Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opstijgend vocht buitenmuur

Opstijgend vocht in je buitenmuur kan een hardnekkig probleem zijn. Het ontstaat vaak door een combinatie van een verouderde fundering en een gebrekkige vochtkering. Het is essentieel om opstijgend vocht in een buitengevel meteen aan te pakken. Maar hoe doe je dat? Hoeveel kost het? En kan je het zelf of schakel je beter een specialist in? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Opstijgend vocht buitenmuur: gevolgen
Hoe opstijgend vocht buitenmuur aanpakken?
Hoe gaat een vochtspecialist te werk?
Veelgestelde vragen over opstijgend vocht
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe opstijgend vocht in buitenmuur herkennen?

Optrekkend vocht kan zowel bij een buitenmuur als een binnenmuur optreden. Het is erg belangrijk om te weten hoe je vocht kan herkennen, zodat je het probleem zo snel mogelijk kan aanpakken. Enkele signalen van opstijgend vocht in je buitenmuur zijn:

 • Vochtplekken onderaan de buitenmuur
 • Schimmelvorming en mosgroei
 • Zoutuitbloei

Wil jij opstijgend vocht in je buitenmuur aanpakken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van ervaren vochtbestrijders in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

opstijgend vocht buitenmuur

 

Opstijgend vocht buitenmuur: gevolgen

Als je opstijgend vocht niet behandelt, kunnen er een aantal nare gevolgen opduiken. Een vochtprobleem is namelijk absoluut niet goed voor je buitenmuur. Er kan zich structurele schade voordoen:

 • Beschadiging aan het metselwerk
 • Aangetast pleisterwerk
 • Verminderde isolatie met stijging van energieverbruik als gevolg

 

Hoe opstijgend vocht buitenmuur aanpakken?

Eens je weet dat je met opstijgend vocht te maken hebt, kan je op zoek gaan naar een gepaste oplossing. Hieronder geven we een woordje uitleg over de 3 meest gebruikte methodes:

 

1. Buitenmuur injecteren tegen vocht

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht in een buitengevel te bestrijden, is de muren injecteren. Deze oplossing is vrij simpel, maar het vergt wel de nodige precisie en vakkennis bij de uitvoering:

 • Wanneer: ben je op zoek naar een oplossing waarbij je snel opstijgend vocht in je buitenmuur kan bestrijden zonder ingrijpende werken uit te voeren? Dan is injecteren een geschikte methode.
 • Hoe: eerst boort een vochtspecialist om de 10 à 12 cm gaten in de buitenmuur. Vervolgens vult die ze op met een vochtwerende gel of vloeistof. Die zet uit in het metselwerk en voorkomt dat optrekkend vocht verder naar omhoog dringt.
 • Prijs: vanaf € 100 per lopende meter kan je je buitenmuur laten injecteren. Dit bedrag is echter slechts indicatief. Wil je graag een prijsvoorstel op maat? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes!

 

2. Buitenmuur onderkappen tegen vocht

Een andere mogelijkheid is om de muren te onderkappen. Dit is een doeltreffende oplossing tegen opstijgend vocht in de buitenmuren, maar je houdt er wel best rekening mee dat deze klus heel wat stof en extra werken met zich meebrengt:

 • Wanneer: deze oplossing is aangeraden bij vrijstaande woningen als je al grotere renovatiewerken gepland hebt. Ga je bv. je buitengevel renoveren? Dan is deze optie ideaal omdat je de muren hoe dan ook opnieuw zal moeten bekleden.
 • Hoe: allereerst zal een expert horizontale sleuven in het metselwerk frezen of kappen. In de vrijgekomen ruimte brengt die een vochtkering aan zodat opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is. In de meeste gevallen gebruikt een vochtspecialist kunststof waterkeringen.
 • Prijs: je buitenmuur onderkappen kost doorgaans € 125 à 175 per lopende meter. Dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar offertes op maat? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!

 

3. Ventilatiekokers plaatsen tegen vocht

Ventilatiekokers plaatsen tegen vocht gebeurt vooral in Nederland. Deze methode kan je toepassen op zowel enkelsteen- als spouwmuren. Hieronder lees je er meer over:

 • Wanneer: ventilatiekokers plaatsen is een verstandige optie als je grote, ingrijpende werken wil vermijden en toch je vochtprobleem snel wil aanpakken.
 • Hoe: een specialist plaatst de keramische kokers in de vochtige muren waardoor een luchtstroom ontstaat. Op die manier koelt de lucht af en vormt er zich een koudebrug. Het vocht trekt vervolgens naar deze koudebrug en wordt naar buiten afgevoerd.
 • Prijs: gemiddeld betaal je € 115 per lopende meter om ventilatiekokers te plaatsen. Houd er rekening mee dat dit slechts een indicatief bedrag is. Op zoek naar een gericht prijsvoorstel voor jouw situatie? Ontvang hier dan gratis en vrijblijvend offertes op maat!

 

Wat is de beste oplossing tegen opstijgend vocht in een buitenmuur?

Er bestaat geen ideale oplossing tegen opstijgend vocht in een buitenmuur. Het is erg belangrijk om een vochtspecialist in te schakelen om te bepalen welk vochtprobleem je hebt en wat de meest aangewezen oplossing is. Enkel op die manier heb je de beste garantie om voorgoed van het vochtprobleem af te zijn.

Op zoek naar een vochtspecialist om opstijgend vocht in je buitenmuur aan te pakken? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vaklui in jouw buurt!

 

opstijgend vocht buitenmuur injecteren

 

Hoe gaat een vochtspecialist te werk?

Het is absoluut niet aangewezen om een vochtprobleem zelf aan te pakken. Enkel met een specialist ben je zeker dat het probleem de juiste diagnose én aanpak krijgt. Doorgaans gaat een expert als volgt te werk:

 1. Vochtanalyse uitvoeren: allereerst voert een specialist een grondige analyse van je buitenmuren uit. Op basis daarvan kan die een vochtdiagnose stellen en een geschikte oplossing aanbieden. Niet elke oplossing is namelijk gepast voor elk vochtprobleem.
 2. Aanpak van het vochtprobleem: is de diagnose gesteld? Dan pakt een vochtbestrijder je vochtprobleem aan met de meest aangewezen methode. Bij opstijgend vocht in een buitenmuur is injecteren de meest voorkomende oplossing. Gaat het om doorslaand vocht? Dan laat je je buitenmuren dan weer best impregneren.
 3. Afwerking: na het uitvoeren van de gekozen behandelingsmethode maakt een expert de klus ook af. Dat wil zeggen dat die eventuele schimmel verwijdert of de gevel opnieuw bepleistert wanneer nodig. Kortom: als je een vochtspecialist inschakelt, kan je rekenen op een totaalpakket.

 

Veelgestelde vragen over opstijgend vocht

Heb je vragen over opstijgend vocht in je buitenmuur? Dan kan je steeds terecht bij een van onze professionals. Intussen vind je hieronder al het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Kan ik opstijgend vocht voorkomen?
  Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om een goede waterkering te voorzien zodat vocht niet in je buitenmuren kan trekken. Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de stenen van je buitenmuur wordt geplaatst.


 • Heb ik te maken met opstijgend vocht of doorslaand vocht?
  Om te weten of je te maken hebt met doorslaand of opstijgend vocht schakel je best een professional in. Voor een vochtspecialist is het eenvoudig om vast te stellen met welk probleem je zit, om vervolgens dan ook een gepaste oplossing voor te stellen. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.


 • Wat moet ik doen bij vochtschade aan mijn binnenmuren?
  Ook bij binnenmuren hangt de oplossing af van de oorzaak. Heb je last van opstijgend vocht in je binnenmuren? Dan is injecteren de geschikte oplossing. Is het doorslaand vocht? Dan laat je best je buitenmuren impregneren of je kiest voor een nieuwe gevelbekleding. Bij condensatievocht is een ventilatiesysteem plaatsen de aangewezen methode om je probleem te verhelpen.


 • Zijn er nog andere oorzaken voor vocht in mijn buitenmuur?
  Naast de verschillende vochtproblemen kan ook een lekkende dakgoot aan de basis liggen van vocht in je buitenmuur. In sommige gevallen is de dakgoot schoonmaken voldoende om het probleem op te lossen. In andere gevallen is het belangrijk om ze zo spoedig mogelijk te herstellen.

 

TIP: laat opstijgend vocht in buitenmuren behandelen door een expert!

De enige manier om zeker te weten dat het vocht voorgoed uit je buitenmuren blijft, is een specialist inschakelen. Die kan perfect de juiste diagnose en geschikte oplossing bepalen. Voor de beste garantie op een correcte prijs is het verstandig om meerdere offertes naast elkaar te leggen. Op die manier kan je alle kostenposten met elkaar vergelijken.

Ben je op zoek naar een specialist om opstijgend vocht in je buitenmuur aan te pakken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders