Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ontvochtiger kelder: mogelijkheden & prijzen

Er hoeft geen sprake te zijn van een lek om een vochtige kelder te hebben. De luchtvochtigheid is er bijna voortdurend te hoog ten gevolge van de lage temperatuur en het gebrek aan verluchting. Dit kan kwalijke gevolgen hebben, maar gelukkig zijn er oplossingen zoals een ontvochtiger.

Een ontvochtiger voor de kelder kopen? Neem een kijkje in de webshop.

ontvochtiger kelder Belang van een droge kelder

De kelder is doorgaans een vochtige plek. Aangezien deze ruimte onder de grond zit, is de temperatuur er laag en komt er van nature weinig of geen verse lucht binnen. Vocht uit de omgevingslucht gaat dan condenseren op het plafond, de vloer en de muren.

De luchtvochtigheid in gesloten ruimtes met veel vocht zal snel omhoog gaan. Dit brengt vervelende problemen met zich mee, zoals vochtplekken, schimmelgroei, roestvorming en een muffe geur.

Door de luchtvochtigheid te verlagen met een ontvochtiger, kan je vocht verwijderen en problemen voorkomen of stoppen.

Dit toestel voert continu het teveel aan vocht in de lucht af. Zo bereik je een gezond klimaat in de kelder. Een luchtontvochtiger is vooral interessant wanneer het moeilijk ventileren is (structurele aanpassingen bijvoorbeeld niet mogelijk), of indien de kosten hiervoor te hoog zijn.

 

Mobiele ontvochtiger kelder of wandmodel

Afhankelijk van de grootte van de kelder, kan je kiezen tussen twee types luchtontvochtigers. Voor kleine kelders, souterrains of wijnkelders volstaat een mobiele luchtontvochtiger. Dit zijn compacte modellen die je eventueel ook tijdelijk voor andere ruimtes kan gebruiken. Mobiele ontvochtigers onttrekken dagelijks een bepaalde hoeveelheid vocht uit de kelder om deze droger te maken. Dit moet voor een langere periode aangehouden worden.

Heb je een grote kelder? Dan zal zo’n mobiel model waarschijnlijk niet voldoen. Die hebben immers niet de capaciteit om al het overbodige vocht te verwijderen. Maar geen nood: er bestaan ook ontvochtiginginstallaties met een sterke capaciteit die aan de kelderwand gemonteerd kunnen worden. Dit systeem werkt met een automatische vochtafvoer en wordt ook vaak toegepast in kelders van grote openbare gebouwen zoals ziekenhuiszen, parkings, winkels,…

 

kelder ontvochtigen

 

Prijs ontvochtiger kelder

Voor een eenvoudig model betaal je gemiddeld 50 à 200 euro. De prijs van een gesofisticeerde ontvochtiger kan oplopen tot 400-500 euro, al zijn de prijzen ook sterk merkgebonden. Bekijk het aanbod luchtontvochtigers in de webshop. Zo kan je eenvoudig verschillende modellen en prijzen met elkaar vergelijken.

 

Andere oplossingen kelder ontvochtigen

Belangrijk om weten is dat een ontvochtiger niet dé oplossing bij uitstek is voor een vochtige kelder. Veel hangt af van de hoeveelheid vocht of de aard van het probleem. Bij een te hoge luchtvochtigheid is een ontvochtiger of ventilatie aangewezen. Indien er echter veel water op de keldervloer aanwezig is (door grondvocht), moet je de kelder laten dichten. Dit kan op twee manieren: door de kelder te draineren of bekuipen.

 

1. Kelder bekuipen

Bij een bekuiping worden alle wanden en de keldervloer ingesmeerd (gecementeerd) met een waterdichte pasta. De bekuiping gebeurt in meerdere fases waarbij fixeerlagen, snelcement en waterdichtingsmortels aangebracht worden. Allereerst moeten de muren afgekapt worden om de lekken die het grondwater veroorzaken te detecteren en dichten. Een kelder kan ook langs buiten bekuipt worden, maar dit is ongeveer 2 à 3 maal zo duur.
Lees meer over bekuiping in dit artikel.

»Prijs: €4000 à €10 000  – Ontvang gratis offertes.

 

2. Kelder draineren

Als de druk van het grondwater te hoog is, wordt meestal voor een kelderdrainage gekozen. Bij deze methode worden de wanden en vloer van binnenuit gedraineerd. Dit gebeurt door middel van een vochtwerende noppenfolie, die het vocht afvoert richting riolering. Eens de kelder gedraineerd is, zal al het stilstaand water verdwenen zijn. Wel zal de kelder nog steeds vochtig zijn. Dit kun je oplossen door genoeg te verluchten of door een ontvochtiger te plaatsen. Lees meer over kelderdrainage op deze pagina.

»Prijs: €3000 à €10 000 – Ontvang gratis offertes.

 

Vraag advies aan een professional

Er zijn dus verschillende opties om van je kelder een droge en gezonde ruimte te maken. Elke situatie is anders en vereist een verschillende aanpak. Daarom doe je er goed aan een vochtexpert in te schakelen. Die kan bepalen hoe ernstig de vochtschade is en welke oplossing is aangewezen. Via onze online offerteservice kan je diagnoses en prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere erkende experts in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders