Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht komt voor aan de onderzijde van de muren en wordt veroorzaakt door grondwater dat omhoog trekt. Dit kan onder andere te wijten zijn aan verouderde funderingen en het gebrek aan een waterkering. Je kan opstijgend vocht behandelen op twee manieren: door je muren te injecteren of door een nieuwe waterkering te plaatsen. Ontdek de prijzen en de methodes in dit artikel.

Snel naar: injecteren – onderkappenprijs – belang

 

opstijgend vocht behandelen Hoe opstijgend vocht herkennen?

Je kan opstijgend vocht herkennen door behangpapier dat begint op te krullen, nat schilderwerk of plinten die loskomen. Opstijgend vocht bevindt zich altijd aan de onderkant van de muur aangezien het grondwater is dat naar boven komt. Let wel op: als je huis een waterkering heeft, zal je niet te maken hebben met opstijgend vocht maar ligt het probleem bij je plakwerk. Lees hier meer daarover.

Opstijgend vocht komt voornamelijk bij oudere huizen voor omdat deze meestal niet voorzien zijn van een waterkering. Een waterkering houdt het grondvocht tegen en voorkomt zo dat het water in de muren van je woning kan trekken. Huizen gebouwd na de jaren ’80 zijn normaal gezien van een waterkering voorzien.

 

 

Opstijgend vocht behandelen

1) Muren injecteren

Werkwijze: Door de muren te injecteren met een vochtwerend middel wordt het vocht in de muur geblokkeerd en blijft de muur droog. Je kan je muren zowel langs binnen als langs buiten injecteren. Muren injecteren gebeurt door om de 10 à 15 cm gaatjes in de muren te maken en daar aan het hand van een trechter het vochtwerende middel in te spuiten. Dit kan tot een dikte van drie vierden van je muur.

Wanneer interessant: Opstijgend vocht behandelen door injectie is de snelste methode en gaat zonder grote werken.

Prijs muren injecteren: De prijs voor muren injecteren begint vanaf 100 euro per lopend meter. Je kan eenvoudig een prijs op maat ontvangen via de offertepagina. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

 

opstijgend vocht behandelen injecteren

 

2) Muren onderkappen: waterkering plaatsen

Werkwijze: De tweede rij stenen wordt uit je buitenmuur gehaald en daar wordt een waterkering op geplaatst. Een waterkering is een vochtwerende laag die voorkomt dat water uit de grond in de muur dringt. Het is een folie uit kunststof of roofing die bovenop de eerste rij stenen geplaatst wordt.

Wanneer interessant: Je muren onderkappen is vooral interessant als je verbouwingen voorzien hebt. Je moet namelijk een deel van de muur verwijderen. Na het plaatsen van de waterkering moet dit deel weer afgewerkt worden. Je muren onderkappen is dus ideaal als je van plan bent om je gevel te renoveren. 

Prijs muren onderkappen: €75 à €150 per lopende meter. Ontvang je graag een prijs op maat? Dat kan gratis via de offertepagina.

 

opstijgend vocht onderkappen

 

Muren injecteren of onderkappen?

De keuze hangt af van de staat van je muren en de werken die je voor ogen hebt. Je muren onderkappen om een waterkering te plaatsen is de meeste effectieve methode om opstijgend vocht op te lossen. Het maakt definitief komaf met je vochtprobleem, nog meer als het injecteren van je muren.

Om je muren te kunnen injecteren, moeten deze egaal zijn. Als er scheuren zijn, zal het vochtwerend product er weer uitlopen. In zo’n geval is het beter om je muren te laten onderkappen. Toch kan je niet in alle gevallen je muren onderkappen. Dit is niet mogelijk als je een spouwmuur of onstabiele muren hebt. Bovendien gaat het onderkappen van je muur met de nodige breekwerken gepaard.

 

Prijs opstijgend vocht behandelen

MethodeRichtprijs
Muren injecterenvanaf €100 per lopende meter
Muren onderkappen€ 75 - € 150 per lopende meter

De prijs om opstijgend vocht te behandelen hangt af van welke methode van vochtbestrijding je kiest en van de dikte van je muur. Bovendien kan je een deel van het factuurbedrag terug krijgen onder de vorm van premies en subsidies. Als je vochtproblemen zoals opstijgend vocht laat behandelen, kom je in aanmerking voor een renovatiepremie of verbeteringspremie. Sommige gemeenten bieden zelfs nog afzonderlijke premies en subsidies aan. Lees hier meer over de premies voor vochtbestrijding.

Opstijgend vocht behandelen is een zeer specifieke klus. Als je het fout aanpakt is de kans groot dat je het probleem nog erger maakt. Daarom is het belangrijk om beroep te doen op een erkende vochtspecialist. Via onze offertepagina kom je met vakmannen in contact en kan je eenvoudig de prijzen vergelijken en zo geld besparen.

Let op: nat stucwerk

Als je woning na 1980 gebouwd is heeft ze hoogstwaarschijnlijk een waterkering en is de kans klein dat jouw vochtprobleem veroorzaakt wordt door opstijgend vocht. In dit geval ligt het probleem bij het plak- of stucwerk. De zichtbare ‘symptomen’ zijn dezelfde als bij opstijgend vocht, maar de oorzaak en dus de behandeling verschilt.

 

Belang opstijgend vocht behandelen

Constructie aantasten: Opstijgend vocht kan de muurafwerking aantasten en zo zelfs doordringen tot de constructie van de woning. Opstijgend vocht kan hout rot maken en daardoor de draagkracht verminderen.

Gezondheid: Vochtproblemen zijn slecht voor je gezondheid. Vocht kan je luchtwegen irriteren en allergieën veroorzaken. Ongedierte zoals huisstofmijt worden verder in de woning verspreid als je het vochtprobleem niet aanpakt.

Hogere energiefactuur: Op termijn zal het opstijgend vocht je isolatielaag beschadigen. Hierdoor zal je energiefactuur weer stijgen omdat het voordeel van isolatie langzaam weg valt.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders