Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lekkage dichten

Is je verborgen lek eenmaal opgespoord door een lekdetectiebedrijf? Dan moet je enkel nog die lekkage dichten. Hoe een vakman daarbij te werk gaat, hangt vooral af van het type lekkage. Hoeveel betaal je gemiddeld voor het dichten van een lek? En met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe lekkage dichten?
Prijs lekkage dichten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf lek dichten of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Lekkage dichten? Eerst lek opsporen!

Zelf een lekkage in huis opsporen is mogelijk als het zichtbaar is, maar dat is vaak niet het geval. Zo zijn lekkages aan leidingen, afvoerbuizen, verwarmingssystemen, … niet altijd makkelijk te vinden en is zichtbare schade vaak een indicatie dat het probleem al langer aanwezig is. In die gevallen kies je best voor een lekdetectiebedrijf. Zo’n firma gebruikt infraroodcamera’s, geluidsgolven, traceergas, … om lekken op te sporen.

TIP: vind een geschikt lekdetectiebedrijf actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

lekkage dichten

 

Hoe lekkage dichten?

Een lekkage kan op verschillende plaatsen voorkomen in huis. Welke types lekkages bestaan er? En hoe laat je die het best dichten? Een overzicht:

 

1. Leidinglekkage dichten

Een lek in je waterleidingen is moeilijk om op te sporen. Je watertoevoer vertakt namelijk in meerdere, kleinere leidingen. Deze zitten meestal ook goed weggestopt in je muren, vloer of plafond. Eenmaal gevonden herstelt een loodgieter je waterleiding door kapotte onderdelen te vervangen. Hierbij maakt hij meestal gebruik van enkele knelkoppelingen.

 

2. Afvoerlekkage dichten

Is je afvoer beschadigd of verouderd? Dan is de kans op een lek groot. In het geval van een gootsteen is het vaak de sifon, oftewel een zwanenhans. Dit onderdeel houdt vieze geurtjes tegen van de afvoer, maar is gevoelig voor lekkages. Waar het probleem ook zit, een lekkende afvoer dichten gaat op dezelfde manier als leidingen. Een vakman past breekwerk toe om het te vinden en vervangt dan de kapotte onderdelen.

 

3. Cv-lekkage dichten

Meestal ontstaat schade aan cv-leidingen in de winter, wanneer de verschillen in temperatuur het grootst zijn. Heeft de ketel lang uit gestaan en begin je te stoken? Dan zetten leidingen uit en ontstaan scheurtjes. Cv-leidingen zitten ook vol met water en moeten eerst worden afgetapt voor je ze laat repareren. Maar er zijn zeker nog enkele andere plekken om te controleren. Denk aan radiatoren, ingebouwde boilers, de cv-ketel zelf, … Een cv-installateur zal altijd de juiste maatregelen treffen om zo’n lekkage te dichten.

 

4. Daklekkage dichten

Schade aan de dakbedekking zorgt ervoor dat water makkelijker binnendringt en zo de draagstructuur van je dak aantast. Denk aan kapotte dakpannen op een schuin dak, een slechte regenafvoer op een plat dak, … Meestal zijn dit soort problemen wel eenvoudig op te lossen. Zo kan je dakpannen of slecht aansluitend daklood laten vervangen, een nieuwe dakgoot laten plaatsen, …

Let op: op termijn is een reparatie niet meer voldoende en laat je beter een complete dakrenovatie uitvoeren. Hoe eerder je dit doet, hoe groter de kans dat je de onderliggende constructie niet hoeft te vernieuwen.

 

TIP: schakel een vakman in voor een snelle lekkage dichting

Een lekkage is een probleem dat je het liefst zo snel mogelijk oplost. Daarom schakel je best een ervaren vakman in. Via onze gratis offerteservice kom je snel in contact met zo’n specialist en vergelijk je vrijblijvend werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag hier.

 

Prijs lekkage dichten

Hoeveel kost het om een lekkage in huis te dichten? Die prijs hangt af van de locatie van het lek, eventueel breekwerk, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Zo rekenen dakdekkers en loodgieters gemiddeld € 25 – 35 per uur (excl. materialen en btw). Het tarief van een cv-installateur voor een herstelling bedraagt dan weer € 65 à 140 per uur (excl. nieuwe onderdelen).

Een exacte prijs voor het dichten van een lek? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van 2 à 3 vakmannen in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

lek dichten

 

Belangrijke aandachtspunten

Er komt veel kijken bij een waterlekkage dichten. Je houdt daarom best rekening met de volgende belangrijke aandachtspunten:

 • Vochtschade opmeten: soms moet aangetast bouwmateriaal worden verwijderd en vervangen om verdere schade te voorkomen. Om een idee te krijgen van waar de problemen het grootst zijn, laat je best de vochtschade opmeten door een vakman.
 • Schade beperken: heb je ergens in huis last van een lekkende leiding? Dan is het handig om de watertoevoer tijdelijk af te sluiten. Dit kan je zelf doen, vóórdat de vakman aan de slag gaat. Zo voorkom je dat de problemen groter worden.
 • Breekwerk: meestal is breekwerk vereist om bij beschadigde leidingen en afvoerbuizen te kunnen. Hou hier dus rekening mee, aangezien dit de prijs van een lek dichten behoorlijk kan beïnvloeden. Vergelijk zeker meerdere vakmensen om zoveel mogelijk geld te besparen. Vind een vakman via onze gratis offerteservice.
 • Verzekering: in principe dekt je woningverzekering eventuele waterschade als gevolg van een lekkage. Echter is de kans hierop kleiner bij zichtbare lekken, aangezien dan sprake kan zijn van nalatigheid. Heb je het idee dat je waterverbruik ongebruikelijk hoog is, stijgt je energiefactuur uit het niets, … Dan kan er al sprake zijn van een verborgen lek. Een lekdetectiebedrijf kan het lek dan opsporen.

 

Zelf lek dichten of vakman?

Heb je het waterlek laten opsporen door een lekdetectiebedrijf en wil je dit nu zelf dichten? In de meeste gevallen is dit af te raden. Zo komt er al snel breekwerk bij kijken en is het vervangen van dakbedekking, cv-leidingen, … moeilijk werk dat je eerder laat uitvoeren door een ervaren vakman. Ook zijn er meerdere voordelen waar je met zo’n vakman van profiteert. Een kort overzicht:

 • Correcte uitvoering: een vakman weet bij elk scenario wat hij moet doen om een lekkage te dichten. Zo ben je zeker van een juiste werkwijze en kwalitatief eindresultaat.
 • Snelle oplossing: vakmensen hebben veel ervaring met lekkages dichten en werken dus erg snel. Een loodgieter, dakdekker, … heeft de klus zo geklaard. Via onze offerteservice kan je ook uitvoertermijnen van meerdere vakmensen vergelijken.
 • Hoogwaardige materialen: vakmensen werken alleen met het beste gereedschap en kopen hoogwaardige materialen in voor hun klussen.
 • Garantie: gaat er onverhoopt iets mis tijdens de werkzaamheden, dan neemt de vakman meestal de kosten voor zijn rekening. Let hier wel op wanneer je offertes vergelijkt, want dit is geen verplichting!

 

Geld besparen = offertes vergelijken

Wil je een waterlek laten dichten voor een voordelige prijs? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Je geniet dan van gericht advies, prijzen op maat en een snelle oplossing. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders