Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in huis bestrijden

Heb je last van schimmel in huis? Dit komt veel voor en is goed te bestrijden wanneer je het probleem grondig aanpakt. Hier kan je lezen hoe schimmel in huis ontstaat en wat je eraan kan doen om er definitief van af te geraken.

Ga naar: schimmel bestrijden

 

 

Schimmel in huis: oorzaken & oplossingen

De oorzaak van schimmel is altijd een teveel aan vocht aangezien schimmels zich alleen in vochtige omstandigheden kunnen ontwikkelen. Wanneer er schimmels in je huis opduiken, kan je er zeker van zijn dat je ook een vochtprobleem hebt.

Om de schimmel effectief aan te pakken, zal je daarom eerst het vochtprobleem moeten bestrijden. Veel voorkomende vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht.

 

1. Schimmels door condensatievocht

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk bijvoorbeeld aan de hete stoom die tijdens het koken ontstaat en neerslaat op de tegeltjes en de ramen.

Wanneer deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, gaat het condenseren tegen de muren die als gevolg vochtig gaan worden. Op een vochtige muur kan een schimmel zich goed verder ontwikkelen. Condensatievocht ontstaat door uitgeademde lucht, douchen, baden, kleding drogen aan een droogrek…

Als er plots schimmel in huis opduikt, kan dit bijvoorbeeld te wijten zijn aan isolatiewerken of het plaatsen van betere beglazing. Hierdoor wordt het vocht minder goed afgevoerd, wat de kans op schimmelvorming verhoogt. Het plaatsen van een ventilatiesysteem kan een oplossing bieden voor dit probleem. Voor het plaatsen van een geïntegreerd ventilatiesysteem kan je beroep doen op een ervaren vakman.

Let op, ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensproblemen als gevolg daarvan. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak is van je vochtproblemen. Ontvang offertes op maat.

 

2. Schimmel als gevolg van doorslaand vocht

Er is sprake van doorslaand vocht wanneer er problemen zijn met de vochthuishouding van de gevel. Wanneer de gevel, om gelijk welke reden, niet goed kan uitdrogen, zal het vocht dat zich in de gevel bevindt doorslaan naar de binnenmuren, die vervolgens ook vochtig worden.

De vochtige muren vormen dan een goede voedingsbodem voor schimmels. Vaak komt doorslaand vocht voor bij wat oudere woningen waarvan de buitengevel is beschadigd. Regenwater infiltreert dan via scheuren of beschadigd voegwerk in de gevel.

Om doorslaand vocht in de gevel tegen te gaan, kan men de gevel impregneren. Bij deze vochtbestrijdingstechniek wordt een waterdichte beschermingslaag op de gevel aangebracht. In het artikel “Gevel impregneren” kom je meer te weten over deze methode van vochtbestrijding. Je kan een prijs op maat ontvangen voor deze techniek via onze offerteservice.

 

3. Schimmel door opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem en vooral oudere woningen hebben er last van. Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm via de fundering in de muren trekt. De muren raken door het grondvocht na verloop van tijd verzadigd en kunnen plaatselijk erg nat worden.

Door de aanwezigheid van allerlei bacteriën en zouten in het grondwater kan er naast schimmel ook salpeteruitslag op de muur voorkomen. Dit is een droge witte uitslag die goed te zien is op bakstenen muren.

Opstijgend vocht kan op verschillende manieren bestreden worden zoals door de muren te injecteren of de muur te onderkappen.  Je kan hier meteen een offerte aanvragen voor het behandelen van opstijgend vocht in je woning.

 

schimmels onderaan muren

Schimmel in huis bestrijden

Wanneer je definitief van het schimmelprobleem verlost wil zijn, dan zal eerst de oorzaak ervan aangepakt moeten worden. Afhankelijk van het vochtprobleem kan je het volgende doen om schimmel te bestrijden:

 

1. Beter ventileren!

Met een goede ventilatie kun je al een hoop problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een badkamerventilator of aan ventilatieroosters in de ramen (beschikbaar in de webshop).

Natuurlijk wil je ook niet al te veel energie verliezen en daarom is een mechanisch ventilatiesysteem in de meeste gevallen een betere optie. Met een systeem van mechanische ventilatie verkrijg je niet alleen een goede luchtkwaliteit, maar bespaar je ook het nodige op de energierekening, zeker wanneer je kiest voor een systeem met warmterecuperatie. Doe hiervoor beroep op een ervaren vakman en vraag offertes aan om een idee te krijgen van de exacte kostprijs.

Een vochtprobleem als doorslaand of opstijgend vocht zal je niet kunnen oplossen met ventilatie. Een specifieke aanpak is dan vereist:

 

2. Doorslaand vocht bestrijden

Heb je last van schimmel in huis als gevolg van doorslaand vocht? Dan zal in de meeste gevallen de gevel hersteld moeten worden. Hierna kan men de gevel impregneren met een speciaal waterafstotend middel, waardoor vocht niet langer binnen kan dringen.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden (zoals buitengevelisolatie) of renovatie met sierpleister. Een nader onderzoek van de gevel (en spouw) is nodig om het probleem in kaart te kunnen brengen. Contacteer een ervaren vochtbestrijder en vraag hen vrijblijvend een prijs op maat aan voor het impregneren van je gevel.

 

3. Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht kan in de regel zeer effectief worden bestreden door de gevel te injecteren men een speciale chemische vloeistof. Hiervoor boort men aan de onderzijde van de gevel een reeks gaten. De vloeistof brengt vervolgens een chemische reactie teweeg in het steenwerk, waardoor dit niet langer vocht zal opnemen.

Een andere methode is onderkapping. Hierbij wordt er een waterkerende laag tussen de fundering en de gevel geplaatst. Dit is een vrij ingrijpende methode omdat de woning los op de fundering komt te staan. Onderkapping wordt daarom alleen toegepast wanneer andere oplossingen niet afdoende resultaat geven. Vraag vrijblijvend advies aan en kom te weten of deze oplossing mogelijk is in jouw woning.

 

schimmel huis renovatie

 

Wat zijn schimmels en waar komen ze voor in huis?

Schimmels worden verspreid door minuscule schimmelsporen die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze zweven door de lucht en komen via een open raam of deur ook in onze huizen terecht.

De sporen zijn echter nog geen schimmel. Schimmelsporen hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Overal in huis waar het langdurig vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. Veel voorkomende plaatsen zijn de badkamer, vochtige meterkast, kelder/kruipruimte, keuken en slaapkamer.

 

 

Verschil tussen schimmels en salpeteruitslag

Veel mensen verwarren de witte aanslag die je wel eens op bakstenen muren ziet met schimmel. De witte uitslag is echter geen schimmel maar salpeteruitslag. Deze uitslag ontstaat als gevolg van chemische processen in het steenwerk, vaak als gevolg van opstijgend grondvocht. Om salpeter te verwijderen, moet je dus het onderliggende vochtprobleem aanpakken.

Salpeter is dus in feite een zoutuitbloei, terwijl schimmels een fijne wolachtige structuur hebben. Ze kunnen meerdere kleuren hebben maar in huis is het vaak de zwarte schimmel die je tegen komt. Daarnaast kan je ook te maken krijgen met kelderzwam, huiszwam, groene schimmel

 

Is schimmel in huis schadelijk voor de gezondheid?

Schimmels horen niet in huis. De schimmelsporen kunnen aanleiding geven tot allerlei allergische klachten en vooral mensen met luchtwegproblemen of allergieën kunnen er flink last van krijgen (hoesten, benauwdheid).

Een vochtige omgeving is überhaupt niet gezond om in te verblijven. Niet alleen gedijt huisstofmijt en ander ongedierte goed in vochtig omstandigheden, vocht kan ook aanleiding geven tot versterking van allerlei reumatische klachten. Je kan schimmel in huis dus best verwijderen en vochtproblemen snel aanpakken.

 

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.