Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Goede luchtvochtigheid in huis: tips

Vochtproblemen leiden al snel tot een hoge relatieve luchtvochtigheid in huis en dit is op langere termijn allesbehalve bevorderlijk voor je gezondheid. Maar wat is nu eigenlijk een hoge luchtvochtigheid en wat kan je eraan doen? In dit artikel lees je er alles over.

 

 

Wat bedoelt men met de relatieve luchtvochtigheid?

Men bedoelt hiermee de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Deze hoeveelheid vocht wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe meer waterdamp zich in de lucht bevindt. Aangezien warme lucht meer warmtedamp kan opnemen dan koude lucht, wordt de temperatuur alsmede de luchtdruk meegeteld bij het bepalen van de relatieve luchtvochtigheid. Het luchtvochtigheidspercentage geeft dus aan hoeveel vocht er verhoudingsgewijs in de lucht aanwezig is bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk.

 

 

Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis meten?

De luchtvochtigheid in huis kan je meten met een hygrometer. Tegenwoordig kan je voor 15 euro al een simpele digitale hygrometer kopen waarmee de vochtigheidsgraad in huis vrij nauwkeurig kan worden bepaald. Er is ontzettend veel keuze op het gebied van hygrometers en vaak beschikken deze handige apparaatjes ook nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld ook de temperatuur en de luchtdruk kan meten. Weerstations beschikken in de regel standaard over een hygrometer.

Een luchtontvochtiger lost veel vochtproblemen op. Koop hem hier online!

 

Ideale luchtvochtigheid

Gemiddeld genomen voelen wij ons thuis of op kantoor het best bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60%. Maar het is niet alleen de luchtvochtigheid die bepaalt hoe wij ons voelen. Belangrijk zijn ook de temperatuur en de luchtkwaliteit. In een ruimte die weinig zuurstof bevat en relatief veel CO2 zullen we ons al snel onprettig gaan voelen. Door goed te ventileren kunnen we de luchtkwaliteit op peil houden en blijft de luchtvochtigheid binnen de grenzen.

 

condens op ramen

 

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid in huis gedurende lange tijd erg hoog is en er onvoldoende geventileerd wordt, kan dit tot allerlei vervelende problemen leiden. Een bekend verschijnsel is de muffe lucht die al snel kan ontstaan in vochtige ruimtes en ook de stoffering van meubels kan klam gaan aanvoelen. Verder kunnen de volgende problemen zich voordoen:

• Vochtplekken op de muur

• Loskomend pleisterwerk of behang

• Schimmelvorming

• Houtrot

• Afbladderende verf

• Ongedierte (pissebedden, zilvervisjes, huismijt en andere soorten mijten)

• Allerlei negatieve gezondheidseffecten

 

 

Gezonde luchtvochtigheid in huis bereiken

Een gezond binnenklimaat kan je bereiken door voldoende te ventileren. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe meer je zal moeten ventileren. Soms volstaat het om eens extra een raam open te zetten of door ventilatieroosters in de ramen aan te brengen. In de meeste gevallen red je het hiermee echter niet en zal je iets aan mechanische ventilatie moeten doen. Je kan dan kiezen uit de volgende opties:

 

1: Mechanische toevoer van verse lucht (ventilatiesysteem B)
Dit is een van de voordeligste systemen waarbij een ventilator verse lucht in de woning blaast. Deze lucht wordt vervolgens via natuurlijke weg weer afgevoerd. Het nadeel van dit systeem is dat er flink wat warmteverlies plaatsvindt via de afvoerkanalen.

 

2: Mechanische afvoer van vervuilde lucht (ventilatiesysteem C)
Bij dit systeem wordt er geen verse lucht aangevoerd zoals bij een ventilatiesysteem B, maar wordt de vochtige lucht in huis afgevoerd met behulp van een ventilator. Het voordeel van dit systeem is dat de hoeveelheid lucht die afgevoerd wordt goed geregeld kan worden. Nadeel is dat er warmteverliezen plaatsvinden omdat er relatief veel warmte onbenut de woning verlaat.

 

3: Balansventilatie (ventilatiesysteem D)
Bij dit systeem wordt zowel de inkomende lucht als de afgevoerde lucht op gecontroleerde manier mechanisch afgevoerd. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd, waardoor de warmteverliezen minimaal blijven. Wanneer dit systeem goed onderhouden wordt, blijft het binnenklimaat optimaal, ongeacht de luchtvochtigheid.

Een offerte voor een ventilatiesysteem aanvragen bij een erkende installateur uit jouw regio? Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

LET OP: hou rekening met andere vochtproblemen!

Let op, ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak en meest geschikte oplossing is voor je vochtprobleem. Ontvang offertes op maat.

 

schimmel luchtvochtigheid

 

Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid

In een slecht geventileerde, vochtige woning kan je al snel last kan krijgen van allerlei gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met de luchtwegen. Indien je astmatische klachten hebt of andere allergische klachten, dan kan je een verergering van de symptomen verwachten omdat huisstofmijt en andere soorten ongedierte goed gedijen in een vochtige omgeving. Ook schimmels kunnen aanleiding geven tot luchtweginfecties. Tevens kunnen mensen met reuma een verergering van de klachten ervaren. Een hoge luchtvochtigheid is ongezond en ook totaal onnodig omdat je met de juiste ventilatie veel problemen kan voorkomen.

 

 

Lage luchtvochtigheid

Van een lage luchtvochtigheid spreken we wanneer de relatieve luchtvochtigheid minder dan 30-40% bedraagt. Aangezien de lucht relatief weinig vocht bevat, spreekt men ook wel van droge lucht. Een lage luchtvochtigheid ontstaat in ons klimaat eigenlijk alleen maar in de winter. De koude buitenlucht van buiten bevat dan maar weinig vocht en wanneer deze bij ons in de woning naar binnen komt en opgewarmd wordt, kan hij meer vocht bevatten. Omdat de absolute hoeveelheid vocht in de lucht echter gelijk blijft, daalt de relatieve luchtvochtigheid. Droge lucht is over het algemeen minder schadelijk dan vochtige lucht maar kan wel tot allerlei irritaties (bijvoorbeeld droge ogen, irritaties aan de luchtwegen of slijmvliezen) leiden. De oplossing ligt -in ons klimaat tenminste- meestal niet in het omhoog brengen van de luchtvochtigheid maar in het beter ventileren en het omlaag brengen van de temperatuur (liefst minder dan 21 graden Celsius).

 

ventilatie luchtvochtigheid

 

Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht

Hoe hoger de temperatuur in huis, hoe vochtiger de lucht. Warme lucht kan immers meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Dit kan je zelf eenvoudig vaststellen door bijvoorbeeld tegen een spiegel te blazen. De warme uitgeademde lucht bevat veel vocht en zodra deze lucht in contact komt met het koude oppervlak van de spiegel zal de temperatuur dalen, waardoor de waterdamp niet langer opgelost kan blijven en neerslaat als condens tegen de spiegel. Je kan dit ook waarnemen in de ochtend wanneer de ramen beslagen zijn of in de badkamer, waar er tijdens het douchen veel waterdamp vrijkomt.

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders