Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keldermuur injecteren

Kamp je met opstijgend grondvocht in je keldermuren? Dan is het injecteren van die muren 1 van de meest doeltreffende oplossingen om je kelder waterdicht te maken (in combinatie met een kelderdichting). Hoe gaat een vakman precies te werk en wat is de prijs per lopende meter? En zijn er nog alternatieven naast het injecteren van je keldermuur? Je komt het allemaal te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe je keldermuur injecteren?
Keldermuur injecteren prijs
Zelf doen of door vakman?
Mogelijke aanvullingen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je keldermuur injecteren?

Zie je vochtplekken en schimmels op je keldermuren? Dan hebben die wanden een te lage vochtweerbaarheid en kan grondvocht in die muren dringen en verder omhoog trekken. Dat opstijgend vocht in je kelder kan je onder meer aanpakken door je keldermuur te injecteren. Het waterdicht maken van je kelder is erg belangrijk vanwege de volgende redenen:

 • Verdere vochtschade voorkomen: pak je het vochtprobleem in je kelder niet aan? Dan zal de vochtschade op je keldermuren enkel toenemen. Op langere termijn worden je keldermuren ook brozer en kan zelfs de stabiliteit van je woningconstructie in het gedrang komen. Bovendien kan het grondvocht ook verder doorstijgen naar je benedenverdieping, met alle gevolgen van dien.
 • Gezondheidsproblemen vermijden: opstijgend vocht zorgt niet alleen voor schade aan je keldermuren, maar ook voor een muffe geur en giftige stoffen door de schimmels. Die laatste kunnen leiden tot problemen aan de luchtwegen, huidirritatie, allergieën, … Kortom, je kelder waterdicht maken is ook in het belang van je eigen gezondheid.
 • Woningwaarde doen stijgen: een vochtige, beschadigde kelder is allesbehalve een troef als je je woning later wil verkopen. Dankzij het injecteren en dichten van je kelder kan je je woning echter flink in waarde doen stijgen.
 • Energiekosten binnen de perken houden: wil je je kelder ook gebruiken als leef- of hobbyruimte? Dan zijn vochtproblemen uit den boze om extra energiekosten te vermijden. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer energie je namelijk nodig hebt om je kelder te verwarmen.

Advies op maat nodig? Een vochtbestrijder analyseert eerst je kelder en geeft je dan advies op maat. Zo ben je zeker van de juiste aanpak. Start je aanvraag hier!

keldermuur injecteren

 

Hoe je keldermuur injecteren?

Het injecteren van je keldermuren is een klus die de nodige precisie en gespecialiseerde materialen vergt. Een professionele vochtbestrijder volgt doorgaans deze 4 stappen:

 

STAP 1 = Boorgaten tekenen op je keldermuur

Bij benedenverdiepingen tekent een vakman eerst boorgaten die zich 3 à 5 cm boven de vloerpas bevinden, met een tussenafstand van 10 à 15 cm. Bij kelders bevinden die boorgaten zich echter meestal bovenaan de keldermuren. Zo vermijdt de vochtbestrijder dat het grondvocht verder omhoog trekt naar de bovenliggende verdiepingen. De doorsnede van die gaten hangt vooral af van het gebruikte vochtwerende middel en de samenstelling van de keldermuur in kwestie.

 

STAP 2 = Gaten boren in de keldermuur

De volgende stap is het boren van de gaten zelf. Een vakman boort maximaal tot twee derde van de muurdikte, en dat in een hoek van 10 à 30 graden. Zo kan het vochtwerende middel vlot in de keldermuur sijpelen. Nadien maakt de vochtbestrijder de boorgaten stofvrij met een stofzuiger.

 

STAP 3 = Vochtwerend middel injecteren

Er bestaan vochtwerende middelen in vloeibare vorm of gelvorm. Afhankelijk van jouw keldermuur kiest een vakman het meest geschikte product en brengt het aan in de boorgaten met een kitspuit, speciale trechter, … Dat vochtwerende middel trekt dan in het metselwerk om een waterkerende laag te vormen.

 

STAP 4 = keldermuur opnieuw afwerken

Is het vochtwerend product aangebracht? Dan dicht een vochtbestrijder de boorgaten met een speciaal waterdicht vulmiddel. Voor een optimaal eindresultaat combineer je dat injecteren best met een kelderdichting. Na het injecteren smeert de vakman dan je keldermuren (en eventueel ook de vloer) in met een waterdichte cementlaag. Zo krijgt het grondvocht geen kans meer om je keldermuren aan te tasten.

 

TIP: vergelijk de adviezen van meerdere vochtbestrijders!

Een kelder waterdicht maken vergt vaak een combinatie van technieken en methodes. Wil je zeker zijn van de juiste aanpak van jouw vochtige kelder? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende vochtbestrijders in je buurt. Zo kan je hun adviezen en werkwijzen gericht vergelijken om zo een weloverwogen keuze te maken. Ook de kostprijzen kan je op die manier naast elkaar leggen.

Erkende vochtbestrijders actief in je buurt contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Keldermuur injecteren prijs

Voor het injecteren van een keldermuur mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs vanaf 100 euro per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten). Let op: de kosten voor een volledige kelderdichting zijn hierbij niet inbegrepen. Laat je je kelder naast het injecteren ook nog volledig bekuipen? Dan mag je rekenen op een totale kostprijs van gemiddeld 4.000 à 10.000 euro (excl. btw en incl. arbeidskosten).

Een precieze prijs voor jouw project? Na hun analyse stellen vochtbestrijders ook hun aanpak van jouw kelder voor, incl. totaalprijs voor de werkzaamheden. Om die kosten te vergelijken, vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

injecteren keldermuur

 

Zelf keldermuur injecteren of door vakman?

Voor het injecteren van je keldermuren kan je een erkende vochtbestrijder inschakelen, maar je kan eventueel ook zelf aan de slag gaan. Een kort overzicht van beide opties:

 

OPTIE 1 = Zelf keldermuur injecteren

Ben je voldoende handig en heb je de nodige kluservaring? Dan kan je ook zelf je keldermuur injecteren. Hou er wel rekening mee dat je 21% btw betaalt op al je materialen. Daarnaast ben je ook niet financieel beschermd bij mogelijke extra kosten door fouten bij het injecteren van je keldermuren.

LET OP: wil je zeker zijn van een correct eindresultaat? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Zo moet je eventuele schade aan je keldermuren eerst herstellen, de muur eerst volledig laten uitdrogen voor je hem verder afwerkt, …

 

OPTIE 2 = Keldermuur laten injecteren

Wil je vermijden dat het grondvocht na het injecteren toch nog verder omhoogtrekt in je keldermuren? Voor een 100% waterdicht eindresultaat is en blijft een vochtexpert inschakelen de beste keuze. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Analyse van je vochtprobleem: gaat het daadwerkelijk om opstijgend grondvocht in je keldermuren of om nog een ander vochtprobleem? Een vochtbestrijder voert eerst een grondige inspectie van je kelder uit om de oorzaak van de vochtschade te achterhalen. Die exacte diagnose is belangrijk met het oog op een definitieve oplossing voor je vochtige kelder.
 • Advies op maat: op basis van zijn inspectie geeft een vochtbestrijder je advies op maat van jouw situatie. Volstaat het injecteren van de keldermuur of is ook een kelderdichting nodig? Of laat je in de plaats beter een kelderdrainage uitvoeren? Een vakman begeleidt je bij je project van a tot z.
 • Correcte uitvoering: een vochtexpert injecteert je keldermuren volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een waterkerende laag die het grondvocht definitief een halt toe roept. Bovendien werkt zo’n vakman enkel met kwalitatieve materialen. Die bieden een extra garantie op een optimaal eindresultaat.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je voor het waterdicht maken van je kelder slechts 6% btw in plaats van 21%. En dat zowel voor alle materiaal- als arbeidskosten.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Je komt gratis in contact met meerdere erkende vochtexperts in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke aanvullingen voor een waterdichte kelder

Bij hoge grondwaterstanden krijgen kelderwanden en -vloeren het hard te verduren. In sommige gevallen zal het injecteren van de keldermuur dan ook niet volstaan om het insijpelend grondvocht tegen te houden. Welke aanvullende maatregelen kan je nemen voor een waterdichte kelder? Een kort overzicht:

 

1. Kelderdichting (bekuiping)

Vaak gebeurt het injecteren van keldermuren in combinatie met een volledige kelderdichting. Zo’n bekuiping is een goed idee als het grondvocht ook langs scheuren en barsten je kelderwanden en -vloer binnendringt. Een vochtexpert smeert die dan in met een waterdichte cementlaag. Wil je je vochtige kelder ook gebruiken als leefruimte? Dan is een kelderdichting sterk aangeraden.

Richtprijs: € 4.000 euro à 10.000 (excl. btw,  incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Kimnaad van de kelder dichten

De kimnaad is de plek waar de keldervloer en de opgaande muren samenkomen. Meestal is die kimnaad een belangrijke achilleshiel voor binnendringend grondvocht. Bij een kelderdichting besteedt een vakman doorgaans ook aandacht aan het dichten van die kimnaad met een injectie- of afdichtingsmiddel. Hij kan daar ook een versterkte hiel plaatsen voor een waterbestendig eindresultaat.

Richtprijs: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Kelderventilatie

Laat je je keldermuren injecteren, dichten, …? Dan is het ventileren van je kelder een belangrijke aanvullende maatregel. Zo ben je zeker van een constante aanvoer van verse lucht en vermijd je een muffe geur, condensatievocht op je keldermuren, … Je kan kiezen voor roosters voor een natuurlijke ventilatie, maar ook een mechanische buis- of kanaalventilator of decentrale balansventilatie zijn mogelijk.

Richtprijs: € 200 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

ALTERNATIEF: kies voor een kelderdrainage!

Is de druk van het grondvocht op je keldermuren en -vloer te groot? Dan zal je keldermuur injecteren allicht niet volstaan. In dat geval kies je beter voor een kelderdrainage. Met een noppenmembraam in de kelderwand of -vloer zorgt een vakman ervoor dat het kelderwater wordt afgevoerd naar een verzamelput.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een ervaren vochtbestrijder inspecteert jouw kelder en stelt dan een aanpak op maat voor. Voor advies op maat kan je meerdere vochtexperts in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders