Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Premies vochtbestrijding 2022

Laatste update: 02 May 2022 – Heb je last van opstijgend vocht, water in de kelder of een ander vochtprobleem? Dan kan je aanspraak maken op verschillende premies voor vochtbestrijding! Een volledig overzicht van alle premies met hun voorwaarden vind je hier.

 

Beschikbare premies vochtbestrijding 2022:

1. Overkoepelende renovatiepremie (t.e.m. 30 juni 2022)
2. Gemeentelijke premie

Advies op maat nodig? Een vochtbestrijder vertelt je graag meer over de mogelijke premies voor vochtbestrijding waarop je recht hebt. Contacteer vrijblijvend vochtexperts actief in je buurt.

 

1. Overkoepelende renovatiepremie (20 of 30% van de facturen) (t.e.m. 30 juni 2022)

De Overkoepelende renovatiepremie kan je aanvragen voor renovaties als dakwerken, gevelwerken, … Ook werkzaamheden om vochtproblemen op te lossen, komen in aanmerking. Het gaat concreet om:

 • Behandelen van muren tegen opstijgend vocht
 • Behandelen van ondergrondse muren door middel van kelderdichting
 • Bescherming tegen doorslaand vocht (regeninslag) op de gevel via impregneren
 • Behandelen van vochtige muren of houten draagvloeren tegen zwammen en insecten

 

Hoeveel bedraagt deze premie voor vochtbestrijding?

Het bedrag van de Vlaamse renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (afhankelijk van je inkomen). Je moet daarbij een minimaal factuurbedrag van € 2.500 excl. btw kunnen voorleggen van erkende aannemers.

BELANGRIJK: de Overkoepelende renovatiepremie kan je dus pas aanvragen eens de werken uitgevoerd, gefactureerd en betaald zijn. Benieuwd naar de kosten en het mogelijke premiebedrag voor jouw project? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij gespecialiseerde vochtbestrijders actief in je buurt.

 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

De voorwaarden om een Vlaamse renovatiepremie te krijgen, hangen af van je inkomen, de ingediende facturen, de woning en andere eigendommen:

 • Facturen: de facturen mogen op de datum van aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar. De werken moeten ook afgerond en gefactureerd zijn alvorens je de premie kan aanvragen. Een erkend vochtbestrijder bezorgt je correct advies en een complete factuur. Vraag vrijblijvend een vochtdiagnose aan met bijhorend advies op maat en een prijsvoorstel bij meerdere vochtbestrijders actief in je buurt via onze offerteservice.
 • Woning: de eigenaar-bewoner moet zijn domicilie in de woning hebben op het moment van aanvraag. De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en zich bevinden in het Vlaams Gewest.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben.

 

Hoe deze premie voor vochtbestrijding aanvragen?

De Vlaamse renovatiepremie kan je aanvragen via ‘Wonen Vlaanderen’ zodra de werken uitgevoerd zijn door een erkend aannemer. Je zal ook een bewijs van betaling moeten voorleggen. Die facturen mogen bij de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar.

TIP: een aannemer bezorgt je de nodige documenten en helpt ook bij de premie-aanvraag. Samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om een premie te krijgen, het is ook sterk aangeraden. Hij kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw project en verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend voorstellen van specialisten in vochtbestrijding via de offertepagina.

 

LET OP: deze premie kan je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 wordt bovenstaande renovatiepremie, samen met de energiepremies van Fluvius eengemaakt in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 moet je de bovenstaande overkoepelende renovatiepremie aanvragen zoals hierboven beschreven.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premie tijdelijk niet meer aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

LET OP: als je nu nog de overkoepelende renovatiepremie aanvraagt voor vochtproblemen, kan je met diezelfde facturen niet de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Bekijk dus goed welk premiestelsel voor jou het meest interessant is. Je vakman kan je hierover verder informeren. Tip: is de Mijn VerbouwPremie interessanter? Dan hoef je ook niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang gratis advies en offertes op maat.

 


2. Premies en subsidies van gemeenten

Sommige gemeenten en steden bieden eigen subsidies aan. In uitzonderlijke gevallen gelden deze premies ook voor vochtproblemen. Hoeveel deze premies bedragen en welke voorwaarden gelden, verschilt per gemeente. Ga dus zeker op voorhand na of jouw gemeente of stad een premie toekent en hoe je daar aanspraak op kan maken. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren en adviseren over alle mogelijkheden via een professionele vochtbestrijder.

TIP: schakel altijd een gespecialiseerde aannemer in voor vochtbestrijding. Kelderdichting of injecteren tegen vocht zijn werken die uiterst nauwkeurig moeten gebeuren. Specialisten kunnen de juiste diagnose stellen en je vakkundig adviseren. Na een diagnose kunnen ze ook een op maat gemaakte offerte maken. Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op voor een offerte via de offertepagina.

 


 

FAQ premies vochtbestrijding 2022

Heb je nog vragen over de mogelijke premies voor vochtbestrijding waarop je recht hebt? Neem dan zeker contact op met een professionele vochtbestrijder actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen: • Hoe weet ik op welke premies voor vochtbestrijding ik recht heb?

  Een professionele vochtbestrijder informeert je graag over de mogelijke subsidies voor vochtbestrijding waarop je aanspraak maakt. Zo weet je snel in welke mate je de kosten voor de vochtbestrijding in je woning kan drukken.

  BELANGRIJK: naast dat premie-advies is werken met een vochtexpert sowieso essentieel. Hij stelt namelijk een correcte vochtdiagnose en adviseert je over de beste oplossing op basis van die grondige analyse. Vraag vrijblijvend een vochtdiagnose aan bij meerdere experten actief in je buurt. • Pak ik een vochtprobleem best zo snel mogelijk aan, ook zonder premies?
  Absoluut! Vocht in huis is namelijk niet alleen nefast voor je woning zelf, maar ook voor je gezondheid én je portemonnee. Hoe langer een vochtprobleem duurt, hoe duurder de herstellingswerken. Bovendien kost het meer energie om een vochtige woning te verwarmen en betaal je dus extra energiekosten.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders