Muren injecteren: Info & Prijzen

De muren injecteren is een effectieve en relatief goedkope manier om opstijgend vocht te bestrijden. Daarbij wordt een chemische vochtkering aangebracht die voorkomt dat vocht in de muur naar boven trekt. Alles over het belang, de werkwijze en prijzen van het injecteren van muren lees je hier.

Ga snel naar: BelangWerkwijzePrijzenDHZAandachtspunten

 

Waarom de muren injecteren?

Opstijgend vocht is een vervelend probleem dat meestal veroorzaakt wordt door het ontbreken van een waterkering of een gebrekkige werking ervan. Hoewel het vooral bij oudere huizen voorkomt, zie je het ook vaak terugkomen bij nieuwere woningen met fouten in de waterkering.

Door een ontbrekende of slecht werkende waterkering kan grondvocht in de muren trekken. Dat opstijgend vocht kan nare gevolgen hebben:

 • Gezondheidsklachten: denk aan allergieën of klachten aan de luchtwegen.
 • Aantasting van de muurafwerking: verf, behang, pleisterwerk, … kan loskomen. Ook schimmel- en vochtplekken op zowel de binnen- als buitenmuren zijn een duidelijke indicatie van opstijgend vocht.
 • Muffe geur: vochtproblemen zorgen voor een muffe geur in huis.
 • Schade aan de constructie van de woning: het begint met muffe geurtjes, schimmel- en vochtplekken, maar opstijgend vocht kan ook onherstelbare schade aan de constructie van de woning veroorzaken.

 

injecteren muren

 

Werkwijze injecteren opstijgend vocht

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij worden de muren geïnjecteerd met een vochtwerend middel om het opstijgend vocht tegen te houden. Hoe gaat dat in zijn werk?

 1. Gaten boren
  In de aangetaste muur worden gaten gemaakt over de volledige lengte. Op zo’n 3 à 5 cm boven de vloerpas en met een tussenafstand van 10 à 15 cm. Hoeveel gaten er precies geboord worden, is afhankelijk van het gebruikte injectiemiddel, de samenstelling van de muur en de mate en diepte van de vochtindringing.
 2. Vochtwerend middel inspuiten
  Via speciale buisjes in de gaten wordt het vochtwerend middel in de muur gespoten. Dat middel wordt geabsorbeerd door het metselwerk. Daar zet het uit en vormt het een waterkerende laag die voorkomt dat grondvocht in de muur dringt.
 3. Let op!
  In bepaalde gevallen moet de muur na het injecteren opnieuw bekleed worden. Het is van groot belang dat de muur vóór het aanbrengen van die bekleding helemaal uitgedroogd is.Hoeveel tijd de muur daarvoor nodig heeft is afhankelijk van de dikte van de muur. Deel die dikte door 2 en je weet het aantal maanden dat de muur moet uitdrogen → dikte muur (cm) / 2 = aantal maanden dat de muur moet uitdrogen na het injecteren.

 

» Welk vochtwerend middel is geschikt?

Een muur injecteren tegen vocht kan met vochtwerende middelen in vloeibare vorm of gelvorm. De muur injecteren met gel werkt over het algemeen sneller. Een grondige inspectie van de muur moet uitwijzen welk middel het meest geschikt is. Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort muur en de dringendheid.

TIP: Wanneer je prijzen vergelijkt van verschillende vochtbestrijders, is het belangrijk ook na te gaan welk vochtweringsproduct zij gebruiken. Minder gekende producten zijn vaak goedkoper, maar geven ze ook het hetzelfde resultaat? Laat je adviseren door een vakman. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een oplossing op lange termijn. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

injecteren opstijgend vocht prijs

 

Muren injecteren tegen vocht prijs

De prijs voor het laten injecteren van muren tegen opstijgend vocht is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal te behandelen muren, de dikte van de muur, het aantal vierkante meter, de gebruikte materialen, … Gemiddeld start de prijs vanaf € 100 per lopende meter.

TIP: Beperk de kosten via premies. Voor het laten bestrijden van opstijgend vocht (door injectie) maak je enkel aanspraak op een premie als je de werken laat uitvoeren door een vakman. Die vind je hier via onze offertepagina. Bepaalde gemeentes kennen ook afzonderlijke premies toe. Alles over de regelgeving en voorwaarden van deze premies lees je in dit artikel.

 

Doe-het-zelven of een vochtbestrijder inschakelen?

Een muur injecteren tegen vocht is geen eenvoudige klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Zelf muren injecteren lijkt op het eerste zicht misschien goedkoper, toch is dat niet altijd het geval.

Fouten zijn tijdens doe-het-zelven namelijk heel snel gemaakt en kunnen achteraf tot onverwachte en hoge kosten leiden. Weet dat je bij doe-het-zelven ook zelf al het nodige materiaal moet voorzien, wat al snel heel wat geld kost. Schakel je een vakman in, dan kan je genieten van enkele interessante voordelen:

 • Juiste diagnose en advies op maat: met welk vochtprobleem (opstijgend vocht, doorslaand vocht, …) heb je te maken en welke vochtbestrijdingsmethode is daarvoor het meest geschikt? Een vakman kan je met zijn kennis en ervaring adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
 • 6% btw op aankoop en plaatsing: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je via je vakman van 6% btw ipv 21% op de aankoop en aanbrengen van de producten. Dat bespaart je al snel enkele honderden euro’s.
 • Extra garantie: op de koop toe krijg je van een erkend vakman steeds een garantie. Is het probleem niet meteen opgelost? Dan helpt hij je meteen. Vraag er zeker naar!
 • Zelf geen materiaal aankopen: een vakman beschikt over het nodige materiaal. Jij moet dus zelf geen materiaal aankopen waardoor je heel wat geld kan besparen voor een klus die je meestal maar 1 keer hoeft uit te voeren.
 • Premies: het vochtprobleem laten aanpakken door een erkende vochtbestrijder is een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op premies.

Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van erkende vochtbestrijders uit je buurt.

 

Aandachtspunten injecteren muren

 • Heeft jouw muur een spouw? Bij spouwmuren moet zowel de binnen- als buitenmuur geïnjecteerd worden om het probleem van opstijgend vocht effectief te kunnen aanpakken.
 • Schade aan het metselwerk moet hersteld worden vóór het injecteren: vertoont het metselwerk scheurtjes, dan is het belangrijk om deze op voorhand te laten herstellen. Anders kan het injectiemiddel weglekken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vochtbestrijders