Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige badkamer: Oorzaken & oplossingen

badkamer vochtig

Het spreekt voor zicht dat de meeste vochtproblemen voorkomen in vochtige kamers zoals de badkamer of keuken. In dit artikel overlopen we de mogelijke oorzaken en oplossingen om schimmel, vochtplekken en muffe geuren voorgoed te weren uit de badkamer.

 

Stap 1: Zoek de oorzaak van het vochtproblemen

Alvorens vocht in de badkamer behandeld kan worden, moet eerst de oorzaak achterhaald worden. Vochtproblemen in de badkamer zijn doorgaans te wijten aan:

 

Te weinig verluchting
Door de ruimte onvoldoende te verluchten kan waterdamp niet verdwijnen en zal het in de badkamer condenseren op de muren en het plafond. Na verloop van tijd kan dit zorgen voor vochtige plekken en schimmels op siliconen en voegen. Na gebruik van de badkamer doe je er goed aan een raam open te zetten of een ventilatiesysteem te plaatsen.

Je kan het vochtprobleem zeer eenvoudig oplossen door een badkamerventilator te plaatsen. Je kan dit ventilatiesysteem snel online kopen in de webshop.

 

Onvoldoende verwarming
Wanneer je de badkamer onvoldoende verwarmd zal het water niet verdampen waardoor het de kamer moeilijker kan verlaten. Ook hierdoor kunnen vochtplekken en schimmels ontstaan.

 

Vochtabsorberende materialen
Sommige materialen absorberen meer vocht dan andere. Probeer daarom steeds zoveel mogelijk te werken met keramische tegels en kunststof. Materialen zoals bakstenen, stof, en poreuze gesteenten zullen het vocht absorberen en zorgen voor onaangename geuren in de badkamer. Praktische tips voor het inrichten van de badkamer vind je op interieurdesigner.be. Bij onderstaande badkamer werden de originele bakstenen muren behandeld met een transparante vernis om absorptie van vocht te voorkomen

 

STAP 2: Vochtproblemen aanpakken

Heb je het vochtprobleem in de badkamer achterhaald, dan kan je beginnen met het behandelen van de oorzaak. Hieronder vind je de belangrijkste methodes om te realiseren.

 

Verluchting

Het verluchten van de badkamer is cruciaal om vocht te laten circuleren en verdampen. Na het gebruik van een douche of bad laat je daarom het raam best enkele uren openstaan. Bij gewoon gebruik laat je het raam ook best op een kier staan. Een automatisch ventilatiesysteem geniet nog steeds de voorkeur omdat dit constant werkt.

 

Automatische verluchting

Het grootste nadeel van verluchting via de ramen is dat men ze vaak vergeet open te zetten. Zeker tijdens de koude wintermaanden. Om een goede verluchting te garanderen kan je daarom ook een afzuigsysteem plaatsen. Dit kan makkelijk ingesteld worden zodat het enkele uren per dag de vochtige lucht naar buiten stuwt.

 

Vochtige materialen verwijderen

Heb je last van schimmel en vochtige muren, dan is het belangrijk dat je deze eerst droog krijgt. Lukt dit niet dan zit er niets anders op dan de materialen te verwijderen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders