel aan de binnen- als buitenkant, maar wordt het vaakst toegepast aan de binnenzijde. Het voordeel hiervan is dat je het achteraf kan uitvoeren. Kelderdichting langs de buitenkant komt minder vaak voor en is natuurlijk enkel mogelijk bij nieuwbouw.

 

Mogelijkheden voor kelderdichting

Er zijn 2 manieren om een kelder te bekuipen:

 1. Stijve kelderbekuiping: in verschillende fases worden fixeer- en cementlagen aangebracht op de keldermuren en -vloer. Zo kan grondvocht niet langer naar binnen dringen. Meestal wordt ook een versterkte hiel aangebracht aan de kimnaad om te vermijden dat er water langs daar naar binnen dringt.
 2. Soepele kelderbekuiping: hierbij wordt een soepele folie tegen de keldermuren en -vloer aangebracht. Daarna wordt een nieuwe wand tegen de folie gemetseld en een nieuwe vloer geplaatst. Deze methode is drastischer en duurder dan een stijve kelderbekuiping en wordt daarom minder vaak toegepast. Het wordt vooral gebruikt wanneer de kelder in bijzonder slechte staat is.

TIP: om zeker te weten welke methode is aangewezen voor jouw kelder, laat je je best adviseren door een ervaren vochtbestrijder. Kom in contact met vochtexperts in jouw buurt.

 

kelderdichting voorbeeld

Prijs kelderdichting

De prijs voor kelderdichting bedraagt gemiddeld € 50 à 100 per m² (excl. btw). De exacte kostprijs varieert naargelang de gekozen methode, de ernst van het vochtprobleem, de bereikbaarheid en de oppervlakte van de kelder… Voor het waterdicht maken van een gemiddelde kelder mag je rekenen op een totaalprijs vanaf € 3.000 à 4.000, al kan dit snel oplopen tot € 10.000 of meer (excl. btw).

Let op: elke situatie is anders en vereist dus een andere aanpak, waardoor prijzen voor kelderdichting sterk kunnen variëren. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes zodat je gericht prijzen en adviezen kan vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

Hoe kelder dichten?

Bij het dichten van een kelder wordt meestal gekozen voor een stijve bekuiping. Doorgaans verloopt zo’n kelderbekuiping als volgt:

 1. Lekkages in de kelder dichten

  Eerst worden de keldermuren afgekapt om te lokaliseren waar het grondwater de kelder binnendringt. Deze lekkages worden vervolgens gedicht met een speciaal vulmiddel.

 2. Keldermuren waterdicht maken

  Als het vulmiddel voldoende is uitgedroogd (na 24 à 48u), dan kunnen de keldermuren verder waterdicht gemaakt worden. Daarbij worden in verschillende fases fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht op de keldermuren.

 3. Kimnaden versterken

  De kimnaden zijn het punt waar de keldervloer en -muren samenkomen. Deze vormen een zwakke plek waarlangs grondvocht makkelijker naar binnen kan dringen. Om dat te vermijden worden ze extra versterkt.

 4. Keldervloer waterdicht maken

  Een vochtige keldervloer wordt op dezelfde manier behandeld als de keldermuren. In geval van een droge keldervloer kan je ook kiezen voor een polyurethaancoating in een kleur naar keuze. Afhankelijk van de constructie van de vloer en het type vochtprobleem, is het soms meer aangeraden om een volledig nieuwe gewapende vloerplaat te plaatsen.

 

FAQ over kelderdichting

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over kelderdichting. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een professionele vochtbestrijder. • Welke kelderdichting producten gebruik je best?

  Wanneer je last hebt van doorslaand vocht in de kelder, worden de muren meestal behandeld met waterdichte cementering. Doorgaans gaat het om een mengsel van cement en kunsthars. Dit mengsel vormt een waterdichte coating die verhindert dat het water de kelder nog kan binnendringen.

  Met een vulmiddel worden lekkages eerst gedicht. Om de keldermuren helemaal waterdicht te krijgen, worden hierna verschillende fixeer- en cementeringslagen aanbracht. Voorbeelden van kelderdichting producten zijn Rubson antivocht coating en Watertite vochtwerende verf.

  BELANGRIJK: win altijd advies in bij een vochtexpert wanneer je op zoek bent naar kelderdichting producten. Hij weet niet alleen welke producten het meest aangeraden zijn, maar ook welke vochtbestrijdingsmethode is aangewezen voor jouw vochtige kelder. Ontvang vrijblijvend advies. • Wanneer kelderafdichting combineren met andere maatregelen?

  Naast waterdichting van de kelder is het soms nodig om bijkomende maatregelen te nemen om je vochtige of natte kelder aan te pakken. Enkele mogelijkheden en wanneer je ze best toepast:

   • Kelderdrainage: soms is de ondergrondse waterdruk te groot en is een traditionele kelderdichting niet voldoende. Bij kelderdrainage worden de keldermuren en/of -vloer gedraineerd. Deze duurzame totaaloplossing zorgt ervoor dat er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan, maar dat het op een efficiënte manier afgevoerd wordt. De ruimte kan wel nog vochtig en klam aanvoelen. Wil je de kelder volledig waterdicht maken, dan kan je de drainage combineren met kelderafdichting.
   • Kelderventilatie: een kelder zal altijd gevoelig zijn voor vocht gezien zijn beperkte contact met verse buitenlucht. Voldoende kelderventilatie is dan ook heel belangrijk. De kelder ventileren kan via simpele ventilatieroosters, maar eigenlijk is mechanische ventilatie efficiënter.


 • Waarmee moet je rekening houden wanneer je je kelder waterdicht maakt?

  Bij het dichten van je kelder houd je best ook rekening met volgende zaken:

  • Kelderisolatie: is je kelder waterdicht, dan kan je ervoor kiezen om het kelderplafond bijkomstig te isoleren. Zo voorkom je warmteverlies via je benedenvloer en kelder, zorg je voor een hoger warmtecomfort en een besparing op je energiefactuur. Wil je je kelder niet louter gebruiken als opslagruimte maar ook als leefruimte? Dan laat je best ook je keldermuren isoleren.
  • Premies: voor het behandelen van vochtproblemen in de kelder kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Je moet de werken dan wel laten uitvoeren door een vakman. Hij voorziet je nadien van de nodige documenten om de premie aan te vragen.


 • Kelderdichting: doe-het-zelf of vochtexpert inschakelen?

  Vochtproblemen in de kelder kunnen nare gevolgen hebben en zelfs schade toebrengen aan de rest van je woning. Je hebt er dus alle belang bij om het probleem doeltreffend aan te pakken. Daarbij zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden: de juiste producten en materialen gebruiken, de droogtijd bepalen, correcte technieken toepassen, … Doe-het-zelf kelderdichting is daarom minder aangeraden.

  Om zeker te zijn van een correcte diagnose en aanpak, schakel je dus beter een gespecialiseerde vochtbestrijder in. Door samen te werken met een professional, kan je rekenen op:

  • Correcte diagnose + vochtbestrijdingsmethode: een vochtbestrijder bepaalt het precieze vochtprobleem in jouw kelder en de beste oplossing om je kelder vochtvrij te maken.
  • Correcte + kwalitatieve uitvoering: een ervaren vochtexpert zorgt voor een correcte en kwalitatieve uitvoering met hoogwaardige materialen en producten. Zo ben je zeker van een goed resultaat.
  • Garantie + financiële voordelen: laat je je kelder dichten door een vochtexpert, dan geniet je ook van garantie en kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies.

  Op zoek naar een vochtbestrijder? Prijzen en advies op maat ontvang je via onze gratis offerteservice. • Hoe vind ik kelderdichting aannemers?
  De meest eenvoudige manier om kelderdichting aannemers in jouw regio te vinden, is via onze gratis offerteservice. Vul hieronder gewoon even je gegevens in en je wordt binnen enkele werkdagen gecontacteerd door meerdere vochtspecialisten uit je buurt. Zo kan je gericht advies en prijsvoorstellen vergelijken en de beste keuze maken.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders