Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtbestrijding: vochtproblemen + oplossing

Kamp je met een vochtprobleem in huis? Dan onderneem je best zo snel mogelijk actie! Maar let op, er zijn verschillende soorten vochtproblemen die telkens een andere manier van vochtbestrijding vereisen. Een correcte diagnose is dus essentieel om de correcte manier van vocht bestrijden te bepalen. Hier vind je een compleet overzicht van vaak voorkomende vochtproblemen met de vochtbestrijdingsmethode en prijzen.

Ga snel naar:
Oplossing per vochtprobleem
Prijs vochtbestrijding 2024

Zelf vocht bestrijden of vochtbestrijder?
Gratis vochtanalyse aanvragen

Oplossing per type vochtprobleem

Vocht bestrijden kan op verschillende manieren, afhankelijk van het soort vochtprobleem. Om het doeltreffend en definitief aan te pakken, is een correcte diagnose van het vochtprobleem dus essentieel. Een overzicht van de mogelijke vochtproblemen en hoe je ze effectief bestrijdt.

1. Opstijgend vocht bestrijden

vochtbestrijding opstijgend vocht
Voorbeeld muren injecteren

 

Wat is opstijgend vocht + hoe herkennen?

Opstijgend vocht is grondvocht dat, door het ontbreken of slecht werken van een vochtwering, in de muren van je woning trekt. De muren slorpen dus als het ware het grondvocht op.

Je herkent opstijgend vocht aan vochtplekken die onderaan de muur, ter hoogte van het maaiveld, starten en langzaam verder naar boven trekken. Daarnaast kunnen er zich schimmels vormen en als gevolg van opstijgend vocht ontstaat er vaak ook een muffe geur in huis. Loskomende muurafwerking (behang, verf, pleisterwerk,…) duidt ook op vocht.

 

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht in huis bestrijden kan op verschillende manieren gebeuren:

 1. Muren injecteren

  Muren injecteren: er worden gaten in de vochtige muren geboord. Via deze gaten wordt een vochtwerende gel geïnjecteerd die ervoor zorgt dat de muur uiteindelijk gaat uitdrogen. Deze methode is het makkelijkst en wordt het vaakst gebruikt om opstijgend vocht te bestrijden.

  Prijzen: vanaf 100 euro per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 2. Muren onderkappen

  Bij muren onderkappen wordt een volledige steenlaag in de muren weggenomen waarna er een kunststof waterkering in aangebracht wordt. Het verhindert dat grondvocht in de muren trekt zodat de vochtige muur uitdroogt. Dit is een ingrijpendere manier om vocht in de muren te behandelen die enkel aangeraden is bij een grotere renovatie.

  Prijs: 100 à 175 euro per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). Hou rekening met extra kosten om de muren opnieuw af te werken. Ontvang gratis offertes.

 

2. Doorslaand vocht bestrijden

hoe doorslaand vocht bestrijden
Voorbeeld muren impregneren

 

Wat is doorslaand vocht + hoe herkennen?

Als gevolg van slijtage wordt gevelmateriaal poreus. De gevelbekleding is dan niet langer in staat om het vocht (regenwater) af te stoten en zal het absorberen. Je herkent doorslaand vocht aan vochtplekken op de gevel en op dezelfde plek op de binnenmuren. Andere mogelijke gevolgen zijn schimmels, muffe geuren, loskomende muurafwerking, …

Doorslaand vocht is slecht voor het uitzicht van je woning, maar is ook gevaarlijk voor de constructie. Bij vriesweer kan het vocht in de muren bevriezen, met barsten als gevolg. Dat kan het vochtprobleem nog verergeren en vormt natuurlijk ook een gevaar voor de constructie van je woning.

 

Hoe doorslaand vocht bestrijden?

Om doorslaand vocht te bestrijden, moet je je buitenmuur waterdicht maken. Dit kan op verschillende manieren:

 1. Gevel impregneren

  De gevel impregneren wordt het vaakst toegepast als oplossing tegen doorslaand vocht. Er vloeistof op de buitenmuur aangebracht. Deze vormt een waterwerende laag op de gevel. De gevel moet wel proper zijn zodat het product goed kan werken. Er mag ook geen schade aan de gevel zijn. Beschadigd voegwerk moet je daarom eerst laten herstellen.

  Prijs: 8 à 12 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Hou rekening met extra kosten om de gevel te reinigen / herstellen. Ontvang gratis offertes.

 2. Nieuwe gevelbekleding plaatsen

  Is je huidige gevelbekleding erg beschadigd? Of wil je je woning bij het bestrijden van vocht ook een nieuwe look geven? Dan is het plaatsen van nieuwe, waterdichte gevelbekleding ook een mogelijkheid. Deze methode is natuurlijk wel ingrijpender.

  Prijs: vanaf 40 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 3. Gevel verven met vochtwerende verf

  Er bestaan speciale soorten vochtwerende verf die oppervlakken waterdicht maken. Ook hier moet het om een propere gevel gaan zodat de verf zich goed kan hechten.

  Prijs: 15 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 

3. Vochtproblemen in de kelder bestrijden

vochtbestrijding muren kelder
Voorbeeld kelderdichting

 

Hoe vochtproblemen in de kelder herkennen?

Vochtproblemen in de kelder ontstaan meestal door een hoog grondwaterniveau in combinatie met een lage vochtweerbaarheid van de keldermuren en -vloer. Je herkent het probleem aan vochtplekken op de keldermuren, water dat op je keldervloer blijft staan, schimmels, muffe geuren, …

 

Hoe vochtproblemen in de kelder bestrijden?

 1. Kelderdichting

  Bij kelderbekuiping of kelderdichting worden de keldervloer en -muren waterdicht gecementeerd met een waterdichte pleister. We noemen dat een stijve kelderdichting. Een soepele kelderdichting is drastischer. Daarbij wordt een soepele folie tegen de keldermuren en -vloer aangebracht, waarna een nieuwe wand en vloer geplaatst wordt.

  Prijs: 50 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 2. Kelderdrainage

  Wanneer de druk van het grondwater te hoog is, bestaat het risico dat kelderdichting niet volstaat. Kelderdrainage kan dan helpen. Daarbij wordt een noppenmembraan met kanaaltjes op de keldermuren of -vloer geplaatst. Dat vangt het water dat in de kelder dringt op en leidt het naar een verzamelput, waar het weggepompt wordt. Bij deze methode blijft de kelder vochtig, maar heb je wel geen last meer van stilstaand water.

  Prijs: 3.000 à 10.000 euro (excl. btw en incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 

4. Condensatievocht bestrijden

muurvocht bestrijden condensatievocht
Voorbeeld afzuigventilator

 

Wat is condensatievocht + hoe herkennen?

Condensvorming ontstaat door een hoge luchtvochtigheid in huis. Dat vocht in huis is meestal het gevolg van dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, … maar kan ook veroorzaakt worden door een vochtprobleem.

Als de vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, bv. door slechte of onvoldoende ventilatie in de woning, slaat het neer op koude oppervlakken zoals de ramen of muren die grenzen aan de buitenomgeving. Dat veroorzaakt lelijke vochtplekken en op termijn ook schimmelplekken, muffe geuren, …

 

Hoe condensatievocht behandelen?

 1. Woning beter ventileren

  Het is belangrijk om vocht dat ontstaat door te koken, te douchen,… af te voeren en de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Om condensatievocht te bestrijden is een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) de beste keuze. Het zorgt voor de mechanische aan- en afvoer van lucht in 1 ruimte zonder warmteverlies.

  In kleine ruimtes (bv. toilet) kan je ook een afzuigventilator plaatsen. Deze zorgt enkel voor de afvoer van lucht en veroorzaakt ook wat warmteverlies.

  Prijs decentrale WTW-ventilatie: 1.000 à 1.500 euro (excl. btw en incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.
  Prijs afzuigventilator: vanaf 20 euro (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 2. Vochtprobleem oplossen

  Ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid in huis en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Het vochtprobleem oplossen is dan de boodschap.

 

5. Vochtproblemen door lekkage bestrijden

bestrijden vocht lekkage

 

Wat is een lekkage + hoe herkennen?

Vochtproblemen kunnen ook ontstaan als gevolg van een lek. Lekken kunnen bv. ontstaan aan een dak, afvoerbuis, waterleiding of de verwarming. Soms is een lekkage zichtbaar maar het kan ook om een verborgen lek gaan.

Zichtbare lekkages herken je aan vochtplekken op een plaats waar een waterleiding in de muur loopt. Verborgen lekkages kan je herkennen door een plotse stijging in je waterfactuur of energiefactuur. Dat laatste kan als het waterlek schade toegebracht heeft aan je isolatie.

 

Hoe lekkage oplossen?

 1. Lekdetectie + lekkage dichten

  Om een lek te dichten moet je de precieze locatie ervan weten. Je laat daarom best een lekdetectie uitvoeren door een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf. Deze kan het lek via speciale apparatuur en technieken opsporen en maakt een rapport op met de exacte locatie. Aan de hand van dit rapport kan je vervolgens het lek laten dichten. Hoe dat best gebeurt is afhankelijk van de aard en omvang van de lekkage.

  Prijs lekdetectie: 300 à 500 euro (excl. btw, incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.
  Prijs lekkage dichten: afhankelijk van het soort lek. Ontvang gratis offertes.

 

 

Let op voor de gevolgen bij een foute vochtdiagnose!

Zonder de juiste kennis is het moeilijk om correct vast te stellen om welke vochtprobleem het precies gaat. Vochtplekken onderaan de muur kunnen bv. ook het gevolg zijn van een lekkage, doorslaand vocht, … Bij een foute vochtdiagnose en foute aanpak blijft het vochtprobleem gewoon bestaan en wordt de vochtschade alleen maar groter.

Weet je dus niet goed met welk vochtprobleem je te maken hebt en wat de beste oplossing is om het vocht te bestrijden? Of wil je gewoon zeker zijn van een correcte vochtdiagnose en vochtbestrijding? Dan schakel je best een vochtspecialist in:

Deze kan via een grondige vochtanalyse en speciale apparatuur bepalen om welk vochtprobleem het gaat en wat de beste methode van vochtbestrijding in huis is. Een vochtexpert zorgt ook voor een efficiënte aanpak met kwalitatieve materialen en producten. Ontvang je graag gratis en vrijblijvend diagnoses van meerdere vochtbestrijders? Vraag gratis een vochtanalyse aan.

 

vochtbestrijding muren

Prijs vochtbestrijding 2024

De prijs voor vochtbestrijding is afhankelijk van verschillende factoren. De aard en omvang van het vochtprobleem en de gekozen methode om vochtige muren te behandelen hebben de grootste invloed op de prijs. Een overzicht van de gemiddelde prijzen voor vochtbestrijding in huis vind je in de tabel hieronder.

Benieuwd naar een prijsberekening op maat van jouw situatie? Vergelijk hier vrijblijvend offertes.

VochtprobleemMethode vochtbestrijdingGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Muren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Vochtwerende verf€ 15 à 35 per m²
Vochtproblemen kelderKelderbekuiping€ 50 à 100 per m²
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000
CondensatievochtDecentrale WTW-ventilatie€ 1.000 à 1.500
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode

Hoeveel bedraagt de prijs in mijn situatie? Om zeker te zijn van een correcte diagnose en vochtbestrijding in je muren, vraag je best offertes aan bij meerdere vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk diagnoses, methodes van vocht bestrijden, kosten, … vergelijken. Je ontvang gratis en vrijblijvend diagnoses en prijsvoorstellen op maat via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten dankzij premies

Via de overheid kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies voor vochtbestrijding. Zo kan je de kosten drukken. Let op, je kan enkel aanspraak maken op premies als je de vochtbestrijding laat uitvoeren door een professionele vochtbestrijder. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook de beste keuze:

Hij verzekert je van een correcte diagnose van je vochtprobleem en oplossing op maat. Bovendien voorziet een vakman je van de nodige documenten en kan hij zelfs helpen bij het aanvragen van je premie. Ontvang vrijblijvend voorstellen van vochtbestrijders.

 

Zelf vocht bestrijden of vochtbestrijder inschakelen?

Vochtproblemen kunnen nare gevolgen hebben (vochtplekken, schimmels, muffe geur, …) en op termijn zelfs schade toebrengen aan je gezondheid en de constructie van je huis. Je hebt er dus alle belang bij om een vochtprobleem snel en effectief aan te pakken. Vocht in de muur zelf oplossen is niet altijd de slimste keuze:

Zonder de juiste kennis is het moeilijk om correct vast te stellen om welk vochtprobleem het gaat en hoe je het muurvocht kan bestrijden. Ga je toch zelf vocht bestrijden in huis, dan zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden: gebruik je de juiste materialen en producten? Pas je de juiste droogtijd toe? … Het heeft allemaal invloed op het resultaat en als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om correct te oordelen.

TIP: dankzij een gespecialiseerde vochtbestrijder ben je zeker van een correcte diagnose en aanpak:

 • Correcte vochtdiagnose: een vochtspecialist voert een grondige vochtanalyse uit en beschikt over de nodige kennis, apparatuur, … om precies te achterhalen met welk vochtprobleem je te maken hebt. Dat is essentieel om te kunnen bepalen welke vochtbestrijding van de muren het meest aangewezen is.
 • Juiste methode om vocht in de muren te herstellen: via zijn vochtanalyse en diagnose stelt een vochtspecialist een vochtbestrijdingsmethode op maat voor, rekening houdend met de mogelijkheden van de locatie, je budget, … Je bent dus zeker van een correcte bestrijding van het vochtprobleem.
 • Snelle en efficiënte oplossing: een vochtbestrijder weet hoe hij te werk moet gaan en met welke aandachtspunten hij rekening moet houden. Zo verloopt de vochtbestrijding in de muren snel én efficiënt.
 • Kwalitatieve materialen en producten: een professional beschikt over de juiste apparatuur en materialen en gebruikt enkel kwalitatieve producten (impregneermiddel, injectiemiddel, …).

 

FAQ: veelgestelde vragen over vochtbestrijding in huis • Welke vochtbestrijding producten gebruik ik best als doe-het-zelver?

  Ben je handig aangelegd en wil je zelf het vocht aanpakken in je woning, dan kan je ook speciale producten kopen voor doe-het-zelvers. Een gekende fabrikant die zich gespecialiseerd heeft in vochtbestrijding voor doe-het-zelvers is Dryzone. Lees meer over doe-het-zelf vochtbestrijding.

  Is zelf vocht bestrijden een goed idee? Eigenlijk niet. Als je echt zeker wil zijn van een definitieve oplossing voor je vochtprobleem, schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Deze kan aan de hand van een grondige vochtanalyse precies bepalen met welk vochtprobleem je te maken hebt en wat de meest geschikte methode is om het vocht te bestrijden. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat. • Waarom moet vochtbestrijding snel gebeuren?

  Vocht in huis kan nare gevolgen hebben:

  • Nadelen voor je woning: in de eerste plaats leiden vochtproblemen tot zichtbare schade zoals vochtplekken, schimmelplekken, muffe geuren, afbladderende verf, … Laat je het vochtprobleem lang aanslepen, dan kan het zelfs gevolgen hebben voor de hele constructie van je woning.
  • Nadelen voor je gezondheid: een hoge luchtvochtigheid in huis en schimmels zijn niet goed voor je gezondheid. Ze kunnen problemen met de luchtwegen, huidirritaties, allergieën veroorzaken of verergeren.
  • Financiële nadelen: hoe langer je een vochtprobleem laat aanslepen, hoe erger de vochtschade wordt en hoe moeilijker en duurder het uiteindelijk wordt om alles op te lossen en te herstellen.

  TIP: vermoed je een vochtprobleem? Handel dan snel om de gevolgen en kosten beperkt te houden. Vraag gratis en vrijblijvend een vochtanalyse en prijsvoorstellen aan bij verschillende vochtbestrijders via onze offerteservice. • Hoe vind ik de juiste vochtbestrijder?

  Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen en mogelijke methodes om muurvocht te bestrijden. Het is dan ook belangrijk om eerst een correcte diagnose van het vochtprobleem te stellen zodat een gepaste bestrijdingsmethode kan bepaald worden. Elke vochtbestrijder heeft echter zijn eigen kennis en ervaring waardoor hun adviezen kunnen verschillen.

  Door vochtanalyses aan te vragen bij meerdere vochtexperten kan je makkelijk hun diagnoses, voorgestelde methode om vocht in de muur te behandelen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend adviezen en prijsvoorstellen van verschillende vochtbestrijders actief in Vlaanderen via onze offerteservice.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders