Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtproblemen bestrijden: premies 2024

Laatste update: 01 Jul 2024 – Het bestrijden van vocht is een arbeidsintensieve klus die al snel heel wat geld kost. Gelukkig moet je niet altijd volledig zelf opdraaien voor deze kosten. Maar wanneer voldoe je aan de voorwaarden om premies aan te vragen? Een overzicht van de premies en subsidies waarop je aanspraak kan maken.

Overzicht premies vochtbestrijding 2024:

 1. Mijn VerbouwPremie
 2. Premies op gemeentelijk en stedelijk niveau

 

Vraag je premie aan NA de uitvoering van de werken!

Onderstaande premies kan je pas aanvragen nadat de vochtbestrijdingswerken uitgevoerd zijn. Samenwerken met een gespecialiseerde vochtbestrijder is sowieso sterk aangeraden. Die kan je vochtprobleem grondig analyseren, zodat je zeker bent van een correcte diagnose en aanpak. Een vakman informeert je ook over de premies waarop je aanspraak maakt, bezorgt je de nodige documenten én kan je zelfs helpen bij je aanvraag.

Op zoek naar een gespecialiseerde vochtbestrijder? Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat van vakmannen actief in jouw buurt via de offertepagina.

 


1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de bestrijding van vochtproblemen. Deze premie bundelt de oude renovatie- en energiepremies van Fluvius. Het bedrag van de Mijn VerbouwPremie bedraagt maximaal 50% van je totale investering.

TIP: plan je vochtbestrijdingswerken of heb je de werken al laten uitvoeren en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je sinds 1 oktober 2022 onder bepaalde voorwaarden de MijnVerbouwPremie aanvragen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

Voor welke werken?

Je kan een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie voor vochtbestrijding binnen meerdere categorieën van werkzaamheden (‘buitenmuur’, ‘dak’, ‘vloer’, ‘binnenrenovatie’, …). Het gaat o.a. om de volgende werken:

 • behandeling van binnenmuren tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken
 • behandeling van de muren tegen kelder- of huiszwam
 • behandeling van draagvloer tegen zwammen en insecten
 • behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht
 • behandeling van buitenmuren tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken
 • behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten

 

Voor wie?

Dat hangt af van het type vochtbestrijding. In de meeste gevallen komen eigenaar-bewoners uit de middelste of laagste inkomenscategorie of verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) in aanmerking voor deze premie voor vochtbestrijding.

Benieuwd of jij een beroep kan doen op de Mijn VerbouwPremie? Contacteer dan zeker een professionele vochtbestrijder actief in je buurt. Die geeft je meer uitleg over de voorwaarden, bedragen, de aanvraag, …
Start je aanvraag hier!

 

Welke voorwaarden?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Om de hoeveel jaar? Je kan slechts om de 5 jaar een premie krijgen voor vochtbestrijding (binnen eenzelfde categorie van werken). Eerdere aanvragen van de oude Overkoepelende renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën van werken kan je wel eerder een premie aanvragen binnen de Mijn VerbouwPremie.
 • Welk minimaal factuurbedrag? Het totale factuurbedrag van de uitgevoerde werken (per categorie) dat in aanmerking komt, is minimaal 1.000 euro (excl. btw).
 • Door wie? Je moet de vochtbestrijdingswerken laten uitvoeren door een professionele vochtbestrijder (behalve bij de categorie ‘binnenrenovatie’). Vochtexperts in je buurt contacteren? Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Hoe de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de vakman, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vochtexperten via de offertepagina.

 

Ook in 2024 nieuwe inkomensgrenzen voor Mijn VerbouwPremie!

Net als vorig jaar zijn de inkomensgrenzen voor de premiebedragen in 2024 geïndexeerd. Daardoor is het mogelijk dat je dit jaar in een andere inkomenscategorie terechtkomt met hogere premiebedragen. Meer informatie? Schakel een expert in die je advies kan geven en je helpt bij de aanvraag van de Mijn VerbouwPremie. Vind een vakman in de buurt.


2. Premies op gemeentelijk en stedelijk niveau

Sommige gemeenten en steden bieden aparte premies aan voor vochtbestrijdingswerken. De premiebedragen en voorwaarden kunnen verschillen per gemeente. Ga daarom op voorhand bij jouw lokale overheid na of en hoe je een premie kan aanvragen. Je kan je ook laten informeren over alle mogelijkheden door een professionele vochtbestrijder.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders