Murenvochtig.be

Huiszwam: mogelijke gevolgen en bestrijding

De huiszwam kan ernstige schade aan de structuur van gebouwen veroorzaken. Deze schimmel maakt houtstructuren namelijk week en de aantasting kan zich zelfs door muren verplaatsen. De woning kan hierdoor erg onstabiel worden. Huiszwammen kunnen ook kwalijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

 

Hoe ontstaat de huiszwam en hoe herken ik deze schimmel?

De huiszwam, ook bekend als serpula lacrymans, aardt goed in vochtige omgevingen. Hij kan bijvoorbeeld voorkomen in ruimtes die slecht geventileerd zijn of een luchtvochtigheid van meer dan 70% hebben. Meestal is er dan ook een onderliggend vochtprobleem dat de groei van de huiszwammen veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld opstijgend vocht of lekkage zijn. Je kan deze schimmel herkennen aan het ronde of ellipsvormige vruchtlichaam en de bruinrode kleur met wit aan de randen.

 

 

Mogelijke gevolgen

Huiszwammen kunnen kwalijke gevolgen hebben voor de structuur van een woning en voor de gezondheid van de bewoners van de aangetaste woning.

 

Onstabiliteit van de woningstructuur

Aangezien de huiszwam de cellulose van het hout aantast, wordt het hout week en gaat het rotten. Dit zorgt ervoor dat hele houtstructuren die aangetast zijn door huiszwam, onstabiel kunnen worden. De schimmel kan ook pleister- en metselwerk aantasten. Bovendien kan de door de huiszwam veroorzaakte aantasting zich verplaatsen door muren, wat de stabiliteit van een gebouw nog meer in gevaar kan brengen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot het onbewoonbaar verklaren van de aangetaste woning.

 

huiszwam bestrijden

 

Gezondheidsrisico’s

Huiszwammen betekenen niet alleen een gevaar voor de structuur van een gebouw. Ook voor de gezondheid kunnen ze heel wat gevolgen hebben. Zo kunnen deze schimmels onder meer luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Personen die allergisch zijn aan schimmels kunnen te maken krijgen met ontstekingen aan de longblaasjes.

 

Huiszwam bestrijden

Het verwijderen van het vruchtlichaam van de huiszwam volstaat niet om de aantasting te stoppen. Ook de sporen en schimmeldraden moeten vernietigd worden, anders zal het probleem niet van de baan zijn. Als de sporen zich bijvoorbeeld ook op meubels of kledij bevinden, is het mogelijk dat de schimmel later nog terugkeert. Om de verspreiding van de huiszwam te vertragen kan je voor meer ventilatie zorgen en de vochtbron (bijvoorbeeld een lek) verwijderen. Dit vertraagt de verspreiding van de schimmel, maar daarmee is hij nog niet verwijderd.

Daarom doe je best een beroep op een professionele vochtbestrijder om de huiszwam helemaal te vernietigen. Hij zal de door de schimmel aangetaste ruimte isoleren van de rest van de woning. Daarna wordt het aangetaste metsel- en houtwerk verwijderd, alsook de zones rond de aangetaste materialen. Ten slotte volgt een behandeling met een zwamdodend middel. Hou er dus rekening mee dat de verwijderde onderdelen (hout, metselwerk,…) zullen moeten vernieuwd worden.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders