Opstijgend vocht behandelen: doe-het-zelf-techniek

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem. Bij laattijdige behandeling kan het voor problemen zorgen. In dit artikel lees je wat opstijgend vocht is en hoe je het kan herkennen. Lees ook hoe je het opstijgend vocht kan behandelen met de doe-het-zelf-techniek.

 

 

Hoe kun je opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht is eenvoudig te herkennen. Het begint altijd aan de onderzijde van de muur en veroorzaakt hier vochtplekken en schimmels. Het behang gaat onderaan de muur loslaten en het pleisterwerk kan merkbaar zijn of zelfs geheel van de muur vallen. Opstijgend vocht moet je niet verwarren met ‘doorslaand vocht’. Bij doorslaand vocht zul je dezelfde symptomen zien als bij opstijgend vocht maar de locatie op de muur is anders (hoger gelegen). Bij doorslaand vocht is er meestal sprake van een probleem met de buitenmuren waarbij regenwater in de muren trekt en naar de binnenmuur ‘doorslaat’. Doorslaand vocht wordt meestal voorkomen door de gevel te impregneren. Bij opstijgend vocht is een andere aanpak nodig:

 

Oorzaak

Vocht heeft de neiging om in poreuze materialen te trekken, zoals het metselwerk van de woning. Wanneer het metselwerk door het ontbreken van een vochtwerende laag (waterkering) voortdurend in contact staat met de grond, zal het vocht door capillaire processen in de muur gaan trekken. In het vocht zijn natuurlijke minerale zouten opgelost en deze komen ook in de muur terecht. Aangezien zouten vocht aantrekken, ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor de muur steeds vochtiger wordt. Dit vocht moet ergens naar toe en trekt langzaam naar boven in de muren. Daarom wordt het optrekkend vocht of opstijgend vocht genoemd.

 

Gevolg

Opstijgend vocht leidt tot ongezonde schimmels op de muur en beschadiging van het pleisterwerk door salpetervorming. Vocht trekt ook allerlei ongedierte aan (zilvervisjes, oorwurmen, etc.) Het is dus zaak om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Welke methode je hiervoor het beste kiest hangt af van de grootte van het probleem. Heb je alleen last van een witte aanslag op de muur? Dan kun je dit probleem aanpakken met een speciaal reinigingsmiddel. Is de muur echt vochtig en is er sprake van beschadiging van het pleisterwerk of schimmels? Dan zul je de muur moeten gaan injecteren.

 

Opstijgend vocht herkennen

 

Opstijgend vocht bestrijden: doe het zelf – techniek

Het probleem van opstijgend vocht kun je zelf aanpakken door de muren te gaan injecteren. Tegenwoordig zijn er zeer goede middelen in de handel waarmee je dit kunt doen. Check ons stappenplan voor vochtbestrijding met uitgebreide info. Injecteren houdt in dat er onder in de muur een reeks gaten wordt geboord waarin vervolgens een speciaal waterafstotend middel wordt gespoten. Hierdoor ontstaat er een soort intern vochtscherm (chemische waterkering) waardoor het grondvocht niet verder in de muur kan trekken. Het injecteren van de muur wordt gezien als één van de meest effectieve manieren om opstijgend vocht te kunnen bestrijden.

Ben je niet zo handig of twijfel je over de juiste techniek?

Klik dan hier voor gratis info & prijzen op maat van professionele vochtbestrijders.

 

 

Witte aanslag van de muur verwijderen

De witte aanslag op de muur, die je bij vochtproblemen nogal eens ziet, is salpeter. Dit is een mineraal zout dat gevormd wordt door chemische reacties tussen het vocht uit de grond en bepaalde componenten in de muur. Het is belangrijk om salpeter te verwijderen. Niet alleen omdat dit esthetisch beter is maar ook omdat dit neergeslagen zout vocht blijft aantrekken. De muur blijft hierdoor vochtig en kan niet goed uitdrogen. In de handel zijn voldoende middelen waarmee je zelf salpeter van de muur kunt verwijderen. Houd er wel rekening mee dat je geduld moet hebben en de behandeling misschien zult moeten herhalen.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtbestrijders