Opstijgend vocht zelf behandelen
Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem dat voor heel wat problemen kan zorgen. In dit artikel lees je wat opstijgend vocht is en hoe je het zelf kan behandelen. Nog niet helemaal zeker of je de klus zelf gaat klaren of voordeliger af bent met een vochtspecialist? Vraag dan vrijblijvend een offerte en diagnose onderaan deze pagina.
Hoe kun je opstijgend vocht herkennen?
Opstijgend vocht begint altijd aan de onderzijde van de muur en veroorzaakt vochtplekken en schimmels. Dit kan je duidelijk herkennen aan vochtig pleisterwerk of loslatend behang.
Opstijgend vocht moet je niet verwarren met doorslaand vocht. Bij doorslaand vocht zul je dezelfde symptomen zien als bij opstijgend vocht maar de locatie op de muur is anders (hoger gelegen). Bij doorslaand vocht is er meestal sprake van een probleem met de buitenmuren waarbij regenwater in de muren trekt en naar de binnenmuur ‘doorslaat’.
Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?
Vocht heeft de neiging om in poreuze materialen te trekken, zoals het metselwerk van de woning. Wanneer het metselwerk door het ontbreken van een vochtwerende laag, ook wel waterkering genoemd, voortdurend in contact staat met de grond, zal het vocht door capillaire processen in de muur gaan trekken.
In het vocht zijn natuurlijke minerale zouten opgelost en deze komen ook in de muur terecht. Aangezien zouten vocht aantrekken, ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor de muur steeds vochtiger wordt. Dit vocht moet ergens naar toe en trekt langzaam naar boven in de muren. Daarom wordt het optrekkend vocht of opstijgend vocht genoemd.
Opstijgend vocht leidt tot ongezonde schimmels op de muur en beschadiging van het pleisterwerk door salpetervorming. Vocht trekt ook allerlei ongedierte aan (zilvervisjes, oorwurmen, etc.) Het is dus belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Welke methode je hiervoor het beste kiest hangt af van de grootte van het probleem. Heb je alleen last van een witte aanslag op de muur? Dan kun je deze salpeter verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel. Komt de aanslag telkens terug, zijn de muren vochtig of is er sprake van beschadigd pleisterwerk of schimmel, dan moet je het opstijgend vocht bij de bron aanpakken:
Doe het zelf oplossingen opstijgend vocht
Opstijgend vocht zelf behandelen kan door de muren te injecteren met een vochtwerende gel of een waterkering plaatsen. Injecteren wordt het vaakst toegepast aangezien dit de goedkoopste en snelste methode is met de minste schade. Bij onderkappen of onderzagen wordt de volledige muur stuk per stuk opgetild zodat er een vochtwerende laag tussen geplaatst kan worden:
OPLOSSING 1: Muren injecteren
Het probleem van opstijgend vocht kun je aanpakken door de muren zelf te injecteren met een vochtwerende gel of injectievloeistof. Tegenwoordig zijn er zeer goede middelen in de handel waarmee je dit kunt doen zoals Drywall, Dryzone, Humabloc, Humabloc +, Sikamur, Renovar-renodry,..
Injecteren houdt in dat er onder in de muur een reeks gaten wordt geboord waarin vervolgens een speciaal waterafstotend middel wordt gespoten. Hierdoor ontstaat er een soort intern vochtscherm (chemische waterkering) waardoor het grondvocht niet verder in de muur kan trekken. Het injecteren van muren wordt gezien als één van de meest effectieve manieren om opstijgend vocht te bestrijden. Deze werkwijze wordt ook het vaakst toegepast door professionele vochtbestrijders, zij het met andere materialen en producten.
Zelf injecteren of laten injecteren?
Werkt men volgens de regels van de kunst, dan is succes zowel verzekerd bij laten injecteren als bij zelf injecteren. Het grootste voordeel van zelf injecteren is dat je flink wat geld uitspaart op arbeidsuren. Nadeel van zelf injecteren is dan weer dat de kans bestaat dat er iets fout gedaan wordt met als gevolg dat al het werk en kosten voor niets zijn geweest.
Door de werken uit te laten voeren door een professionele vochtbestrijder krijg je vaak een lange garantieperiode op het wegblijven van het opstijgend vocht. Is het gebouw ouder dan 10 jaar, dan hoef je ook maar 6% BTW te betalen op de werkuren en injectiegel. Een flinke besparing gezien de gel de grootste som van de kosten vertegenwoordigd. Een bijkomend voordeel van vochtbestrijders is dat ze ook de kennis en ervaring hebben om de muren meteen weer professioneel af te werken zodat alles er weer als nieuw uitziet.
Twijfel je nog? Je kan altijd vrijblijvend offertes en voorstellen aanvragen bij erkende vochtbestrijders zonder enige aankoopverplichting. Nadien kan je nog beslissen of je de werken laat uitvoeren of toch liever zelf aan de slag gaat. Offertes kan je aanvragen onderaan deze pagina.
OPLOSSING 2: Muren onderkappen
Het onderkappen van muren wordt toegepast bij grondige renovaties waarbij zowel de binnenmuren als de buitenmuren gerenoveerd worden. Meter per meter wordt een volledige opening door de muur gemaakt om er een waterkerende laag (DPC-folie) tussen te plaatsen. Eens de folie geplaatst is wordt het gat weer toegemetseld. Nadat het opgevulde gat voldoende uitgehard is wordt hetzelfde procédé toegepast voor de volgende meter. Afhankelijk van de structuur van het gebouw varieert de maximale opening die gemaakt kan worden.
Wil je de vochtige muren zelf behandelen, dan is onderkappen goedkoper dan injecteren en je bent 100% zeker dat je nooit meer last zal hebben van opstijgend vocht. Hier staat wel tegenover dat onderkappen bijzonder arbeidsintensief is en de nodige risico’s met zich meebrengt. Gezien de structuur van elk gebouw anders is raadpleeg je best eerst een ingenieur of architect.
Overweeg je om het overkappen uit te besteden dan ga je best op zoek naar een bouwaannemer en geen vochtbestrijder aangezien het om structurele werken gaat. De vele uren die nodig zijn om dergelijke werken uit te voeren + de zware arbeid maakt dat weinig vakmannen bereid zijn dergelijke klussen uit te voeren. De aannemers die dergelijke klussen wel uitvoeren kosten soms tot dubbel zoveel dan het injecteren van de muren.