Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dekt mijn verzekering vochtschade?

Vocht kan lelijk huishouden in je woning. De kosten voor het herstel van de vochtschade kunnen hoog oplopen, zeker als je pas laat het vochtprobleem ontdekt. Hier biedt je woning-, inboedel- of brandverzekering misschien soelaas. Maar welke vormen van vochtschade dekt je verzekering precies? En wat staat er allemaal in de kleine lettertjes? We zetten het voor jou op een rijtje.

Ga snel naar:
Welke vochtschade is wel verzekerd?
Welke vochtschade is niet verzekerd?
Hoe aanspraak maken op je vochtschade verzekering?
Voordelen van een vochtexpert
Veelgestelde vragen

Vraag een vochtanalyse aan

 

 

Verzekering vochtprobleem: enkel voor gevolgschade

Valt de oorzaak van je vochtprobleem binnen de dekking van je verzekering? Dan zal die verzekering enkel de gevolgschade door je vochtprobleem vergoeden en niet het herstel van de oorzaak ervan.

Voorbeeld: stel dat je kampt met een lekkage in een waterleiding in je badkamer op de eerste verdieping. Dan dekt je verzekering de kosten voor het herstellen van je beschadigde plafond, muren, … Voor de kosten voor het herstellen van de lekkage krijg je echter geen vergoeding.

vochtschade verzekering

 

Welke vochtschade is WEL verzekerd?

Je verzekering dekt doorgaans niet alle vormen van vochtschade. Wanneer komt je verzekering in de meeste gevallen wél tussen? Als het gaat om vochtschade door 1 van de volgende 3 oorzaken:

 

1. Vochtschade door lek in waterleiding

In je brandverzekering is er een verplichte basisdekking voor materiële schade met verschillende oorzaken. Een lekkage in een waterleiding is daar één van. Het vervelende aan lekkages is dat ze soms pas na een lange tijd ontdekt worden, waardoor de schade aanzienlijk groot kan worden. Is een ‘onzichtbaar’ lek de boosdoener van vochtschade aan je muren of vloer? Dan komt de verzekering tussen.

 

2. Vochtschade door insijpelend water langs het dak

Onder de categorie ‘lekkage’ valt ook een lek in je dak. Vochtschade veroorzaakt door insijpelend vocht langs je dak is dan ook in de meeste gevallen verzekerd. De verzekeraar staat bijvoorbeeld in voor de herstelkosten aan je plafond. Herstellingen aan het dak zelf vallen niet onder de vergoeding. Je brandverzekering dekt namelijk enkel de gevolgen van je vochtprobleem en niet de oorzaak ervan.

 

3. Vochtschade door overstroming

Ook bij vochtschade door een overstroming of overvloedige regenval zal je brandverzekering tussenkomen in de kosten. Dat geldt ook voor andere ‘plotse waterschade’ als een lekkende wasmachine of een ander defect apparaat.

TIP: om de oorzaak van de vochtschade te achterhalen heb je baat bij een professionele vochtanalyse. Vraag nu een diagnose aan bij een vochtspecialist actief in je buurt.

 

Welke vochtschade is NIET verzekerd?

Bij lekkages die niet het gevolg zijn van nalatigheid en bij overstromingen zal je verzekering doorgaans de gevolgen van de vochtschade dekken. Maar dat is zeker niet het geval bij elk vochtprobleem. In de volgende situaties komt de verzekering doorgaans niet tussen:

 

1. Vochtschade door opstijgend vocht

Opstijgend grondwater is 1 van de meest voorkomende vochtproblemen. Het ontstaat door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Dit vochtprobleem leidt in de meeste gevallen niet tot een vergoeding, omdat opstijgend vocht door je verzekering beschouwd wordt als nalatigheid van de eigenaar. Enkel als opstijgend vocht een gevolg is van een overstroming of hevige regenval staan bepaalde verzekeringen in voor de kosten.

 

2. Vochtschade door doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt voor bij beschadigde gevels die niet goed beschermd zijn tegen vocht. Regenwater dringt zo binnen langs poreuze buitenmuren en tast je binnenmuren aan. De verzekering vergoedt de gevolgen van doorslaand vocht in de meeste gevallen niet. Ook omdat dit vochtprobleem een gevolg is van nalatigheid, namelijk sterk verouderde, beschadigde buitenmuren die niet tijdig aangepakt zijn.

 

3. Vochtschade door condensatievocht

Koken, douchen, strijken, …: al deze activiteiten verhogen de luchtvochtigheid in je woning. In een slecht geventileerde woning kan die warme lucht neerslaan op koude oppervlakken (muren, ramen, …), met condens tot gevolg. Ook condensatievocht valt volgens je verzekeraar onder nalatig onderhoud van je woning. Het is namelijk te wijten aan een gebrekkige of slechte ventilatie en dit kan je voorkomen door te investeren in een degelijk ventilatiesysteem.

Let op, ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Het vochtprobleem oplossen is dan de boodschap.

TIP: om de oorzaak van de vochtschade te achterhalen heb je baat bij een professionele vochtanalyse. Vraag nu een diagnose aan bij een vochtspecialist actief in je buurt.

 

doorslaand vocht verzekering

Hoe aanspraak maken op je verzekering?

Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Die stuurt een verzekeringsagent om een expertiseverslag op te stellen. Op basis van dit verslag bepaalt de verzekeringsmaatschappij de eventuele dekking van de schade. Wil je de afhandeling van je dossier bespoedigen? Volg dan de onderstaande tips:

  • Maak een lijst met de beschadigde goederen en materialen, samen met foto’s als bewijsmateriaal. Leg, indien mogelijk, ook de aankoopfacturen en offertes klaar.
  • Zorg voor een schatting van de kosten (idealiter op basis van offertes) om de beschadigde goederen te herstellen of te vervangen.
  • Leg op basis van deze informatie een bewijsformulier neer van de dringende en noodzakelijke kosten die je moet maken.
  • Heb je een bedrijf gespecialiseerd in lekdetectie gecontacteerd? Bezorg dan ook het rapport van het lekdetectiebedrijf aan je verzekeraar. Die gebruikt dit rapport in het kader van de terugbetaling van je schadekosten. De meeste verzekeraars betalen ook de kosten van de lekdetectie zelf terug.

 

Laat je adviseren door een vochtexpert

Een vochtexpert helpt je niet alleen om de oorzaak van je vochtschade te achterhalen en te herstellen. Hij kan je ook advies op maat geven rond een eventuele dekking van je verzekering, de omvang van de kosten voor de noodzakelijke herstellingen, … De analyse van je vochtspecialist kan je ook aan je verzekeraar bezorgen (bv. het rapport van een lekdetectiebedrijf). Zo maak je een grotere kans op een vergoeding voor de gevolgschade door je vochtprobleem.

Op zoek naar een vochtexpert actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende experts via onze offerteservice.

 

Wat kan een vochtexpert voor je betekenen?

Om een terugbetaling te krijgen van je verzekering, moet er sprake zijn van vochtschade door onvoorziene omstandigheden (bv. een verborgen lekkage). Wil je onnodige discussies met je verzekeraar vermijden? Schakel dan zo snel mogelijk een vochtexpert in. Zo ben je 100% zeker van…

  • Vochtanalyse op maat: een vochtbestrijder komt langs om de oorzaak van je vochtschade na te gaan. Zo weet je snel waar de bron van de ellende zich bevindt en of je al dan niet terecht kan bij je verzekering.
  • Oplossing op maat: op basis van zijn diagnose stelt de vochtspecialist 1 of meerdere oplossingen op maat voor. Zo ben je zeker van de juiste aanpak van je vochtprobleem.
  • Gebruik van de juiste materialen: een vochtexpert werkt enkel met kwalitatieve materialen en producten. Dat is essentieel voor een definitieve oplossing van je vochtprobleem.
  • Snelle en efficiënte oplossing: door zijn jarenlange ervaring en technische kennis lost je vochtexpert snel en efficiënt de vochtproblemen op.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de arbeidskosten en de materialen voor de vochtbestrijding.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere vochtexperts

Wist je dat je tot wel 30 à 40% op je eindfactuur kan besparen als je voorstellen aanvraagt bij meerdere vochtexperts? Zo kan je niet alleen de kostprijs, maar ook adviezen en analyses, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Op deze manier maak je de beste keuze voor zowel je budget als je situatie.

Offertes van vochtexperts aanvragen? Via onze gratis offertedienst ontvang je vrijblijvend 2 à 3 offertes op maat bij vochtspecialisten actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

 

Tips om vochtschade te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen… Zeker als je weet dat verzekeringsbedrijven strikt zijn in het bepalen of je al dan niet voldoet aan de voorwaarden. Je kan vochtschade onder meer voorkomen door:

  • Ventilatie: een goed geïsoleerde woning moet voorzien zijn van goede ventilatie om de vorming van condensatievocht te voorkomen.
  • Gevel impregneren: oogt je gevel verweerd en vuil? Na een gevelreiniging kan je ook je gevel impregneren. Dit transparante laagje beschermt je gevel tegen (slag)regen.
  • Kruipkelder isoleren: om vochtproblemen in je kruipkelder tegen te gaan is het belangrijk om die te laten isoleren. Dat kan met vloer- en/of bodemisolatie, gecombineerd met kelderventilatie.
  • Controle en onderhoud van je dakbedekking: voorkom een daklekkage of spoor deze vroegtijdig op door op tijd en stond een controle en onderhoud van je dak te laten uitvoeren.

TIP: een vochtexpert geeft je graag uitleg op maat over de preventie van vochtproblemen. Ontvang gratis advies bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Veelgestelde vragen over vochtschade en verzekering

Er is soms onduidelijkheid over welke vochtschade de verzekering nu wel of niet dekt. Daarom zetten we hieronder nog enkele veelgestelde vragen op een rij:


  • Wat met waterschade door derden?

    Zit je met een vochtprobleem in een gemeenschappelijke muur? Een vochtbestrijder kan nagaan of de oorzaak bij jouw eigendom ligt of bij je buurman. Ligt de oorzaak bij een derde, zoals de lekkende regenpijp van je buren? Dan zijn zij aansprakelijk voor de geleden schade en moeten je buren dus hun verzekeringsmaatschappij contacteren.

    TIP: wil je zeker zijn of jij of je buren aansprakelijk zijn? Laat dan een vochtanalyse uitvoeren door een vochtspecialist actief in je buurt.



  • Is vocht in mijn ramen met dubbel glas verzekerd?
    Of je verzekeraar deze ramen vervangt, is sterk afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en je polis. De maatschappijen die dit wel vergoeden kijken o.a. naar de garantie van de leverancier en de leeftijd van je ramen. Het loont dus de moeite om hierover met je verzekeraar te praten.


  • Vallen vochtproblemen in de kelder ook onder mijn verzekering?

    Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding moet je de oorzaak van de vochtproblemen achterhalen. Is er sprake van een verborgen lekkage in de kelder? Dan komt de verzekering tussen. Vinden de problemen hun oorsprong in een gebrekkige ventilatie? Dan legt de verzekering hoogstwaarschijnlijk de aansprakelijkheid bij jou.

    TIP: contacteer een vochtexpert om de oorzaak van je vochtproblemen in de kelder na te gaan. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.



  • Wat met vochtschade door defecte apparaten?
    Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten enkel als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.


  • Wat doe ik met vochtschade bij de aankoop van een woning?
    Een verzekeraar maakt een onderscheid tussen vochtproblemen die al bestonden bij de aankoop van de woning en vochtproblemen die ontstaan zijn na de aankoop. Alle schade die ontstaat nadat je de verzekering hebt afgesloten, wordt gedekt op voorwaarde dat je niet zelf in de fout bent. Vochtproblemen die duidelijk aanwezig waren bij de aankoop van de woning zijn geheel voor eigen rekening. Heeft de verkoper vochtproblemen voor jou verborgen gehouden? Dan moet hij alsnog voor die kosten opdraaien.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen