Condens op ramen

Warme lucht die afkoelt gaat zich zetten op de koude plekken in huis. Dit zijn meestal ramen en spiegels. Dit fenomeen heet condensatie en is het gevolg van te veel vocht in huis. In dit artikel worden de oorzaken en de oplossingen van condens op ramen besproken.

Ga snel naar: oorzaken & oplossingenventilatiesystemen

 

Hoe ontstaat condens op ramen?

condens op ramen oplossingen

Bij renovatie- en isolatiewerken maak je je huis luchtdichter om het tegen de kou te beschermen. Een gevolg hiervan is dat er minder droge lucht binnen kan komen. Door het verschil in temperatuur gaat er condens gevormd worden. Wanneer je dit niet op tijd oplost, zal er schimmelvorming voorkomen.

Dit kan zorgen voor een muffe geur in huis en het losbladeren van verf en behang. Bovendien zijn schimmels en te veel vochtigheid in huis slecht voor je gezondheid. Een vervuilde binnenlucht kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en irritaties aan de ogen, neus of keel,…

’s Nachts verliest een volwassen persoon ongeveer 2 liter vocht per nacht. Wanneer de ramen en deuren gesloten blijven tijdens de nacht wordt de kamer een zeer vochtige ruimte. Door het temperatuurverschil van binnen en buiten gaat er zich condens op de ramen vormen.

 

Oorzaken & Oplossingen

1) Te weinig aandacht voor afvoeren slechte lucht: Wanneer de condens op dubbele beglazing voorkomt, betekent dit dat er te weinig aandacht aan het afvoeren van slechte lucht is besteed. Wanneer dit het geval is moet je voor voldoende ventilatie zorgen. Dit kan je doen door voor natuurlijke ventilatie via een rooster te zorgen of voor een ventilatiesysteem te laten plaatsen.

 

2) Te goede isolatie: Oude woningen hebben vaak minder last van condensatievocht dan nieuwe woningen. In oude woningen komt er vaak nog verse lucht binnen via kieren en spleten. Nieuwe of gerenoveerde woningen zijn meestal te goed geïsoleerd dat deze verluchting niet meer vanzelf gebeurd. Ook in dit geval moet je een ventilatierooster of ventilatiesysteem laten installeren om de luchtvochtigheid goed te houden.

 

3) Nieuwbouw met bouwvocht: Nieuwbouwwoningen die met veel vocht te maken hebben, is een klassiek fenomeen. Tijdens de bouwwerken wordt er veel water gebruikt en dit is meestal nog niet allemaal uit de constructie getrokken wanneer je er gaat in wonen. Hier heb je te maken met bouwvocht. Met een bouwdroger kan je dit type vocht het snelste uit jouw woning trekken. Anders zal een ventilatiesysteem ook zeker en vast helpen. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen voor de installatie van een ventilatiesysteem ontvangen.

» Oplossing: ventilatiesysteem plaatsen

 

condens binnenkant raam

 

Oplossing condens op ramen: ventilatiesysteem

Condens op ramen wordt veroorzaakt door te veel vocht in huis. Je kan deze luchtvochtigheid controleren door mechanische ventilatie te laten installeren. Ventilatiesysteem A betekent een natuurlijke af- en aanvoer van lucht met roosters. Deze kan je kopen in de webshop. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke mechanische ventilatiesystemen die je kan laten installeren.

 

Ventilatiesysteem B

Bij dit type ventilatie wordt er verse lucht in de woning geblazen en gebeurt de luchtafvoer via de natuurlijke weg. Met dit systeem kan je zeer goed de verse luchttoevoer controleren maar tijdens de winter wordt er koude lucht van buiten in de woning gebracht.

Prijs: ± €1500 – Ontvang een prijs op maat

 

Ventilatiesysteem C

Hierbij gebeurt de luchtafvoer mechanisch en de luchttoevoer op natuurlijke wijze. Dit systeem is perfect om de luchtafvoer te controleren. Het nadeel is wel dat er veel geproduceerde warmte mee naar buiten wordt geleidt.

Prijs: ± €1500 – Ontvang een prijs op maat

 

Ventilatiesysteem D

Bij het ventilatiesysteem D wordt zowel de luchtafvoer als – toevoer mechanisch geregeld. Dit systeem is het meest energiezuinige omdat er geen warmte verloren gaat. De afgevoerde lucht wordt namelijk gerecupereerd.

Prijs: vanaf €3000 – Ontvang een prijs op maat

 

Condens op ramen: binnen- of buitenkant

Condens op ramen komt zowel bij enkele als dubbele beglazing voor. Bij dubbele beglazing komt er het vaakst condens op de buitenkant van de ramen voor. Bij condens langs de binnenkant van de ramen is er sprake van een lek of spleetje in de constructie van het raam. In dat geval is het aan te raden om je beglazing te vernieuwen.

Is de beglazing nog geen tien jaar oud? Check dan zeker de garantievoorwaarden van het glas want op dit soort defecten krijg je van de fabrikant vaak extra lange garantie. De productiedatum kan je aflezen op het metalen gedeelte tussen de twee glasplaten in. Voor gratis offertes voor vochtbestrijding en raad op maat kan je op de offertepagina terecht.

 

codnens buitenkant raam

 

Tips condens op ramen voorkomen

  • Dampkap: Zet tijdens het koken steeds de dampkap op;
  • Verluchten: Maak er een gewoonte van om na het douchen of baden de ramen en deuren open te zetten;
  • ’s Nachts raam open: Wanneer je in een stille buurt woont en het niet te koud is, wordt het aangeraden om ’s nachts met open raam te slapen. Wanneer dit niet mogelijk is, laat het raam dan zeker ’s morgens een tijd open staan.
  • Raamprofielen met thermische overbrugging: Bron: Tipsentricks.be

 

Verwissel verluchten niet met ventileren. Verluchten is zoals hierboven vermeld, de ramen en deuren tijdelijk openzetten. Ventileren daarentegen is het voortdurend verversen van de binnenlucht.

Verluchten is in vele gevallen niet voldoende om vochtproblemen te voorkomen. Door te gaan ventileren met een ventilatiesysteem ben je verzekerd van een gezonde luchtvochtigheid in je woning.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders