Relatieve vochtigheid
Indien je met een vochtprobleem in huis zit, kan dit ook consequenties hebben voor de luchtvochtigheid in je woning. De relatieve vochtigheid kan dan te hoog zijn, wat nare gevolgen kan hebben voor je gezondheid en het welbehagen in huis. In dit artikel bespreken we de term relatieve vochtigheid en oorzaken en oplossingen van een te hoge vochtigheidsgraad.
Heb je vocht in huis? Doe beroep op een expert om de oorzaak te achterhalen en een gepaste behandeling te laten uitvoeren.
Klik hier voor meer informatie.
Wat is relatieve vochtigheid?
Waterdamp is één van de gassen die van nature in de lucht zit. De relatieve vochtigheid geeft de verhouding waterdamp in de lucht weer ten opzichte van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.
Die maximale hoeveelheid is afhankelijk van de temperatuur. Bij een relatieve vochtigheid van 100 % is de hoeveelheid waterdamp in de lucht maximaal. De luchttemperatuur op dat moment noemen we het dauwpunt.
Als de lucht warmer wordt, kan deze een grotere hoeveelheid waterdamp opnemen. De maximale hoeveelheid stijgt dan, waardoor de relatieve vochtigheid daalt.
Omgekeerd zal de relatieve vochtigheid toenemen bij lagere temperaturen. De ideale relatieve luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 70 procent. Uiteraard kan deze vochtigheidsgraad verschillen van kamer tot kamer; doorgaans is de badkamer veel vochtiger dan andere ruimtes.
Relatieve vochtigheidsgraad meten met hygrometer
Je kan trouwens de luchtvochtigheid thuis meten aan de hand van een hygrometer. Dat is een soort vochtmeter speciaal om de vochtigheidsgraad in de lucht te meten. Deze toestellen zijn niet zo duur. Een hygrometer hang je best niet te dicht bij een raam, omdat het percentage relatieve luchtvochtigheid dan een verkeerd beeld kan geven. Ook de binnenkant van een buitenmuur wordt best vermeden.
Hoge luchtvochtigheid: oorzaken en gevolgen
Dit percentage mag echter niet te hoog oplopen. Dan zit er te veel vocht in de lucht. Indien de relatieve luchtvochtigheid in de buurt komt van 100% kunnen ramen, deuren of daken beginnen te condenseren.
De oorzaken van een te hoge vochtigheidsgraad kunnen van diverse aard zijn. De volgende problemen kunnen aan de basis liggen:
3) Lekkages
4) Woonvocht
Wanneer de luchtvochtigheid in huis lange tijd te hoog is, moet hier zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Muffe lucht, vochtplekken, loskomende verf, pleister of behang, houtrot, schimmels en ongedierte zijn de voornaamste onaangename verschijnselen.
Ook de gezondheid kan lijden onder een te hoge luchtvochtigheid. Zeker mensen met gevoelige luchtwegen of gewrichtspijnen kunnen hinder ondervinden (meer hoesten, een benauwd gevoel, extra pijnlijke gewrichten,…).
Belang van een goede ventilatie
Er wordt dagelijks heel wat vocht geproduceerd in huis door alledaagse activiteiten zoals koken, wassen of douchen. Dit vocht noemen we woonvocht of condensatievocht. Als er weinig of niet geventileerd wordt in huis, zal de vochtigheidsgraad snel de hoogte ingaan. Daarom is het belangrijk om het huis – met name de keuken en badkamer – constant te ventileren. Dit kan gebeuren door de ramen open te zetten, via roosters of aan de hand van een ventilatiesysteem.
Wat dat laatste betreft, heb je de keuze uit een ventilatiesysteem B, C of D. Ventilatiesysteem D is de meest energiezuinige oplossing omdat er, in tegenstelling tot bij B of C, amper warmte verloren gaat. Ventilatiesysteem B voert verse lucht aan, terwijl systeem C vochtige lucht afvoert. In dit artikel kun je meer informatie lezen over de verschillende soorten ventilatiesystemen.
Met een degelijk ventilatiesysteem kun je dus vocht en schimmels vermijden. Wil je ventilatie kopen en laten plaatsen door erkende installateurs?
Via onze online offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experten uit jouw buurt!
Wat bij een te lage relatieve vochtigheid?
Ook een te lage relatieve luchtvochtigheid houdt risico’s in voor de gezondheid. Vooral tijdens de wintermaanden kan de lucht in huis te droog zijn. De koude lucht die dan van buiten naar binnen komt bevat immers niet veel vocht. Een te droge lucht kan leiden tot irritatie aan de ogen en slijmvliezen. Bovendien kunnen de longen dan minder zuurstof opnemen, waardoor je last van krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid.
Luchtbevochtiger gebruiken
Als de relatieve vochtigheid te laag is, doe je er goed aan de lucht te bevochtigen met waterdamp. Ook hier heb je keuze uit een drietal technieken:
1) Luchtbevochtiger op basis van stoom
Een bevochtiger op stoom kan heel snel veel stoom opwekken door water te verhitten. De verdamper bevat twee elektroden en een nevelkamer. Het water is als het ware een geleider tussen de twee elektroden.
Nadeel van deze techniek is wel dat er veel energie verbruikt wordt, wat tot een hogere energiefactuur kan leiden.
2) Ultrasone luchtbevochtiger
Bij dit type luchtbevochtiger zorgen geruisloze trillingen ervoor dat water omgezet wordt in zeer fijne nevel. Deze nevel wordt dan via een eveneens geluidloze ventilator in de kamer verspreid.
Een ultrasone luchtbevochtiger verbruikt minder energie dan het vorige type, omdat de nodige energie uit de kamerlucht zelf gehaald wordt. Ook beschikt deze luchtbevochtiger over een interne hygrostaat; het toestal zal dan automatisch in- en uitschakelen.
3) Verdamping
Je kan ook kiezen voor de verdampingstechniek. Bij dit principe wordt droge lucht uit de kamer via een ventilator aangezogen en bevochtigd door een vochtige filter. Deze techniek verbruikt overigens weinig stroom.