Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtontvochtiger kopen

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken op de muren, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een luchtontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat. Alles over de mogelijkheden, werking, prijs, … van lucht ontvochtigers lees je hier.

Ga snel naar:
Hoe werkt een luchtontvochtiger?
Welke luchtontvochtiger kopen?
Luchtontvochtiger prijs
Oorzaken hoge luchtvochtigheid + oplossing
FAQ: Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer moet ik de lucht ontvochtigen?

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Is de vochtigheidsgraad bij jou in huis, op kantoor, … hoger? Dan kan een ontvochtiger helpen om de luchtvochtigheid te verlagen en op peil te houden. Dat draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Met een hygrometer kan je meten of de luchtvochtigheid in huis al dan niet te hoog is. Een simpele digitale hygrometer die de vochtigheidsgraad in de lucht vrij nauwkeurig bepaalt, heb je al vanaf €15.

Let op, een hoge luchtvochtigheid in huis kan het gevolg zijn van een gebrekkige ventilatie, maar ook van vochtproblemen zoals condensatievocht, opstijgend of doorslaand vocht, …  Je doet er in dat geval best aan om het vochtprobleem zo snel mogelijk op te lossen.

Luchtontvochtiger kopen? Bekijk het ruime aanbod in de webshop.
Vochtproblemen behandelen? Neem contact op met een vochtspecialist.

lucht ontvochtiger

 

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een elektrische luchtontvochtiger is een apparaat dat overtollig vocht uit de lucht haalt. We kunnen een onderscheid maken tussen condens ontvochtigers en absorptie ontvochtigers:

 

Condens ontvochtiger

Een condens of compressie ontvochtiger gebruikt afkoeling van de lucht om deze lucht te ontvochtigen. Dit type ontvochtiger wordt geplaatst in verwarmde ruimtes waar de temperatuur minstens 15°C is, zoals de woonkamer, slaapkamer, badkamer, … Hoe hoger de temperatuur in de ruimte, hoe meer vocht een condens ontvochtiger uit de lucht kan halen.

Zo’n apparaat werkt als volgt:

 1. Vochtige lucht aanzuigen: het apparaat zuigt de vochtige lucht aan en stuurt deze door naar de verdamper.
 2. Vochtige lucht condenseren: de verdamper laat de lucht afkoelen en condenseren.
 3. Water afvoeren: het water dat vrijkomt wordt opgevangen in een opvangbak. In plaats van een opvangbak kan je ook een afvoerleiding aansluiten op de luchtontvochtiger waarlangs het water kan worden weggevoerd.
 4. Ontvochtigde lucht de ruimte inblazen: de overgebleven droge lucht gaat door naar een condensator die de lucht terug op kamertemperatuur brengt. De elektrische luchtontvochtiger blaast de ontvochtigde lucht vervolgens terug in de ruimte.

 

Absorptie luchtontvochtiger

Absorptie luchtontvochtigers maken gebruik van opwarming van de lucht om deze te ontvochtigen. Dit type ontvochtiger wordt geplaatst in onverwarmde ruimtes waar de temperatuur lager is dan 15°C, zoals de kelder, garage, … De hoeveelheid vocht die een absorptie ontvochtiger uit de lucht haalt, is constant.

Zo’n apparaat werkt als volgt:

 1. Lucht aanzuigen: het apparaat zuigt de vochtige lucht aan en leidt deze lucht naar een ronddraaiende harde schijf van silica gel.
 2. Lucht opwarmen: de lucht rond de schijf wordt opgewarmd, terwijl de schijf zelf koud blijft. Hierdoor slaat het vocht uit de lucht neer op de schijf.
 3. Vocht afvoeren: het vocht wordt met een föhn van de schijf geblazen en komt zo in een reservoir terecht.
 4. Droge lucht de ruimte inblazen: de droge lucht wordt licht opgewarmd opnieuw de ruimte ingeblazen.

 

luchtontvochtiger vochtproblemen

 

Welke luchtontvochtiger kopen?

De lucht ontvochtigen kan met verschillende soorten luchtontvochtigers, elk met zijn eigen mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire functies.

 

1. Grote of kleine luchtontvochtiger

Kies je ontvochtiger op basis van de grootte van de ruimte die moet ontvochtigd worden. Er bestaan kleine luchtontvochtigers die geschikt zijn voor ruimtes van 30 m³, maar evengoed grote luchtontvochters die geschikt zijn voor ruimtes groter dan 100 m³.

 

2. Luchtontvochtiger obv snelheid van ontvochtiging

Bij het kiezen van een ontvochtiger kan je ook kijken naar de snelheid van de ontvochtiging. Een ontvochtiger kan per dag maar een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht halen. Hoe hoger de snelheid waarmee dat gebeurt, hoe sneller je resultaat boekt.

 

3. Luchtontvochtiger met hygrometer

Bij bepaalde luchtontvochtigers kan je de gewenste vochtigheidsgraad instellen. In het apparaat zit dan een hygrometer verwerkt die constant de luchtvochtigheid meet. De ontvochtiger blijft dan werken tot de ingestelde vochtigheidsgraad bereikt is.

 

4. Luchtontvochtiger met luchtreinigingsfunctie

Sommige luchtontvochters hebben de mogelijkheid om de lucht te ontvochtigen én te reinigen. In dat geval heeft het apparaat een filter die stof en vuil tegenhoudt. Zo maak je de lucht niet alleen droger maar ook schoner, waardoor je geniet van een nog gezonder binnenklimaat.

 

Wat is de beste luchtontvochtiger?

Wat voor jou de beste luchtontvochtiger is, hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Hoe snel moet de lucht ontvochtigd worden? Hoe groot is de ruimte waarin de ontvochtiger komt te staan? Hoeveel geld wil je aan zo’n toestel spenderen? Het zijn allemaal factoren die bepalen welke luchtontvochtiger voor jou het meest geschikt is.

TIP: je vindt ongetwijfeld het geschikte toestel in onze webshop.

 

Luchtontvochtiger prijs

De prijs van een standaard luchtontvochtiger varieert van gemiddeld € 50 tot € 200. De prijzen van ontvochtigers hangen sterk af van o.a. het merk en de eigenschappen. Voor uitgebreidere modellen kunnen de prijzen oplopen tot € 400 à 500.

BELANGRIJK: wil je een ontvochtiger kopen, vergelijk dan zeker verschillende merken, modellen, functies… met elkaar. Zo kies je de ontvochtiger die het best past bij jouw wensen en situatie. Vergelijk het aanbod luchtontvochtigers in de webshop.

 

Hoge luchtvochtigheid definitief oplossen? Pak de oorzaak aan!

Een hoge luchtvochtigheid in huis heeft altijd een onderliggende reden. In sommige gevallen volstaat het om beter te ventileren om de vochtigheidsgraad te verlagen, maar er kan ook een ernstiger vochtprobleem aan de basis liggen van de hoge luchtvochtigheid. Hieronder lees je de vaakst voorkomende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid en wat je eraan kan doen.

 

Oorzaken hoge luchtvochtigheid + oplossing

Een hoge luchtvochtigheid in huis heeft enkele onaangename gevolgen, zoals muffe geurtjes, gezondsheidsproblemen, vocht- en schimmelplekken, … Het is een probleem dat zich vooral voordoet in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of kelder. Wat zijn de oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in huis? En wat kan je eraan doen? Een overzicht.

 

1. Condensatievocht

Meestal is condensatievocht de oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid. Condensatievocht is er in elke woning als gevolg van koken, douchen, … Wanneer dat vocht geen uitweg vindt door een gebrek aan ventilatie, stijgt de luchtvochtigheid in huis. Om een teveel aan condensatievocht te voorkomen, is een goede ventilatie de enige oplossing.

Heeft een luchtontvochtiger dan geen zin? Een ontvochtiger houdt enkel de vochtigheidsgraad op peil. Maar naast een goede luchtvochtigheid is ook schone lucht een belangrijke factor voor een gezond binnenklimaat. Daar biedt een ventilatiesysteem een meerwaarde t.o.v. een ontvochtiger. Ventilatie houdt niet alleen de vochtigheidsgraad op peil, maar zorgt ook voor de afvoer van verontreinigde lucht en een goede luchtcirculatie.

 

CONCLUSIE: een ventilatiesysteem geniet de voorkeur

Een ventilatiesysteem is meer aangeraden dan een luchtontvochtiger. Zo’n systeem zorgt naast de afvoer van vochtige lucht ook voor schone lucht in huis.

Is de installatie van een ventilatiesysteem om structurele redenen onmogelijk of zijn de kosten daarvoor te hoog? Dan is een luchtontvochter natuurlijk een interessant alternatief. Je kan een lucht ontvochtiger ook als extra hulpmiddel inzetten naast een ventilatiesysteem, bv. in extra vochtige ruimtes zoals de kelder, keuken of badkamer.

 

Kosten ventilatiesysteem

Hoewel je ook kan kiezen voor natuurlijke ventilatie is een deels of volledig mechanisch ventilatiesysteem de beste optie. Een overzicht van de mogelijkheden en hun prijzen:

Type ventilatiesysteem
(debiet: 350m³/H)
Gemiddelde prijs
(incl. montage, excl. btw)
Ventilatiesysteem ANatuurlijke luchtafvoer
Natuurlijke luchttoevoer
± € 1.700
Ventilatiesysteem BNatuurlijke luchtafvoer
Mechanische luchttoevoer
± € 2.800
Ventilatiesysteem C(+)Mechanische luchtafvoer
Natuurlijke luchttoevoer
± € 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchtafvoer
Mechanische luchttoevoer
± € 5.500 - 7.000

Advies en een prijs op maat ontvangen voor een ventilatiesysteem? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs in jouw regio via de offerteservice.

 

2. Andere vochtproblemen

Een hoge luchtvochtigheid kan ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem dan condensatievocht:

 • Opstijgend vocht: opstijgend vocht herken je aan vochtplekken onderaan de muur, loslatend behang of pleisterwerk, schimmel op de muur, … Dit vochtprobleem komt vooral voor in (oude) huizen met een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Je kan opstijgend vocht behandelen door je muren te injecteren met een vochtwerend product of door je muren te onderkappen.
 • Doorslaand vocht: bij doorslaand vocht wordt neerslag opgeslorpt door je poreuze buitenmuur, waarna het vocht zicht verder verspreidt. Je kan je buitenmuur behandelen tegen doorslaand vocht door je gevel te impregneren, door een vochtwerende verf aan te brengen of door een nieuwe gevelbekleding aan te brengen.
 • Lek in een van de leidingen: naast structurele problemen aan je woning kan ook een lekkage de oorzaak zijn van de hoge luchtvochtigheid in huis. Vermoed je dat je te maken hebt met een lek? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met een lekdetectiebedrijf om het lek op te sporen en te herstellen.

Vocht in huis bestrijden? Laat het onderliggende vochtprobleem zo snel mogelijk behandelen door een ervaren vochtspecialist. Kom in contact met experts in jouw buurt.

FAQ over lucht ontvochtigers

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond luchtontvochtigers: • Waar een luchtontvochtiger plaatsen?
  Een luchtontvochtiger plaats je in de ruimte die ontvochtigd moet worden. Ruimtes die vaak een hoge luchtvochtigheid hebben, zijn de badkamer, keuken, woonkamer, slaapkamer, kelder, … Je plaatst de luchtontvochtiger rechtop op een vlakke vloer, idealiter op enige afstand van muren en meubels. Zo wordt de luchtstroom niet belemmerd en kan de luchtontvochtiger optimaal zijn werk doen.


 • Wat is het stroomverbruik van een luchtontvochtiger?
  Het stroomverbruik van een luchtontvochtiger is afhankelijk van toestel tot toestel en wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de capaciteit en het vermogen van de ontvochtiger, … Voor een luchtontvochtiger met een gemiddeld vermogen van 250W mag je uitgaan van een stroomverbruik van 0,25 kWh per uur.


 • Is een luchtontvochtiger gezond?
  Te vochtige lucht in huis kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, luchtweginfecties, allergische reacties, huidirritaties, … Dankzij een luchtontvochter haal je het teveel aan vocht uit de binnenlucht en creëer je een gezonder binnenklimaat. In een woning met een te hoge vochtigheidsgraad draagt een ontvochtiger dus zeker bij aan je gezondheid.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders