Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muffe geur in huis

Een muffe geur in huis is absoluut niet aangenaam. Heb je na het verluchten van je woning nog last van een onfris geurtje? Dan is een te hoge luchtvochtigheid waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Die hoge vochtigheidsgraad kan te wijten zijn aan meerdere vochtproblemen: condensatievocht, doorslaand vocht, … Hier lees je hoe je zo’n vieze geur in huis verwijdert en wat de gemiddelde kosten zijn!

Ga snel naar:
Oorzaken muffe geur in huis
Muffe geur in huis verwijderen
Prijs muffe geur in huis bestrijden
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom heb ik een muffe geur in huis?

Hangt er een constante vieze geur in huis? Dan is een te hoge luchtvochtigheid de boosdoener. Dat teveel aan vocht in je woning kan ontstaan door meerdere vochtproblemen. In de meeste gevallen gaat het om condensatievocht dat blijft hangen of een vochtprobleem in de kelder. Maar ook opstijgend vocht of doorslaand vocht kunnen de oorzaak zijn. Je pakt zo’n vochtprobleem best snel aan, want te veel vocht in huis is nefast voor je woning én je gezondheid!

Wil jij de muffe geur in huis bestrijden? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vochtexperts in jouw buurt via onze offerteservice.

muffe geur condens

 

Muffe geur in huis: oorzaken

Een vieze geur in huis ontstaat doorgaans door een vochtprobleem. Als het vocht in je woning niet kan ontsnappen, krijg je een te hoge luchtvochtigheid. Daardoor kunnen schimmels, meeldauw, vochtplekken, … zich langzaam beginnen te verspreiden. We zetten kort enkele mogelijke oorzaken op een rij:

 • Onvoldoende ventilatie: condensatievocht komt vrij bij het koken, het ophangen van de was, bij het douchen of een bad nemen, … Als je je woning onvoldoende verlucht en ventileert, kan al dat vocht niet weg en zet het zich vast op je muren, ramen, …
 • Lekkages: bij een lekkage kan vocht ontsnappen en zo in de muren, vloeren, … van je woning terechtkomen. Hierdoor ontstaan lelijke vochtplekken en schimmels. Het kan onder meer gaan om een daklekkage of een lek in de waterleiding, de afvoer, …
 • Geen afzuigkap: bij het koken komt veel vocht vrij. Daarom is het cruciaal dat je een afzuigkap hebt om te voorkomen dat het vocht in je muren trekt en er zich condens op je ramen vormt.
 • Slechte fundering of gebrekkige waterkering: door een slechte fundering of een gebrekkige waterkering kan opstijgend vocht ontstaan. Het gaat om grondvocht dat onderaan in je muren kan dringen en zich verder naar boven verspreidt. Dat uit zich in vochtplekken en schimmels op de muren.
 • Poreuze muren: als muren slijten, zijn ze niet meer in staat om vocht af te stoten. Daardoor gaat je gevel het vocht absorberen en ontstaan er vochtplekken op de gevel en later ook op de binnenmuren. In dat geval spreken we van doorslaand vocht.

 

Muffe geur in huis verwijderen

Je wil uiteraard zo snel mogelijk af van de muffe geur in je huis. Het is niet alleen onaangenaam, de aanwezigheid van schimmels kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kan zelf een aantal zaken ondernemen om van dat vieze luchtje af te raken. Wil je echter definitief komaf maken met die vervelende geur? Dan schakel je best een vochtspecialist in. We zetten de twee opties op een rijtje:

 

1. Zelf muffe geur in huis bestrijden

Er zijn verschillende producten op de markt om de muffe geur te beperken, maar dat zijn helaas kortetermijnoplossingen. Toch kan je baat hebben bij onderstaande tips:

 • Regelmatig verluchten: door regelmatig te verluchten, kan je de luchtvochtigheid in je woning verlagen. Zet dagelijks de ramen open van de keuken, de badkamer, de wasruimte, de slaapkamer, …
 • Grondig schoonmaken: een grondige schoonmaak kan zeker helpen om komaf te maken met nare geurtjes. Schimmelplekken kan je bv. behandelen met huismiddeltjes als azijn, soda en essentiële oliën.
 • Luchtontvochtiger plaatsen: als je geen raam hebt waardoor lucht kan ontsnappen, is een luchtontvochtiger een goed alternatief. Die zuigt vochtige lucht aan en haalt het water uit de lucht.
 • Beddengoed verschonen: het zweet dat je produceert in je slaap draagt bij tot de luchtvochtigheid. Daarom vervang je best je beddengoed 1 keer per week.

 

2. Vochtspecialist inschakelen

Wil je de muffe geur definitief uit je huis verwijderen? Dan kan een vochtspecialist een vochtanalyse uitvoeren en vervolgens een concrete oplossing voorstellen. Bij condensatievocht stelt de expert doorgaans voor om te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem. In tegenstelling tot een luchtontvochtiger kan zo’n ventilatiesysteem de luchtkwaliteit van je woning duurzaam verbeteren.

TIP: op zoek naar een vochtspecialist om de muffe geur in je woning te onderzoeken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Prijs muffe geur in huis bestrijden

Als het om kleinere vochtproblemen gaat, kan een afzuigventilator in de badkamer al helpen. Hiermee is je vochtprobleem echter niet volledig opgelost. Wil je de muffe geur in je huis definitief verwijderen? Dan investeer je best in duurzame oplossingen, naargelang het vochtprobleem in kwestie. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort vochtprobleemOplossing vochtprobleemPrijs (excl. btw & incl. arbeidskosten)
CondensatievochtDecentraal ventilatiesysteem€ 1.000 à 1.500
Opstijgend vochtMuren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
Nieuwe gevelbekledingvanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie€ 300 à 500

LET OP: dit zijn richtprijzen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel om de muffe geur in je huis te onderzoeken en te verwijderen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vochtspecialisten in jouw buurt.

 

Lees onder de foto verder om antwoorden op enkele veelgestelde vragen te ontdekken.

muffe geur ventilatie

 

FAQ vieze geur in huis

Er zijn verschillende oplossingen om een muffe geur in huis te bestrijden. Wat doe je wanneer je met een naar luchtje zit wanneer je terugkomt van vakantie? Of nadat het geregend heeft? Hoe ga je om met vocht na een lek? • Waarom heb ik een muffe geur in huis na vakantie?
  Je komt terug van vakantie en het huis ruikt muf. Dat is uiteraard een vervelende situatie. Als je op vakantie gaat, zorg je ervoor dat je huis goed afgesloten is om ongewenste indringers tegen te gaan. Maar dat betekent natuurlijk ook dat je woning niet kan ventileren. Daarnaast is het onvermijdelijk dat stof zich ophoopt wanneer je op vakantie bent en dat draagt ook bij aan een naar geurtje in huis.


 • Muffe geur in huis na regen, hoe komt dit?
  Als je in een regio woont waar veel regen valt en je woning onvoldoende geïsoleerd is, is je huis vatbaarder voor schimmel en dus ook een muffe geur. Een andere reden kan zijn dat regen binnensijpelt omdat je woning niet helemaal waterdicht is. Regenachtig weer versterkt deze geur aangezien er weer nieuw vocht naar binnen komt.


 • Hoe bestrijd ik een muffe geur in huis na lekkage?
  Het is mogelijk dat er na de lekkage ergens vocht is achtergebleven. Het vocht van de oude lekkage kan schimmelvorming veroorzaken dat een muffe geur met zich meebrengt. Zijn er geen schimmels zichtbaar? Begin dan met de woning goed te ventileren. Kan je de schimmels waarnemen? Schakel dan een vochtspecialist in.

 

Schakel een vochtspecialist in voor de muffe geur in je huis!

De enige manier om definitief komaf te maken met de muffe geur in huis is een vochtspecialist inschakelen. Die kan jouw specifieke situatie analyseren en op basis daarvan een gepaste oplossing voorstellen. Om eerst zeker te zijn dat je een correcte prijs betaalt voor een expert, leg je best een aantal offertes naast elkaar ter vergelijking.

Op zoek naar een vochtexpert die achterhaalt waar de muffe geur vandaan komt? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende specialisten via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders