Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in huis voorkomen

Eens je met schimmel in huis te maken hebt, pak je dat probleem best zo snel mogelijk aan. Het is namelijk nefast voor je woning en je gezondheid. Maar schimmel in huis voorkomen, is natuurlijk nog verstandiger. Er bestaan een aantal tips om ervoor te zorgen dat de kans op schimmelvorming in jouw woning zo klein mogelijk blijft. In dit artikel lees je alles over schimmel in huis voorkomen en bestrijden.

Ga snel naar:
Hoe schimmel in huis voorkomen?
Schimmel in huis bestrijden
Prijs bestrijden schimmel in huis
Voordelen expert inschakelen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel ontstaat altijd als gevolg van een teveel aan vocht. Heb je schimmel in huis? Dan mag je er zeker van zijn dat je ook een vochtprobleem hebt. De keuken en de badkamer zijn ruimtes die gevoeliger zijn voor schimmelvorming. In de keuken hangt namelijk veel stoom door het koken van water en in de badkamer is er een hoge luchtvochtigheid door het water van de douche of het bad.

Wil jij definitief af van schimmel in huis? Dan schakel je best een vochtspecialist in. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van meerdere vochtbestrijders in jouw buurt via onze offerteservice.

schimmel in huis voorkomen

 

Hoe schimmel in huis voorkomen?

Schimmel voorkomen in huis is uiteraard beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om schimmel in huis tegen te gaan. Hieronder sommen we enkele belangrijke tips op:

 

1. Vermijd te veel vocht in huis

Om te voorkomen dat schimmel zich op de muren kan zetten, is het belangrijk om eerst na te denken over hoeveel vocht je in huis produceert. Activiteiten als wassen, koken, douchen… zorgen voor veel vocht in je woning. Het is dus verstandig om regelmatig bij het douchen een raam open te zetten, de was niet meer binnen te drogen, de dampkap altijd te gebruiken bij het koken, …

 

2. Zorg voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid

Zorg dat het binnen niet te warm, maar zeker ook niet te koud is. Bij lagere temperaturen (onder de 15 °C) zal het vocht namelijk sneller condenseren op oppervlakken en dat zorgt voor schimmels. Bovendien hou je best ook de luchtvochtigheid in de gaten. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Ben je op zoek naar een luchtontvochtiger om de vochtigheid te verlagen? Neem dan een kijkje in onze webshop!

 

3. Ventileer je woning

Met een goede ventilatie kan je al een hoop problemen voorkomen. Je kan ervoor kiezen om roosters of een ventilator te plaatsen. Maar als je echt op zoek bent naar een duurzame oplossing, investeer je best in een mechanisch ventilatiesysteem dat voortdurend lucht ververst. Ben je op zoek naar een installateur voor een ventilatiesysteem? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals!

 

4. Wees alert voor vochtproblemen

Een onderliggend vochtprobleem is meestal de basis van schimmelvorming in huis. Denk maar aan opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekkages, condensatievocht, … Het is essentieel om die vochtproblemen op te lossen en op die manier schimmels te vermijden. Denk je dat jij een vochtprobleem in huis hebt? Dan schakel je best zo snel mogelijk een vochtexpert in voor een correcte behandeling.

 

Schimmels in huis niet kunnen voorkomen? Schakel een expert in!

In de eerste plaats wil je natuurlijk schimmel in huis voorkomen. Heb je al een vochtprobleem in je woning? Dan pak je dat best eerst aan. Omdat er meerdere oplossingen kunnen zijn voor een vochtprobleem, is het een goed idee om een expert in te schakelen. Lees hieronder meer over de mogelijke oplossingen.

Op zoek naar een vochtspecialist om schimmel in jouw woning aan te pakken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vaklui. Start je aanvraag hier!

 

Schimmel in huis bestrijden

Wat kan je doen tegen schimmel in huis? Schimmel is altijd een gevolg van een vochtprobleem. Daarom moet je het vochtprobleem aanpakken om de schimmel doeltreffend te bestrijden. Veel voorkomende vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en opstijgend vocht:

 

1. Schimmels als gevolg van condensatievocht

Condensatievocht ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk maar aan hete stoom die tijdens het koken ontstaat en neerslaat op tegels en ramen. Als de vochtige lucht niet kan ontsnappen, slaat dit op de muren en ontstaan er schimmels.

Oplossing: om schimmels als gevolg van condensatievocht tegen te gaan, is het belangrijk om regelmatig te verluchten. Daarnaast kan je investeren in een mechanisch ventilatiesysteem dat de vuile lucht in je woning voortdurend ververst.

 

2. Schimmels als gevolg van doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat als er problemen zijn met de vochthuishouding van de gevel. Kan je gevel niet goed uitdrogen? Dan zet het vocht zich door in de binnenmuren, waardoor schimmels zich kunnen vormen. Doorslaand vocht komt vaak voor bij oudere woningen waarvan de buitengevel beschadigd is.

Oplossing: doorslaand vocht bestrijd je door je muren te impregneren. Daarbij brengt een specialist een beschermlaag op de muur aan. Een alternatief is een nieuwe gevelbekleding voorzien. Dat is een duurdere oplossing, maar je kan van de gelegenheid gebruik maken om meteen degelijk te isoleren.

 

3. Schimmels als gevolg van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is grondvocht dat door de fundering in de muren trekt. Door het ontbreken van een degelijke waterkering raken de muren verzadigd en worden ze nat. Dit brengt schimmels, maar ook salpeteruitslag met zich mee. Dat is een droge, witte uitslag die goed te zien is op bakstenen muren.

Oplossing: opstijgend vocht behandel je meestal door je muren te injecteren. Dan boort een vochtspecialist eerst kleine gaatjes in de muur, om die vervolgens te vullen met een vochtwerende gel of vloeistof. Het product zet uit in het metselwerk en voorkomt dat vocht opnieuw kan binnendringen.

 

TIP: wil je zeker zijn van de oorzaak van je vochtprobleem? Dan schakel je best een expert in. Die analyseert jouw specifieke situatie en stelt op basis daarvan een plan van aanpak voor. Je kan via onze offerteservice gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende specialisten bij jou in de buurt.

 

Prijs bestrijden schimmel in huis

Heb je schimmel in huis niet kunnen voorkomen? Dan is het belangrijk dat je het vochtprobleem zo snel mogelijk aanpakt. Een professional maakt een analyse van het probleem en zoekt een gerichte oplossing. Hieronder vind je richtprijzen per mogelijke oplossing:

Soort vochtprobleemOplossingGemiddelde prijs (excl. btw)
Opstijgend vochtMuren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 - 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingvanaf € 40 per m²
CondensatievochtMechanisch ventilatiesysteem€ 3.000 à 7.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Het uiteindelijke prijskaartje kan variëren van situatie tot situatie. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor schimmelbestrijding in jouw woning? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vochtspecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

schimmel in huis voorkomen injecteren

 

Voordelen expert inschakelen

Schimmels en vochtplekken kan je zelf verwijderen. Wil je echter zeker zijn dat het probleem definitief wegblijft? Dan heb je de hulp van een professional nodig. Een vochtbestrijder inschakelen, brengt heel wat voordelen met zich mee. We sommen er enkele op:

  • Gericht advies: waar komt de schimmel in je huis vandaan? Welke oplossingen zijn mogelijk? Welke materialen gebruik je? Een vochtspecialist begint niet zomaar met de klus. Eerst analyseert die de situatie om op basis daarvan een oplossing voor te stellen.
  • Correcte uitvoering: een expert heeft ervaring met het bestrijden van schimmel in huis en doet dat dus ook volgens de regels van de kunst. Dat levert jou een optimaal resultaat op. Bovendien sta je niet voor onverwachte scenario’s en weet je op voorhand hoeveel de klus je gaat kosten.
  • Kwalitatieve materialen: een vochtbestrijder maakt enkel gebruik van de beste materialen en meest geschikte producten om schimmel in huis te verwijderen. Meestal kan een expert ook materialen en producten aan een lagere prijs aankopen dan particulieren.
  • Definitieve oplossing: als je een vochtspecialist inschakelt, ben je zeker dat de schimmel definitief wegblijft. Een expert gaat namelijk steeds op zoek naar de meest duurzame en effectieve oplossing voor jouw vocht- en schimmelprobleem.

 

Definitief komaf maken met schimmel in huis? Schakel een specialist in!

Een vochtspecialist inschakelen, is de enige garantie op een definitieve oplossing voor jouw schimmelprobleem in huis. Als je zelf aan de slag gaat, blijven de oplossingen namelijk beperkt tot louter lapmiddeltjes. Wil je definitief komaf maken met een schimmelprobleem? Dan roep je best de hulp in van een expert.

Zoek je naar een vochtbestrijder om het schimmelprobleem in jouw huis aan te pakken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende specialisten in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders