Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hydrofoberen gevel

Elke dag staat je gevel bloot aan neerslag, vorst, wind, … Na verloop van tijd kunnen je buitenmuren dan ook kampen met mosvorming, algen en ander vuil. Wil je zulke schade en doorslaand vocht vermijden? Dan is het hydrofoberen van je gevel de meest doeltreffende en snelle oplossing. Hier lees je alles over de kosten, de voordelen en de aandachtspunten bij deze methode om je gevel te beschermen.

Ga snel naar:
Hoe gevel hydrofoberen?
Hydrofoberen gevel kosten
Welke mogelijke valkuilen?
Gevel hydrofoberen of injecteren?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is het hydrofoberen van je gevel belangrijk?

Bij doorslaand vocht dringt regenwater geleidelijk aan meer en meer je gevel binnen. Dat zorgt voor schade aan je buitenmuur, maar op termijn lopen ook je binnenmuren gevaar. Gelukkig kan een gevelwerker eenvoudig een transparante, waterwerende coating op je buitenmuur aanbrengen. Door dat hydrofoberen van je gevel kan je rekenen op…

  • Voorkomen van vochtproblemen: bij poreuze gevels kan regenwater geleidelijk binnendringen. Dat doorslaand vocht kan zorgen voor schade aan je buiten- én binnenmuren (vochtplekken, schimmels, …). Met een hydrofuge kan je die problemen efficiënt voorkomen.
  • Bescherming tegen vorstschade: absorbeert je gevel vocht? Dan loop je het risico op structurele schade bij vriesweer. Door de koude kan het vocht in je muur namelijk uitzetten, met mogelijke barsten in het voegwerk en de gevelbekleding tot gevolg. Ook dergelijke grotere schade vermijd je dus door je gevel te laten hydrofoberen.
  • Gevel langer in goede staat: met een waterwerend laagje verhoog je de levensduur van je gevel aanzienlijk. Die krijgt het namelijk minder hard te verduren door de weersomstandigheden.
  • Buitenmuur langer proper: is je gevel gehydrofobeerd? Dan kunnen mossen, algen en andere vormen van vervuiling zich moeilijker vasthechten op die buitenmuur. Zo ziet je gevel er veel langer als nieuw uit.

Interesse in het hydrofoberen van je gevel? Laat je buitenmuur dan eerst inspecteren door een gespecialiseerde gevelwerker actief in je buurt. Die geeft je advies en zorgt voor een aanpak op maat. Start je aanvraag hier!

hydrofoberen gevel

 

Hoe je gevel hydrofoberen?

Merk je beginnende vochtschade op aan je gevel? Dan is het sterk aangeraden om een hydrofuge van je buitenmuur te laten uitvoeren. Met die waterafstotende beschermlaag maak je je buitenmuur waterdicht, waardoor vocht niet meer in de muur kan trekken en vuil zich niet langer kan vasthechten. Maar welke stappen volgt een professionele vakman bij het hydrofoberen van je gevel? Een kort overzicht:

 

  1. Voorbereidende werkzaamheden

    Eerst dekt een gevelwerker je ramen en deuren grondig af met een plastic folie. Zo vermijdt hij eventuele schade tijdens de werkzaamheden aan je buitenmuur. Hij plaatst ook al een eventuele steiger of hoogtewerker om je gevel volledig te kunnen behandelen.

  2. Gevel reinigen en/of herstellen

    Voor een gevelwerker je buitenmuur hydrofobeert, moet je gevel eerst in goede staat zijn. Anders kan de hydrofuge zich niet goed hechten en in de poriën van je gevel trekken. Eventuele mossen, algen, … verwijdert een vakman dus eerst. Voor een optimale werking van het middel zijn ook scheuren en barsten uit den boze. Die moet je dus eerst laten herstellen.

  3. Juiste hydrofugemiddel kiezen

    Is je buitenmuur klaar om gehydrofobeerd te worden? Dan bekijkt de vakman welk hydrofugemiddel voor jouw gevel het meest geschikt is. Het meest aangewezen product hangt onder meer af van het type gevelbekleding, de indringdiepte, de alkalibestendigheid, …

  4. Gevel hydrofoberen met drukspuit

    Ten slotte brengt de vakman het hydrofobeermiddel met een speciale spuit onder lage druk op je gevel aan. Zo vermijdt hij eventuele schade aan je buitenmuur. Hij werkt daarbij van boven naar beneden. Afhankelijk van de zuigkracht van je gevelbekleding kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

Op zoek naar een gevelwerker in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

Kosten hydrofoberen gevel

Gemiddeld mag je voor het hydrofoberen van gevels rekenen op 8 à 12 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten. De kosten hangen vooral af van de oppervlakte van de buitenmuur in kwestie, de moeilijkheidsgraad van de werken, het gekozen hydrofobeermiddel, …

LET OP: in deze richtprijs is een eventuele herstelling en/of reiniging van je gevel niet inbegrepen. Ben je benieuwd naar een totale kostprijs voor jouw gevel? Vraag dan prijsvoorstellen op maat aan bij 2 à 3 vakmannen in je buurt. Zo kan je hun kosten, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

gevel hydrofoberen

 

Mogelijke valkuilen

Wil je zeker zijn van een optimale bescherming van je gevel? Dan doe je best een beroep op een ervaren gevelwerker. Er zijn namelijk een aantal valkuilen die het eindresultaat na de hydrofuge behoorlijk kunnen verknoeien. We sommen er enkele op:

  • Geen hydrofugemiddel op maat: koop nooit zomaar lukraak een hydrofugemiddel in de winkel. Een vakman inspecteert eerst je gevel om daarna een product op maat te kiezen. Zo ben je zeker dat het middel voldoende kan indringen, de doorlaatbaarheid van waterdamp niet wijzigt, …
  • Geen geschikte gevelbekleding: niet elke gevel kan je zomaar hydrofoberen. Bij kunststof gevelplaten, geverfde of geglazuurde gevels, materialen als graniet of basalt is zo’n behandeling bv. niet mogelijk. Het middel kan namelijk niet of onvoldoende in de gevel trekken. Een hydrofuge is vooral geschikt voor zuigkrachtige materialen als baksteen, zand- of kalksteen, pleisterwerk, …
  • Hydrofoberen bij nat of koud weer: het hydrofoberen van je gevel is geen klus voor in de winter. Bij natte muren en vrieskou kan het middel namelijk onvoldoende in de gevel dringen. Dat is ook de reden waarom een vakman na de gevelreiniging ook je buitenmuur eerst laat drogen voor hij start met hydrofoberen.
  • Niet de volledige gevel behandelen: je laat best geen stukje van je gevel onbehandeld. Anders kan doorslaand vocht nog altijd in dat onbehandelde deel van je buitenmuren dringen en vast komen te zitten achter de waterwerende coating. Zo loop je alsnog het risico op schade aan je buiten- en binnenmuren.

TIP: een ervaren gevelwerker houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten bij het hydrofoberen van je gevel. Zo ben je 100% zeker van een optimale werking van de hydrofuge op lange termijn. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gevel? Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat bij vakmannen in je buurt!

 

Gevel hydrofoberen of injecteren?

Hydrofoberen en injecteren zijn 2 technieken die je niet met elkaar mag verwarren. De eerste beschermt je gevel tegen doorslaand vocht en de tweede tegen opstijgend vocht. Een korte vergelijking:

 

1. Gevel injecteren = tegen opstijgend vocht

Muren kunnen ook grondvocht absorberen dat vervolgens naar omhoog trekt. In dat geval spreken we van opstijgend vocht. Dat vochtprobleem ontstaat vooral door een gebrekkige of ontbrekende waterkering. Een vochtspecialist kan dan een vochtwerende gel in de muur spuiten via meerdere boorgaten. Door de gevel te injecteren ontstaat dan een waterkerende laag die het opstijgend vocht een halt toeroept.

 

2. Gevel hydrofoberen = tegen doorslaand vocht

Tegen opstijgend vocht zou een hydrofuge dus niks uithalen. Daarom is het belangrijk dat een vakman eerst je gevel inspecteert en het vochtprobleem achterhaalt. Gaat het om doorslaand vocht dat je gevel binnendringt? Dan is het hydrofoberen duidelijk wel de meest aanbevolen behandeling. Zo’n hydrofuge is ook budgetvriendelijker dan je gevel schilderen met vochtwerende verf, een nieuwe gevelbekleding plaatsen, …

 

TIP: laat je gevel analyseren door een vakman!

Een correcte vochtdiagnose is essentieel voor een behandeling op maat. Wil je achteraf onaangename verrassingen vermijden? Schakel dan eerst een gevelwerker in voor een grondige inspectie. Dankzij die analyse kies je dan sowieso de meest aangewezen aanpak voor jouw buitenmuren.

Advies op maat nodig? Je kan vrijblijvend meerdere gevelwerkers contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders