Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Salpeter verwijderen van muren

Verschijnt er witte aanslag op de muren? Dan heb je waarschijnlijk te maken met salpeter. Salpeterzuur veroorzaakt niet alleen lelijke plekken op de muren, het is ook schadelijk voor de gezondheid en kwaliteit van de bouwconstructie. Om het probleem voorgoed van de baan te helpen volstaat het niet om de salpeter te verwijderen. Je moet ook de oorzaak aanpakken.

Ga snel naar: gevolgenoorzaken en oplossingenzelf salpeteruitslag verwijderen

 

Wat is salpeter en hoe kan ik het herkennen?

Salpeter is eigenlijk het visuele gevolg van een vochtprobleem. Alles start bij (grond)water dat als gevolg van dat vochtprobleem in de muren trekt. Salpeter ontstaat door een chemische reactie tussen de chemicaliën in dat (grond)water, waaronder ammoniak en nitraatbacteriën, en het kaliumcarbonaat dat zich in het voeg- en metselwerk bevindt. Onder invloed van zuurstof vormt zich vervolgens kaliumnitraat dat zich afzet op de muur als een witte aanslag.

salpeter herkennen

 

Het belang van een snelle en effectieve aanpak

 • Vermijd gezondheidsproblemen
  Salpeter wordt altijd veroorzaakt door een vochtprobleem. En een woning met vochtproblemen is niet gezond om in te wonen. Een vochtige omgeving is niet alleen een broeiplaats voor allerlei ongedierte, het doet ook schimmels ontstaan die op hun beurt kunnen leiden tot allergische klachten en problemen met de luchtwegen. Ook reumatische klachten kunnen versterkt worden.
 • Vermijd lelijke muren en structurele schade
  Vocht en salpeter zijn schadelijk voor de muren. Het ontsiert niet alleen door de lelijke, witte plekken. Het doet ook verf, behang en plakwerk loskomen en kan op termijn zelfs structurele schade aan de muur veroorzaken, met extra kosten voor reparaties als gevolg.
 • Vermijd dat het probleem erger wordt
  Behandel je het probleem niet, dan wordt het in stand gehouden. Salpeter bevat namelijk zout, en zout trekt water aan. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij het vocht in de muur alleen maar toeneemt waardoor ook de aangetaste oppervlakte uitbreidt.

 

Last van salpeter op de muren? Een vakman kan niet alleen de aanslag correct van de muur verwijderen, maar zal ook de oorzaak (vochtprobleem) van het salpeter op een gepaste manier aanpakken. Zo ben jij verzekerd van een effectieve oplossing die het salpeter voorgoed van de baan helpt. Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes op maat van vochtbestrijders actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

hoe salpeter verwijderen

 

Hoe salpeter verwijderen? Pak de oorzaak aan!

Met een speciaal anti-salpeter product is het mogelijk om salpeter van de muren te verwijderen. Alleen moet je er dan rekening mee houden dat de aanslag na een tijdje gewoon zal terugkomen. Om het probleem met salpeter definitief op te lossen, moet je ook de oorzaak van het probleem aanpakken. Namelijk het onderliggende vochtprobleem. Afhankelijk van het type vochtprobleem dat het salpeterzuur veroorzaakt, zijn er verschillende vochtbestrijdingsmethodes mogelijk.

 

1. Opstijgend vocht als oorzaak van salpeter

De meest voorkomende oorzaak van salpeter is opstijgend vocht. We spreken van opstijgend vocht als de muren grondvocht absorberen. Dat is mogelijk als een bepaald deel van de muur niet voorzien is van een waterkering of wanneer deze kapot / slecht geplaatst is. Dit type vochtprobleem start onderaan de muren ter hoogte van het maaiveld en trekt zo verder naar boven.

 1. Oplossing 1: muren injecteren

  Net boven het grondniveau worden om de 10 à 12 cm gaten in de muur geboord. De gaten worden vervolgens opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof die door het metselwerk wordt geabsorbeerd. De vloeistof zet vervolgens uit en voorkomt dat grondvocht naar boven dringt.

  Richtprijs: vanaf € 100 per lopende meter. Ontvang offertes op maat.

 2. Oplossing 2: muren onderkappen + vochtkering plaatsen

  In het metselwerk worden horizontale sleuven gefreesd waarin een kunststof waterkering aangebracht wordt. De waterkering vormt een vochtwerende laag die voorkomt dat vocht via de muren naar boven trekt. Omdat deze methode veel breekwerk met zich meebrengt wordt het vooral toegepast bij ingrijpende renovaties.

  Richtprijs: € 100 à 150 per lopende meter. Ontvang offertes op maat.

 

 

2. Doorslaand vocht als oorzaak van salpeter

Ook hogere verdiepingen kunnen te maken krijgen met salpeter. Wanneer je gevel bijvoorbeeld erg poreus is of schade vertoont, kan regenwater in de muren dringen en zo doorslaand vocht veroorzaken. Bevat de bouwconstructie bepaalde chemicaliën, dan kan er zich salpeter op de muren vormen.

 1. Oplossing 1: muren impregneren

  De gevel wordt verneveld met een transparant waterafstotend middel dat de buitenmuur beter bestand maakt tegen vocht en vuil. Let op, vóór het impregneren moet de gevel gereinigd worden en moet eventuele schade aan de buitenmuur hersteld worden. Dat is nodig opdat het impregneermiddel optimaal zijn werk kan doen.

  Richtprijs: € 8 à 12 per m². Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 2. Oplossing 2: nieuwe gevelbekleding

  Is je gevel in slechte staat, dan is het soms interessanter om een volledig nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Je woning ziet er dan ook als nieuw uit én je kan van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie te plaatsen.

  Richtprijs: € 40 à 250 per m². Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

3. Vochtproblemen in de kelder als oorzaak van salpeter

Salpetervorming kan ook het gevolg zijn van vocht in de kelder. Door hun ondergrondse ligging zijn kelders namelijk erg gevoelig voor vochtproblemen. Hoewel ook regenwater de boosdoener kan zijn (bijvoorbeeld bij een overstroming), wordt vocht in de kelder meestal veroorzaakt door grondwater dat in de keldermuren trekt. Dat is vaak te wijten aan een hoog grondwaterniveau in combinatie met een lage vochtweerbaarheid van de keldermuren.

 1. Oplossing 1: kelderbekuiping

  Deze methode wordt vooral toegepast bij doorslaand vocht in de kelder, waarbij grondvocht via de keldermuren naar binnen dringt. Door de muren af te kappen wordt eerst vastgesteld waar het grondvocht in de keldermuren sijpelt. Het lek wordt dan met een aangepast vulmiddel gedicht. Na de droogtijd worden verschillende cementeer- en fixeerlagen op de keldermuren aangebracht om deze zo volledig waterdicht te maken.

  Richtprijs: € 50 à 100 per m². Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 2. Oplossing 2: kelderdrainage + bekuiping

  Een volledig dichte kelderbekuiping is technisch of financieel niet altijd mogelijk. In dat geval kan je bijkomend ook een kelderdrainage voorzien. Daarbij wordt het grondwater via een noppenmembraan in de muren en/of vloer naar een verzamelpunt in de kelder afgevoerd en naar de riolering geleid. Je kan de volledige kelder laten draineren of kiezen voor een plaatselijke oplossing met randdrainage, vloerdrainage of wanddrainage.

  Richtprijs: €3.000 à 10.000. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

4. Andere oorzaken

Hoewel bovenstaande problemen het vaakst voorkomen, kunnen er nog tal van andere oorzaken van salpetervorming zijn. Denk maar aan een lek, fijne scheurtjes in het metselwerk, beschadigde kozijnen waarlangs vocht in de muren kan dringen, … Een professionele vochtbestrijder kan precies achterhalen welk vochtprobleem of welke kleine mankementen de oorzaak zijn van salpetervorming en zal het probleem ook gepast verhelpen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

salpeter muur

 

Zelf salpeter verwijderen

Met de juiste aanpak en juiste middelen is het mogelijk om zelf salpeteraanslag te verwijderen. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een tijdelijke en oppervlakkige behandeling is. De salpeter zal na een tijdje gewoon weer terugkomen indien je muur vochtig blijft. Wil je salpeter en de bijhorende vochtproblemen definitief aanpakken, bekijk dan de oplossingen eerder in dit artikel.

 

 • Stap 1: voorbereiding

  Eerst moet de aangetaste muur ontdaan worden van alle muurbekleding zoals behang of verf. Vervolgens moet je zoveel mogelijk salpeter van de muur proberen verwijderen. Probeer eerst om het salpeter af te borstelen met een stevige borstel. Als de borstel niet meer voldoet, kan je de overgebleven aanslag verder afsteken met een beitel of priem. Draag steeds een mondmasker tijdens deze werken.

  Een volgende stap is het reinigen van de muur met een zure oplossing. Daarvoor kan je een oplossing nemen van 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Borstel de muur hier goed mee af. Spoel goed na met water en laat de muur dan enkele weken drogen. Pas op met zoutzuur! Draag handschoenen en een veiligheidsbril. Bij het borstelen kan de vloeistof namelijk makkelijk opspatten en in je ogen terecht komen.

 

 • Stap 2: behandelen met een anti-salpeter middel

  Nu kan je de vochtige en aangetaste zone van de muur (en een ruime randzone) behandelen met een anti-salpeter middel. In de handel zijn diverse middelen verkrijgbaar waarmee je niet alleen salpeteruitslag van de muur verwijdert, maar nieuwe salpetervorming zo lang mogelijk kan uitstellen. Het gaat om kant-en-klare vloeistoffen die je zelf op de muur kan aanbrengen. Ze kunnen toegepast worden op allerlei ondergronden zoals baksteen, gipskarton, pleister, cementpleister, metselwerk en snelbouwblokken.

  Het anti-salpeter moet je aanbrengen in 2 lagen. De vloeistof kan je, net zoals bij een primer, met een vachtroller op de muur aanbrengen. Tussen de twee lagen door moet je een droogtijd in acht nemen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het middel.

 

Aandachtspunten

 • Probeer de vloeistof eerst uit op een klein oppervlak: kijk of het product het uitzicht van de ondergrond wijzigt. Dit is natuurlijk alleen van belang bij een ondergrond die later niet geverfd of behangen wordt.
 • Hou de droogtijden van het product goed aan: het kan voorkomen dat er zich tijdens het droogproces nieuwe salpeter vormt. Borstel deze dan zoveel mogelijk weg en herhaal de behandeling zoals die door de fabrikant staat beschreven.
 • Neem beschermende maatregelen: je hebt te maken met agressieve chemicaliën die schadelijk zijn voor je huid, ogen en luchtwegen. Zorg voor voldoende ventilatie.
 • Verwijder schimmels: waar vocht is, is meestal ook schimmel. Schimmels zetten zich vaak op de muur af als zwarte plekken, maar ook groene schimmel komt voor. Verwijder deze schimmels direct want ze zorgen voor een gezondheidsrisico. In de handel zijn verschillende middelen voorhanden om schimmels te verwijderen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders