Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in huis verwijderen

Heb je te maken met schimmels in je woning en laat je deze onbehandeld? Dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Bovendien tasten schimmels ook je pleisterwerk, gipsplaten, hout, … aan. Hoe kan je nu best schimmel in huis verwijderen? Ga je zelf aan de slag of doe je beter een beroep op een ervaren vochtexpert? Hoe ontstaat schimmel in huis? En hoe voorkom je het? Lees het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe schimmel in huis verwijderen?
Hoe krijg je schimmel in huis? 4 oorzaken
Schimmel definitief verwijderen + voorkomen
Prijs vocht- en schimmelbestrijding
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

 

Waarom schimmel in huis verwijderen?

Schimmel in huis kan nare gevolgen met zich meebrengen voor je gezondheid, maar ook voor je woning. Het is dan ook belangrijk om de schimmels in huis tijdig te verwijderen. Doe je dat niet, dan kan je te maken krijgen met onderstaande gevolgen:

 • Schimmel kan je gezondheid aantasten: schimmels kunnen bestaande gezondheidsklachten verergeren. Bovendien maken ze je vatbaarder voor keelpijn, luchtweginfecties, gewrichtspijn, …
 • Schimmel kan je woning aantasten: schimmel kan ook schadelijk zijn voor bepaalde delen van je woning. Zo kunnen er donkere plekken verschijnen op de aangetaste oppervlakken, kunnen ondergronden van bv. hout rotten of zwakker worden en kan pleisterwerk loslaten.
 • Schimmel kan wijzen op een onderliggend probleem: als je te maken hebt met schimmel in huis, is er een grote kans dat dit te wijten is aan een onderliggend vochtprobleem. Laat je dit onbehandeld, dan kan je ook nog met andere problemen te maken krijgen zoals vochtplekken, een muffe geur in huis, loskomend behang of loskomende verf…

Schimmel in huis verwijderen? Schakel dan een vochtexpert in voor een correcte vochtdiagnose en een definitieve verwijdering. Vind een vochtexpert in de buurt.

schimmel bestrijden

 

Hoe schimmel in huis verwijderen?

Hoe kan je schimmel in huis nu het best verwijderen? Er zijn verschillende mogelijkheden voor schimmelbestrijding in huis. We gaan hieronder even dieper in op hoe je het zelf kan behandelen en hoe een vochtexpert daarbij te werk gaat:

 

OPTIE 1: zelf schimmel in huis verwijderen

Wil je zelf beginnende schimmelvlekken op je muren, plafond, … verwijderen? Dan zijn er verschillende producten om te overwegen. Een overzicht met opties:

 • Soda: voor kleinere schimmels is soda een van de beste opties. Meng hiervoor 18 gram soda met 3 liter water in een emmer en maak gebruik van een (tanden)borstel om te schrobben. Na een aantal uren intrekken kan je het mengsel afspoelen met water.
 • Azijn: schimmel op hout, muren, in je douche, … is ook te verwijderen met azijn. Dit is een wat milder middel dat je makkelijk met een plantenspuit op de schimmel aanbrengt. Na een uurtje is de schimmel weg te schrobben met een borstel en heet water.
 • Bleekwater: hardnekkige schimmel die je niet weg krijgt met azijn of soda bestrijd je met bleekwater. Hierbij is 25 ml javel gecombineerd met een liter water meestal al voldoende.

LET OP: je draagt best handschoenen en een mondmasker. Zo komen er geen schimmeldeeltjes op je handen terecht en adem je ook niks in. Verwijder de schimmel ook nooit droog. Anders kunnen de schimmelsporen zich nog verder verspreiden.

 

TIP: laat hardnekkige schimmel verwijderen door een ervaren vakman

Gaat het om zware, hardnekkige schimmels? En wil je meteen ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken? Dan schakel je best een vochtexpert in. Zo geniet je niet alleen van een schimmel inspectie van je huis en een grondige en correcte verwijdering, maar vergelijk je ook gemakkelijk uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 2: schimmel laten verwijderen

Heb je te maken met hardnekkige of grote schimmels in huis? Dan schakel je best een vochtexpert in. Ook als je de schimmels definitief wil verwijderen en zeker wil zijn dat deze niet meer terugkeren, doe je best een beroep op een specialist. Deze pakt namelijk ook het onderliggende vochtprobleem aan. Samenwerken met zo’n vochtexpert heeft de volgende voordelen:

 • Correcte en snelle uitvoering: na het opsporen van het vochtprobleem gaat een vakman gericht aan de slag. Vanwege zijn ervaring ben je verzekerd van een correcte en snelle oplossing.
 • Definitieve oplossing: door het onderliggende vochtprobleem gericht aan te pakken, weet je zeker dat de schimmel niet meer terugkomt. Dit laat je best over aan een vakman.
 • Kwalitatieve materialen: een expert werkt alleen met hoogwaardige materialen om schimmel in huis te verwijderen én te voorkomen. Zo ben je zeker van een duurzame oplossing voor je vochtprobleem.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 2 jaar en laat je schimmel en vochtproblemen oplossen door een vakman? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op de arbeidskosten.

 

Pak de oorzaak van schimmel in huis aan!

Om schimmel te bestrijden, is het dus belangrijk om ook onderliggende vochtproblemen in je woning aan te pakken. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de schimmels na verloop van tijd weer terug komen. Een vochtexpert kan de juiste diagnose stellen voor het vochtprobleem en een oplossing op maat voorstellen. Zo kan je definitief schimmel uit huis verwijderen. Kom in contact met vochtexperts in de buurt via onze offerteservice.

 

Hoe ontstaat schimmel in huis? 4 mogelijke oorzaken

Schimmel is een veelvoorkomend gevolg van verschillende vochtproblemen. Om deze reden kan het lastig zijn om de precieze oorzaak te achterhalen. De mogelijke oorzaken op een rij:

 1. Doorslaand vocht

  Vooral in oudere gebouwen kan schimmel op je muur ontstaan als gevolg van doorslaand vocht. Hierbij is de gevelbekleding na verloop van tijd poreus geworden en sijpelt regenwater zo door je buitenmuren naar je binnenmuren.

 2. Opstijgend vocht

  Is er sprake van schimmel op het grondniveau? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Dit gebeurt als de fundering van je woning verouderd is, er geen waterkering aanwezig is of wanneer deze in slechte staat is.

 3. Condensatievocht

  Lang douchen, koken, slechte ventilatie… zijn allemaal bronnen van condensatievocht of woonvocht. Door het afkoelen van vochtige lucht stijgt de luchtvochtigheidsgraad snel, met alle gevolgen van dien. Condensatievocht komt het meest voor in keukens en badkamers.

 4. Lekkage

  Schimmels ontstaan mogelijk ook door lekken in leidingen of afvoerbuizen. Dit is een stuk lastiger om te traceren omdat de gevolgen doorgaans niet meteen te zien zijn. Is er eenmaal schimmel zichtbaar? Dan zit het lek er mogelijk al enige tijd.

 

BELANGRIJK: om het vochtprobleem met de juiste bestrijdingsmethode aan te pakken, is het belangrijk om de precieze oorzaak van schimmel te achterhalen. Hiervoor schakel je best een vochtspecialist in. Hij adviseert je vervolgens de meest geschikte aanpak om de schimmels definitief te verwijderen. Vergelijk offertes van vochtexperts.

 

Lees onder de foto hoe je schimmel in huis definitief verwijdert en hoeveel dit kost.

schimmel in huis verwijderen

 

Schimmel in huis definitief verwijderen + voorkomen

Hoe voorkom je nu schimmel in huis? Als je de precieze oorzaak van de schimmel in huis hebt achterhaald, kan je de geschikte methode kiezen om het onderliggende vochtprobleem te bestrijden. Zo verwijder je de schimmels definitief uit huis en vermijd je dat deze terugkomen. We geven hieronder een overzicht van de mogelijke oplossingen per vochtprobleem:

 

Oplossing doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht sijpelt er regenwater naar binnen via een poreuze buitenmuur. Je kan dit oplossen op 3 mogelijke manieren:

 • Gevel impregneren: hierbij brengt een vochtexpert een waterwerende laag aan op je buitengevel, waardoor vocht niet meer kan binnendringen. De gevel moet daarvoor wel eerst schoongemaakt worden en eventuele schade aan het voegwerk moet hersteld worden.
 • Nieuwe gevelbekleding plaatsen: een vochtexpert kan ook een nieuwe, waterdichte gevelbekleding plaatsen op je gevel. Deze methode is vooral aangewezen wanneer je huidige gevelbekleding erg beschadigd is of wanneer je je woning ook meteen een nieuwe look wil geven.
 • Vochtwerende verf aanbrengen: tot slot kan je ook een vochtwerende verf op je gevel laten aanbrengen. Dit is voornamelijk een preventieve maatregel die vermijdt dat vocht je muren kan binnendringen, maar kan ook als oplossing dienen tegen doorslaand vocht.

 

Oplossing opstijgend vocht

Opstijgend vocht herken je vooral aan vochtplekken onderaan je muren die naar boven trekken. Je kan dit vochtprobleem bestrijden met twee verschillende methodes:

 • Muren injecteren: bij deze methode boort een vochtexpert gaten in de muren waarin deze een vochtwerende gel injecteert. Deze gel zet uit en vormt een waterkerende laag die vermijdt dat vocht in de muren kan dringen.
 • Muren onderkappen: deze methode is iets ingrijpender en is daarom vooral aangeraden bij grotere renovaties. Hierbij neemt een expert een volledige steenlaag weg uit je muren en brengt dan een nieuwe waterkering aan. Zo kan grondvocht niet meer in je muren trekken.

 

Oplossing condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer de luchtvochtigheidsgraad in je woning te hoog is. Dat is meestal zo wanneer het vocht dat vrijkomt wanneer je doucht, kookt… niet correct afgevoerd wordt. De oplossing voor condensatievocht is dan ook een betere ventilatie van je woning. De beste manier om dat te doen, is door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo’n systeem voert op mechanische wijze vervuilde binnenlucht af en propere buitenlucht aan.  Daarnaast kan je in kleinere ruimtes ook een afzuigventilator plaatsen die de vervuilde lucht afvoert.

 

Oplossing lekkage

Schimmels kunnen ook ontstaan door een lekkage in je dak, afvoerbuis, leidingen… In dat geval moet je eerste de precieze locatie van het lek achterhalen en het lek nadien dichten:

 • Lek detecteren: voor je het lek kan dichten, moet je eerste de precieze locatie ervan achterhalen. Dat is niet altijd eenvoudig, aangezien het lek ook verborgen kan zijn. Daarom is het een goed idee om een lekdetectiebedrijf in te schakelen, dat beschikt over speciale apparatuur om het lek op te sporen.
 • Lek dichten: als de precieze locatie van het lek bekend is, kan een expert dit dichten. De beste manier om het lek te dichten, hangt af van de aard en de omvang van de lekkage.

 

Goede vochtdiagnose = gepaste oplossing voor je vochtprobleem!

Het is dus essentieel om de precieze oorzaak van de schimmel in huis te kennen om deze gericht aan te pakken. Een vochtexpert beschikt over de nodige kennis en speciale apparatuur om een correcte vochtdiagnose te stellen. Op basis daarvan kan deze dan ook de meest gepaste oplossing voorstellen. Ontvang vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

Prijs vocht- en schimmelbestrijding in huis

Om schimmel in huis te laten verwijderen door een vakman, betaal je doorgaans zo’n € 25 à 35 per m² (excl. btw en incl. materialen en arbeidskosten). Let op: enkel schimmel bestrijden is geen definitieve oplossing. Pak je de oorzaak niet aan? Dan keren de schimmels na verloop van tijd onvermijdelijk terug. Gelukkig kan een vochtexpert ook het vochtprobleem achterhalen én doeltreffend aanpakken.

In de tabel hieronder zetten we enkele richtprijzen op een rij:

Soort vochtprobleemMethode vochtbestrijdingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Vochtwerende verf aanbrengen€ 15 à 35 per m²
Opstijgend vochtMuren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Muren injecteren€ 100 per lopende meter
CondensatievochtMechanische ventilatie€ 550 - 8.000
LekkageLekdetectie € 300 à 500
Lek herstellen Afh. van soort lek en methode

LET OP: bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. De kosten verschillen namelijk niet alleen per methode, woonsituatie…, maar ook van expert tot expert. Vergelijk daarom zeker offertes van verschillende vochtexperts actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

 

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.