Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Huiszwam

De huiszwam is een soort schimmel die ernstige schade aan de structuur van gebouwen kan veroorzaken. Huiszwammen groeien vaak in de vochtige ruimtes van je woning en ontstaan meestal door een onderliggend vochtprobleem. Maar hoe kan je huiszwam nu bestrijden? Wat kost het? En wat zijn de oorzaken en gevolgen van huiszwammen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe huiszwam bestrijden?
Huiszwam bestrijden kosten
Oorzaken van huiszwam
Gevolgen van huiszwam
Waarom een vochtexpert inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is huiszwam en hoe kan je het herkennen?

Huiszwammen, ook serpula lacrymans genoemd, zijn zwammen die in de vochtige ruimtes van je woning kunnen groeien. Ze kunnen vrij groot worden en ontstaan net zoals andere schimmels vaak door vochtproblemen in je woning. Helaas kan je de huiszwam pas herkennen wanneer deze al vrijwel volledig ontwikkeld is. Het heeft dan onderstaande kenmerken:

 • Rond of ellipsvormig vruchtlichaam
 • Plekken van ongeveer 1 cm dik
 • Bruinrode kleur met witte randen
 • Meestal in warme, donkere en vochtige ruimtes

Huiszwam bestrijden? Dan schakel je best een specialist in. Huiszwammen bestrijden is namelijk niet eenvoudig en er komt heel wat bij kijken. Door een expert in te schakelen, ben je zeker dat de huiszwam definitief verwijderd is. Vind een expert in de buurt.

 

Hoe huiszwam bestrijden?

Als je huiszwam wil bestrijden is het in de eerste plaats belangrijk om deze volledig te verwijderen uit je woning. Maar om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, moet je ook het onderliggende probleem aanpakken. We gaan even dieper in op hoe je huiszwam kan verwijderen en voorkomen:

 

Huiszwam verwijderen

Hoe gaat een vakman nu te werk om de huiszwammen in je woning te verwijderen? We overlopen hieronder de stappen die deze daarbij neemt:

 1. Inspectie van je woning: de vochtexpert komt eerst langs om je woning te inspecteren. Hij gaat daarbij op zoek naar alle plekken en oppervlaktes die door de huiszwam aangetast zijn.
 2. Aangetast hout verwijderen: huiszwam kan vooral houten constructies zoals vloeren en balken aantasten. Een expert verwijdert daarom altijd eerst het aangetaste hout.
 3. Vruchtlichamen wegkrabben: vervolgens krabt een expert alle vruchtlichamen van de aangetaste oppervlaktes weg. Dat kan een vrij arbeidsintensief en uitgebreid werk zijn, omdat de vruchtlichamen erg groot kunnen worden.
 4. Oppervlakken schoonbranden: wanneer de vruchtlichamen verwijderd zijn, zal een vakman de aangetaste oppervlaktes schoonbranden. Dit doet hij wel enkel wanneer er genoeg ventilatie in de ruimte is.
 5. Behandelen met schimmeldodend middel: nadien worden de oppervlaktes ook nog behandeld met een zwamdodend middel. Dat zorgt ervoor dat insecten het hout niet kunnen aantasten en het doodt alle resterende sporen van huiszwammen.
 6. Herstellingen en vervangingen: tot slot is het in sommige gevallen nodig om bepaalde oppervlakken te herstellen of vervangen, wanneer deze sterk aangetast zijn door de huiszwam. Zo kan het bv. nodig zijn om het pleisterwerk opnieuw aan te brengen, muren opnieuw te verven, houtconstructies te vervangen…

TIP: het verwijderen van het vruchtlichaam van de huiszwam volstaat niet om de aantasting te stoppen. Ook de sporen en schimmeldraden moeten vernietigd worden, anders zal het probleem niet van de baan zijn. Als de sporen zich bijvoorbeeld ook op meubels of kledij bevinden, is het mogelijk dat de schimmel later nog terugkeert. Daarom schakel je best een vochtexpert in. Zo ben je zeker van een correcte aanpak en maak je definitief komaf met huiszwam. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Huiszwam voorkomen = onderliggend vochtprobleem aanpakken

Om te voorkomen dat huiszwam terugkeert, is het belangrijk om de oorzaak ervan aan te pakken. Dat is altijd een onderliggend vochtprobleem. Enkel door dat vochtprobleem aan te pakken, kan je de huiszwam en andere schimmels in huis dus definitief verwijderen. We zetten hieronder de kort de mogelijke vochtproblemen op een rij:

 

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat wanneer je muren het vocht uit de grond opslorpen. Dat is meestal het gevolg van een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Opstijgend vocht veroorzaakt vochtplekken die onderaan je muren beginnen, een muffe geur in huis en schimmels zoals de huiszwam.

 

OPLOSSING: muren injecteren, onderkappen of ventilatiekokers plaatsen

Optrekkend vocht kan je op 3 verschillende manieren bestrijden. Je kan je muren injecteren met een vochtwerend product, de muren onderkappen en een vochtkering aanbrengen of ventilatiekokers plaatsen om vocht uit je muren naar buiten af te voeren.

 

 

2. Doorslaand vocht

Wanneer je gevel poreus is, kan deze regenwater niet goed meer afstoten. Daardoor gaan je buitenmuren het vocht absorberen en kan dit zich verder verspreiden doorheen je woning. Doorslaand vocht kan leiden tot o.a. vochtplekken, muffe geuren loskomende muurafwerking en schimmels zoals de huiszwam.

 

OPLOSSING
Gevel impregneren, nieuwe gevelbekleding of vochtwerende verf

Om doorslaand vocht te verhelpen zijn er 3 mogelijke oplossingen. De meest voorkomende is je gevel impregneren. Daarbij brengt een vakman een waterwerende laag aan op je gevel. Een meer ingrijpende oplossing is om je buitenmuur opnieuw te bekleden. Dat is bijvoorbeeld een goede keuze wanneer je bestaande gevelbekleding beschadigd of verouderd is. Tot slot kan je je gevel ook nog laten verven met vochtwerende verf om deze waterdicht te maken.

 

 

3. Lekkage

Ook een lek in je dak, waterleiding, afvoerbuis… kan leiden tot vochtplekken en schimmels zoals huiszwam in je woning. Lekkages kunnen ontstaan door een beschadigde of verouderde dakbedekking, beschadigd daklood, een ongelukje bij het klussen… Een lek is soms moeilijk op te sporen, maar wanneer je vocht- of schimmelplekken ziet en je energie- en waterverbruik plots stijgt, kan je vaak uitgaan van een lekkage.

 

OPLOSSING: lek opsporen en dichten

Als eerste is het belangrijk om het lek te laten opsporen. Eenmaal je weet waar het lek zich bevindt, kan je het laten dichten. Hoe dat gebeurt, hangt af van waar het lek zich bevindt en hoe groot het is. Mogelijke manieren zijn de dakbedekking vernieuwen, de waterleiding herstellen, daklood vervangen…

 

 

4. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer er in je woning veel vocht aanwezig is en dit niet correct afgevoerd wordt. Door dagelijkse activiteiten zoals koken en wassen stijgt de luchtvochtigheid in je woning. Wanneer je je woning dan niet voldoende kan ventileren, krijg je te maken met condensatievocht. Ook condensatievocht kan leiden tot schimmelvorming in huis, huiszwammen, vochtplekken, loslatend pleisterwerk…

 

OPLOSSING: ventilatiesysteem plaatsen

Om komaf te maken met condensatievocht is een goede ventilatie nodig. Je laat in dat geval best een ventilatiesysteem zetten om je woning systematisch te kunnen voorzien van propere lucht en de vochtige, vervuilde lucht te kunnen afvoeren.

 

 

Tips om huiszwam definitief te verwijderen

Als je dus de huiszwam wil verwijderen en voorkomen dat deze terugkeert, is het essentieel om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Verder zijn er ook nog enkele andere dingen die je kan doen om de kans op paddenstoelen in huis te verkleinen:

 • Voldoende ventileren: het is belangrijk om je woning steeds voldoende te ventileren, ook in de winter.
 • Letten op de vochtigheidsgraad: je houdt ook best de vochtigheidsgraad in je woning in de gaten om te voorkomen dat deze te hoog wordt.
 • Hout onderhouden: tot slot onderhoudt je best ook regelmatig je houten oppervlaktes, zodat deze beter bestand zijn tegen vocht.

Laat huiszwam definitief verwijderen door een vakman! Om zeker te zijn dat de huiszwam niet meer terugkeert, laat je deze best verwijderen door een expert. Deze kan je ook advies geven om vochtproblemen in de toekomst te vermijden. Vind een vochtexpert in de buurt.

 

Huiszwam bestrijden kosten

Als je huiszwam definitief wil verwijderen, moet je zowel rekening houden met de kosten voor het verwijderen van de bestaande huiszwam als voor het oplossen van het onderliggend vochtprobleem.

 

Kosten huiszwam verwijderen

De kosten om huiszwam in je woning te verwijderen hangen af van verschillende factoren, zoals hoeveel huiszwam er is, waar deze zich bevindt, welke bestrijdingsmethode nodig is… Gemiddeld mag je rekenen op € 2.500 à 3.500 (excl. btw) wanneer je de huiszwam in een vroeg stadium laat verwijderen. Bevindt deze zich al in een later stadium dan kunnen de kosten oplopen tot € 10.000 (excl. btw).

De hoge kosten voor het verwijderen van huiszwam zijn vooral te verklaren doordat er vaak bouwelementen uitgebroken en vervangen moeten worden. De schimmel kan zich ook vrij breed verspreiden waardoor er vaak veel werk is om het probleem volledig op te lossen. Hoe sneller je er dus bij bent, hoe beter.

 

Kosten vochtprobleem bestrijden

De kosten voor de bestrijding van het onderliggend vochtprobleem variëren naargelang het type vochtprobleem, de ernst ervan en de gekozen oplossing. In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele richtprijzen per vochtprobleem en bestrijdingsmethode:

Soort vochtprobleemBestrijdingsmethodeGemiddelde kosten (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Muren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Ventilatiekokers plaatsen€ 175 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
CondensatievochtVentilatiesysteem€ 1.700 à 7.000 (afh. van soort)
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lek dichten€ 25 à 140 per uur

TIP: benieuwd naar de totaalprijs voor de bestrijding van huiszwam in jouw woning? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vochtexperts. Zo kan je meerdere prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

huiszwam herkennen

 

Oorzaken van huiszwam

De huiszwam groeit voornamelijk goed in vochtige omgevingen. Het kan bv. voorkomen in ruimtes die slecht geventileerd zijn of een luchtvochtigheid van meer dan 70% hebben. Meestal is een onderliggend vochtprobleem dan ook de oorzaak van schimmels in huis zoals huiszwammen, kelderzwammen, groene schimmel… Dat onderliggend vochtprobleem kan opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht of een lekkage zijn. Verder zijn er nog enkele andere factoren die de kans op vochtproblemen en huiszwammen kunnen vergroten:

 • Slechte ventilatie
 • Weinig lichtinval
 • Hoge luchtvochtigheid
 • Slechte isolatie
 • Te hoge binnentemperatuur

 

Gevolgen van huiszwam

Wanneer je zwammen in huis onbehandeld laat, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de structuur van je woning, en voor je eigen gezondheid en die van de andere bewoners van de aangetaste woning.

 1. Schade aan je woning

  Huiszwam in hout kan de cellulose van het materiaal aantasten, waardoor het hout week wordt en gaat rotten. Dit zorgt ervoor dat hele houtstructuren die aangetast zijn, onstabiel kunnen worden. De schimmel kan ook pleister- en metselwerk aantasten. Bovendien kan de door de huiszwam veroorzaakte aantasting zich verplaatsen door muren, wat de stabiliteit van een gebouw nog meer in gevaar brengt. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot het onbewoonbaar verklaren van de aangetaste woning.

 2. Schade aan je gezondheid

  Huiszwammen betekenen niet alleen een gevaar voor de structuur van een gebouw. Ook voor je gezondheid kunnen ze heel wat nadelige gevolgen hebben. Zo kunnen deze schimmels onder meer luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Personen die allergisch zijn aan schimmels kunnen te maken krijgen met ontstekingen aan de longblaasjes. Verder kan een zwam in huis ook nog andere klachten veroorzaken zoals huidirritatie, jeuk, eczeem…

Laat huiszwam op tijd bestrijden door een expert! Om zoveel mogelijk schade aan je woning en je gezondheid te vermijden, is het dus zaak om de huiszwam snel te laten weghalen en het vochtprobleem op te lossen. Via onze offerteservice kan je prijzen, adviezen, bestrijdingsmethodes… vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier.

 

Waarom huiszwam laten bestrijden door een vochtexpert?

Als je te maken hebt met huiszwammen, is het aangeraden om een vochtexpert in te schakelen die de huiszwam kan weghalen en het vochtprobleem kan aanpakken. Zo geniet je al zeker van volgende voordelen:

 • Gericht advies: een expert adviseert je persoonlijk over hoe je de huiszwam best bestrijdt. Hij geeft je bovendien ook tips om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.
 • Juiste vochtdiagnose: voor een expert de huiszwam gaat bestrijden, doet hij altijd eerst een inspectie van de je woning. Op basis daarvan kan deze dan een juiste vochtdiagnose stellen en de precieze oorzaak van de schimmel achterhalen.
 • Aangewezen bestrijdingsmethode: op basis van de vochtdiagnose stelt een vochtexpert dan de meest aangewezen methode voor om de huiszwam en het vochtprobleem te bestrijden.
 • Bestrijden én voorkomen: een vochtexpert weet precies hoe hij het probleem gericht kan aanpakken om de huiszwam niet alleen te verwijderen, maar ook schimmel in huis te voorkomen in de toekomst.
 • Nette afwerking: na de bestrijding zorgt een vochtexpert ook voor een nette afwerking van de aangetaste oppervlaktes en bouwstructuren.

 

Bespaar kosten door offertes te vergelijken!

Het loont dus om een vochtexpert in te schakelen om huiszwam te bestrijden. Via onze offerteservice ontvang je offertes van 2 à 3 vochtexperts in jouw regio. Zo kan je adviezen, voorstellen… maar ook prijzen vergelijken, waardoor je vaak nog extra kosten kan besparen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.