Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Daklekkage

De gevolgen van een daklekkage zijn allesbehalve prettig. Denk maar aan het ontstaan van schimmel en afschilferend schilderwerk, houtrot of zelfs een verzwakte dakconstructie. Kortom, daklekkages zijn nefast voor je wooncomfort, je gezondheid, je veiligheid én je portemonnee. Vermoed je dat je dak lekt? Schakel dan meteen een dakwerker in. Hoe herstelt hij je daklekkage en hoeveel kost dat? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe daklekkage repareren?
Kosten daklekkage aanpakken
Verzekering bij daklekkage
Hoe daklekkages voorkomen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een daklekkage?

De gevolgen van een onbehandeld lek in het dak kunnen desastreus zijn. Langdurige blootstelling aan vocht tast je dakisolatie en je dakconstructie aan, maar kan ook voor schade zorgen aan je plafonds, muren, … Wat zijn nu precies de mogelijke oorzaken van een daklekkage? Een kort overzicht:

  • Beschadigde dakbedekking: haarscheurtjes in je dakbedekking, loszittende of opgekrulde EPDM of bitumen, gebroken dakpannen, …
  • Lekkage in de schoorsteen: door verouderd metselwerk, een kapotte schoorsteenkap, …
  • Achterstallig onderhoud: hardnekkige groene aanslag, mosgroei, loszittend daklood, een verstopte of loshangende dakgoot, …

Daklekkage verhelpen? De mogelijke oorzaken van een lek in je dak zijn niet altijd met het blote oog waarneembaar. Daarom is het belangrijk dat je zo’n lek door een professionele dakwerker laat opsporen. Hij voert een dakinspectie uit, spoort het lek op en stelt op basis daarvan een gepaste oplossing voor. Contacteer hier een dakwerker actief in je regio.

Lekkage dak opsporen

 

Hoe daklekkage repareren?

Wat te doen bij een lekkage in je dak? Een dak lekkage repareren is in principe niet complex, maar het eindresultaat is sterk afhankelijk van een correcte diagnose. Doorgaans verloopt de reparatie als volgt:

 

STAP 1: daklekkage opsporen

Ontstaan er schimmels op het plafond of verschijnen er grote vochtplekken in de bovenhoeken van je woning? Dan heb je misschien te maken met een daklekkage. In dat geval schakel je best zo snel mogelijk een dakwerker actief in je buurt in. Zo’n vakman gaat als volgt te werk:

  • Visuele inspectie: een dakwerker voert eerst een visuele inspectie uit van het dak. Daar controleert hij het daklood, de schoorsteen, de dakbedekking, … Doorgaans zijn de meeste beschadigingen aan het dak goed zichtbaar.
  • Onderzoek met speciale apparatuur: vindt hij geen duidelijke oorzaak? Dan gebruikt hij aangepaste apparatuur om het waterlek op te sporen. Met rookgas kan hij bv. een lekkage in een plat dak traceren. Het gas wordt onder de dakbedekking geblazen en legt zo scheurtjes bloot.

LET OP: niet elk vochtsymptoom is automatisch toe te schrijven aan een lek in het dak. Soms is een lek in de waterleiding of doorslaand vocht de boosdoener. Sowieso biedt een professionele lekdetectie uitsluitsel over de exacte oorzaak.

 

STAP 2: lekkage dak repareren

Heeft de lekdetectie de oorzaak van de daklekkage blootgelegd? Dan is het de beurt aan een dakwerker om het lek te dichten. Afhankelijk van de oorzaak van de daklekkage gaat hij als volgt te werk:

  • Nieuwe dakbekleding: de oorzaak van een lekkage bij een plat dak zijn vaak scheurtjes in de bitumen of EPDM. Zijn dit kleine scheurtjes? Dan kan hij de dakbedekking lokaal herstellen, maar bij grote problemen is een volledig nieuwe dakbedekking nodig. Hetzelfde geldt dakpannen, leien, … op hellende daken.
  • Dakgoot herstellen: last van een beschadigde dakgoot? Dan kan je met een lekkage te maken krijgen. Corrosie tast de dakgoot aan en vormt gaten waarlangs het water drupt. Bij sterk verouderde of beschadigde dakgoten is een nieuwe dakgoot vaak de beste oplossing.
  • Beschadigd daklood vervangen: het daklood, bestaande uit loodslabben, zit aan de rand van het dak en voorkomt dat het dak gaat lekken. De reparatie van beschadigd daklood gebeurt doorgaans met speciale loodstickers, maar het daklood kan ook volledig vervangen worden.
  • Schoorsteen repareren: een kapotte schoorsteenkap, gescheurde loodslabben, verouderd metselwerk, … kunnen allemaal de boosdoener zijn van een daklekkage. De wind blaast regenwater tegen de schoorsteen met als gevolg dat het water naar binnen sijpelt. Een renovatie is hier de oplossing.

 

STAP 3: herstellen gevolgschade & voorkomen nieuwe problemen

Heb je lang last gehad van de verborgen daklekkage? Dan is het mogelijk dat je flink wat herstellingen zal moeten laten uitvoeren. Enkele voorbeelden:

  • Dakisolatie vervangen: zit de daklekkage er al een behoorlijk lange tijd? Dan kan het vocht je isolatiematerialen hebben aangetast. Is dit het geval? Dan laat je best je dakisolatie (deels) vervangen.
  • Gevel impregneren: was het lek te wijten aan een kapotte dakgoot? Dan is het water misschien al je gevel binnengedrongen en heeft het je metselwerk aangetast. Het impregneren van de gevel voorkomt dat doorslaand vocht je buitenmuren beschadigt.
  • Dak coaten: is je dakbedekking hersteld? Dan kan je ervoor opteren om een extra transparante beschermlaag op je dak aan te laten brengen. Deze stoot water en vuil af en gaat de aanhechting van algen en mos tegen.
  • Herstellen aangetaste oppervlakken: zijn je plafonds en/of binnenmuren aangetast door de daklekkage? Dan moet je die opnieuw (laten) afwerken door te pleisteren, verven, behangen, …

 

TIP: laat de daklekkage opsporen door een dakwerker!

Kamp je met vochtschade in je woning, maar is de daklekkage niet zichtbaar? Schakel dan een professioneel dakwerker in. Hij spoort het lek in je dak op en geeft je advies op maat voor een definitieve oplossing.

Een daklekkage met spoed opsporen? Vul ons contactformulier in en kom snel in contact met professionele dakwerkers actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Kosten daklekkage aanpakken

De kosten voor het opsporen en het herstellen van je daklekkage hangen af van tal van factoren: de ernst van het probleem, de omvang, de voorgestelde oplossing, de bereikbaarheid van je dak, de benodigde materialen, … Gemiddeld vraagt een dakwerker tussen de € 30 à 45 per uur (excl. btw en materialen).

LET OP: de bovenstaande richtprijs verschilt van klus tot klus en van vakman tot vakman. Ontvang je liever meteen een prijs op maat van je project? Vraag dan een offerte aan bij een professioneel dakwerker actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Daklekkage repareren

 

Komt de verzekering tussen bij daklekkages?

Dat is afhankelijk van je verzekering en de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Het opsporen van een daklekkage en het vergoeden van de waterschade, worden voornamelijk gedekt door de brand- en inboedelverzekering. Een overzicht:

  • Brand- of woonverzekering: vermeldt je polis de dekking van een daklekkage? Dan wordt doorgaans enkel gevolgschade vergoed en niet de kosten voor het herstel van de lekkage zelf. Zo krijg je het herschilderen van de muren terugbetaald, maar de kosten van het plaatsen van een nieuwe dakbedekking niet. Ook als het gaat om een gedekte waterschade waarvan de oorzaak bij derden ligt (bv. je buren) vergoedt je brandverzekering enkel de gevolgschade.
  • Inboedelverzekering: deze polis dekt alle schade aan losse spullen in je woning die door het water zijn aangetast, bv. elektronica, meubelen, … Maak dus een lijst van alle beschadigde goederen en neem foto’s als bewijsmateriaal.

BELANGRIJK: doe zo spoedig mogelijk aangifte van je daklekkage en de waterschade. Bepaalde verzekeraars betalen de kosten van je lekdetectie terug op voorwaarde dat je het rapport bij je declaratieverzoek aflevert.

 

Hoe daklekkages voorkomen?

Kan je preventief een lekkend dak vermijden? Ja! En je hoeft er helemaal niet zoveel tijd of geld aan te besteden. Wat kan je bijvoorbeeld doen? Een overzicht:

  • Dakgoot schoonmaken: bladeren, mos, takken, … hopen zich op in je dakgoot en het water kan niet meer wegstromen. Zo ontstaat corrosie, begint je dakgoot te lekken, dringt het vocht je woning binnen en kan je dakgoot zelfs loskomen. Haal dus regelmatig het vuil uit je dakgoten.
  • Groene aanslag verwijderen: je dak wordt dag na dag blootgesteld aan vervuiling. Het vuil hoopt zich op en mossen en algen hechten zich aan je dakbedekking vast. Laat je dit niet tijdig reinigen? Dan maakt deze begroeiing je dakbedekking poreus.
  • Schoorsteen inspectie: komt een schoorsteenveger je schouw vegen? Vraag hem dan of hij ook een visuele inspectie wil uitvoeren. Zo ontdekt hij mogelijke slijtagesporen en kan hij tijdig ingrijpen.
  • Dak nakijken: een plat dak uit EPDM of bitumen is erg gevoelig aan oververhitting. Controleer dus zeker eens je dak na een droge, hete periode. Dat kan je ook bij een hellend dak. Zeker na een stevige sneeuwstorm of hevige hagelbui kunnen poreuze dakpannen nog meer beschadigd raken.

 

TIP: snel zijn is de boodschap!

Drupt er water naar binnen wanneer het weer hevig huishoudt? Verschijnen er natte vochtplekken in de hoeken van het plafond onder je dak? Laat dan niets aan het toeval over en schakel meteen een professionele firma in. Hoe vroeger je de feiten kan vaststellen, hoe eerder je de problemen kan aanpakken en hoe beperkter de schade blijft. Je kan gratis en vrijblijvend gespecialiseerde vakmannen contacteren via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders