Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterkering muur: plaatsen & prijs

Een waterkering in de muur plaatsen is een zeer effectieve methode om opstijgend vocht definitief te behandelen. In dit artikel lees je wanneer deze vochtbestrijdingsmethode is aangewezen, hoeveel het kost, hoe een waterkering in de muur geplaatst wordt en welke alternatieven er zijn.

Ga snel naar:
Wanneer waterkering plaatsen?
Voordelen en nadelen
Prijs waterkering plaatsen
Hoe waterkering in muur plaatsen?
Waterkering plaatsen of muren injecteren?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat is een waterkering?

Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de stenen wordt geplaatst. Het wordt geplaatst op de eerste rij stenen, gelijk met de vloerpas. Waterkeringen zorgen ervoor dat vocht niet kan binnendringen in de woning via de muur. Huizen die gebouwd zijn na de jaren ’80 beschikken normaliter over een waterkering. De waterkerende laag kan bestaan uit roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, hydraulische mortel of DPC-folie.

Waterkering laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

waterkering muur

 

Wanneer waterkerende laag plaatsen of vervangen?

Als je woning last heeft van opstijgend vocht, dan kan het plaatsen van een waterkering tussen de muur een mogelijke oplossing zijn. Is je woning gebouwd voor 1980? Dan bestaat de kans dat er nog geen waterkerende laag aanwezig is. Ook bij woningen die slecht gebouwd zijn, is het mogelijk dat er geen waterkering in de muur aanwezig is.

In sommige gevallen is de bestaande waterwerende laag aan vervanging toe. Dit is het geval wanneer de waterkerende laag beschadigd of verkeerd geplaatst is. Aangezien de waterkering vervangen een ingrijpend werk is, wordt in het geval van een beschadigde of slecht geplaatste waterkerende laag meestal gekozen voor een andere vochtwerende oplossing, zoals de muren injecteren.

 

Oorsprong van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is grondvocht dat zich een weg naar boven baant. Zowel de muren als het pleisterwerk nemen het grondvocht op. De hardnekkigheid van het probleem is afhankelijk van de dikte en de poreusheid van de materialen. Ook de grondwaterstand speelt een rol.

 

Kenmerken van opstijgend vocht

Hoe herken je opstijgend vocht? Omdat grondvocht aan de basis van het probleem ligt, begint de schade aan de onderkant van de muur. Er zijn vochtplekken en schimmels zichtbaar. Het behang begint af te bladderen en pleisterwerk komt los.

 

TIP: vraag advies aan een vochtbestrijder

Twijfel je of een waterkerende laag de juiste methode is voor jouw vochtprobleem? Een specialist in vochtbestrijding kan hierin raad geven. Om de meest aangewezen vochtbestrijdingsmethode te bepalen, houdt hij rekening met de omvang van het probleem, jouw woonsituatie, je budget, … Kom gratis in contact met vochtspecialisten.

 

Voordelen & nadelen waterkering muur

Wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van een waterkerende laag in de muur? Een overzicht:

 • Vochtvrij huis: je hebt de absolute garantie dat je huis vrij zal zijn van opstijgend vocht.
 • Definitieve oplossing: een waterkering is een definitieve oplossing. In tegenstelling tot het injecteren van muren, verliest het zijn werkende kracht niet.
 • Breekwerken nodig: door de breekwerken zal zowel de buitenmuur als de binnenmuur na afloop opnieuw moeten afgewerkt worden.
 • Duur: een onderkapping van de muren is prijzig. Ben je op zoek naar een goedkopere oplossing tegen opstijgend vocht, dan laat je beter je muren injecteren.

Prijs van waterkering in de muur

De gemiddelde prijs voor een waterkering in de muur bedraagt tussen de € 75 en 150 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing). De prijzen zijn afhankelijk van de dikte van de muren.

BELANGRIJK: het plaatsen van een waterkering onder de muur is specialistenwerk. Aangezien de prijzen voor het onderkappen van muren sterk kunnen verschillen van vochtspecialist tot vochtspecialist, vergelijk je best meerdere offertes. Ontvang gratis advies & prijzen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de plaatsing van een waterkering en mogelijke alternatieven.

waterkering buitenmuur

 

Waterkering onder de muur plaatsen: werkwijze

Hoe moet je een waterkering plaatsen? Een waterkerende laag tussen je muur aanbrengen, is een klus die heel wat breekwerken met zich meebrengt. Het is dan ook ideaal om uit te voeren tijdens een renovatie. Een waterkering plaatsen in de muur gebeurt doorgaans in 2 stappen:

 1. Muren onderkappen

  Bij het aanbrengen van een waterwerende laag, worden de muren onderkapt. Dit houdt concreet in dat de volledige woning stuk voor stuk wordt opgetild, om er vervolgens een waterkering onder te plaatsen.

 2. Vochtscherm plaatsen

  Voor het plaatsen van het vochtscherm volgt men een specifieke werkwijze. De muren worden op twee centimeter boven de vloerpas ingezaagd. De waterkering wordt tezamen met nieuw cement in de snede geplaatst. Men werkt telkens in delen van maximum één meter. Op die manier wordt de stabiliteit van de woning niet in gevaar gebracht. De vochtschermen moeten elkaar overlappen om de waterdichtheid te garanderen.

 

Waterkering plaatsen of muren injecteren?

Een waterkering plaatsen is niet de enige mogelijkheid om opstijgend vocht te bestrijden. Een goed alternatief is de muren injecteren. Wanneer kies je best voor welke optie? Een overzicht:

 • Waterkering in muur plaatsen: de muren onderkappen is de beste methode om opstijgend vocht te bestrijden, maar ook de meest ingrijpende. Het wordt daarom enkel aangeraden bij zeer grondige renovaties. Heeft je woning dikke muren? Dan is een waterkering plaatsen vaak de enige mogelijkheid om opstijgend vocht te behandelen.
 • Muren injecteren: in alle andere gevallen is de muren injecteren de meest aangewezen methode. Hierbij wordt een waterdichte stof in de muur gespoten die zich verder verspreidt in de muur en zo opstijgend vocht tegenhoudt. Ook deze vochtbestrijdingsmethode is erg doeltreffend. Het is bovendien goedkoper dan de muren onderkappen en veel minder ingrijpend.

TIP: twijfel je over de meest geschikte methode om opstijgend vocht te bestrijden? Laat je dan adviseren door een ervaren vochtbestrijder. Hij geeft niet alleen advies op maat van jouw woning, wensen en budget, maar bezorgt je ook een prijsvoorstel en zorgt voor een professionele uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen van 2 à 3 vochtbestrijders via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders