Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vocht na isoleren van spouwmuren

Om de energiefactuur te doen dalen worden oude woningen steeds beter geïsoleerd. Naast het dak is de luchtspouw isoleren een van de makkelijkste manieren om dat te bereiken. Helaas betekent dat ook dat het huishoudelijk vocht niet meer uit de woning kan verdwijnen waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.

 

 

Waarom geen vocht voor het isoleren van de spouwmuur?

Ervan uitgaan dat er geen vocht aanwezig was voor de isolatiewerken is een verkeerde redenering. Het aanwezige vocht kon steeds op een natuurlijke manier de woning verlaten waardoor er geen vochtplekken zichtbaar waren op de muren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het isoleren van de spouwmuur een slechte zaak is. Het is tenslotte niet de oorzaak van je vochtprobleem maar wel een gevolg.

 

Hoe kunnen we de oorzaak van het vocht achterhalen?

De eerste belangrijke stap is achterhalen wat de oorzaak is van het vochtprobleem. Aangezien de muren goed geïsoleerd zijn en er geen lekken zijn is de oorzaak hoogst waarschijnlijk opstijgend vocht. Dit is vocht dat via de grond naar boven gezogen wordt via de binnenmuren. Het vocht zal het pleisterwerk aantasten langs de onderzijde en deels condenseren in de ruimte. Dit kan voor vochtplekken en schimmels zorgen rondom de ramen en de plafond. Om grondvocht tegen te gaan wordt er in nieuwe woningen steeds een vochtwerende laag aangebracht op de eerste rij stenen. Bij oudere woningen werd dit nog niet niet of onvoldoende toegepast waardoor vocht vrij spel krijgt. Als je de woning dan gaat renoveren krijg je een domino-effect waarbij het vocht na vele jaren plots niet meer weg kan en gaat ophopen in de woning. Het resultaat zijn vochtige muren en een broeihaard voor schimmels en vochtproblemen.

 

vochtproblemen spouwisolatie

 

Muren injecteren of onderkappen

Wanneer grondvocht de oorzaak is van je vochtprobleem na het isoleren van de spouwmuren heb je twee keuzes: De muren injecteren met een speciale gel of de muren onderkappen. Deze laatste methode is enkel toe te passen bij totaalrenovaties aangezien de volledige woning voorzichtig moet opgetild worden om een vochtwerende laag aan te leggen. De meest mensen opteren er dan ook voor om de muren te injecteren:

Bij deze methode worden kleine gaatjes geboord in de binnen- of buitenmuren om X-aantal centimeter. Vervolgens wordt er met een speciaal pistool onder hoge druk een waterwerende vloeistof ingespoten. Deze kan je best vergelijken met de werking van siliconen. Het vocht zal niet langer opgezogen worden naar de hogergelegen stenen zodat de binnenmuren niet meer vochtig zullen zijn. Ben je benieuwd hoeveel deze ingreep kost, dan kan je bij ons steeds online een offerte aanvragen.

Klik hier voor een vrijblijvende offerte zonder aankoopverplichtingen.

 

 

Met welk materiaal de spouwmuur isoleren

Naast vochtproblemen aan de binnenmuur kan het naisoleren van spouwmuren ook zorgen voor vochtproblemen aan de buitenmuren. Door het ontbreken van luchtcirculatie zullen de buitenmuren veel minder snel het vocht verdampen waardoor de stenen wak worden en barsten wanneer het vriest. Om dit tegen te gaan kies je dan ook best voor een vochtregulerende isolatie zoals EPS-parels. Deze EPS parels zijn tegenwoordig de koploper als het aankomt op spouwmuren isoleren. PUR wordt steeds minder gebruikt.

De muren langs de regenzijde worden ook best geïmpregneerd met een vochtafstotende laag. Of dit nodig is hangt vooral af van het type steen en de staat van de voegen. Meer informatie over muren impregneren lees je in het artikel: Gevel waterafstotend maken.

 

 

Condensatievocht

Ook condensatievocht kan de oorzaak zijn van het vochtprobleem. Dit kan je snel waarnemen in de slaapkamer, waar heel wat lichaamsvocht aanwezig is. Meer info over condensatievocht vind je hier.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders