Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelderzwam: oorzaken, gevolgen en bestrijden

Het is even schrikken wanneer je een kelderzwam opmerkt in je kelder of kruipkelder. In eerste instantie zou je denken dat je te maken hebt met een onschuldige schimmel, maar na verloop van tijd zorgt een kelderzwam voor een echte plaag in je kelder. De zwam zet zich het liefst vast op hout en muren. Daarnaast is het niet mogelijk voor een kelderzwam om te overleven zonder vocht. Om voorgoed komaf te maken met deze ongewenste gast moet het vochtprobleem bij de bron worden aangepakt en niet enkel de zwam worden verwijderd.

Ga snel naar: kelderzwam bestrijden – voorkomenvochtexpert inschakelen

 

 

Kelderzwam herkennen

Je hebt te maken met een kelderzwam wanneer bruinrot zich voordoet op hout in je kelder. Het hout kleurt bruin en is ook zeer vochtig. Door de donkere kleur is het niet altijd even makkelijk om de zwam te herkennen. Het zijn vooral de sporen (strengen) die de aanwezigheid van de zwam verraden. Ze verspreiden zich in een waaiervorm als lange dunne wortels over alles wat ze op hun pad tegenkomen.

Op lichte muren is het vruchtlichaam van de zwam sneller zichtbaar. Het is opmerkelijk dunner dan bij zijn soortgenoot de huiszwam. Daarom wordt de kelderzwam snel verward met een schimmel. In zijn beginfase is de kelderzwam wit, maar in verdere stadia kleurt de zwam geelbruin met lichtere randen.

 

Verschil met huiszwam

Daar waar de kelderzwam volledig bruin is en je duidelijk herkent aan het sporenpatroon, is de huiszwam duidelijk herkenbaar aan de gele of witte rand. Huiszwam is agressiever dan kelderzwam omdat de omstandigheden minder vochtig hoeven te zijn om zich optimaal te ontwikkelen. De huiszwam is meestal rond of ovaal. Net als de kelderzwam tast huiszwam ook de houten structuren aan. Een vochtprobleem in combinatie slechte ventilatie ligt meestal aan de basis van de huiszwam. Lees er hier alles over.

 

 

Oorzaken kelderzwam

Een kelderzwam is het gevolg van een vochtprobleem in je kelder of kruipkelder. Dit komt voornamelijk door lekkages, condens of optrekkend vocht in de muren. In extreme gevallen zorgt een ernstig vochtprobleem voor een plaag die zich verspreidt tot in de badkamer of keuken.

Zeker wanneer het plafond in een vochtige kelder bestaat uit hout is de kans op deze zwam groot. Doe daarbij nog eens een hogere temperatuur en je zorgt voor ideale omstandigheden voor de zwam om in te groeien. Ook op vochtige muren is een kelderzwam niet ongewoon. Zolang de zwam genoeg vocht heeft om te overleven groeit het op verschillende oppervlakten.

Tip! Een kelderzwam zonder vocht kan niet overleven. Door het vochtprobleem aan te pakken maak je er voorgoed komaf mee. De zwam plaatselijk verwijderen heeft geen zin. Ze zal steeds terugkeren zolang er ergens een vochtig plekje in je kelder is.

 

 

Gevolgen kelderzwam

De kelderzwam zorgt voor heel wat nare gevolgen. Muuropeningen, deuren, balken, plankenvloeren en plafonds ondervinden snel schade. Sleept het probleem te lang aan, dan zal zwakker materiaal zoals hout rotten en het uiteindelijk begeven. Er wordt ook gesproken van natrot bij kelderzwammen omdat deze zo afhankelijk zijn van vocht.

Ook voorwerpen die je op een besmette vloer plaatst worden aangetast door de zwam. Dit doordat de sporen zich verspreiden over kisten, karton en papier. Ook meubels ondervinden op dezelfde manier schade. Merk je een kelderzwam op? Dan is het dus belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen.

 

kelderzwam vochtige kelder

 

Kelderzwam bestrijden

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van deze zwam af. Daarom heb je snel de intentie om zelf deze ongewenste gast aan te pakken. Er zijn middelen op de markt tegen kelderzwam en schimmels in het algemeen.

Het probleem met deze producten is echter dat ze enkel de verspreiding van de zwam tegenhouden. Je zorgt er dus niet voor dat de kelderzwam verdwijnt. Een kelderzwam op de verkeerde manier verwijderen, kan bovendien nare gevolgen hebben. Waarom je ze best niet zelf verwijdert:

  • Bestrijdingsproducten: de middelen die je koopt in de winkel zijn niet voldoende om de zwam te verwijderen.
  • Sporen: je verspreidt mogelijk sporen over heel je huis waneer je in contact komt met de zwam.
  • Beschermende kleding: wanneer je zonder beschermende kleding, zoals bijvoorbeeld een mondmasker, in aanraking komt met de zwam zijn gezondheidsklachten niet uitgesloten.

Het bestrijden van een kelderzwam is werk voor een vochtexpert. Hij weet perfect hoe de zwam verwijderd moet worden en geeft je deskundig advies over de toestand van je kelder. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van vochtexperts in je buurt.

 

Hoe gaat een vochtexpert te werk?

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende technieken die een bestrijder toepast. Bij het bestrijden van een kelderzwam mag je het volgende verwachten:

  1. Vochtprobleem aanpakken
    In eerste instantie moet het vochtprobleem worden aangepakt. Een vochtexpert weet hier wel raad mee.
  2. Aangetast hout verwijderen
    Het aangetaste hout wordt verwijderd. Dit voorkomt dat achtergebleven sporen ervoor zorgen dat de zwam terugkeert.
  3. Andere aangetaste oppervlakken worden schoongebrand
    Wanneer er voldoende ventilatie mogelijk is, worden overblijfselen van de zwam weggebrand.
  4. Houtbehandeling
    Hout dat niet is aangetast wordt behandeld tegen kelderzwam en ander ongedierte, zoals bijvoorbeeld houtworm.
  5. Aangetast hout afvoeren
    Het is belangrijk aangetast hout zo snel mogelijk af te voeren. Dit om een nieuwe plaag op een andere plaats te vermijden.
  6. Mogelijk zijn sommige balken aan vervanging toe
    Hiervoor schakel je best een houtbewerker in om nieuwe balken in je kelder te repareren of te vervangen.
  7. Kelderzwam in je kruipkelder
    Heb je een kruipkelder met enkel zand op de bodem? Dan is het zand aan vervanging toe. Door een extra behandeling met een bestrijdingsmiddel krijgt de zwam geen kans meer.

 

Vochtexpert inschakelen

Om voorgoed komaf te maken met de zwam is het nodig om het probleem bij de bron aan te pakken. Een kelderzwam kan zich onmogelijk ontwikkelen zonder vocht. Doe daarom een beroep op een vochtexpert. Die inspecteert je kelder grondig en voorziet een oplossing op maat. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat om voorgoed komaf te maken met vocht in je kelder.

 

Kelderzwam voorkomen

  • Zorg voor voldoende licht
  • Vermijd een hoge luchtvochtigheid
  • Pak vochtproblemen onmiddellijk aan
  • Vermijd een warme en vochtige kelder

 

Kelder ventileren

Met ventilatie vermijd je dat vochtige lucht zich vastzet op de muren en hout in je kelder. Hierdoor krijgen de zwammen en schimmels geen kans om zich te ontwikkelen. Waarom ventilatie in je kelder van cruciaal belang is, ontdek je in dit artikel over kelderventilatie.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders