Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lekdetectie: waterlek opsporen en dichten

Een waterlek is een vervelend vochtprobleem. Vaak merk je het pas laat op, wanneer het al heel wat schade heeft aangericht aan muren, vloeren of plafonds. Vocht- of schimmelplekken of een oplopende waterfactuur kunnen duiden op een lek. In dat geval doe je er goed aan een lekdetectie te laten uitvoeren om het waterlek op te sporen en op te lossen. Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten waterlekken
Hoe lekkage opsporen?
Lekdetectie prijs
Lek dichten
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor lekdetectie

 

Wanneer is lekdetectie nodig?

Lekdetectie is aangewezen als je last hebt van een lekkage en je niet weet wat de oorzaak of exacte locatie is. Een lekdetectie inspecteur zal dan door middel van speciale apparatuur het lek opsporen en een rapport opmaken met de exacte locatie. Aan de hand van dit rapport kan je de lekkage laten oplossen en voorkom je extra kosten.

De kosten van lekdetectie worden meestal gedekt door de opstalverzekering. Een lekdetectie-inspecteur kan je hierover informeren. Vrijblijvende offertes voor lekdetectie kan je hier aanvragen.



  • Wanneer is lekdetectie NIET aangewezen?
    Als je weet waar het lek zich exact bevindt is het niet nodig om een lekdetectie uit te voeren. Je neemt dan best rechtstreeks contact op met een geschikte vakman naargelang het type lekkage (dakdekker, loodgieter, vochtbestrijder…). Vrijblijvende offertes kan je aanvragen onderaan deze pagina.

  • Waarom is lekdetectie aangewezen?
    De gevolgschade van een lekkage bevindt zich meestal op een andere locatie dan het lek zelf. Het water zoekt zich een baan in de bouwconstructie en kan soms verschillende meters of verdiepingen verder tot uiting komen. Als het bijvoorbeeld lekt in de hoek van je plat dak wil het niet zeggen dat daar ook effectief het lek zit. Het lek kan zich evengoed 10 meter verder bevinden. Door middel van lekdetectie voorkom je dus onnodige reparaties op de verkeerde plaatsen.

  • Hoeveel kost een lekdetectie?
    Een professionele lektdetectie kost gemiddeld tussen de 300 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen worden deze kosten ook gedekt door je verzekering. Het lekdetectiebedrijf kan je hierover informeren. Meer info over de prijs en werkwijze van lekdetectie vind je hier. Vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

 

 

Wat kan wijzen op een lekkage?

Een lekkage in huis is niet altijd makkelijk op te sporen. Soms is het niet eens duidelijk dat er sprake is van een lek en kan het maanden of zelfs jaren onopgemerkt blijven. Het is vaak pas als de gevolgen ervan zichtbaar worden, dat men denkt aan een waterlek. Volgende problemen kunnen wijzen op zo’n lek:

 

1. Waterschade en vochtplekken

Waterschade door een lek in een van de leidingen of afvoeren blijft vaak lang onopgemerkt omdat de leidingen meestal achter de muur zijn weggewerkt. Wanneer je vocht- of schimmelplekken op de vloer, muren of het plafond opmerkt, laat je best zo snel mogelijk een lekdetectie uitvoeren. Waterschade kan zich namelijk snel uitbreiden naar andere plaatsen in huis dan waar het waterlek effectief zit. Vocht- of schimmelplekken op een bepaalde plek betekenen dus niet dat het lek zich ook op die plaats voordoet.

 

2. Hoge energiefactuur

Een waterlek kan ook schade toebrengen aan isolatie. Bepaalde soorten isolatiemateriaal, zoals rotswol of glaswol, zijn niet bestand tegen vocht en verliezen als gevolg daarvan hun isolerende vermogen. Hierdoor zal je meer energie verbruiken om je woning te verwarmen. Zijn jouw energiekosten plots hoger dan normaal, dan kan dat wijzen op een lek. Ook hier is het waterlek opsporen belangrijk om verdere schade aan de isolatie en hoge energiekosten te voorkomen.

 

3. Hoge waterfactuur

Het is aangeraden om jouw waterfactuur altijd goed te controleren. Valt het bedrag op de waterfactuur plots veel hoger uit dan normaal en merk je een hoger waterverbruik op? Dan kan dat wijzen op een waterlek. Controleer in dit geval ook je watermeterstand. Noteer de waterstand voor het slapengaan, wanneer je er zeker van bent dat niemand nog water zal gebruiken. Is de waterstand ’s ochtends gestegen? Dan mag je er zeker van zijn dat er een lek is. Het lek opsporen via een lekdetectie is dan de boodschap.

 

BELANGRIJK: laat een waterlek zo snel mogelijk dichten

Lekkages kunnen grote gevolgen hebben. Je hebt er dan ook alle baat bij deze zo snel mogelijk te laten opsporen en herstellen. Zo niet, krijg je grote problemen met vocht, wat tot hoge kosten kan leiden.

Een verborgen lekkage is lastig zelf op te sporen zonder de juiste kennis en apparatuur. Je schakelt daarom beter een lekdetectie expert in. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van specialisten in lekkage detectie via de offerteservice.

 

 

lekdetectie vochtmeter

 

Soorten waterlekken

Er zijn verschillende soorten waterlekken. Afhankelijk van de plaats waar ze zich voordoen, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Een overzicht:

 

1. Lekkage aan cv-leiding

Lekkages bij verwarmingssystemen komen veelvuldig voor. Meestal gaat het om kleine lekkages in de aanvoer- en afvoerleidingen. Aangezien deze zich vaak in de vloer of muur bevinden, blijft een kleine lekkage vaak lang onopgemerkt. De oorzaak van zo’n lek komt meestal voort uit een lekkende koppeling of een gaatje in de leiding, veroorzaakt door het boren in de wand of vloer.

 

2. Lek aan waterleiding

De waterleiding in huis komt op een centraal punt binnen, waarna het zich vertakt. Op die vertakkingspunten treden soms kleine lekkages op. Druppelsgewijs ontsnapt er dan water langs de koppelingen of beschadigde leidingen. Aangezien leidingen vaak in de muur of vloer zijn weggewerkt, blijft een lek aan een waterleiding vaak lang onopgemerkt.

 

3. Lek aan afvoerbuis

Lekkages in afvoerbuizen ontstaan vaak door ongelukjes bij het klussen. Een gaatje in de wand of vloer boren kan al genoeg zijn om een afvoer van een douche of wastafel permanent te beschadigen. Meestal zijn de gevolgen pas na een paar dagen tot enkele maanden zichtbaar, wanneer er zich ergens waterdruppels vormen.

 

4. Daklekkage

Een daklekkage wordt meestal veroorzaakt wanneer je dakbedekking beschadigd of in slechte staat is. Ook o.a. een slechte regenafvoer of een verstopte dakgoot kunnen aan de oorzaak van een lekkage liggen. Je herkent een lekkage aan je dak meestal door vocht- en schimmelplekken op het plafond als gevolg van insijpelend vocht.

Vermoed je een waterlek? Grijp dan meteen in en schakel een loodgieter of dakdekker in voor zichtbare lekken of een lekdetectiebedrijf voor onzichtbare lekken. Kom in contact met professionals in jouw regio.

 

Hoe waterlek opsporen?

Een waterlek opsporen is niet gemakkelijk omdat het meestal verscholen zit. Je schakelt dan best een specialist in lekdetectie in. Deze beschikt over speciale apparatuur waarmee hij in staat is om lekken op te sporen die voor het blote oog verborgen blijven. Afhankelijk van het type lek kunnen er verschillende lekdetectie methoden gebruikt worden:

  1. Infraroodcamera

    Met een infraroodcamera kan een lekdetectie expert lekken in warmwaterleidingen opsporen. De camera kan warmteverschillen waarnemen in vloeren en wanden. Hij kan het warme water dus opsporen en volgen tot aan het lek. Aangezien een infraroodcamera door de muren kan kijken, vraagt deze lekdetectie techniek ook geen breekwerken.

  2. Ultrasone lekdetectie

    Bij ultrasone lekdetectie maakt een expert gebruik van geluidsgolven om vast te stellen waar een lekkage zich bevindt. Deze methode wordt gebruikt om lekken in wanden, isolatie of leidingen op te sporen.

  3. Vochtmeting / hygrometrie

    Door de relatieve vochtigheid in materialen te meten en op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, spoort men lekken op. Hoe dichter bij het lek, hoe hoger de vochtigheid.

  4. Druktest

    De druktest wordt gebruikt om te achterhalen of er al dan niet een lek in een leiding is. De druk in de leidingen wordt opgevoerd en daarna teruggebracht naar de normale toestand. Er bevindt zich ergens een lek als de druk in de leidingen niet constant blijft.

  5. Elektro-akoestische lekdetectie

    Deze techniek wordt vooral gebruikt om lekken in ingebouwde of ondergrondse leidingen op te sporen. Bij elektro-akoestische lekdetectie plaatst een specialist 2 zenders op de lekkende leiding. Via speciale software weet de expert vervolgens waar het lek precies zit.

  6. Endoscopie

    Met een endoscopische camera kan je een lek in een leiding of afvoerbuis opsporen. Een cameraatje gaat dan in waterleidingen of holle ruimtes op zoek naar lekken.

Welke lekdetectie methode is het meest aangewezen? Dat hangt voornamelijk af van de locatie van het lek, de bereikbaarheid, … Een lekdetectiebedrijf bepaalt steeds de meest aangewezen methode. Moet je een lekdetectie laten uitvoeren? Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Lekdetectie prijs

De kosten voor een grondige lekdetectie bedragen zo’n €300 à 500 (excl. btw). Daarbij krijg je ook een rapport en professioneel advies om de herstellingen aan te pakken.

Het detecteren van lekken neemt bij een grondige inspectie al snel enkele uren in beslag. Niet alleen moet elke toevoerleiding nagekeken worden, ook alle afvoerbuizen dienen getest te worden met aangepaste toestellen. Wanneer er slechts een bepaalde leiding gecontroleerd moet worden, zal de kostprijs uiteraard een pak lager liggen.

TIP: vergelijk prijzen en adviezen van verschillende specialisten. Op die manier kies je het voorstel dat het best past bij jouw situatie. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde lekdetectie bedrijven.

 

lekdetectie expert

 

Waterlek dichten

Nadat je het lek hebt opgespoord, moet je het ook laten dichten. Welke methode daarvoor wordt toegepast, hangt af van de aard en omvang van het lek. In ideale omstandigheden is er geen breekwerk nodig. Het is ook aangeraden om de vochtschade te laten opmeten. Soms moet aangetast materiaal verwijderd en vervangen worden om verdere schade, rotting, vocht- of schimmelvlekken voorkomen.

Afhankelijk van het type lek moet je contact opnemen met een loodgieter, dakwerker of vochtbestrijder. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om het lek of vochtprobleem te behandelen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een effectieve oplossing van het waterlek.

 

FAQ over lekdetectie

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond lekkage detectie. Met specifieke vragen kan je altijd terecht bij een lekdetectie expert in jouw buurt.



  • Worden de kosten voor lekdetectie vergoed door de verzekering?

    Aangezien waterschade inbegrepen is in de brandverzekering, worden de kosten voor lekdetectie en waterschade meestal vergoed door je verzekeraar. Welke kosten precies vergoed worden, is afhankelijk van situatie tot situatie. Vaak dekt een verzekeraar bv. enkel de gevolgschade en niet de oorzaak van het lek. Met de hulp van een lekdetectie rapport kan je aantonen dat er wel degelijk een lekkage aanwezig is.



  • Hoe kan je een lekkage opsporen in een muur?
    Heb je vochtplekken op je muur en wil je de lekkage opsporen? De meest gebruikte methode is via ultrasone trillingen. Bij ultrasone lekdetectie in de muur zendt een zender een ultrasoon geluid uit in alle richtingen, dat vervolgens wordt opgepikt door een ontvanger. De lekkage bevindt zich daar waar het geluid het krachtigst is.


  • Hoe kan je een lekkage opsporen in het plafond?
    Bij een lekkage aan het plafond die veroorzaakt is door regenwater of koudwaterleidingen in huis, gebruikt een lekdetectiebedrijf doorgaans ultrasone trillingen om de locatie van het lek te bepalen. Gaat het om een lek in een warmwaterleiding? Dan wordt er eerder gebruik gemaakt van een infraroodcamera (ook thermografische camera genoemd).


  • Kan een loodgieter een lekdetectie uitvoeren?

    In sommige gevallen kan je ook bij je loodgieter terecht voor een lekdetectie. Een loodgieter geniet de voorkeur bij lekkages die dringend opgelost moeten worden. Hij voert dan de lekdetectie en de herstelling in 1 keer uit. Een lekdetectie expert bepaalt enkel de locatie van de lekkage. Dit doet hij meestal zonder breekwerk dankzij geavanceerde apparatuur. Schakel je een lekdetectiebedrijf in, dan zit er meestal wat tijd tussen de lekdetectie en de herstelling van de lekkage.



  • Kan ik zelf een lekkage opsporen?
    Vermoed je een waterlek? Dan kan je alvast op zoek gaan naar de oorzaak en de lekkage zelf proberen op te sporen. Dit doe je door zichtbare leidingen te inspecteren op een lek. Is het lek niet zichtbaar? Dan moet je een lekdetectiebedrijf inschakelen om de precieze locatie van de lekkage te bepalen.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen