Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houtrot: hoe herkennen, repareren, ...?

Hout dat lange tijd blootgesteld wordt aan vocht kan tekenen van houtrot beginnen te vertonen. Dat verstoort niet alleen het uitzicht van het hout, maar kan ook vochtinsijpeling of lekkages in huis veroorzaken. Daarom pak je het onderliggende vochtprobleem best zo snel mogelijk aan. Lees hier meer over hoe houtrot ontstaat, hoe je het kan herkennen, waar het voorkomt en hoe je dat best behandelt.

Ga snel naar:
Hoe houtrot door vocht herkennen?
Waar komt houtrot voor?
Hoe houtrot repareren & stoppen?
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

 

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat wanneer hout lange tijd in contact staat met vocht. Het is dus meestal te wijten aan vochtproblemen in huis en de schimmels die hierdoor ontstaan. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die de groei van houtrot in de hand kunnen werken. Zo vormt een combinatie van een hoog vochtpercentage in huis, warmere temperaturen en veel zuurstof in de lucht de ideale omgeving voor het ontstaan en verspreiden van houtrot.

Wil je de houtrot stoppen? Dan moet je dus ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken. Dat kan 1 van de 4 onderstaande zijn:

 • Opstijgend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Condensatievocht
 • Lekkage

BELANGRIJK: hoewel je houtrot eventueel zelf kan herstellen, schakel je voor vochtbestrijding best altijd een professional in. Zo ben je zeker van een correcte opsporing van het probleem en een gerichte oplossing. Vind een vochtexpert in de buurt.

houtrot repareren

 

Hoe houtrot door vocht herkennen?

Hoe houtrot eruit ziet, hangt af van de staat ervan. In sommige gevallen is het veel zichtbaarder dan in andere, maar meestal kan je het herkennen aan de volgende zaken:

 • Een bruine of zwarte verkleuring van je hout
 • Scheuren of blazen in het hout
 • Klemmende ramen of deuren

Twijfel je of je te maken hebt met houtrot? Druk dan even met je vinger of een schroevendraaier in het hout. Ook zachte plekken in hout kunnen hier op wijzen.

TIP: hoe sneller je houtrot herkent, hoe beter. Zo kan je de schade beperken en verdere verspreiding voorkomen. Merk je dus een vochtprobleem op in je woning? Schakel dan meteen een vochtexpert in. Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

Waar komt houtrot voor?

Houtrot kan op heel wat verschillende plekken voorkomen. Het vaakst ontstaat het op plekken die in contact komen met de buitenomgeving en daardoor meer aan verschillende weersomstandigheden bloot staan. Een voorbeeld daarvan zijn houten ramen in je woning.

Daarnaast komt houtrot binnenshuis voornamelijk voor in vochtige ruimtes zoals de keuken, de badkamer of de kelder. Ook de houten balken van een dakconstructie zijn een veelvoorkomende plek voor houtrot wanneer je te maken hebt met een daklekkage. Denk bv. verder ook aan een houten ondervloer met een vochtige kruipruimte.

 

houtrot

 

Hoe houtrot repareren & stoppen?

Voor je begint met de reparatie van houtrot, is het belangrijk om eerst het onderliggende vochtprobleem op te lossen. Enkel zo pak je de oorzaak van het probleem aan en vermijd je dat het zich verder kan verspreiden of opnieuw kan ontstaan.

 

STAP 1: vochtproblemen in huis oplossen

 1. Vochtprobleem bepalen

  Als eerste is het belangrijk om te achterhalen met welk vochtprobleem je te kampen hebt. Daarbij kan het gaan om opstijgend vocht (door ontbrekende, beschadigde of verouderde waterkering), doorslaand vocht (door een poreuze gevel), condensatievocht (door een gebrek aan ventilatie) of een lekkage. Elk vochtprobleem heeft een andere oorzaak en vereist dus ook een andere aanpak. Daarom is het belangrijk om precies te weten om welk vochtprobleem het gaat.

 2. Gepaste oplossing kiezen

  Als je weet om welk vochtprobleem het gaat, kan je nu de meest geschikte oplossing kiezen. Heb je bv. te maken met opstijgend vocht? Dan kan je je muren injecteren met een vochtwerende gel of je muren onderkappen en een nieuwe waterkering plaatsen. Gaat het om doorslaand vocht? Dan heb je weer de keuze tussen je gevel impregneren, een nieuwe gevelbekleding plaatsen of je gevel verven met vochtwerende verf. De meest geschikte oplossing hangt telkens af van jouw situatie, woning en budget.

Niet zeker om welk vochtprobleem het gaat of wat de geschikte oplossing is? Een vochtexpert herkent elk vochtprobleem en stelt altijd de meest gepaste oplossing voor, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie. Vergelijk offertes van vochtexperts in de buurt.

 

 

STAP 2: houtrot herstellen

 1. Houtrot verwijderen

  Als je houtrot hebt vastgesteld en weet waar dit zich bevindt, start je best met het verwijderen van de rotte stukken. Dat kan je doen met een beitel of een houtrasp. Neem ook altijd nog een tweetal centimeters extra hout weg om verdere verspreiding te voorkomen. Merk je dat het houtrot al te wijd is verspreid? Dan kan je soms beter het volledige houtdeel vervangen.

 2. Hout laten drogen & proper maken

  Als alle zachte stukken zijn verwijderd, laat je het hout best eerst volledig uitdrogen. Dat kan soms enkele dagen duren. Nadien moet je al het losgekomen vuil ook verwijderen en het hout proper maken. Enkel wanneer het hout volledig proper en droog is, kan je verdergaan met het behandelen van het houtrot.

 3. Houtrotstop aanbrengen

  Nu kan je op het hout houtrotstop aanbrengen. Dat is een middel om het hout te impregneren en toekomstige beschadiging door vocht te vermijden. Houtrotstop dringt tot diep in het hout en maakt ook de zachte stukken weer hard. Je brengt dit middel best aan met een verfborstel en laat het nadien voldoende lang drogen.

 4. Gaten vullen met houtrotvuller

  Nu kan je de gaten in het hout vullen met houtrotvuller. Gebruik hiervoor een plamuurmes om de houtrotvuller aan te brengen. Vul de gaten laagje per laagje en strijk het oppervlak volledig glad. Deze pasta hardt snel uit. Meng dus alleen wat je snel kan gebruiken en verwijder meteen overtollig vulmiddel op je hout.

 5. Hout schuren

  Wanneer de houtrotvuller is opgedroogd, rest er je alleen nog het schuren van het hout. Gebruik hiervoor schuurpapier of een schuurmachine en schuur het oppervlak totdat je een mooie overgang krijgt tussen het hout en de houtrotvuller.

CONCLUSIE: onderneem zo snel mogelijk actie! Stel je houtrot vast? Schakel dan meteen een vochtspecialist in die kan onderzoeken of je te maken hebt met een vochtprobleem, hiervoor een geschikte oplossing kan voorstellen en je kan adviseren over andere te nemen maatregelen. Kom in contact met vochtspecialisten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders