Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder ventileren

Last van een muffe geur in je kelder? Verschijnen er schimmels of condensatiedruppels op je keldermuren? Met de hulp van ventilatie en andere maatregelen kan je dergelijke vochtproblemen verhelpen. Maar welke mogelijkheden bestaan er voor kelderventilatie? Welke alternatieven zijn er als je kelder verluchten niet volstaat? En waarom doe je er goed aan om een vochtexpert in te schakelen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijkheden kelder ventileren
Alternatieven kelderventilatie
Waarom vochtexpert inschakelen?
Offertes aanvragen

 

Mogelijkheden kelder ventileren

Wil je de kelder beter ventileren, dan kan je kiezen uit ventilatieroosters, een mechanische ventilator of een decentrale ventilatie. Welk type ventilatie het meest aangewezen is zal afhangen van het type vochtprobleem en het gewenste resultaat:

 

OPTIE 1: Ventilatieroosters (= natuurlijke ventilatie kelder)

Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).

 

Wanneer aangewezen?

Een ventilatierooster in de kelder is een goedkope, eenvoudige manier om je kelder te verluchten, maar het is geen wondermiddel. Dergelijke roosters voeren wel frisse buitenlucht aan, maar helpen niet om de ruimte goed te ventileren of vochtproblemen tegen te gaan.

→ Prijs: vanaf 10 euro voor 1 rooster (incl. btw en excl. plaatsing – zie webshop). Voor een doorboring in de muur om het rooster te kunnen plaatsen, moet je rekenen op zo’n 150 euro per rooster.

 

 

OPTIE 2: Mechanische ventilator (= mechanische ventilatie kelder)

Je bestaande kelder ventileren kan ook met een mechanische ventilator die de vervuilde binnenlucht afvoert. Dat kan bv. met een buisventilator in de kelder (in de afvoerbuis zelf) of met een kanaalventilator (tussen 2 afvoerbuizen). Je kan zo’n mechanische ventilator handmatig bedienen, maar ook automatische bediening met een vocht- of bewegingssensor is mogelijk.

 

Wanneer aangewezen?

Een mechanische ventilator in je kelder is een pak efficiënter dan ventilatieroosters aangezien ze mechanisch de lucht afvoeren. Let op, ze helpen wel om een muffe, vochtige lucht sneller af te voeren maar gaan geen vochtproblemen zoals natte en vochtige vloeren tegen. Daarnaast brengen ze ook geen verse lucht in de kelder.

→ Prijs: gemiddeld 200 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

OPTIE 3: Decentrale balansventilatie (= mechanische ventilatie kelder)

Wil je de ventilatie in je kelder verbeteren? Dan kan je ook kiezen voor balansventilatie (systeem D). Daarbij regelt de unit zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht. Bij dit systeem gebeurt de ventilatie dus volledig mechanisch. Ook hier kan je werken met vochtsensoren die de luchtvochtigheid in je kelder meten en bijsturen indien nodig.

 

Wanneer aangewezen?

Dit mechanische ventilatiesysteem in je kelder is het duurst, maar is ook het meest effectief én zorgt voor het meest comfortabele binnenklimaat. Deze units werken met warmteterugwinning. Zo recupereren ze de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen.

→ Prijs: gemiddeld 1.000 à 1.500 euro (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kelderventilatie de beste oplossing bij een vochtige kelder?

Voor het oplossen van vocht in de kelder bestaan verschillende oplossingen. In bepaalde gevallen zal kelderventilatie bijvoorbeeld niet voldoende zijn en is kelderdrainage of kelderdichting nodig. Meer info over deze alternatieven voor kelderventilatie en wanneer ze aangeraden zijn lees je verderop in het artikel. Om vochtproblemen in je kelder doeltreffend en duurzaam aan te pakken, is soms ook een combinatie van maatregelen nodig.

TIP: wil je graag meer info over de verschillende oplossingen voor een vochtige kelder en de beste keuze voor jouw situatie? Een vochtexpert geeft je graag uitleg op maat. Ontvang gratis offertes van specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Alternatieven voor kelderventilatie

kelderdichting

Ventilatie is niet altijd de beste oplossing voor vochtproblemen in je kelder. Wat als kelderverluchting niet volstaat om komaf te maken met die muffe geur of vochtige muren? In dat geval kan je ook kiezen voor de volgende alternatieven voor kelderventilatie:

 

ALTERNATIEF 1: Ontvochtiger

Naast een kelderventilator kan je ook met een ontvochtiger de luchtvochtigheid in je kelder doen dalen. Zo’n toestel voert continu het teveel aan vocht in de lucht af. Dat gebeurt met een pomp die het overtollige vocht naar boven en naar buiten afvoert. Zo’n ontvochtiger is een goede keuze als het moeilijk is om ventilatieroosters of ventilatoren in je kelder te plaatsen.

Je kan kiezen uit 2 soorten ontvochtigers, afhankelijk van je kelder:

  • Kleine kelder = mobiele ontvochtiger: gaat het om een kleine (wijn)kelder? Dan volstaat een compacte, mobiele ontvochtiger die een bepaalde hoeveelheid vocht uit de kelder kan onttrekken. Je kan zo’n toestel plaatsen op verschillende plekken in je kelder waar de vochtproblemen zich voordoen.
  • Grote(re) kelder = ontvochtigingsinstallatie: in een grote(re) kelder zal een mobiel toestel wellicht niet volstaan. Dan kies je beter voor een volwaardige ontvochtigingsinstallatie die je aan de kelderwand monteert. Die hebben een grotere capaciteit om voldoende vocht in grotere ruimtes af te voeren.

→ Prijs: 100 à 500 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Neem een kijkje in de webshop.

 

ALTERNATIEF 2: Kelderdichting

Kamp je met opstijgend vocht in je keldermuren? Bij een hardnekkig vochtprobleem zal kelderventilatie niet volstaan. In dat geval kan je je kelder ook waterdicht maken met een kelderdichting (ook bekuiping genoemd). Hierbij smeert een vakman de keldermuren en -vloer in met een waterdichte cementlaag. Je kan je vloer daarna ook nog laten afwerken met een waterdichte polyurethaancoating.

In de meeste gevallen plaatst de vakman ook een versterkte hiel aan de kimnaad. Dat is het aansluitpunt tussen de muren en de vloer én de achillespees van je kelder bij opstijgend vocht.

→ Prijs: 4.000 euro à 10.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 3: Kelderdrainage

Is de ondergrondse druk van het water te groot? Dan valt het vochtprobleem in je kelder allicht niet op te lossen met een kelderdichting. In dat geval kan een kelderdrainage soelaas bieden. Hierbij plaatst een vakman een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldermuren en/of -vloer. Dat membraan leidt het water naar een verzamelput, waar een pomp het dan wegpompt naar de riool.

→ Prijs: 3.000 euro à 10.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Combineer vochtbestrijding met kelderventilatie

We zeiden het al, om vochtproblemen in je kelder doeltreffend en duurzaam aan te pakken, is in sommige gevallen een combinatie van maatregelen nodig. Bij een kelderdrainage zullen je keldermuren en/of -vloer bv. nog altijd vochtig zijn. Daarom combineer je die vochtbestrijding best met kelderventilatie. Dankzij een drainage én kelderverluchting krijg je een droge ruimte zonder muffe geuren die je perfect kan gebruiken als opslagplaats of zelfs als extra leefruimte.

TIP: op zoek naar een oplossing op maat van jouw kelder? Een vochtexpert geeft je graag deskundig advies afgestemd op jouw situatie en wensen. Via onze offerteservice kan je gratis offertes aanvragen bij specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


Waarom vochtexpert inschakelen?

ventilatie kelder

Wil je je kelder ventileren, maar twijfel je aan de meest geschikte methode? Of ben je bang dat het verluchten van je kelder niet voldoende zal zijn om de vochtproblemen te bestrijden? Dan schakel je best een ervaren vochtexpert in. Zo ben je zeker van:

  • Grondige analyse van je kelder: een vochtexpert onderzoekt het vochtprobleem in je kelder. Gaat het enkel om een te hoge luchtvochtigheidsgraad? Of is er meer aan de hand en heb je te maken op opstijgend vocht in je keldermuren? De specialist gaat het voor je na.
  • Advies op maat: na deze analyse stelt de vochtexpert een oplossing op maat jouw situatie voor. In sommige gevallen zal bv. ventilatie in je kelder volstaan. Gaat het om een hardnekkiger vochtprobleem? Dan zal de vochtspecialist wellicht een combinatie van een kelderdichting of -drainage en kelderverluchting voorstellen.
  • Correcte uitvoering: een vochtexpert geeft je niet alleen advies, hij voert de voorgestelde oplossing ook uit volgens de regels van de kunst. En dat met kwalitatieve en duurzame ventilatiesystemen in je kelder, materialen voor een kelderdichting of -drainage, …
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten als voor de gebruikte systemen, materialen, …
  • Vast aanspreekpunt: nog vragen over de verluchting van je kelder? Of over het onderhoud van je ventilatiesysteem? De vochtexpert is je aanspreekpunt van dienst. Zo ben je altijd snel en vlot geholpen.

 

Contacteer vochtexperten actief in jouw buurt

Wil je je kelder ventileren op een duurzame manier en tegen een correcte prijs? Dan contacteer je best 2 à 3 vochtexperten actief in je buurt. Zo kan je snel en gericht prijzen, maar ook voorstellen, werkwijzen, systemen, … vergelijken. Je kan gratis offertes aanvragen bij vochtexperten via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders