Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige kelder behandelen: oplossingen en tips

vochtige kelder

De kelder is een praktische ruimte waarin je heel wat kan stockeren. Heb je vaak last van vocht en kan je de ruimte daarom niet gebruiken, dan is er goed nieuws! Vochtige kelders en kruipruimtes kunnen op verschillende manieren droog gemaakt worden zodat je er opnieuw optimaal gebruik van kan maken. Info over de verschillende mogelijkheden vind je terug in dit artikel.

 

Stap 1: Oorzaak vochtige keldermuren en vloeren vinden

Vocht in de kelder of kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Vooraleer je het probleem kan oplossen zal je dus eerst moeten weten wat de oorzaak is. Onderstaand vind je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken met hun bijhorende oplossing

oorzaak natte kelder

 

STAP 2: Gepaste oplossing voor je vochtige kelder toepassen

Is de oorzaak voor de hand liggend zoals regeninslag via een raam, dan kan je dit probleem makkelijk en goedkoop oplossen. Is het wat ingewikkelder en heb je te maken grondvocht, scheuren, extreem natte muren en een slecht afvoersysteem, dan kan je gebruikmaken van twee verschillende methodes die vaak toegepast worden: Dichting van de muren en drainage.

 

Kelderdichting of kelderafdichting

De meest grondige en complete oplossing is het volledig afdichten van de kelder of kruipruimte. Dit houdt al het externe grondvocht buiten en zorgt ervoor dat er geen schimmels en vochtplekken meer zijn in je kelder. Bij deze methode worden zowel de vloer als de muren behandeld met een waterdichte cementlaag. Het voordeel van deze werkwijze is dat je kelder er meteen ook weer een pak frisser uitziet. Gedaan dus met verpulverende stenen en afbladerende verf.
Meer informatie over kelderdichting vind je hier.

 

Kelder drainage

Drainage vochtige kelder

Een goedkopere oplossing die vooral toepasbaar is bij extreem vochtige kelders of kruipruimtes is drainage. Dit is een ingenieus afvoersysteem dat overtollig water meteen loodst naar een netwerk van speciale leidingen en pompen. Hierdoor zal je nooit meer last hebben van water in de kelder en kan je zonder zorgen producten stockeren. Combineer deze methode met voldoende verluchting zodat je muren steeds in contact kunnen komen met verse en droge lucht.
Meer informatie over het draineren van kelders vind je hier.

 

Vochtige kelder droog maken en houden

Eens je bovenstaande oplossing hebt toegepast bij jouw vochtige kelder of kruipruimte, wil dat nog niet zeggen dat er geen vocht meer aanwezig kan zijn. De kelder is een ondergrondse ruimte die nauwelijks contact heeft met de buitenlucht en zonlicht waardoor condensatievocht geregeld kan opduiken. Plaats dus zeker een ventilatiesysteem of zorg voor verluchting zoals roosters of ramen, welke je geregeld kan openen. Vraag vrijblijvend offertes aan gespecialiseerde vakmannen uit jouw buurt om een ventilatiesysteem te laten plaatsen.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders