Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Condens op ramen

Warme lucht koelt af en zet zich af op de koude plekken. Vaak zijn dat de ramen. Dit fenomeen heet condensatie en doet zich meestal voor aan de binnenkant van de ramen. Het is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis. Alles over de oorzaken en oplossingen van condens op ramen aan de binnenkant en de bijhorende prijzen ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Oorzaken condens op ramen
Oplossingen + prijzen
Hoe condens op ramen vermijden?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Waar komt condens op de ramen voor?

Vocht op ramen kan op verschillende plekken voorkomen: aan de binnenkant van het raam, aan de buitenkant van het raam of tussen het glas. Waarom de ramen beslaan en wat je eraan kan doen is afhankelijk van de locatie van de condensvorming:

  • Condens binnenkant raam: dit is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis. Als het vocht niet kan ontsnappen, slaat het neer op koude oppervlakken zoals het raam. Om condens aan de binnenkant van de ramen en vochtproblemen als gevolg daarvan te voorkomen, is het erg belangrijk om goed te ventileren. → Oplossing: ventilatie (meer info verderop in dit artikel)
  • Condens buitenkant raam: dit doet zich vooral ’s ochtends voor. Tijdens koude nachten koelt de buitenkant van je raam sterk af. Warmt het ’s ochtends buiten op, dan zal die warme lucht neerslaan op je koude raam, dat nog niet opgewarmd is. Condens op ramen aan de buitenkant vormt helemaal geen probleem. In tegendeel, het betekent dat je ramen goed isoleren.
  • Condens tussen dubbel glas: het kan ook dat er condensatie optreedt tussen de glasplaten van dubbel glas. In dat geval zit er een lek in het dubbel glas. Mogelijke oorzaken zijn slijtage, een foute plaatsing van de beglazing, glasbreuk, … Aangezien de beglazing zo zijn isolerende werking verliest, laat je het beter vervangen. → Oplossing: nieuwe beglazing (ontvang vrijblijvend offertes).

 

Hoe ontstaat condens op ramen aan de binnenkant?

Condensvorming op ramen aan de binnenkant doet zich voor bij een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht in huis produceren we voornamelijk zelf, bv. door te koken, wassen, … maar ook door te ademen. ’s Nachts bijvoorbeeld, verliest een volwassen persoon ongeveer 2 liter vocht. Wanneer die warme, vochtige lucht niet kan ontsnappen en in contact komt met een koud oppervlak zoals het raam, condenseert het daarop. Vandaar dat condens op ramen in de slaapkamer vaak voorkomt.

Enkele zaken die een hoge luchtvochtigheid en condens op de ramen als gevolg daarvan in de hand werken:

 

1. Onvoldoende ventilatie

Wanneer de ramen beslaan in huis, is dat een teken dat er te weinig aandacht is besteed aan het afvoeren van vervuilde, vochtige lucht en het aanvoeren van verse lucht. Wanneer dat het geval is, moet je voor voldoende ventilatie zorgen. Enkel de ramen en deuren openzetten of een eenvoudige afzuigventilator plaatsen is daarbij niet voldoende. Je kiest best voor een decentraal ventilatiesysteem. Verderop in dit artikel lees je er meer over.

 

2. Te goede isolatie van de woning

Oude woningen hebben vaak minder last van condensatievocht dan nieuwe woningen. In oude woningen komt er vaak nog verse lucht binnen via kieren en spleten. Nieuwe of gerenoveerde woningen zijn meestal zo goed geïsoleerd dat deze verluchting niet meer vanzelf gebeurt. Ook in dit geval is ventilatie belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Ook hier kies je best voor een decentraal ventilatiesysteem. Dat werkt efficiënter dan bijvoorbeeld een afzuigventilator of het openzetten van ramen en deuren.

 

3. Ander vochtprobleem

Let op, ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend vocht of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Bij opstijgend vocht trekt grondwater in de muren omhoog. Bij doorslaand vocht trekt vocht (regen) via de buitenmuur naar binnen. Speciale vochtbestrijdingsmethoden zijn dan nodig om deze vochtproblemen definitief op te lossen. Ventilatie zal niet voldoende zijn.

 

Correcte vochtdiagnose = noodzakelijk voor een effectieve aanpak

Is het een gebrek aan ventilatie waardoor je last hebt van beslagen ramen in huis of ligt er toch een ander vochtprobleem aan de basis? … Een vochtspecialist beschikt over de nodige kennis en ervaring om te bepalen wat de precieze oorzaak en meest geschikte oplossing is voor het vocht aan de binnenkant van je ramen. Zo ben je zeker van een efficiënte aanpak en definitieve oplossing. Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

condens binnenkant ramen
Condens ontstaat meestal aan de onderkant van het raam

Oplossing condens op ramen: ventilatie

Condens op ramen aan de binnenkant wordt veroorzaakt door te veel vocht in huis. Je kan deze luchtvochtigheid controleren door ventilatie te laten installeren. Een centraal ventilatiesysteem (1 systeem voor meerdere ruimtes) is de ideaaloplossing maar, gezien de omvang van de werken, enkel aangeraden bij nieuwbouw of een complete renovatie. Meestal wordt gekozen voor een decentraal ventilatiesysteem of een eenvoudige afzuigventilator:

 

OPLOSSING 1: decentraal WTW-ventilatiesysteem (meest aangeraden)

Dit opbouw WTW-ventilatiesysteem is specifiek gemaakt tegen vocht- en condensproblemen. Het systeem regelt de mechanische aan- en afvoer van lucht in 1 ruimte. De ventilatie-unit wordt tegen de buitenmuur geplaatst, waarbij 1 doorvoer in de muur nodig is. De kap- en breekwerken blijven zo beperkt.

Het grote voordeel is dat dit ventilatiesysteem werkt via warmteterugwinning (WTW). Daarbij wordt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht gerecupereerd om de vers aangevoerde buitenlucht op te warmen. Zo gaat er geen warmte verloren.

Prijs decentrale WTW-ventilatie: € 1.000 à 1.500 (excl. btw; incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

OPLOSSING 2: afzuigventilator (enkel geschikt voor kleine ruimtes)

Soms wordt ook een afzuigventilator geplaatst. Let op, zo’n afzuigeventilator is enkel geschikt voor kleine ruimtes zoals de badkamer, toilet, … Voor grotere ruimtes zoals de living, keuken, slaapkamer, … is een decentraal ventilatiesysteem een betere keuze. Kies je toch voor een afzuigventilator, dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Opbouwventilator: deze wordt geplaatst via een opening in het dak of de muur. Het is vooral geschikt voor kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet. De bediening kan manueel of automatisch, bv. met een schakelaar, bewegingssensor, timer, …
  • Buisventilator: deze wordt in de ventilatiebuis zelf geplaatst. Een buisventilator is vooral aangeraden wanneer een hogere capaciteit gewenst is of wanneer de lucht een afstand moet afleggen naar buiten.

Een afzuigventilator is goedkoper dan een decentraal WTW-ventilatiesysteem maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Een afzuigventilator zorgt enkel voor de afvoer van lucht, waardoor de hoeveelheid af- en aangevoerde lucht niet altijd in balans is. Via de ventilator kan ook veel warmte verloren gaan in de winter. In de zomer kan warme lucht dan weer makkelijk naar binnen dringen.

Prijs afzuigventilator: vanaf gemiddeld € 20 (excl. btw; excl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welk ventilatiesysteem kies ik best?

Dat hangt vooral af van je eigen wensen en budget. Een decentraal WTW-ventilatiesysteem is in ieder geval het meest aangeraden. Dat werkt het efficiëntst, zorgt ervoor dat de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht in balans blijft en voorkomt warmteverlies.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een ervaren vakman in. Deze kan de precieze oorzaak van de condens op je ramen achterhalen en op basis daarvan een oplossing op maat voorstellen. Vraag zeker voorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk diagnoses, voorgestelde oplossingen, prijzen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via onze offerteservice.

 

Onder de foto ontdek je meer over de mogelijke gevolgen van condensatie op de ramen:

hoe ontstaat condens op ramen

 

Gevolgen van condens aan de binnenkant van het raam

Vocht aan de binnenkant van een raam kan aardige gevolgen hebben. Wanneer je het niet tijdig aanpakt, kan er bv. schimmelvorming ontstaan aan de binnenkant van het raam. Ook een muffe geur in huis en het losbladeren van verf en behang zijn mogelijke gevolgen. Schimmels en te veel vochtigheid in huis zijn ook slecht voor je gezondheid. Het kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, irritaties aan de ogen, neus of keel, …

TIP: heb je last van veel condensatie op de ramen? Dan heb je er dus alle baat bij om het probleem snel aan te pakken. Om zeker te zijn van een correcte diagnose en correcte aanpak schakel je best een ervaren vochtspecialist in. Deze kan de situatie analyseren en op basis daarvan de meest geschikte oplossing voorstellen. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

TIPS: hoe condens op ramen vermijden?

Hieronder nog enkele extra tips om condens op ramen te voorkomen:

  • Gebruik de dampkap: zet tijdens het koken steeds de dampkap op. Zo blijft vocht dat ontstaat tijdens het koken niet in huis hangen en heb je minder last van beslagen ramen in huis.
  • Zet ’s nachts een raam open: wanneer je in een stille buurt woont en het niet te koud is, wordt het aangeraden om ’s nachts met open raam te slapen. Wanneer dit niet mogelijk is, laat het raam dan zeker ’s morgens een tijd open staan.
  • Verlucht voldoende: maak er een gewoonte van om ’s ochtends, na het douchen of baden, … de ramen en deuren open te zetten. Zo kan de vochtige lucht uit huis ontsnappen en kan er verse buitenlucht binnen. Zo is het risico op vochtige ramen minder groot.
  • Plaats raamprofielen met thermische overbrugging: Bron: Tipsentricks.be

LET OP: verwar verluchten niet met ventileren. Verluchten is het tijdelijk openzetten van de ramen en deuren. Dat is in vele gevallen niet voldoende om vochtproblemen te voorkomen. Ventileren is een beter middel tegen condens op ramen. Daarbij wordt de binnenlucht voortdurend ververst. Zo ben je verzekerd van een gezonde luchtvochtigheid in je woning.

 

Problemen met condensatievocht? Vraag diagnoses & offertes aan

Condensatievocht kan veroorzaakt worden door een gebrek aan ventilatie, maar ook een ander vochtprobleem (bv. doorslaand of opstijgend vocht) kan aan de basis liggen. Vraag hier online analyses en offertes aan voor het bestrijden van condensatievocht. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders