Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige slaapkamer

Ruikt jouw slaapkamer een beetje muf, vertonen de muren vochtplekken, vormen er zich condensatiedruppels op de slaapkamerramen, …? Dan heb je waarschijnlijk last van een vochtige slaapkamer. Om verdere schade aan jouw huis en gezondheidsproblemen te vermijden, kan je het vochtprobleem in jouw slaapkamer best zo snel mogelijk van de baan helpen. Alles over de oorzaken van en oplossingen voor een vochtige slaapkamer ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: Oorzaken + OplossingHoe herkennen?GevolgenTips

 

Vochtige slaapkamer: Oplossing per oorzaak

Een vochtige slaapkamer kan verschillende oorzaken hebben. Elke oorzaak vraagt een specifieke aanpak. Een overzicht:

 

1. Condensatievocht (meest voorkomende oorzaak)

De meest voorkomende oorzaak van vocht in de slaapkamer is condensatievocht. Condensatievocht ontstaat in de woning door simpele activiteiten zoals ademen, wassen, koken, … Al deze activiteiten doen de luchtvochtigheid in huis stijgen.

Kan deze vochtige lucht nergens heen door een gebrek aan goede ventilatie, dan kan het vochtproblemen veroorzaken. Woonvocht dat nergens heen kan, zal namelijk condenseren tegen koude oppervlakken zoals de muren, het plafond en de ramen, waar op die manier vochtige plekken ontstaan.

 

» OPLOSSING

Condensatievocht ontstaat voornamelijk door een tekort aan verse lucht om het vocht goed af te voeren. Een goede ventilatie kan daarbij wonderen verrichten. Jouw woning kan je ventileren door de ramen voldoende open te zetten. In de winter is dat door de kou natuurlijk niet zo aangenaam.

De voorkeur gaat dan ook uit naar een mechanisch ventilatiesysteem. Daarmee wordt vochtige lucht tijdig afgevoerd, je creëert een betere luchtkwaliteit in huis én je moet niet steeds de ramen openzetten. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen (lees er alles over op ventilatiesysteemabcd.be). Welke type je kiest, hangt vooral af van jouw budget, woning en voorkeuren.

Richtprijs ventilatiesysteem A: ± €1.700
Richtprijs ventilatiesysteem B: ± €2.800
Richtprijs ventilatiesysteem C (+): ± €3.000 à €3.500

Richtprijs ventilatiesysteem D: ± €5.500
Richtprijs ventilatiesysteem D + warmterecuperatie
: ± €7.000
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

LET OP: ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensproblemen als gevolg daarvan. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak is van je vochtproblemen. Lees er hieronder meer over:

 

2. Doorslaand vocht

Vocht in de slaapkamer kan ook veroorzaakt worden door een probleem van buitenaf. Is jouw gevel beschadigd en poreus, dan kan regenwater makkelijker in de gevel sijpelen en vervolgens ook in de binnenmuren trekken. In dat geval is er sprake van doorslaand vocht.

 

» OPLOSSING

Doorslaand vocht kan men doorgaans op 2 manieren aanpakken.

Je kan de gevel laten impregneren. Daarbij spuit men een impregneervloeistof op de gevel. Het impregneermiddel vult de poriën van de buitenmuur op en vormt zo een beschermende laag.

Het is wel belangrijk dat eventuele schade aan de gevel eerst hersteld wordt. Anders zal het impregneren van de buitenmuur geen effect hebben. De gevel moet ook proper zijn. Een zwaar vervuilde gevel kan dus beter eerst (professioneel) gereinigd worden.

Een tweede optie is het plaatsen van nieuwe gevelbekleding. Dat is vaak de beste keuze wanneer de gevel echt in heel slechte staat is. Het plaatsen van nieuwe gevelbekleding is wel de uitstekende gelegenheid om ook gevelisolatie aan te brengen en zo jouw woning energiezuiniger te maken.

Richtprijs muren impregneren: ± €8 à €15 per m²
Richtprijs nieuwe gevelbekleding: ± €40 – €250 per m² (sterk afhankelijk van het al dan niet plaatsen van gevelisolatie en het soort gevelbekleding)
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

3. Opstijgend vocht

Ook opstijgend vocht kan de oorzaak zijn van jouw vochtige slaapkamer. Bij optrekkend vocht trekt grondvocht in de fundering en de muren. Het wordt meestal veroorzaakt door het gebrek aan een (goede) waterkering of langdurige regenval waarbij het grondwaterpeil uitzonderlijk stijgt.

Aangezien het vertrekt vanop de grond, komt opstijgend vocht niet zo vaak voor in slaapkamers, die zich meestal op een redelijke hoogte bevinden. Gaat het om een slaapkamer op de begane grond, dan is de kans dat het om optrekkend vocht gaat natuurlijk groter.

 

» OPLOSSING

Opstijgend vocht kan je doorgaans op 2 manieren aanpakken.

Je kan de muren laten injecteren. Dan boort men gaten in de aangetaste muur, net boven het grondniveau. In die gaten brengt men een vochtwerende gel aan. Die gel zet uit en voorkomt dat water uit de grond naar boven trekt.

Je kan ook de muren laten onderkappen. Er worden dan horizontale sleuven in de muur gefreesd waarin men een (nieuwe) waterkering aanbrengt. Het onderkappen van de muren is wel een grote klus die ook veel breekwerk met zich meebrengt. Vandaar dat muurinjectie vaak de voorkeur krijgt.

Richtprijs muren injecteren: vanaf €100 per lopende meter
Richtprijs muren onderkappen: ± €100 à €150 per lopende meter
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

4. Lekkages

Ook een lek, bijvoorbeeld in een van de leidingen, kan vochtproblemen veroorzaken. Lekkages zijn meestal klein en zitten vaak verscholen (bvb. in de muur). De gevolgen zijn daardoor vaak pas na enkele maanden merkbaar.

 

» OPLOSSING

Een lek moet vanzelfsprekend gedicht worden. Afhankelijk van de plaats en ernst van het lek kan dat breekwerken met zich meebrengen.

Om je het lek te kunnen dichten moet het natuurlijk wel eerst opgespoord worden. Het is heel lastig om dat zelf te doen zonder de juiste apparatuur en kennis. Je doet er dan ook goed aan een specialist in te schakelen om het lek te laten detecteren. Deze heeft de juiste apparaten om lekkages op te sporen die voor het blote oog verborgen blijven. Je krijgt na zo’n lekdetectie ook een rapport en professioneel advies voor de herstellingen.

Richtprijs grondige lekdetectie: €300 à €400 (kan variëren afhankelijk van het aantal te controleren leidingen)
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

vochtige slaapkamer

 

Vocht in slaapkamer herkennen

Net als vocht elders in huis, kan je vochtige slaapkamers op verschillende manieren herkennen. Door vocht- of schimmelplekken, muffe geurtjes, loskomend schilderwerk of behang, …

Soms geeft het zichtbaar gevolg ook al prijs om welk vochtprobleem het gaat. Zo kan je het probleem van condensatievocht makkelijk herkennen aan waterdruppels op de ramen. Optrekkend vocht kan je dan weer herkennen doordat het onderaan de muur start en langzaam omhoog trekt.

Hoe dan ook doe je er goed aan een professional in te schakelen. Een vakman kan met zijn kennis en ervaring de juiste diagnose stellen en jou ook adviseren over een gepaste oplossing. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

 

Gevolgen van vocht in de slaapkamer

Een vochtige slaapkamer is ongezond én kan schade toebrengen aan jouw woning. Het is dan ook van groot belang dat je het vochtprobleem in jouw slaapkamer snel aanpakt. Een overzicht van de mogelijke gevolgen:

 • Gezondheidsproblemen: Vochtige plaatsen zijn dé broeiplaats voor schimmels. Die schimmels produceren sporen die ademhalingsproblemen en allergieën veroorzaken. Lees hier meer over vochtproblemen en de impact op jouw gezondheid.
 • Schade aan de woning: Vocht- en schimmelplekken in de slaapkamer zijn duidelijke gevolgen van een vochtprobleem. Ze kunnen ontstaan op de muren, kozijnen, het plafond, … Het ziet er niet alleen lelijk uit, het vocht in de slaapkamer kan op termijn ook heel wat schade aan jouw woning toebrengen. Denk maar aan loskomend behang en schilderwerk, kozijnrot, aangetast stuc- en metselwerk, …
 • Muffe geur: Een vochtige slaapkamer ruikt muf. Ook dat is allesbehalve aangenaam.

 

vocht in slaapkamer

 

Extra tips om vocht in de slaapkamer te voorkomen

Een goede vochtbalans is belangrijk voor jouw slaap. Een slaapkamer mag niet te vochtig, maar ook niet te droog zijn. De ideale relatieve luchtvochtigheid in een kamer ligt tussen de 40% en 70%. Enkele tips om de vochtigheidsgraad in jouw slaapkamer op peil te houden:

 • Laat geen was in jouw slaapkamer drogen.
 • Gebruik een luchtontvochtiger.
 • Schilder met vochtwerende verf.
 • Zorg voor een temperatuur van minstens 15°C, zowel in de winter als in de zomer.
 • Zorg voor voldoende verluchting door het openzetten van ramen of via ventilatie.
 • Laat de slaapkamerdeur ’s nachts op een kier staan. Zo kan het vocht dat je ’s nachts produceert weg.

 

Last van een vochtige slaapkamer? Om verdere schade aan jouw huis en gezondheidsproblemen te vermijden, kan je het vochtprobleem best zo snel mogelijk aanpakken. Een vakman kan met zijn kennis en ervaring de juiste diagnose stellen en jou ook adviseren over een gepaste oplossing. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

 

Mag je een slaapkamer verwarmen?

Door jouw slaapkamer te verwarmen, maak je de lucht droger. Die droge lucht is goed om condensatievocht van de baan te helpen. Te droge lucht is natuurlijk ook niet aan te raden. Het droogt de slijmvliezen uit en verhoogt ook het risico op aandoeningen van de luchtwegen.

Of je jouw slaapkamer wil verwarmen is vooral een persoonlijke keuze. Een beetje verwarmen kan geen kwaad, maar overdrijven is zeker en vast niet aan te raden. De gulden middenweg vinden is de boodschap. We zeiden het al, zorg voor een slaapkamertemperatuur van minstens 15°C, zowel in de winter als in de zomer.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders