Salpeter verwijderen van muren

Heb je een witte aanslag op de muur, dan heb je ongetwijfeld te maken met salpeter. De oorzaak van deze aanslag is te wijten aan een combinatie van vochtproblemen en chemische elementen in het grondwater. Aangezien salpeter schadelijk is voor de gezondheid en kwaliteit van de bouwconstructie, is het noodzakelijk dit zo snel mogelijk te verwijderen.

 

Wat is salpeter en hoe herken je het?

Salpeter is een muuraanslag die meestal veroorzaakt wordt door optrekkend vocht van grondwater. Het wordt gevormd doordat de chemische elementen in het grondwater, waaronder ammoniak, tezamen met nitraatbacteriën een reactie aangaan met het kaliumcarbonaat in het metselwerk. Onder invloed van zuurstof vormt zich vervolgens kaliumnitraat dat zich afzet op de muur als een witte, harige uitslag. Salpeter is een mineraal zout en komt voornamelijk voor op vochtige, slecht geventileerde muren.

Opstijgend vocht salpeter

Een aanslag van salpeter op de muur is niet alleen lelijk, maar zorgt er ook voor dat het vochtprobleem in stand wordt gehouden. Salpeter is een zout en een belangrijke eigenschap ervan is dat het vocht aantrekt. Vocht, dat zich als waterdamp in de lucht bevindt, wordt dus door het salpeter aangetrokken waardoor de muur nog vochtiger wordt. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het van belang om het salpeter van de muren te verwijderen. Daarnaast moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat nieuwe salpeter zich gaat vormen.

 

Hoe salpeter verwijderen

In de handel zijn uitstekende middelen verkrijgbaar waarmee je niet alleen salpeteruitslag van de muur verwijdert, maar tevens nieuwe salpetervorming voorkomt. Het gaat hier om kant-en-klare vloeistoffen die je zelf kunt aanbrengen op de muur. Ze kunnen toegepast worden op allerlei ondergronden zoals baksteen, gipskarton, pleister, cementpleister, metselwerk en snelbouwblokken.

Witte aanslag op de muren van vocht

Eerst moet de muur ontdaan worden van alle muurbekleding zoals behang of verf. Vervolgens is het van belang om de aanwezige salpeteruitslag zoveel mogelijk af te borstelen of af te steken. Nu kun je de muur reinigen met een zure oplossing. Hiervoor kun je een oplossing nemen van 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Borstel hiermee de muur af. Spoel goed na met water en laat de muur dan enkele weken drogen. Pas op met zoutzuur! Draag handschoenen en een veiligheidsbril. Bij het borstelen kan de vloeistof namelijk makkelijk opspatten en in je ogen komen.

 

Behandelen met een anti-salpeter middel

Nu kun je de vochtige aangetaste zone van de muur (en een ruime randzone) gaan behandelen in twee lagen. De vloeistof kun je net als bij een primer, met een vachtroller aanbrengen op de muur. Tussen de twee lagen door moet je een droogtijd in acht nemen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het middel.

TIPS
Probeer de vloeistof eerst uit op een klein oppervlak en kijk of het product het uitzicht van de ondergrond wijzigt. Dit is natuurlijk alleen van belang bij een ondergrond die later niet geverfd of behangen wordt.

Kijk wat je nog meer kan doen aan het vochtprobleem. Mogelijk is ventilatie een oplossing of kun je wat doen aan het optrekkende vocht. Een badkamerventilator is zeer eenvoudig om te plaatsen en biedt een goede oplossing voor het vocht in de ruimte. Je kan dit type ventilatie gemakkelijk online kopen in de webshop.

Houd de droogtijden van het product goed aan. Het kan voorkomen dat er zich tijdens het droogproces nieuwe salpeter vormt. Borstel deze dan zoveel mogelijk weg en herhaal de behandeling zoals die door de fabrikant staat beschreven.

Neem beschermende maatregelen bij deze klus. Je hebt te maken met agressieve chemicaliën die schadelijk zijn voor je huid, ogen en luchtwegen. Zorg voor voldoende ventilatie.

Waar vocht is, is meestal ook schimmel. Schimmels zetten zich op de muur af als zwarte plekken en verspreiden doorgaans een bedompte lucht. Verwijder deze schimmels direct want ze zorgen voor een gezondheidsrisico. In de handel zijn voldoende middelen voorhanden om schimmels te verwijderen.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtbestrijders