Murenvochtig.be

Lekdetectie: Waterlekken opsporen, vinden en dichten

Een waterlek is een vervelend vochtprobleem. Vaak merk je het pas laat op, wanneer het al heel wat schade heeft aangericht aan muren, vloeren of plafonds. Vocht- of schimmelplekken of een oplopende waterfactuur kunnen duiden op een lek. In dat geval doe je er goed aan een lekdetectie te laten uitvoeren om het waterlek op te sporen en op te lossen. Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Soorten waterlekkenMethodesPrijsVerzekering

 

Wat kan wijzen op een lekkage?

Een lekkage in huis is niet altijd makkelijk op te sporen. Soms is het niet eens duidelijk dat er sprake is van een lek en kan het maanden of zelfs jaren onopgemerkt blijven. Het is vaak pas als de gevolgen ervan zichtbaar worden, dat men denkt aan een waterlek. Volgende problemen kunnen wijzen op zo’n lek:

 

1. Waterschade en vochtplekken

Waterschade is een logisch gevolg van een waterlek. Leidingen en afvoeren, waar een lek zich kan voordoen, zitten echter meestal achter de muur weggewerkt. De waterschade zal zich dus ook achter de muur voordoen en daardoor voor lange tijd onopgemerkt blijven. Via vocht- of schimmelplekken op de vloer, muren of het plafond worden de gevolgen van het waterlek dan na verloop van tijd zichtbaar.

Merk je dat op, dan kan je best zo snel mogelijk actie ondernemen en een lekdetectie laten uitvoeren. Vocht- of schimmelplekken op een bepaalde plek betekenen namelijk niet dat het waterlek zich ook op die plaats voordoet. Waterschade kan zich al snel uitbreiden naar andere plaatsen in huis dan waar het waterlek effectief zit.

 

2. Slecht werkende isolatie

Een waterlek kan ook schade toebrengen aan isolatie. Bepaalde soorten isolatiemateriaal, zoals rotswol of glaswol, zijn niet bestand tegen vocht en verliezen als gevolg daarvan hun isolerend vermogen.

Zijn jouw energiekosten dus plots hoger dan normaal, dan kan dat wijzen op een lek. Ook hier is het waterlek opsporen belangrijk om verdere schade aan de isolatie en hoge energiekosten te voorkomen.

 

3. Hoge waterfactuur

Een waterlek zorgt voor waterverspilling, water dat je moet betalen. Het is een gouden tip om jouw waterfactuur elke maand goed te controleren. Merk je plots een hoger waterverbruik op, dan moet dat een belletje doen rinkelen.

Heb je het vermoeden van een waterlek, dan kan je dat extra controleren door de watermeterstand in het oog te houden. Noteer de waterstand voor het slapengaan, wanneer je er zeker van bent dat niemand nog water zal gebruiken. ’s ochtends noteer je opnieuw de waterstand. Je mag zeker zijn van een lek als de waterstand ’s nachts gestegen is. Het lek opsporen via een lekdetectie is dan de boodschap.

 

Lekkages zijn meestal klein maar kunnen dus grote gevolgen hebben. Je hebt er dan ook alle baat bij deze zo snel mogelijk te laten opsporen en herstellen. Zo niet, krijg je grote problemen met vocht, wat tot hoge kosten kan leiden.

Een verborgen lekkage is door jezelf lastig op te sporen zonder de juiste kennis en apparatuur. Je kan beter een professional inschakelen die jou op een snelle en vakkundige manier van dienst kan zijn. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in lekdetectie kan via de offertepagina.

 

lekdetectie

 

Soorten waterlekken

Er zijn verschillende soorten waterlekken, afhankelijk van de plaats waar ze zich voordoen:

 

1. Lekkage aan het verwarmingssysteem

Lekkages bij verwarmingssystemen komen veelvuldig voor. Meestal gaat het om kleine lekkages in de aanvoer- en afvoerleidingen van het systeem. Aangezien deze zich vaak in de vloer of muur bevinden, blijft een kleine lekkage vaak lang onopgemerkt.

De oorzaak van zo’n lek komt meestal voort uit een lekkende koppeling of een gaatje in de leiding, veroorzaakt door het boren in de wand of vloer.

 

2. Lekkage aan de waterleiding

De waterleiding in huis komt op een centraal punt binnen, waarna het zich vertakt. Net op die vertakkingspunten treden soms kleine lekkages op. Druppelsgewijs ontsnapt er dan water langs de koppelingen.

 

3. Lekkage aan een afvoerbuis

Lekkages in afvoerbuizen ontstaan vaak door ongelukjes bij het klussen. Even een gaatje in de wand of vloer boren kan al genoeg zijn om een afvoer van een douche of wastafel permanent te beschadigen.

Meestal zijn de gevolgen pas na een paar dagen zichtbaar, wanneer er zich ergens waterdruppels vormen. Meestal wordt de link tussen het klussen en de lekkage niet gelegd en zoekt men de oorzaak ergens anders.

 

Methodes voor lekdetectie door een specialist

Een waterlek opsporen is niet gemakkelijk omdat het meestal verscholen zit. Je schakelt dan best een specialist in lekdetectie in. Deze beschikt over speciale apparatuur waarmee hij in staat is om lekken op te sporen die voor het blote oog verborgen blijven.

  • Waterlek opsporen via een infraroodcamera: Met een infraroodcamera kan een lekdetectie expert lekken in warmwaterleidingen opsporen. De camera kan warmteverschillen waarnemen in vloeren en wanden. Hij kan het warme water dus opsporen en volgen tot aan het lek. Aangezien een infraroodcamera door de muren kan kijken, vraagt deze lekdetectie techniek ook geen breekwerken.
  • Lek opsporen via ultrasone detectie: Daarbij maakt men gebruik van geluidsgolven om vast te stellen waar een lekkage zich bevindt.
  • Lekdetectie via vochtmeting / hygrometrie: Door de relatieve vochtigheid in materialen te meten en op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, spoort men lekken op.
  • Waterlek opsporen via een druktest: De druk in de leidingen wordt opgevoerd en daarna teruggebracht naar de normale toestand. Er bevindt zich ergens een lek als de druk in de leidingen niet constant blijft.
  • Elektro-akoestiek: Via deze techniek gaat men op zoek naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen, die ook voor lekken kunnen zorgen.
  • Opsporen van een waterlek via endoscopie: Een cameraatje gaat in waterleidingen of holle ruimtes op zoek naar lekken.

 

Lekdetectie prijs

Het detecteren van lekken neemt bij een grondige inspectie al snel enkele uren in beslag. Niet alleen elke toevoerleiding moet nagekeken worden, ook alle afvoerbuizen dienen getest te worden met aangepaste toestellen.

De prijs voor een grondige lekdetectie bedraagt zo’n €300 à 500. Daarbij krijg je ook een rapport en professioneel advies om de herstellingen aan te pakken. Wanneer er slechts een bepaalde leiding gecontroleerd moet worden, zal de kostprijs uiteraard een pak lager liggen.

TIP: Vergelijk prijsvoorstellen van verschillende specialisten. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen, termijnen, … vergelijken. Op die manier kies je het voorstel dat het best past bij jouw situatie. Vrijblijvend offertes aanvragen voor een lekdetectie bij specialisten in vochtbestrijding kan via de offertepagina.

 

lek opsporen

 

Lek dichten en vochtschade opmeten

Het stopt natuurlijk niet bij het opsporen en vinden van een waterlek. Een lek moet ook worden gedicht. Welke methode daarvoor wordt toegepast is afhankelijk van de aard en omvang van het waterlek. In ideale omstandigheden hoeven er geen breekwerken te worden uitgevoerd, soms kan het niet anders.

In geval van een lek is het ook aangeraden om de vochtschade te laten opmeten. Soms kan het nodig zijn om aangetast bouwmateriaal te verwijderen en te vervangen om verdere schade, rotting of vocht- of schimmelvlekken te voorkomen.

Om het lek te dichten en de vochtschade op te meten ga je best te rade bij een professionele vochtbestrijder. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de juiste conclusies te trekken en de klus naar behoren uit te voeren. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een effectieve oplossing van het waterlek.
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan bij vochtbestrijdingsspecialisten.

 

Kan je terecht bij de verzekering?

Een waterlek kan tot heel wat schade en bijgevolg ook heel wat kosten leiden. Ook het laten uitvoeren van een lekdetectie is niet goedkoop, maar wel noodzakelijk in geval van een lek.

Aangezien waterschade inbegrepen is in de brandverzekering, kan je in vele gevallen terecht bij jouw verzekeraar. Hou er wel rekening mee dat alles afhankelijk is van situatie tot situatie. Gaat het om een verstopt waterlek achter muur, dan is de kans groter dat de verzekering tussenkomt in de kosten. Bij een waterlek dat wel goed zichtbaar is, is de kans dat de verzekeraar tussenkomt kleiner. Het risico dat er nalatigheid of kwaad opzet in het spel is, is dan groter.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders