Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Luchtontvochtiger kopen

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat. Alles over de mogelijkheden en waarop je moet letten bij de aankoop van een luchtontvochtiger lees je hier.

Ga snel naar: WerkingSoortenPrijzenHet belang van ventilatie

 

 

Wanneer moet ik de lucht ontvochtigen?

Vaak is condensatievocht de oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid. Condensatievocht is er in elke woning als gevolg van koken, douchen, … Het is pas als dat vocht geen uitweg vindt, door een gebrek aan ventilatie, dat de luchtvochtigheid in huis gaat stijgen en er onaangename gevolgen ontstaan. Muffe geurtjes, gezondsheidsproblemen, vocht- en schimmelplekken, … zijn slechts enkele voorbeelden. Het zijn problemen die zich vooral voordoen in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of kelder.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Is de vochtigheidsgraad bij jou in huis, op kantoor, … hoger? Dan kan een ontvochtiger helpen om de luchtvochtigheid te verlagen en op peil te houden. Dat draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

 

» Hoe meet ik de luchtvochtigheid in huis?

Met een hygrometer kan je meten of de luchtvochtigheid in huis al dan niet te hoog is. Een simpele digitale hygrometer die de vochtigheidsgraad in de lucht vrij nauwkeurig bepaalt, heb je al vanaf €15.

 

 

Werking van een lucht ontvochtiger

Een elektrische ontvochtiger is een apparaat dat overtollig vocht uit de lucht haalt. Het zuigt vochtige lucht aan en stuurt deze door naar een verdamper. De verdamper laat de lucht afkoelen en condenseren. Het water dat daarbij vrijkomt wordt opgevangen door een opvangbak. In plaats van een opvangbak kan je ook een afvoerleiding aansluiten op de luchtontvochtiger waarlangs het water kan worden weggevoerd.

Vervolgens gaat de overgebleven droge lucht door naar een condesator die de lucht terug op kamertemperatuur brengt. Uiteindelijke blaast de elektrische luchtontvochtiger de ontvochtigde lucht terug in de ruimte. Benieuwd naar een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende prijzen? Bekijk het aanbod luchtontvochtigers in de webshop.

 

 

Welke luchtontvochtiger kopen?

De lucht ontvochtigen kan met verschillende soorten luchtontvochtigers, elk met zijn eigen mogelijkheden. Een overzicht van enkele populaire functies.

 

1. Lucht ontvochtigers obv maximale ontvochtiging

Deze geven aan hoe groot de ruimte mag zijn die je ermee kan ontvochtigen. Sommige ontvochtigers zijn zelfs geschikt voor ruimtes groter dan 100 m³.

 

2. Lucht ontvochtigers obv de snelheid van ontvochtiging

Bij het kiezen van een ontvochtiger kan je ook kijken naar de snelheid van de ontvochtiging. Een ontvochtiger kan per dag maar een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht halen. Hoe hoger de snelheid waarmee dat gebeurt, hoe sneller je resultaat boekt.

 

3. Luchtontvochtigers met instelbare vochtigheidsgraad

Bij bepaalde luchtontvochtigers kan je de gewenste vochtigheidsgraad instellen. In het apparaat zit dan een hygrometer verwerkt die constant de luchtvochtigheid meet. De ontvochtiger blijft dan werken tot de ingestelde vochtigheidsgraad bereikt is.

 

4. Ontvochtigers met luchtreinigingsfunctie

Sommige luchtontvochtigers hebben de mogelijkheid om de lucht te ontvochtigen én te reinigen. In dat geval heeft het apparaat een filter die stof en vuil tegenhoudt. Zo maak je de lucht niet alleen droger maar ook schoner, waardoor je geniet van een nog gezonder binnenklimaat.

 

Prijs ontvochtigers

De prijzen van luchtontvochtigers kunnen sterk variëren naargelang het merk en de eigenschappen. Gemiddeld variëren de prijzen tussen de € 50 en 200. Voor uitgebreidere modellen kunnen de prijzen oplopen tot € 400 à 500.

Tip: Vergelijk zeker verschillende merken, modellen, functies, … met elkaar. Zo kies je de ontvochtiger die het best past bij jouw wensen en situatie. Bekijk het aanbod luchtontvochtigers in de webshop.

 

luchtontvochtiger

 

Het belang van ventilatie

We haalden het al aan. Problemen door condensatievocht ontstaan door een gebrek aan ventilatie. Om een teveel aan condensatievocht te voorkomen wordt dan ook vaak naar ventilatie gewezen als enige oplossing.

Heeft een luchtontvochtiger dan geen nut?

Een goede luchtvochtigheid is een belangrijke factor voor een gezond binnenklimaat. Maar dat geldt ook voor de ‘schoonheid’ van de lucht. Daar biedt een ventilatiesysteem een meerwaarde t.o.v. een ontvochtiger. Ventilatie houdt niet alleen de vochtigheidsgraad op peil, maar zorgt ook voor de afvoer van verontreinigde lucht en een goede luchtcirculatie.

Hoewel je ook kan kiezen voor natuurlijke ventilatie is een deels of volledig mechanisch ventilatiesysteem de beste keuze. Een overzicht:

Type ventilatiesysteem
(debiet: 350m³/H)
WerkingGemiddelde prijs
(incl. montage, excl. btw)
Ventilatiesysteem ANatuurlijke luchtafvoer
Natuurlijke luchttoevoer
± € 1.700
Ventilatiesysteem BNatuurlijke luchtafvoer
Mechanische luchttoevoer
± € 2.800
Ventilatiesysteem C(+)Mechanische luchtafvoer
Natuurlijke luchttoevoer
± € 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchtafvoer
Mechanische luchttoevoer
± € 5.500 - 7.000
Benieuwd naar advies en een prijs voor een ventilatiesysteem op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

» Conclusie: Een ventilatiesysteem is dus eigenlijk meer aangeraden dan een luchtontvochtiger. Dat zorgt naast de afvoer van vochtige lucht ook voor schone lucht. Is de installatie van een ventilatiesysteem om structurele redenen onmogelijk of zijn de kosten daarvoor te hoog? Dan is een luchtontvochtiger natuurlijk een interessant alternatief. Je kan een lucht ontvochtiger ook als extra hulpmiddel inzetten naast een ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld in extra vochtige ruimtes zoals de kelder, keuken of badkamer.

 

 

Let op voor andere vochtproblemen

Een hoge luchtvochtigheid kan ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem dan condensatievocht. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van opstijgend vocht, doorslaand vocht, een lek in een van de leidingen, …

In dat geval biedt een luchtontvochtiger of ventilatie geen oplossing. Elk vochtprobleem vraagt een specifieke aanpak. Een juiste diagnose van het probleem is dus essentieel om de juiste vochtbestrijdingsmethode te bepalen en het probleem voorgoed van de baan te helpen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders