Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Waterkering muur: plaatsen & prijs

waterkerende laag plaatsen

Een waterkering in de muur laten plaatsen is een zeer effectieve methode om opstijgend vocht definitief te behandelen. Verschillende materialen kunnen gebruikt worden.

 

waterkering in de muur Wat is een waterkering ?

Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de stenen wordt geplaatst. Het wordt geplaatst op de eerste rij stenen, gelijk met de vloerpas. Waterkeringen zorgen ervoor dat vocht niet kan binnendringen in de woning via de muur. Huizen die gebouwd zijn na de jaren ’80 beschikken normaliter over een waterkering.

De waterkerende laag kan bestaan uit roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, hydraulische mortel of DPC-folie.

 

 

Wanneer heb je een waterkerende laag nodig?

Als je woning last heeft van opstijgend vocht, dan kan het plaatsen van een waterkering tussen de muur een mogelijke oplossing zijn. Is je woning gebouwd voor 1980? Dan bestaat de kans dat er nog geen waterkerende laag aanwezig is. Ook bij woningen die slecht gebouwd zijn, is het mogelijk dat er geen waterkering in de muur aanwezig is. In sommige gevallen is de bestaande vochtwerende laag aan vervanging toe.

 

Oorsprong van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is grondvocht dat zich een weg naar boven baant. Zowel de muren als het pleisterwerk nemen het grondvocht op. De hardnekkigheid van het probleem is afhankelijk van de dikte en de poreusheid van de materialen. Ook de grondwaterstand speelt een rol.

 

Kenmerken van opstijgend vocht

Hoe herken je opstijgend vocht? Omdat grondvocht aan de basis van het probleem ligt, begint de schade aan de onderkant van de muur. Er zijn vochtplekken en schimmels zichtbaar. Het behang begint af te bladderen en pleisterwerk komt los.

 

Tip: Twijfel je of een waterkerende laag de juiste methode is voor jouw vochtprobleem? Een specialist in vochtbestrijding kan hierin raad geven. Kom gratis in contact met vochtspecialisten.

 

 

Voordelen & nadelen

+ Vochtvrij huis: Je hebt de absolute garantie dat je huis vochtvrij zal zijn.

+ Definitieve oplossing: Een waterkering is een definitieve oplossing. In tegenstelling tot het injecteren van muren, verliest het zijn werkende kracht niet.

 Breekwerken: door de breekwerken zal zowel de buitenmuur en de binnenmuur na afloop opnieuw moeten afgewerkt worden.

–  Prijs: een onderkapping van de muren is prijzig. De kostprijs kan mogelijk in vermindering gebracht worden met premies.

 

 

Prijs van waterkering in de muur

De gemiddelde prijs per lopende meter bedraagt tussen de  € 75 en € 150. De prijzen zijn afhankelijk van de dikte van de muren. Kijk zeker eens of je in aanmerking komt voor een premie.

Het plaatsen van een waterkering onder de muur is specialistenwerk. Als je overweegt om je muren te laten onderkappen, vergelijk je best prijzen van verschillende bedrijven.

Vraag hier gratis prijzen op maat aan voor waterkeringen.

 

waterkering in de muur plaatsen

 

Waterkering onder de muur plaatsen: werkwijze

Hoe moet je een waterkering plaatsen? Een waterkerende laag tussen je muur aanbrengen, is een klus die heel wat breekwerken met zich meebrengt. Het is dan ook ideaal om uit te voeren tijdens een renovatie. Bij het aanbrengen van een vochtwerende laag, worden de muren onderkapt. Dit houdt concreet in dat de volledige woning stuk voor stuk wordt opgetild, om er vervolgens een waterkering onder te plaatsen.

Voor het plaatsen van het vochtscherm volgt men een specifieke werkwijze. worden de muren op twee centimeter boven de vloerpas ingezaagd. De waterkering wordt tezamen met nieuw cement in de snede geplaatst. Men werkt telkens in delen van maximum één meter. Op die manier wordt de stabiliteit van de woning niet in gevaar gebracht. De vochtschermen moeten elkaar overlappen om de waterdichtheid te garanderen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders