Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtwerende verf: wanneer en hoe gebruiken?

Met vochtwerende verf kan je vochtige muren voorkomen, maar deze verf is niet altijd een oplossing voor een vochtprobleem. In welke gevallen je vochtwerende verf kan toepassen en waar je op moet letten, vind je in dit artikel.

 

Wanneer vochtwerende verf aanbrengen?

Je kan verf tegen vocht preventief aanbrengen. Zo blijven je muren beter beschermd tegen indringend vocht. Dit is bijvoorbeeld erg nuttig in ruimtes met veel vocht zoals de badkamer of de keuken. Ook de gevel kan je behandelen met een vochtwerende verf om doorslaand vocht te bestrijden of te voorkomen.

 

 

Wat bij een bestaand vochtprobleem?

Sommige bestaande vochtproblemen kunnen opgelost worden door het aanbrengen van een vochtwerende verf. Andere problemen vereisen dan weer een meer structurele aanpak.

 

vochtwerende verf aanbrengen 1) Vochtige muren

Heb je te maken met vocht in de muren, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Opstijgend vocht is bijvoorbeeld een vaak voorkomend probleem dat heel wat hinder kan veroorzaken.

Je moet in veel gevallen eerst het vochtprobleem aanpakken alvorens een vochtwerende verf aan te brengen. Zo kan je rekenen op een definitieve oplossing van het probleem. Doorslaand vocht kan je wel oplossen met het aanbrengen van verf tegen vocht.

In het artikel “Soorten vochtproblemen” vind je een overzicht van vaak voorkomende vochtproblemen en hun oplossingen.

 

schimmelvorming door vochtprobleem 2) Schimmel in huis

Ook bij schimmel in de woning kan een vochtwerende verf een oplossing bieden, maar opnieuw moet je eerst het onderliggende vochtprobleem aanpakken. Schimmels in huis worden namelijk vaak veroorzaakt door een teveel aan vocht.

Een oplossing van het vochtprobleem kan dus al veel schimmelvorming vermijden. Zorgen voor voldoende ventilatie is hierbij alvast een belangrijke zet.

In het artikel “Schimmel in huis” vind je veel voorkomende oorzaken van schimmels en de manieren om ze te bestrijden.

 

 

Vochtwerende verf voor binnen- en buitenmuren

Vochtproblemen kunnen zich zowel op binnen- als buitenmuren manifesteren. Er bestaan dan ook vochtwerende verven voor binnen- en buitengebruik.

 

1) Waterafstotende verf buiten

Vochtwerende verf kan bij buitenmuren zeker haar nut bewijzen. Je kan er bijvoorbeeld doorslaand vocht mee bestrijden en de verflaag vormt dan een extra beschermende laag voor je gevel.

Bij het aanbrengen van vochtwerende verf op een buitenmuur zal je er zeker voor moeten zorgen dat de gevel schoongemaakt is. Op die manier kan de verf beter hechten.

 

2) Binnenmuren beschermen

Het gebruik van vochtwerende verf binnen zorgt ervoor dat de binnenwand beschermd is tegen indringend vocht. Daarnaast bedekt de verflaag ook ontsierende vochtkringen.

Vooral in kamers waar veel condensatievocht ontstaat (denk hierbij bijvoorbeeld aan de badkamer en de keuken), is vochtwerende verf erg interessant. Ze voorkomt dan dat het condensatievocht gaat neerslaan op de muren en erin gaat trekken.

 

Je gevel of interieur laten schilderen door een professionele schilder?
Vraag hier gratis offertes aan.

 

Ga je liever zelf aan de slag?
Bekijk hier het aanbod vochtwerende verf in de webshop.

 

 

Pak vochtproblemen grondig aan!

Met een vochtwerende verf kun je vochtproblemen voorkomen. In sommige gevallen kan je er ook een bestaand vochtprobleem mee oplossen, bijvoorbeeld doorslaand vocht. Indien je met een vochtprobleem zoals opstijgend vocht te maken hebt, is de oorzaak van dit probleem met het aanbrengen van een vochtwerende verf nog niet opgelost.

Vochtige muren verven levert dus soms maar weinig op; het optrekkend vocht moet eerst opgelost zijn alvorens te kunnen overgaan tot de schilderwerken. Het aanbrengen van de verf is dus slechts een deel van de totaaloplossing van het vochtprobleem.

Als je je vochtige muren alleen behandelt met een waterafstotende verf, kan het dus voorkomen dat er na verloop van tijd ergens anders problemen gaan ontstaan omdat het vocht gewoon verder in de muur migreert of dat het vochtprobleem op andere wijze terugkeert.

 

Tip: om het vochtprobleem definitief op te lossen is het aangeraden om een expert in vochtbestrijding in te schakelen. Zo ontdek je snel waar de echte oorzaak ligt. Het vochtprobleem aanpakken bij de bron is de enige manier om er op lange termijn verlost van te raken.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vochtexperts uit jouw regio.

 

verven vochtige binnenmuren

 

Prijs vochtwerende verf

Vochtwerende verf is redelijk duur. Gemiddeld betaal je voor een vochtwerende verf van professionele kwaliteit ongeveer 250 euro per 10 liter verf.

Er zijn ook goedkopere verfsystemen verkrijgbaar, maar deze leveren vaak een minder goed resultaat op. Vaak gaat het dan om zogenaamde 2-in-1-systemen, waarbij het voorstrijkmiddel niet apart hoeft worden aangebracht. Deze goedkopere middelen zijn vooral geschikt voor een lichte vochtproblematiek, dus niet voor grotere vochtproblemen zoals grondvocht dat zich een weg door de muur probeert te banen.

Onthou dat vochtwerende verf je echte vochtprobleem in veel gevallen niet oplost. Bovendien is de verf nogal duur. Het is veel verstandiger om het vochtprobleem aan te pakken bij de wortel. Dat is de enige manier om het vochtprobleem op te lossen op lange termijn.
Vraag hier gratis prijzen op maat aan bij vochtexperts.

 

vochtwerende verf prijs

 

Aanbrengen van vochtwerende verf

Voordat je de verf kunt aanbrengen is het belangrijk dat de ondergrond stabiel en proper is. Maak het te verven oppervlak dus eerst schoon alvorens met de schilderwerken te beginnen. Meestal volstaan twee lagen verf, maar laat de eerste laag zeker voldoende drogen voor het aanbrengen van de tweede laag.

Hoeveel liter verf je precies nodig zal hebben, hangt af van het type verf, de mate van poreusheid en de structuur van de ondergrond. In de meeste gevallen dien je de verf met een halfharde kwast of een roller onverdund op de muur aan te brengen.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders