Murenvochtig.be

Premies vochtbestrijding 2020

Laatste update, 6 februari 2020 – Heb je te maken met opstijgend vocht of andere vochtproblemen in de woning en wil je deze aanpakken? Dan kan je aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie. Bepaalde gemeenten kennen ook afzonderlijke premies en subsidies toe. Alles over de regelgeving en voorwaarden ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: Overkoepelende renovatiepremiegemeentelijke premies

 

1. Overkoepelende renovatiepremie

De overkoepelende renovatiepremie kan je aanvragen voor renovatiewerken aan de woning, ook werken in verband met vochtproblemen.

 

Welke vochtbestrijdingswerken komen in aanmerking?

 • Behandelen van muren tegen optrekkend vocht.
 • Behandelen van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.
 • Behandelen van de muren tegen huiszwam.
 • Behandelen van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten.
 • Aanbrengen van natte of droge kalkbepleistering tegen de muur (bv: als bescherming tegen slagregens).

 

Hoeveel bedragen de premies voor vochtbestrijding?

Het bedrag van de renovatiepremie kan 20% of 30% van het factuurbedrag excl. btw bedragen. Je moet daarbij een minimum factuurbedrag van € 2.500 excl. btw kunnen voorleggen van erkende aannemers.

Voor de 30% berekening geldt een maximumpremie van € 3.333 per categorie. Voor de 20% berekening is dat maximum € 2.500 per categorie. Concreet kan je dus meerdere werken laten uitvoeren onder de renovatiepremie.

Vrijblijvende offertes van erkende aannemers gespecialiseerd in vochtbestrijding kan je hier aanvragen.

 

Voorwaarden Renovatiepremie

De voorwaarden om een Vlaamse renovatiepremie te krijgen hebben te maken met je inkomen, de ingediende facturen, de woning en andere eigendommen:

 

A. Inkomen

Het inkomen van de bewoner mag niet meer bedragen dan (inkomen van het tweede jaar dat vooraf gaat aan de aanvraagdatum):

 • Voor alleenstaanden zonder persoon ten laste: € 31.550
 • Voor alleenstaanden met één persoon ten laste: € 44.160 te verhogen met € 3.540 per extra persoon ten laste.
 • Voor gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden: € 44.160  te verhogen met € 3.540 per extra persoon ten laste.

 

B. Facturen

 • De facturen mogen op de datum van aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar.
 • Zowel facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen van aangekochte materialen om de werken zelf uit te voeren gelden.

 

C. Woning

 • De eigenaar-bewoner moet zijn domicilie in de woning hebben op het moment van aanvraag.
 • De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en zich bevinden in het Vlaams Gewest.

 

D. Eigendom

 • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben

 

Hoe de premie voor vochtbestrijding aanvragen?

De renovatiepremie kan je aanvragen via ‘Wonen Vlaanderen’ zodra de werken uitgevoerd zijn door een erkend aannemer. Je zal ook een bewijs van betaling moeten voorleggen. Vrijblijvende voorstellen van erkende aannemers gespecialiseerd in vochtbestrijding kan je hier aanvragen.

 

Wat met de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie?

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

2. Premies en subsidies van gemeenten

Sommige gemeenten en steden bieden ook eigen toelagen aan. In uitzonderlijke gevallen gelden deze ook voor vochtproblemen. Hoeveel deze premies bedragen en welke voorwaarde gelden, verschilt per gemeente. Ga dus zeker op voorhand na of jouw gemeente of stad een premie toekent en hoe je daar aanspraak op kan maken.

 

TIP: Schakel steeds een erkend & gespecialiseerd aannemer in om vochtbestrijding aan te pakken. Deze kan je vakkundig adviseren en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat maken. Aarzel niet en neem contact op voor een vrijblijvende offertes via de offertepagina.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders