Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vochtigheidsgraad in huis: info & tips

Het wooncomfort dat je in huis ervaart, is voor een groot gedeelte afhankelijk van de vochtigheidsgraad in huis. Een te hoge of te lage relatieve luchtvochtigheid kan leiden tot gezondheidsproblemen. Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van een slechte luchtvochtigheid. Ontdek hier ook hoe je zorgt voor de ideale vochtigheidsgraad in huis.

 

vochtigheidsgraad in huis Wat betekent de term “vochtigheidsgraad”?

De vochtigheidsgraad in huis zegt iets over de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Aangezien de hoeveelheid waterdamp die de lucht kan opnemen afhankelijk is van de temperatuur en de luchtdruk spreekt men van relatieve luchtvochtigheid. Warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht. De vochtigheidsgraad wordt uitgedrukt in een percentage, bijvoorbeeld 50%. Hoe hoger het percentage, hoe meer water er in de lucht is opgelost.

 

Hoe meet je de vochtigheidsgraad in huis?

Hoe weet je nu wat de vochtigheidsgraad in je huis is? Welnu, dat is eenvoudig te meten met een hygrometer. Grote kans dat je zo’n ding reeds in huis hebt omdat ze vaak al geïntegreerd zijn in digitale thermometers, weerstations of in een analoog weerstation (met barometer en thermometer). Je kunt ze overal kopen en ze zijn niet duur. Voor 10-15 euro koop je al een duidelijk afleesbare digitale hygrometer waarmee je dagelijks kunt vaststellen hoe hoog de luchtvochtigheid in je huis is.

 

Wat is een gezond luchtvochtigheidspercentage?

Doorgaans voelen de meeste mensen zich in huis het prettigst bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Het is echter niet alleen de vochtigheidsgraad die bepalend is voor de luchtkwaliteit in huis. Net zo belangrijk is de hoeveelheid zuurstof in de lucht en het percentage Co2. Te hoge concentraties Co2 kunnen ook leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en benauwdheid.

Je kan een te hoge luchtvochtigheid eenvoudig verlagen door een luchtontvochtiger te plaatsen. Hierdoor kunnen vochtproblemen snel voorkomen worden. Je kan snel en eenvoudig een luchtontvochtiger online kopen op de webshop.

 

vochtigheidsgraad in huis op ramen

 

Te hoge luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg

Te vochtige lucht is zowel slecht voor je woning als je gezondheid. Een aantal vochtproblemen kunnen aan de basis liggen. Ontdek hieronder de oorzaken en gevolgen van een te hoge vochtigheidsgraad.

 

1. Oorzaken van een hoge vochtigheidsgraad

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:

Gebrekkige ventilatie: condensatievocht wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De waterdamp in huis kan nergens naar toe en condenseert tegen muren en ramen.

Opstijgend vocht: Opstijgend vocht door een gebrekkige waterkering, zal grondvocht in de muur trekken en langzaam omhoog migreren.

Problemen met de gevel: door problemen met de gevel of de spouw droogt deze niet meer goed uit waardoor de muren vochtig worden.

Lekkage: lekkages die lang onopgemerkt blijven kunnen vochtoverlast veroorzaken. Vaak gaat het om leidingen die kleine hoeveelheden water lekken maar doordat de lekkage jarenlang blijft voortduren kan er een groot vochtprobleem ontstaan.

 

2. Gevolgen

De effecten van te veel vocht in huis laten zich op voelen op verschillende vlakken. Zowel op vlak van gezondheid als op vlak van het behoud van de woning:

• Gezondheid: verergering van astma of klachten van de luchtwegen, verergering van reuma, verhogen van schimmels en huisstofmijt

• Woning: loskomend behang, schimmels op de muren, beschadiging pleisterwerk, houtrot, verschijning ongedierte (bv.: huismijt, zilvervisjes, pissebedden, etc.)

 

luchtvochtigheid in huis

 

Te lage luchtvochtigheidsgraad: oorzaak en gevolg

In principe is een lage luchtvochtigheid voor de gezondheid minder schadelijk dan een een hoge luchtvochtigheid maar dat wil niet zeggen dat je er geen last van kan hebben.

 

1. Oorzaak

Van een lage vochtigheidsgraad kun je spreken wanneer deze lager is dan 30 à 40%. In ons klimaat doet dit verschijnsel zich eigenlijk alleen gedurende de winter voor omdat de koude buitenlucht dan slechts weinig vocht bevat. Door de verwarming in huis en het gebrek aan natuurlijke ventilatie kan de lucht in huis dan droog aanvoelen en tot irritaties leiden.

 

2. Gevolg

Prikkeling van de slijmvliezen is één van de voornaamste gevolgen voor de gezondheid. Dit uit zicht in kriebelhoest en droge ogen. De slijmvliezen worden dan geprikkeld door de stoffen die zich in de lucht bevinden.

 

Ventilatiesysteem voor luchtvochtigheid

 

Oplossingen voor slechte vochtigheidsgraad in huis

Wat kun je zelf doen om een goede vochtigheidsgraad in huis te bereiken?
Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, dan zul je theoretisch gezien ófwel de hoeveelheid vocht die geproduceerd wordt moeten beperken, ófwel beter gaan ventileren.

 

1) Luchtvochtigheid controleren met ventilatiesysteem B

Bij dit systeem wordt er een ventilator geplaatst die verse lucht in de woning blaast. De afvoer van de ‘gebruikte’ lucht gaat via natuurlijke weg. Je kunt met dit systeem goed controleren hoeveel verse lucht er binnenkomt maar in de winter komt er tevens veel koude lucht mee naar binnen wat nadelig is voor je energieverbruik.

 

2) Vochtigheidsgraad in huis omlaag met ventilatiesysteem C

Dit is een veelgebruikt systeem waarbij de vervuilde lucht met behulp van een ventilator uit de woning wordt weggezogen. Het is een relatief goedkoop systeem maar heeft als nadeel dat er flink wat warmte ongebruikt naar buiten wordt geblazen. Het is dus net als systeem B zeker effectief in het op peil houden van de luchtvochtigheid maar het is zeker niet het meest energiezuinige systeem.

 

3) Luchtvochtigheid in huis en Ventilatiesysteem D

Dit ventilatiesysteem is het meest energiezuinig omdat zowel de ingaande als de uitgaande lucht volledig kan worden gecontroleerd. Er gaat maar weinig warmte verloren omdat de warmte uit de afgevoerde lucht met een warmte terugwin unit (WTW) gerecupereerd kan worden.

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders