Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lekdetectie: Waterlekken opsporen, vinden en dichten

Een waterlek is een vervelend vochtprobleem. Vaak merk je het pas laat op, wanneer het al heel wat schade heeft aangericht aan muren, vloeren of plafonds. Vocht- of schimmelplekken of een oplopende waterfactuur kunnen duiden op een lek. In dat geval doe je er goed aan een lekdetectie te laten uitvoeren om het waterlek op te sporen en op te lossen. Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Soorten lekkenDetectiemethodesPrijs lekdetectieVerzekeringOfferte aanvragen

 

Wanneer is lekdetectie nodig?

Als je last hebt van een lekkage en je niet weet wat de oorzaak of exacte locatie is. Een lekdetectie inspecteur zal dan door middel van speciale apparatuur het lek opsporen en een rapport opmaken met de exacte locatie. Aan de hand van dit rapport kan je het lek laten oplossen en voorkom je extra kosten.

De kosten van lekdetectie worden meestal gedekt door de opstalverzekering. Een lekdetectie-inspecteur kan je hierover informeren. Vrijblijvende offertes voor lekdetectie kan je hier aanvragen. • Wanneer is lekdetectie NIET aangewezen?
  Als je weet waar het lek zich exact bevindt is het niet nodig om een lekdetectie uit te voeren. Je neemt dan best rechtstreeks contact op met een geschikte vakman naargelang het type lekkage (dakdekker, loodgieter, vochtbestrijder…). Vrijblijvende offertes kan je aanvragen onderaan deze pagina.

 • Waarom is lekdetectie aangewezen?
  De gevolgschade van een lekkage bevinden zich meestal op een andere locatie dan het lek zelf. Het water zoekt zich een baan in de bouwconstructie en kan soms verschillende meters of verdiepingen verder tot uiting komen. Als het bijvoorbeeld lekt in de hoek van je plat dak wil het niet zeggen dat daar ook effectief het lek zit. Het lek kan zich evengoed 10 meter verder bevinden. Door middel van lekdetectie voorkom je dus onnodige reparaties op de verkeerde plaatsen.

 • Hoeveel kost een lekdetectie?
  Een professionele lektdetectie kost gemiddeld tussen de 300 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen worden deze kosten ook gedekt door je verzekering. Het lekdetectiebedrijf kan je hierover informeren. Meer info over de kosten en werkwijze van lekdetectie vind je hier. Vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

 

 

Wat kan wijzen op een lekkage?

Een lekkage in huis is niet altijd makkelijk op te sporen. Soms is het niet eens duidelijk dat er sprake is van een lek en kan het maanden of zelfs jaren onopgemerkt blijven. Het is vaak pas als de gevolgen ervan zichtbaar worden, dat men denkt aan een waterlek. Volgende problemen kunnen wijzen op zo’n lek:

 

1. Waterschade en vochtplekken

Waterschade is een logisch gevolg van een waterlek. Leidingen en afvoeren, waar een lek zich kan voordoen, zitten echter meestal achter de muur weggewerkt. De waterschade zal zich dus ook achter de muur voordoen en daardoor voor lange tijd onopgemerkt blijven. Via vocht- of schimmelplekken op de vloer, muren of het plafond worden de gevolgen van het waterlek dan na verloop van tijd zichtbaar.

Merk je dat op, dan kan je best zo snel mogelijk actie ondernemen en een lekdetectie laten uitvoeren. Vocht- of schimmelplekken op een bepaalde plek betekenen namelijk niet dat het waterlek zich ook op die plaats voordoet. Waterschade kan zich al snel uitbreiden naar andere plaatsen in huis dan waar het waterlek effectief zit.

 

2. Slecht werkende isolatie

Een waterlek kan ook schade toebrengen aan isolatie. Bepaalde soorten isolatiemateriaal, zoals rotswol of glaswol, zijn niet bestand tegen vocht en verliezen als gevolg daarvan hun isolerend vermogen.

Zijn jouw energiekosten dus plots hoger dan normaal, dan kan dat wijzen op een lek. Ook hier is het waterlek opsporen belangrijk om verdere schade aan de isolatie en hoge energiekosten te voorkomen.

 

3. Hoge waterfactuur

Een waterlek zorgt voor waterverspilling, water dat je moet betalen. Het is een gouden tip om jouw waterfactuur elke maand goed te controleren. Merk je plots een hoger waterverbruik op, dan moet dat een belletje doen rinkelen.

Heb je het vermoeden van een waterlek, dan kan je dat extra controleren door de watermeterstand in het oog te houden. Noteer de waterstand voor het slapengaan, wanneer je er zeker van bent dat niemand nog water zal gebruiken. ’s ochtends noteer je opnieuw de waterstand. Je mag zeker zijn van een lek als de waterstand ’s nachts gestegen is. Het lek opsporen via een lekdetectie is dan de boodschap.

 

TIP: Behandel lekkage problemen zo snel mogelijk

Lekkages zijn meestal klein maar kunnen dus grote gevolgen hebben. Je hebt er dan ook alle baat bij deze zo snel mogelijk te laten opsporen en herstellen. Zo niet, krijg je grote problemen met vocht, wat tot hoge kosten kan leiden.

Een verborgen lekkage is door jezelf lastig op te sporen zonder de juiste kennis en apparatuur. Je kan beter een professional inschakelen die jou op een snelle en vakkundige manier van dienst kan zijn. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in lekdetectie kan via de offerteservice.

 

lekdetectie

Soorten waterlekken

Er zijn verschillende soorten waterlekken, afhankelijk van de plaats waar ze zich voordoen kunnen er verschillende oorzaken zijn:

 

1. Lekkage aan het verwarmingssysteem

Lekkages bij verwarmingssystemen komen veelvuldig voor. Meestal gaat het om kleine lekkages in de aanvoer- en afvoerleidingen van het systeem. Aangezien deze zich vaak in de vloer of muur bevinden, blijft een kleine lekkage vaak lang onopgemerkt.

De oorzaak van zo’n lek komt meestal voort uit een lekkende koppeling of een gaatje in de leiding, veroorzaakt door het boren in de wand of vloer.

 

2. Lekkage aan de waterleiding

De waterleiding in huis komt op een centraal punt binnen, waarna het zich vertakt. Net op die vertakkingspunten treden soms kleine lekkages op. Druppelsgewijs ontsnapt er dan water langs de koppelingen of beschadigde leidingen.

3. Lekkage aan een afvoerbuis

Lekkages in afvoerbuizen ontstaan vaak door ongelukjes bij het klussen. Even een gaatje in de wand of vloer boren kan al genoeg zijn om een afvoer van een douche of wastafel permanent te beschadigen.

Meestal zijn de gevolgen pas na een paar dagen tot enkele maanden zichtbaar, wanneer er zich ergens waterdruppels vormen. Meestal wordt de link tussen het klussen en de lekkage niet gelegd en zoekt men de oorzaak ergens anders.

Hoe kan je een lek opsporen? Lekdetectie door een specialist!

Een waterlek zelf opsporen is niet gemakkelijk omdat het meestal verscholen zit. Je schakelt daarom best een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf in. Een specialist in lekdetectie beschikt over speciale apparatuur waarmee hij in staat is om lekken op te sporen die voor het blote oog verborgen blijven. Afhankelijk van het type lek kunnen er verschillende lekdetectie methoden gebruikt worden:

 • Waterlek opsporen via een infraroodcamera: Met een infraroodcamera kan een lekdetectie expert waterlekken opsporen in warmwaterleidingen. De camera kan warmteverschillen waarnemen in vloeren en wanden. Hij kan het warme water dus opsporen en volgen tot aan het lek. Aangezien een infraroodcamera door de muren kan kijken, vraagt deze lekdetectie techniek ook geen breekwerken.
 • Lek opsporen via ultrasone detectie: Daarbij maakt men gebruik van geluidsgolven om vast te stellen waar een lekkage zich bevindt.
 • Lekdetectie via vochtmeting / hygrometrie: Door de relatieve vochtigheid in materialen te meten en op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, spoort men lekken op.
 • Waterlek opsporen via een druktest: De druk in de leidingen wordt opgevoerd en daarna teruggebracht naar de normale toestand. Er bevindt zich ergens een lek als de druk in de leidingen niet constant blijft.
 • Elektro-akoestiek: Via deze techniek gat men op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen, die ook voor lekken kunnen zorgen.
 • Opsporen van een waterlek via endoscopie: Een cameraatje gaat in waterleidingen of holle ruimtes op zoek naar lekken.

Lekdetectie prijs

Het detecteren van lekken neemt bij een grondige inspectie al snel enkele uren in beslag. Niet alleen elke toevoerleiding moet nagekeken worden, ook alle afvoerbuizen dienen getest te worden met aangepaste toestellen.

De kosten voor een grondige lekdetectie bedraagt zo’n €300 à 500. Daarbij krijg je ook een rapport en professioneel advies om de herstellingen aan te pakken. Wanneer er slechts een bepaalde leiding gecontroleerd moet worden, zal de kostprijs uiteraard een pak lager liggen.

TIP: Vergelijk prijsvoorstellen van verschillende specialisten. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen & uitvoeringsdata vergelijken. Op die manier kies je het voorstel dat het best past bij jouw situatie. Vrijblijvend offertes van gespecialiseerde lekdetectie bedrijven kan je hier ontvangen.

 

lek opsporen

Lek dichten en vochtschade opmeten

Het stopt natuurlijk niet bij het opsporen en vinden van een waterlek. Een lek moet ook worden gedicht. Welke methode voor de waterdichting wordt toegepast is afhankelijk van de aard en omvang van het lek. In ideale omstandigheden hoeft er geen breekwerk aan te pas te komen, maar soms kan het niet anders.

In geval van een lek is het ook aangeraden om de vochtschade te laten opmeten. Soms kan het nodig zijn om aangetast bouwmateriaal te verwijderen en te vervangen om verdere schade, rotting of vocht- of schimmelvlekken te voorkomen.

Afhankelijk van het type lek moet je contact opnemen met een loodgieter, dakwerker of vochtbestrijder. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om het lek of vochtprobleem te behandelen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een effectieve oplossing van het waterlek.

 

Kan je terecht bij de verzekering?

Een waterlek kan tot heel wat schade en bijgevolg ook heel wat kosten leiden. Ook het laten uitvoeren van een lekdetectie is niet goedkoop, maar wel noodzakelijk in geval van een lek.

Aangezien waterschade inbegrepen is in de brandverzekering, kan je in vele gevallen terecht bij jouw verzekeraar. Hou er wel rekening mee dat alles afhankelijk is van situatie tot situatie. Gaat het om een verstopt waterlek achter muur, dan is de kans groter dat de verzekering tussenkomt in de kosten.

Bij een waterlek dat wel goed zichtbaar is, is de kans dat de verzekeraar tussenkomt kleiner. Het risico dat er nalatigheid of kwaad opzet in het spel is, is dan groter. Vaak dekt een verzekeraar ook enkel de gevolgschade en niet de oorzaak. Met de hulp van een lekdetectie rapport kan je de verzekeraar aantonen dat er wel degelijk een lekkage aanwezig is.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen