Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige kelder behandelen

De kelder is een praktische ruimte waarin je heel wat kan stockeren. Heb je vaak last van vocht en kan je de ruimte daarom niet gebruiken, dan is er goed nieuws! Een vochtige kelder kan op verschillende manieren droog gemaakt worden zodat je er opnieuw optimaal gebruik van kan maken. Info over de verschillende mogelijkheden vind je terug in dit artikel.

Ga snel naar:
STAP 1: oorzaak vochtige kelder bepalen
STAP 2: gepaste oplossing toepassen
STAP 3: kelder droog houden
Prijs vocht in kelder behandelen
Vergelijk offertes van vochtspecialisten

 

 

Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?

Kelders liggen ondergronds met doorgaans amper toegang tot frisse en droge lucht. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor vochtproblemen. Die vochtproblemen kunnen nare gevolgen met zich meebrengen, bijvoorbeeld:

 • Schade aan de structuur van je woning
 • Schimmels en vochtplekken
 • Een muffe lucht
 • Schade aan je gezondheid
 • Opstijgend vocht dat zich verspreidt naar de rest van de woning

Heb jij te maken met een vochtige kelder? Dan onderneem je dus best zo snel mogelijk actie om deze gevolgen te vermijden. Een vochtexpert kan je hierbij helpen en je adviseren over de te nemen maatregelen. Vind een vochtexpert in de buurt.

 

STAP 1: oorzaak vochtige keldermuren & -vloeren vinden

Vocht in de kelder kan verschillende oorzaken hebben. Vooraleer je het probleem kan oplossen zal je dus eerst moeten weten wat de oorzaak is. Onderstaand vind je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken met hun bijhorende oplossing:

 • Grondvocht: wanneer vocht dat uit de grond komt, binnensijpelt langs de vloer spreken we over doorslaand vocht. Dat vocht kan je kelder binnendringen wanneer de vloer al sterk verouderd of poreus is en de druk van het grondwater te groot wordt. Ook via de kimnaad kan grondwater binnensijpelen.
 • Lekkende leidingen: ook een lek in een waterleiding, afvoer- of rioolbuis is een veelvoorkomende oorzaak van vocht in de kelder. Een lekkage is vaak moeilijk op te sporen omdat leidingen niet altijd zichtbaar zijn, maar je kan het herkennen aan snel, veel wateroverlast en een stijgende waterrekening.
 • Condensvorming: tot slot kan je in de kelder ook gemakkelijk problemen krijgen door condensatievocht. Dat is het gevolg van een gebrek aan ventilatie in de meeste kelders. Daardoor wordt er geen frisse, droge lucht aangevoerd en kan de vochtige lucht in je kelder condenseren op de koude keldermuren.

 

STAP 2: oplossing voor vochtige kelder toepassen

Is de oorzaak voor de hand liggend zoals regeninslag via een raam, dan kan je dit probleem makkelijk en goedkoop oplossen. Is het wat ingewikkelder en heb je te maken grondvocht, scheuren, extreem natte muren en een slecht afvoersysteem, dan kan je gebruikmaken van 3 verschillende methodes die vaak toegepast worden:

 

1. Kelderdichting

De meest grondige en complete oplossing is het volledig afdichten van de kelder. Dit houdt al het externe grondvocht buiten en zorgt ervoor dat er geen schimmels en vochtplekken meer zijn in je kelder. Bij deze methode worden zowel de vloer als de muren behandeld met een waterdichte cementlaag. Het voordeel van kelderdichting is dat je kelder er meteen ook weer een pak frisser uitziet. Gedaan dus met verpulverende stenen en afbladerende verf.

TIP: je kan kelderdichting ook combineren met het injecteren van keldermuren. Daarbij worden de keldermuren waterdicht gecementeerd en bovenaan geïnjecteerd om te vermijden dat het vocht naar de rest van de woning kan trekken.

Gemiddelde prijs kelderdichting: € 50 à 100 per m² (excl. btw).
Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

2. Kelderdrainage

Een andere oplossing, die vooral toepasbaar is bij extreem vochtige kelders, is drainage. Dit is een ingenieus afvoersysteem dat overtollig water meteen loodst naar een netwerk van speciale leidingen en pompen. Hierdoor zal je nooit meer last hebben van water in de kelder en kan je zonder zorgen producten stockeren. Combineer deze methode met voldoende verluchting zodat je muren steeds in contact kunnen komen met verse en droge lucht.

Gemiddelde prijs kelderdrainage: vanaf € 2.500 (excl. btw).
Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

3. Kimnaad waterdicht maken

De kimnaad is het aansluitingspunt tussen je keldermuren en -vloeren. Dat is een gevoelige plek voor vochtproblemen, aangezien grondvocht makkelijk kan binnensijpelen langs kiertjes in slecht afgedichte kimnaden. Daarom kan de kimnaad dichten een oplossing bieden tegen vochtproblemen in de kelder. Dat kan enerzijds met een vochtwerend injectiemiddel en anderzijds met een waterdicht afdichtingsmiddel.

Gemiddelde prijs kimnaad dichten: vanaf € 100 per lopende meter (incl. arbeidskosten, excl. btw). Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

vochtige kelder behandelen

STAP 3: vochtige kelder droog maken en houden

Eens je een van de bovenstaande oplossingen hebt toegepast bij jouw vochtige kelder of kruipruimte, wil dat nog niet zeggen dat er geen vocht meer aanwezig kan zijn. De kelder is een ondergrondse ruimte die nauwelijks contact heeft met de buitenlucht en zonlicht waardoor condensatievocht geregeld kan opduiken. Daarom is het aangewezen om je kelder voldoende te ventileren. Op die manier kan je deze droog houden en vochtproblemen in de toekomst vermijden.

Je kelder ventileren kan op verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor natuurlijke ventilatie via roosters of ramen, welke je geregeld kan openen. Daarnaast kan je ook een mechanische ventilator plaatsen om zo de lucht mechanisch af te voeren of een decentrale balansventilatie, waarbij zowel de aanvoer als de afvoer van lucht volledig mechanisch gebeurt.

Ventilatie plaatsen? Een vochtexpert kan je hierover verder informeren en je adviseren over de beste optie voor jouw situatie. Ontvang offertes op maat voor ventilatiesystemen.

 

Prijs vocht in kelder behandelen

Hieronder vind je een overzicht van enkele richtprijzen voor het behandelen van water in de kelder. Hou er rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van een aantal factoren zoals de oppervlakte van je kelder, het soort vochtprobleem, de staat van je muren en vloer…

Methode vochtbestrijdingGemiddelde prijs (incl. arbeidskosten, excl. btw)
Kelderdichting€ 50 à 100 per m²
KelderdrainageVanaf € 2.500
Keldermuur injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Kimnaad dichtenVanaf € 100 per lopende meter
Ventilatiesysteem € 200 tot 1.500 (afh. van type)

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw situatie? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van verschillende vochtexperts in jouw buurt vergelijken. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders