Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opstijgend vocht binnenmuur

Grote donkere, natte kringen ter hoogte van je plinten, afbladderende verf, loskomend behang, … Het zijn slechts enkele symptomen van opstijgend vocht in je binnenmuur. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je optrekkend vocht op de binnenmuur behandelt, welke mogelijkheden er zijn en hoe je de schade achteraf netjes kan wegwerken.

Ga snel naar:
Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht in de binnenmuur?
Hoe opstijgend vocht in de binnenmuur bestrijden?
Hoe vochtschade op je binnenmuur wegwerken?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht in de binnenmuur?

Vochtproblemen ter hoogte van je plinten? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht langs de binnenmuren. De boosdoener is grondwater dat door een verouderde fundering of gebrekkige waterkering je woning binnendringt.

Vocht kan in bepaalde situaties optrekken tot wel meer dan 2 meter hoog. Komt de vochtschade bv. hoger op je binnenmuur voor? Dan kan je opstijgend vocht dus niet helemaal uitsluiten. Algemeen geldt: hoe dikker de muur, hoe hoger het vocht kan opklimmen.

Vermoed je opstijgend vocht in een binnenmuur? Neem dan een ervaren vochtbestrijder in de arm. Die gaat nauwgezet de oorsprong van het probleem na. Kom gratis in contact met een specialist.

opstijgend vocht binnenmuur

 

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht in de binnenmuur?

Vochtproblemen zijn nefast voor je woning. Zoveel is zeker. Maar welke gevolgen kan opstijgend vocht in je binnenmuur dan concreet hebben? Een overzicht:

 • Beschadigde muurafwerking: concreet gaat het om afbladderend pleisterwerk, schilferende muurverf, …, maar ook om loskomende plinten. Verder ontdek je meer over het wegwerken van die vochtschade.
 • Negatieve invloed op binnenklimaat: in de meeste gevallen ontstaan schimmels. Deze schadelijke micro-organismen veroorzaken bij langdurige blootstelling o.a. luchtwegirritaties. Daarnaast brengen vochtige binnenmuren ook muffe geurtjes met zich mee.
 • Constructieschade: optrekkend vocht verspreidt zich vanuit de fundering in het metselwerk. Laat je dat lange tijd onbehandeld? Dan kan dit je metselwerk zodanig aantasten dat het gaat verzakken. Met alle gevolgen van dien voor je woningconstructie.
 • Verminderde isolatie: vocht komt bv. ook in je spouwmuur terecht. Daar tast het de spouwmuurisolatie aan. Het gevolg? Een verminderde werking van je isolatiematerialen. Vochtige huizen geraken ook minder snel verwarmd. Daardoor verhoog je al sneller de verwarming, wat je energiefactuur verhoogt.

 

TIP: schakel een expert in voor een correcte diagnose!

Vochtige binnenmuren kunnen vele oorzaken hebben. Soms is het te wijten aan opstijgend grondwater, maar ook doorslaand vocht of een kapotte waterleiding kunnen de boosdoeners zijn. In sommige gevallen gaat het zelfs om een combinatie van oorzaken. Daarom is een voorafgaande vochtdiagnose essentieel voor een duurzame oplossing.

Wat veroorzaakt mijn vochtige binnenmuren? Kom het zo snel mogelijk te weten en ontvang gratis offertes op maat voor een vochtanalyse en -bestrijding.

 

Hoe opstijgend vocht in de binnenmuur bestrijden?

Ontdekte je vochtbestrijder via de vochtanalyse dat je wel degelijk met opstijgend vocht te maken hebt? En is de precieze oorsprong bekend? Dan is het tijd om het opstijgend vocht te bestrijden. Dat kan aan de hand van de volgende oplossingen:

 

OPLOSSING 1: binnenmuur injecteren

De meest voorkomende oplossing tegen optrekkend grondvocht is het injecteren van de muren. Dat kan zowel langs de binnen- als buitenmuren.

 • Wanneer: dit is een populaire, snelle oplossing zonder al te veel stof- en breekwerken. De speciale vloeistof dringt door tot in de poriën van je metselwerk, waar het na het uitharden z’n vochtwerende functie kan volbrengen.
 • Hoe: een expert verwijdert de lambrisering, plinten, … zodat hij makkelijker bij de mortelvoeg kan. Vervolgens zet hij om de 10 centimeter markeringen op de muur. Langs boorgaten injecteert hij dan de vochtwerende gel of vloeistof. Na het uitharden is je binnenmuur klaar voor herstelling.
 • Prijs: gem. € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

OPLOSSING 2: binnenmuur onderkappen

Een waterdichte, maar minder voor de hand liggende oplossing is het onderkappen van de muren en het plaatsen van een nieuwe waterkering. We overlopen deze methode hieronder:

 • Wanneer: dateert je woning van voor 1980? Dan bestaat de kans dat je woning (nog) geen waterkerende laag heeft. Deze ingrijpende, arbeidsintensieve ingreep bezorgt je veel stof, maar wel een splinternieuwe waterkering.
 • Hoe: aangetaste muren worden net boven de vloerpas onderkapt of onderzaagd. In deze holte plaatst een expert een waterkerende folie. Ten slotte vult hij de ruimte nauwkeurig op met een aangepaste cementmortel. Zo ben je zeker dat de vochtproblemen nooit meer terugkeren.
 • Prijs: gem. € 100 à 175 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

OPLOSSING 3: kelder cementeren

In een ondergrondse kelder krijg je vaak te maken met stijgend grondwater of binnendringend vocht. Dit een lange tijd onbehandeld laten, kan de vochtproblemen doen doordringen tot in je leefruimtes. Wat kan je daaraan doen?

 • Wanneer: soms is een natte binnenmuur het gevolg van opstijgend vocht langs de keldermuren. In dat geval zijn de problemen al langer gaande en is je keldermuur al flink aangetast. Een kelderdichting is dan de meest voorgestelde oplossing (in combinatie met een voorafgaande injectie van je keldermuren).
 • Hoe: voor een kelderdichting brengt een vochtbestrijder verschillende lagen coating op basis van cement of epoxyhars aan op je keldermuren. Voorafgaand herstelt hij wel eerst alle scheuren en barsten in de keldermuren en kan hij ze ook injecteren met een vochtwerende gel.
 • Prijs: gem. € 50 à 100 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

LET OP: een kelderdichting alleen is soms onvoldoende om de vochtproblemen permanent een halt toe te roepen. Soms zijn verschillende oplossingen een beter idee om je kelder waterdicht te maken. Een professioneel vochtbestrijder is op de hoogte van de mogelijkheden en helpt je graag verder.

 

CONCLUSIE: hoe behandel ik best opstijgend vocht op de binnenmuur?

Er zijn verschillende mogelijkheden om opstijgend vocht in de binnenmuur aan te pakken. De sleutel tot succes? Dat is een ervaren vochtbestrijder inschakelen om het probleem te achterhalen. Een specialist analyseert de vochtschade met behulp van speciale meetapparatuur. Pas wanneer er zekerheid bestaat omtrent de oorzaak en de locatie van het vochtprobleem, kan hij jou het best adviseren.

Professionele vochtbestrijder nodig? Neem contact op met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

 

opstijgend vocht binnenmuur behandelen

Hoe vochtschade op je binnenmuur wegwerken?

Pakte een professional de oorzaak van de vochtproblemen grondig aan? Dan is het tijd om de gevolgen weg te werken. Een overzicht van de veelvoorkomende gevolgen en hun oplossingen:

 • Afbladderende verf: gaat je verfwerk onderaan opbollen en schilferen? Krab dit alles dan grondig af met een schildersmes en laat het geheel goed uitdrogen. Soms is het nodig om beschadigingen en putjes in je muur te egaliseren met opvulmiddel. Pas daarna kan er een nieuw laagje verf over.
 • Door zout aangetaste pleisters: pleisters die door zout aangetast zijn, worden volledig afgekapt en behandeld met een aangepast middel die het doordringen van de zouten afremt. Na uitdrogen komt hierboven een nieuwe ondergrond die de basis vormt voor de muurafwerking.
 • Loshangend behang: is de binnenmuur goed droog? Neem dan een plamuurmesje en maak het losse behang nog iets losser. Zo creëer je voldoende ruimte om nieuwe behangerslijm aan te brengen. Druk het behang vervolgens goed aan. Dat kan eventueel met een roller.
 • Zwarte aanslag: deze schimmel kan je makkelijk zelf verwijderen met behulp van schoonmaakazijn en/of soda. Zeker bij een zeer kleine oppervlakte werk je eenvoudig de aanslag weg. Gaat het daarentegen over grotere hoeveelheden zwarte schimmel? Dan raden we je een vochtbestrijder aan.
 • Schimmel: hardnekkige of grote schimmels in huis? Schakel dan meteen een vochtbestrijder in. Die heeft alvast de juiste producten in huis om de schimmelgroei in de kiem te smoren. Vaak zijn dit geen gezonde producten. Net daarom laat je deze klus beter over aan een expert.
 • Natte, donkere kringen: donkere kringen op je binnenmuren zijn vaak nog vochtig. Als je de oorzaak van het opstijgend vocht aanpakt, zullen deze na een tijdje verdwijnen doordat het vocht wegtrekt. Zorg ervoor dat deze helemaal verdwenen zijn wanneer je opnieuw schildert, behangt, bepleistert, …

 

TIP: vertrouw op een ervaren vochtbestrijder!

Breng nooit zomaar een nieuw laagje verf aan over een door vocht aangetaste binnenmuur zonder eerst grondig de onderliggende oorzaak aan te pakken. Net daarom raden we aan om te vertrouwen op een vochtbestrijder. Zo ben je zeker van…

 • Professionele vochtbestrijding: een vochtexpert komt altijd langs om een vochtanalyse uit te voeren. Gedurende zijn inspectie gebruikt hij gespecialiseerde materialen. Op basis daarvan stelt hij een rapport op.
 • Persoonlijk advies: voor zijn advies baseert hij zich op dit rapport. Zo bepaalt hij de ideale vochtbestrijdingsmethode om gegarandeerd een duurzaam eindresultaat te bekomen.
 • Kwalitatieve oplossing: zijn jullie akkoord over de oplossing? Dan gaat hij aan de slag. Een professional gebruikt alleen maar de beste materialen en producten om van je vochtbestrijding een succes te maken.
 • Nette muurafwerking: is het vochtprobleem verholpen? Dan verzorgen bepaalde specialisten ook de afwerking van de binnenmuur. Dat gebeurt met een aangepast product dat de doorgang van restvocht en zouten moet afremmen.

Vrijblijvend experts vergelijken? Het kan! Via het onderstaande aanvraagformulier brengen wij je in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Ontvang offertes op maat om zo een beter zicht te krijgen op de adviezen, prijsopbouw, … en maak de beste keuze voor jouw situatie!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders