Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder waterdicht maken: oplossingen en prijzen

Aangezien de kelder helemaal of gedeeltelijk onder de grond zit, is het een ruimte waar het risico op vochtproblemen groter is. Er bestaan verschillende oplossingen om een kelder waterdicht te maken. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte toepassingen voor het waterdicht maken van een kelder en hun richtprijs.

Ga snel naar: 
Hoe kelder waterdicht maken?
Prijs kelder waterdicht maken
Zelf kelder waterdicht maken of vochtbestrijder?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Waarom kelder dichten?

Vochtproblemen in de kelder ontstaan meestal door een combinatie van 2 factoren: een hoog grondwaterniveau en een lage vochtweerbaarheid van de keldermuren en -vloer. Grondvocht dat je kelder binnendringt heeft nare gevolgen: vochtplekken, water dat op je keldervloer blijft staan, schimmels, … Een vochtige kelder leidt niet alleen tot zichtbare gevolgen. Het is ook ongezond, kan de stabiliteit van je woningconstructie in gevaar brengen en de waarde van je woning doen dalen.

De oplossing? Waterdichting van de kelder! Je keldermuren en keldervloer waterdicht maken kan op verschillende manieren:

 

Hoe kelder waterdicht maken?

Bij een hoog grondwaterniveau komen de keldermuren en keldervloer onder druk te staan. Zijn ze beschadigd (bv. barsten) of niet sterk genoeg, dan kan grondwater er makkelijker door dringen. Wil je de kelder dichten, dan kan je kiezen uit verschillende oplossingen. Met volgende technieken (of een combinatie van technieken) kan je een vochtige kelder vermijden of behandelen:

 

METHODE 1: kelderbekuiping

kelder waterdicht maken

Een eerste mogelijkheid voor het waterdicht maken van de kelder is het uitvoeren van een bekuiping. Het principe van een stijve kelderbekuiping of kelderdichting is vrij simpel. De kelderwanden en -vloer worden waterdicht gecementeerd met een soort waterdichte pasta:

 • STAP 1: lekkages dichten: eerst worden scheuren en barsten gedicht met een speciaal vulmiddel. Om krimpen van het vulmiddel te vermijden worden grote gaten in verschillende keren gevuld.
 • STAP 2: keldermuren waterdicht cementeren: na een droogtijd van 24 tot 48 uur worden de keldermuren verder waterdicht gemaakt met verschillende cementerings- en fixeerlagen.
 • STAP 3: kimnaden versterken: de kimnaden (aansluitpunt tussen keldervloer en muren) vormen een zwakke plek waarlangs grondwater binnen kan sijpelen. Om dat te voorkomen worden ze versterkt.
 • STAP  4: keldervloer behandelen: wanneer de keldermuren klaar zijn, moet je ook de keldervloer aanpakken. Is de keldervloer droog, dan kan je bv. kiezen voor een polyurethaancoating. Deze is verkrijgbaar in tal van kleuren. Een vochtige keldervloer kan je afwerken met hetzelfde product als voor vochtige muren. Een nieuwe gewapende vloerplaat gieten is een andere mogelijkheid.

 

Prijs kelderbekuiping

Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer. Een kelder bekuipen langs buiten (enkel mogelijk bij nieuwbouw) is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een bekuiping langs binnen. Vraag hier prijzen op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

 

Stijve of soepele kelderbekuiping?

Er bestaat ook zoiets als een soepele kelderbekuiping. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een soepele folie die tegen de vloeren en muren wordt gekleefd. Vervolgens metselt men een nieuwe wand tegen de folie en wordt de keldervloer opnieuw gegoten met een ijzeren wapening. Deze werkwijze is vrij drastisch maar de beste oplossing wanneer de kelder in bijzonder slechte staat is.

 

 

METHODE 2: kelderdrainage

waterdicht maken kelder drainage

Naast het bekuipen van de kelder kan je ook kiezen voor kelderdrainage om de kelder droog te maken. Deze methode wordt vooral toegepast als de druk van het grondwater op de kelder te hoog is waardoor kelderbekuiping niet voldoet. Bij kelderdrainage heb je 2 mogelijkheden:

 • OPTIE 1: randdrainage: dit wordt toegepast als vocht via de kimnaad in de kelder dringt (vaak bij een betonnen vloer i.c.m. bakstenen muren). Bij randdrainage wordt dat vocht langs de kimnaad via een gootje naar een verzamelput afgevoerd, van waaruit het vervolgens weggepompt wordt naar het riool.
 • OPTIE 2: wanddrainage en/of vloerdrainage: dit wordt toegepast als vocht via de wanden of vloer in de kelder dringt. Bij deze techniek wordt een noppenmembraan met kanaaltjes op de kelderwand en/of -vloer geplaatst. Het water in de kelder loopt via deze kanaaltjes naar een verzamelput en wordt vervolgens weggepompt naar het riool. De wanden en vloer moeten nadien opnieuw afgewerkt worden.

De kelder is bij deze oplossing nog steeds vochtig maar je zal wel geen last meer hebben van stilstaand water. Probeer voldoende verluchting te voorzien zodat de muren steeds goed kunnen drogen. De kelder waterdicht maken zonder vocht is niet mogelijk met deze werkmethode.

 

Prijs kelderdrainage

Reken voor kelderdrainage op een startprijs van ongeveer 3.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer (excl. btw en incl. arbeidskosten). Dat is voornamelijk afhankelijk van de toegepaste drainage: wanddrainage is bijvoorbeeld de duurste vorm en wordt altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast. Vraag hier offertes op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

Meer informatie over het draineren van kelders vind je in dit artikel.

 

METHODE 3: vochtige keldermuren injecteren

waterdichte kelder

Het injecteren van muren gebeurt als bestrijding tegen opstijgend vocht in de kelder. Meestal wordt het injecteren van de keldermuren toegepast in combinatie met kelderbekuiping. De wanden van de kelder worden dan waterdicht gecementeerd en bovenaan geïnjecteerd om te vermijden dat vocht naar de bovenliggende verdiepen trekt.

Hoe verloopt het injecteren? Via gaten die in de muur geboord worden, brengt de vakman een vochtwerend product in de muur aan. Het product vormt een barrière tegen het opstijgend vocht, wat de keldermuren waterdicht maakt en uitdroogt.

 

Prijs keldermuren injecteren

Reken voor het injecteren van keldermuren op een gemiddelde prijs vanaf 100 euro per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten). Let op, hier is de kostprijs voor kelderbekuiping (zie hogerop in het artikel) niet bijgerekend. Vraag hier jouw prijs op maat aan bij specialisten in vochtbestrijding.

Meer informatie over het injecteren van muren vind je in dit artikel.

 

Welke methode kies ik best?

Alles is afhankelijk van de situatie: staat van de kelder, niveau van het grondwater, plaats waar grondvocht binnensijpelt, … In sommige gevallen volstaat kelderbekuiping (in combinatie met injecteren). Is het grondwaterpeil té hoog, dan is kelderdrainage vaak de beste oplossing voor een waterdichte kelder. Let op, want een vochtprobleem in de kelder kan ook het gevolg zijn van slechts enkele kleine scheurtjes of een lek in een waterleiding. In dat geval is een volledige bekuiping of drainage bijvoorbeeld niet nodig.

Wil je zeker zijn van een correcte diagnose en onnodige kosten vermijden? Dan schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Deze zal de situatie gratis analyseren en een oplossing op maat voorstellen. Je contacteer best verschillende vochtbestrijders. Zo kan je vochtbestrijdingsmethodes, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

kelder waterdicht maken bekuiping
Kelder waterdicht maken langs buiten via bekuiping

 

TIP: zorg voor een goed geventileerde kelder!

Een vochtige kelder wordt vaak veroorzaakt door het insijpelen van grondwater in de wanden of vloer van deze ruimte. Het ontstaan van vochtproblemen en schimmels kan echter ook te wijten zijn aan een gebrek aan of een slecht werkende ventilatie. Daarom moet je niet alleen letten op de waterdichtheid van de gebruikte producten voor het dichten van de kelder, maar moet je ook je kelder ventileren.

Je kan bijvoorbeeld ventilatieroosters plaatsen in de kelder. Een andere oplossing is het plaatsen van een ventilatiesysteem, eventueel in combinatie met een luchtontvochtiger om condensvocht te voorkomen. Wil je een ventilatiesysteem laten plaatsen door een vakman? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kelder waterdicht maken prijs

De prijs om een kelder waterdicht te maken kan sterk variëren van € 3.000 tot 10.000 of meer (excl. btw en incl. arbeidskosten). Wil je je kelder dichten, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van de kelder, de moeilijkheidsgraad van de werken en de gekozen methode:

Methode kelder waterdicht makenGemiddelde prijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Kelderbekuiping€ 50 à 100 per m²
Kelderdrainage€ 3.000 à 10.000
Keldermuren injecteren€ 100 à 150 per lopende meter

Benieuwd naar een exacte kostprijs op maat van jouw project? Contacteer dan een gespecialiseerde vochtbestrijder. Deze kan het vochtprobleem in je kelder analyseren en een gepaste oplossing en prijs op maat voorstellen. TIP: vraag voorstellen aan bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk prijzen,  vochtbestrijdingsmethodes, … vergelijken. Ontvang gratis offertes van vochtbestrijders actief in je buurt.

 

Zelf kelder waterdicht maken of vochtbestrijder?

Ga je zelf aan de slag, dan betaal je geen arbeidskosten. Kelders waterdicht maken is echter een klus die heel wat technische kennis vereist en dus niet meteen geschikt is voor doe-het-zelvers. Voor het tegengaan van vocht in de kelder schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Zo kan je rekenen op:

 • Correcte analyse van het vochtprobleem: een professionele vochtbestrijder onderwerpt je kelder eerst aan een grondige analyse. Zo komt hij tot een correcte diagnose van het vochtprobleem (welke type vochtprobleem, wat is de oorzaak, …) en kan hij een gepaste oplossing op maat voorstellen om de kelder vochtvrij te maken.
 • Correcte en vlotte uitvoering: een vochtbestrijder weet hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden bij het waterdicht maken van je kelder. Zo ben je zeker van een vlotte en correcte uitvoering van de werken en dus ook een kwalitatief eindresultaat.
 • Kwalitatieve materialen en producten: voor een waterdichte kelder gebruikt een professionele vochtbestrijder enkel hoogwaardige materialen en producten waarmee een effectiever resultaat bekomen wordt.
 • Garantie op de uitgevoerde werken: als je een vakman inschakelt, krijg je garantie op de uitgevoerde werken. Zo ben je financieel beschermd bij eventuele problemen achteraf.
 • Premies en financiële voordelen: voor bepaalde vochtbestrijdingswerken kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Om een premie te kunnen krijgen moet je de werken wel laten uitvoeren door een vakman. Vrijblijvende offertes vraag je aan via onderstaand offerteformulier:

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders