Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premies vochtbestrijding 2024

Laatste update: 01 Jul 2024 – Heb je last van opstijgend vocht, water in de kelder of een ander vochtprobleem? Dan kan je aanspraak maken op verschillende premies voor vochtbestrijding. Een volledig overzicht van de premies met hun voorwaarden vind je hier.

 

Beschikbare premies vochtbestrijding 2024:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Gemeentelijke premie

Advies op maat nodig? Een vochtbestrijder vertelt je graag meer over de mogelijke premies voor vochtbestrijding waarop je recht hebt. Contacteer vrijblijvend vochtexperts actief in je buurt.

 

 

1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je voor de bestrijding van vocht aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. De oude renovatie- en energiepremies werden in deze nieuwe premie geïntegreerd. De Mijn VerbouwPremie bedraagt maximaal 50% van het totale factuurbedrag.

TIP: heb je de vochtbestrijding al laten uitvoeren en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je sinds 1 oktober 2022 onder bepaalde voorwaarden de MijnVerbouwPremie aanvragen. Moet je je vochtproblemen nog aanpakken? Dan kan je de premie aanvragen na de uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

Voor welke werken?

Je kan een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie voor vochtbestrijding binnen meerdere categorieën van werken (‘buitenmuur’, ‘dak’, ‘vloer’, ‘binnenrenovatie’, …). Het gaat o.a. om de volgende werken:

 • behandeling van binnenmuren tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken
 • behandeling van de muren tegen kelder- of huiszwam
 • behandeling van draagvloer tegen zwammen en insecten
 • behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht
 • behandeling van buitenmuren tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken
 • behandeling van houten dakstructuren tegen zwammen en insecten

 

Voor wie?

Dat hangt af van het type vochtbestrijding. In de meeste gevallen komen eigenaar-bewoners uit de middelste of laagste inkomenscategorie of verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) in aanmerking voor deze premie voor vochtbestrijding.

Benieuwd of jij een beroep kan doen op de Mijn VerbouwPremie? Contacteer dan zeker een professionele vochtbestrijder actief in je buurt. Die geeft je meer uitleg over de voorwaarden, bedragen, de aanvraag, …
Start je aanvraag hier!

 

Welke voorwaarden?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Om de hoeveel jaar? Je kan slechts om de 5 jaar een premie krijgen voor vochtbestrijding (binnen eenzelfde categorie van werken). Eerdere aanvragen van de renovatiepremie bij Wonen-Vlaanderen tellen niet mee. Voor andere categorieën van werken kan je wel eerder een premie aanvragen binnen de Mijn VerbouwPremie.
 • Welk minimaal factuurbedrag? Het totale factuurbedrag van de uitgevoerde werken dat in aanmerking komt, is minimaal 1.000 euro (excl. btw) en maximaal 12.000 (excl. btw). De facturen mogen max. 24 maanden oud zijn.
 • Door wie? Je moet de vochtbestrijdingswerken laten uitvoeren door een professionele vochtbestrijder (behalve bij de categorie ‘binnenrenovatie’). Vochtexperts in je buurt contacteren? Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Hoe de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de vakman, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vochtexperten via de offertepagina.

 

 

2. Premies en subsidies van gemeenten

Sommige gemeenten en steden bieden eigen subsidies aan. In uitzonderlijke gevallen gelden deze premies ook voor vochtproblemen. Hoeveel deze premies bedragen en welke voorwaarden gelden, verschilt per gemeente. Ga dus zeker op voorhand na of jouw gemeente of stad een premie toekent en hoe je daar aanspraak op kan maken. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren en adviseren over alle mogelijkheden via een professionele vochtbestrijder.

TIP: schakel altijd een gespecialiseerde aannemer in voor vochtbestrijding. Kelderdichting of injecteren tegen vocht zijn werken die uiterst nauwkeurig moeten gebeuren. Specialisten kunnen de juiste diagnose stellen en je vakkundig adviseren. Na een diagnose kunnen ze ook een op maat gemaakte offerte maken. Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op voor een offerte via de offertepagina.

 

 

FAQ premies vochtbestrijding 2024

Heb je nog vragen over de mogelijke premies voor vochtbestrijding waarop je recht hebt? Neem dan zeker contact op met een professionele vochtbestrijder actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

 • Hoe weet ik op welke premies voor vochtbestrijding ik recht heb?

  Een professionele vochtbestrijder informeert je graag over de mogelijke subsidies voor vochtbestrijding waarop je aanspraak maakt. Zo weet je snel in welke mate je de kosten voor de vochtbestrijding in je woning kan drukken.

  BELANGRIJK: naast dat premie-advies is werken met een vochtexpert sowieso essentieel. Hij stelt namelijk een correcte vochtdiagnose en adviseert je over de beste oplossing op basis van die grondige analyse. Vraag vrijblijvend een vochtdiagnose aan bij meerdere experten actief in je buurt.

 • Pak ik een vochtprobleem best zo snel mogelijk aan, ook zonder premies?

  Absoluut! Vocht in huis is namelijk niet alleen nefast voor je woning zelf, maar ook voor je gezondheid én je portemonnee. Hoe langer een vochtprobleem duurt, hoe duurder de herstellingswerken. Bovendien kost het meer energie om een vochtige woning te verwarmen en betaal je dus extra energiekosten.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders