Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwarte schimmel

Merk je zwarte stipjes of donkere vlekken op de muur of het plafond, in de douche, …? Dan heb je wellicht te maken met zwarte schimmel. In dat geval onderneem je best zo snel mogelijk actie. Hoe kan je efficiënt zwarte schimmel verwijderen? Wat zijn de oorzaken van zwarte schimmel in huis en welke oplossingen zijn er? En waarom doe je best een beroep op een ervaren vochtexpert? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zwarte schimmel verwijderen?
Oorzaken + oplossingen zwarte schimmel
Prijs zwarte schimmel behandelen
Waarom vochtexpert inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Is zwarte schimmel gevaarlijk?

Zwarte schimmel is 1 van de meest voorkomende schimmels in huis. Op vochtige oppervlakken ontstaan eerst minuscule zwarte stipjes, maar na verloop van tijd groeien die uit tot grote zwarte schimmelvlekken. Laat je zwarte schimmel in huis onbehandeld? Dan houdt dat gevaren in voor je eigen gezondheid en die van je woning:

 • Gevaren voor je gezondheid: zwarte schimmel in huis is niet dodelijk, maar wel nefast voor je gezondheid. Deze micro-organismen verspreiden mycotoxines. Dat zijn giftige stoffen die leiden tot problemen aan de luchtwegen, huidirritaties, allergieën, … Vooral voor mensen met chronische ziektes of een verzwakt immuunsysteem kan zwarte schimmel erg nadelig zijn.
 • Gevaren voor je woning: pak je de zwarte schimmel op de muur, plafond, … niet aan? Dan zal die zich dieper nestelen en materialen als pleisterwerk, gipsplaten en hout hevig aantasten. Zo kan in de ergste gevallen zelfs de constructie van je woning in gevaar komen.

zwarte schimmel

 

Hoe zwarte schimmel verwijderen?

Zwarte schimmel verwijderen van de muur, plafond, … kan je zelf doen, maar je kan deze klus ook overlaten aan een professionele vakman. Welke keuze de beste is, hangt vooral af van de ernst van de situatie:

 

1. Kleine zwarte stipjes → zelf zwarte schimmel verwijderen

Gaat het slechts om kleine donkere puntjes? Dan is de zwarte schimmel nog niet lang aanwezig en kan je eventueel zelf deze schimmel in huis verwijderen. Dat kan op de volgende manieren:

 • Met soda: maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram op 1 liter water) en schrob hiermee de zwarte schimmel van de muur.
 • Met bleekwater: haalt soda weinig uit? Dan kan je ook bleekwater gebruiken (25 ml javel op 1 liter water). Breng deze oplossing aan op de zwarte schimmel en laat het een nacht inwerken. Het is mogelijk dat je deze behandeling een paar keer moet herhalen voor een goed eindresultaat.
 • Met een anti-schimmel middel: er zijn ook speciale schimmeldodende producten op de markt die je kan gebruiken. Volg goed de handleiding en zorg ook voor voldoende ventilatie tijdens en na de behandeling.

BELANGRIJK: verwijder de schimmel nooit droog. Anders kan je de schimmelsporen inademen en kunnen ze zich verder verspreiden. Draag ook altijd een mondmasker en handschoenen tijdens de behandeling.

 

2. Hardnekkige, grotere zwarte vlekken → zwarte schimmel laten verwijderen

Gaat het om grotere en hardnekkige zwarte schimmelplekken? Dan schakel je beter een professionele vakman in voor het verwijderen van de zwarte schimmel. Zo breng je je eigen gezondheid niet in gevaar en ben je zeker van een correcte, veilige en efficiënte uitvoering. Je mag rekenen op een gemiddelde kostprijs van 25 à 35 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Ontvang gratis advies en prijzen op maat van vochtexperten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Zwarte schimmel definitief verwijderen? Pak dan ook de oorzaak aan!

Zwarte schimmel verwijderen is 1 ding, maar het is geen oplossing op lange termijn. Schimmels ontstaan doorgaans door een vochtprobleem in je woning. Als je die oorzaak niet aanpakt, keert de zwarte schimmel na verloop van tijd gewoon terug. Hieronder lees je alles over de mogelijke oorzaken en oplossingen voor zwarte schimmel.

TIP: wil je een definitieve oplossing voor de zwarte schimmel op de muur, plafond, …? Werk dan samen met een ervaren vochtexpert om komaf te maken met het onderliggende vochtprobleem. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.

 

Zwarte schimmel: oorzaken + oplossingen

In de meeste gevallen ontstaat zwarte schimmel in huis door een vochtprobleem. Het kan gaan om opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht of een lekkage. Maar hoe weet je met welk vochtprobleem je te maken hebt? En wat zijn de mogelijke oplossingen? Enkele mogelijke situaties:

 

1. Zwarte schimmel onderaan op de muur (gelijkvloers)

zwarte schimmel muur

Bevindt de zwarte schimmel zich grotendeels onderaan de muren op het gelijkvloers en trekken de plekken langzaam naar boven? Indien er daar geen waterleidingen lopen, gaat het waarschijnlijk om opstijgend vocht. Dat is grondwater dat omhoogtrekt in je muren door slechte funderingen, een slechte waterkering of het ontbreken van een waterkering (vochtwerende laag van kunststof of roofing in de muur, gelijk met de vloerpas).

OPLOSSING: de meest efficiënte en budgetvriendelijke oplossing voor opstijgend vocht is het injecteren van je muren. Een vochtbestrijder boort gaten in je muur, waarin hij een vochtwerend middel spuit. Dat product trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van € 100 per lopende meter (incl. btw). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Zwarte schimmel in kamerhoeken, achter kasten, andere koude plekken, …

zwarte schimmel verwijderen

Komen de zwarte schimmelvlekken niet enkel onderaan je muren voor? Verschijnen ze ook achter kasten en radiatoren, in kamerhoeken, aan ramen en op andere willekeurige koude plekken? Dan heb je wellicht te maken met condensatievocht. Daarbij zet warme lucht (bv. door te koken, te wassen, …) zich af op die koude oppervlakken om dan te gaan condenseren. Denk bv. aan zwarte schimmel op voegen in de badkamer.

OPLOSSING: condensatieproblemen kan je verhelpen met een efficiënt ventilatiesysteem dat vocht tijdig afvoert en de lucht zuivert. Let op, ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Je doet best een beroep op een professionele vochtbestrijder voor een correcte diagnose en een aanpak op maat. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Zwarte schimmel op muur grenzend aan buitenomgeving

zwarte schimmel in huis

Heb je last van zwarte schimmel op de muur van je slaapkamer, woonkamer, …? En grenst die muur aan de buitenomgeving? Dan zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Als het gaat om zwarte schimmelplekken onderaan de muur die langzaam naar boven trekken, kan opstijgend vocht de boosdoener zijn (grondvocht dat in je muren trekt).

Komt de zwarte schimmel niet (alleen) onderaan je muur voor? Dan kan het ook gaan om doorslaand vocht. Daarbij dringt regenwater in een poreuze buitenmuur om zich dan verder te verspreiden. Een andere mogelijke oorzaak is condensatievocht. Daarbij slaat warme lucht neer op koude oppervlakken als muren die grenzen aan de buitenomgeving, ramen, plafonds, …

OPLOSSING: de meest geschikte oplossing in deze situatie hangt af van het vochtprobleem. Wil je zeker zijn van een juiste diagnose van je vochtprobleem voor een aanpak op maat? Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Zwarte schimmel onder je dak, op plafonds, ter hoogte van leidingen, …

zwarte schimmel plafond

Merk je vochtplekken en zwarte schimmel op je plafond of je muur ter hoogte van een waterleiding? Dan kan het ook om een waterlek gaan. Zeker als tegelijk je waterverbruik en je energiekosten (door vochtige, slecht werkende isolatie) stijgen, is die kans groot. Lekkages komen minder vaak voor, maar ze kunnen dus wel degelijk de oorzaak van zwarte schimmel in de slaapkamer, badkamer, … zijn. Hou ook rekening met een mogelijke daklekkage.

OPLOSSING: ben je niet zeker waar het lek zich bevindt? Schakel dan een lekdetectiebedrijf in om de lekkage op te sporen. Is de locatie van het lek wel duidelijk? Contacteer dan een loodgieter, dakwerker, vochtbestrijder, … (afhankelijk van het soort lek) om de lekkage te dichten. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Zeker zijn van een definitieve oplossing? Contacteer een vochtexpert!

Voorgoed komaf maken met zwarte schimmel in huis? Dat begint met een juiste diagnose van je vochtprobleem. Daarvoor kan je terecht bij een vochtexpert. Die beschikt over de expertise, ervaring en gespecialiseerde apparatuur om precies de oorzaak van de zwarte schimmel te bepalen. En dat is niet alles… Hij zorgt ook voor een duurzame aanpak op maat met kwalitatieve producten en materialen. Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende vochtbestrijders actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs zwarte schimmel behandelen

Hoeveel kost het nu om zwarte schimmel op de muur, plafond, in kamerhoeken, … aan te pakken? Als je zwarte schimmel laat verwijderen door een vochtexpert, betaal je gemiddeld € 25 à 35 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). De kosten voor het oplossen van de oorzaak van de schimmels, hangen dan weer af van het type vochtprobleem en de gebruikte vochtbestrijdingsmethode. Een kort overzicht:

Oorzaak zwarte schimmelOplossing zwarte schimmelGemiddelde prijs
(incl. btw)
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 550 à 8.000
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 à 12 per m²
Muren verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie € 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode

BELANGRIJK: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen voor het bestrijden van zwarte schimmel in huis verschillen van vochtexpert tot vochtexpert. Wil je gericht tarieven, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele vochtbestrijders actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

zwarte schimmel slaapkamer

Waarom vochtexpert inschakelen?

Merk je zwarte schimmel op in je slaapkamer, badkamer, …? Voor een doeltreffende aanpak doe je best een beroep op een ervaren vochtexpert. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Correcte diagnose: zwarte schimmel aanpakken begint met een juiste diagnose van het onderliggende vochtprobleem. Gaat het bv. om opstijgend vocht of eerder om condensatievocht door een gebrek aan ventilatie? Een vochtexpert zoekt het voor je uit.
 • Aanpak op maat: na de analyse van je vochtprobleem stelt de vochtbestrijder een aanpak op maat voor. Dankzij die juiste vochtbestrijdingsmethode ben je zeker van een duurzame oplossing voor de zwarte schimmel in je woning.
 • Kwalitatieve materialen en producten: of het nu gaat om een vochtwerend middel om in je muren te injecteren of vochtwerende verf voor je buitenmuur, een vakman werkt enkel met hoogwaardige en kwalitatieve producten en materialen. Zo ben je ook zeker van een even kwalitatief eindresultaat.
 • Snelle & efficiënte uitvoering: een schimmelprobleem in huis laat je best niet te lang aanslepen. Gelukkig kan je met de hulp van een vochtexpert rekenen op een doeltreffende én snelle aanpak van je vochtprobleem. Zo voorkom je nog grotere risico’s, zowel voor je gezondheid als je woning.
 • Definitieve oplossing: uiteraard wil je vermijden dat de zwarte schimmel na verloop van tijd terugkeert. Daarom is enkel zwarte schimmel verwijderen niet voldoende. Door een vochtbestrijder in te schakelen, ben je zeker dat ook het onderliggende vochtprobleem van de baan is.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je samenwerkt met een vakman. En dat zowel voor de arbeidskosten als voor de gebruikte materialen.

TIP: ontvang en vergelijk gratis tot 3 verschillende offertes van vochtbestrijders actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.