Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lekdetectiebedrijf

De locatie van een lekkage is niet altijd duidelijk. Vermoed je een waterlek in je woning, maar weet je niet exact waar het zich bevindt? Dan schakel je best zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf in. Hoe gaan zulke experten te werk? Welke apparatuur gebruiken ze? En hoeveel kost het precies om een waterlek op te sporen? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze lekdetectiebedrijf
Prijs lekdetectiebedrijf
Technieken voor lekdetectie
FAQ (veelgestelde vragen)
Vraag gratis offertes aan

 

Waarom een lekdetectiebedrijf inschakelen?

Een lekkage kan zich voordoen in je dak, vloerverwarming, afvoerbuis, … Soms is zo’n lek zichtbaar, maar vaak ook niet. Bovendien verschijnt de vochtschade (schimmel, vochtplekken, …) meestal pas later en vaak ook op een andere plek dan het lek zelf. Je doet dan ook best een beroep op een professioneel lekdetectiebedrijf. Zo ben je zeker van…

 • lekdetectie zonder hak- of breekwerken.
 • precieze opsporing van je waterlek met geavanceerde apparatuur.
 • uitgebreid rapport voor de loodgieter, verwarmingstechnieker, … én je verzekering.
 • correcte herstelling van je waterlek op de juiste locatie.

BELANGRIJK: hoewel een lekkage thuis vaak klein is, kan de schade heel groot zijn. Wil je hoge kosten vermijden? Dan contacteer je best zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij lekdetectiebedrijven actief in je buurt via onze offerteservice. • Hoe kan ik een lekkage herkennen?
  Ook al kan je de lekkage niet zien, het is wel mogelijk om het te herkennen. In de eerste plaats door vocht- en schimmelplekken op de muren, het plafond of de vloer. Let op, dergelijke vochtschade kan ook wijzen op een ander vochtprobleem als opstijgend of doorslaand vocht. Merk je echter ook een hogere waterfactuur? Of stijgen je energiekosten (door vochtige, slecht werkende isolatie)? Dan is de kans groot dat het om een waterlek gaat en contacteer je best zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf.


 • Wanneer is het niet nodig om een lekdetectiebedrijf in te schakelen?
  Als je al weet waar het lek zich precies bevindt, hoef je het niet meer te laten opsporen en kan je het meteen laten dichten door een geschikte vakman (naargelang het type lekkage): vochtbestrijder, dakdekker, loodgieter, … Wil je het vochtprobleem in jouw woning, kantoor, … laten oplossen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

lekdetectiebedrijf

 

Werkwijze lekdetectiebedrijf

Een verborgen waterlek opsporen is een klus voor specialisten. Het vergt vakkennis en geavanceerde apparatuur, want de lekkage kan meters verder zitten dan de plaats van de vochtplek(ken). Een professioneel lekdetectiebedrijf gaat doorgaans als volgt te werk:

 1. Waterlek opsporen

  Het lekdetectiebedrijf spoort het lek op met gespecialiseerde apparatuur zonder hak- en breekwerken. Dankzij geavanceerde technieken voor lekdetectie kan deze expert de locatie van de lekkage erg nauwkeurig bepalen. Hij controleert ook of een lek wel degelijk de oorzaak is van je vochtschade. In sommige gevallen kan het ook gaan om opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht.

 2. Rapport opmaken

  In een uitgebreid rapport geeft het lekdetectiebedrijf aan waar de lekkage zich exact bevindt. Zo kan een loodgieter of verwarmingstechnieker het lek correct en efficiënt herstellen en vermijd je nodeloze extra kosten. Ook voor je verzekering is dit rapport belangrijk. Verzekeraars gebruiken dit document voor de terugbetaling van de schadekosten én de kosten voor de lekdetectie zelf.

 3. Adviseren over herstelling, verzekering, …

  Is het waterlek opgespoord en het rapport opgemaakt? Dan adviseert het lekdetectiebedrijf je graag over de verdere stappen. Zal je woonverzekering de schade door een waterlek dekken of niet? Hoe moet je een terugbetaling aanvragen? En welke vakman contacteer je best om je lek te laten dichten? Een lekdetectiebedrijf beantwoordt al deze en veel meer vragen over je lekkage.

 

Prijs lekdetectiebedrijf

De prijs van een lekdetectiebedrijf schommelt gemiddeld tussen 300 en 500 euro, incl. btw, verplaatsingskosten, rapport, … De lekdetectie kosten hangen vooral af van de omvang van de werken. Moet het lekdetectiebedrijf bv. maar 1 of 2 leidingen controleren? Dan zal de kostprijs uiteraard lager liggen.

TIP: de tarieven van lekdetectiebedrijven kunnen verschillen. Wil je gericht en vlot prijzen voor lekdetectie, werkwijzen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 lekdetectiebedrijven actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

lekdetectiebedrijf vloerverwarming

 

Technieken voor lekdetectie

Wat als een lekkage thuis niet met het blote oog te zien is? Een lekdetectiebedrijf gebruikt geavanceerde technieken en gespecialiseerde apparatuur om verborgen waterlekken nauwkeurig op te sporen en in kaart te brengen zonder hak- en breekwerken. Om welke methodes voor lekdetectie gaat het? We zetten de meest gebruikte technieken voor het opsporen van een waterlek op een rij:

 

1. Ultrasone lekdetectie

Bij deze techniek maakt het lekdetectiebedrijf gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om de locatie van het lek te achterhalen. De tijd tussen het verzenden van het signaal vanuit de lekdetector en het ontvangen van de weerkaatsing, bepaalt de afstand tot de lekkage. Omdat de ultrasone golf in lucht of water een andere snelheid heeft, kan de expert exact bepalen waar de lekkage zich bevindt. 

Toepassing: vooral bij koudwaterleidingen

 

2. Lekdetectie met thermografische camera

Een thermografische camera meet het temperatuurverschil tussen het gelekte water en het water in de leidingen (in vloeren en wanden). Lekkend warm water koelt namelijk snel af buiten de leidingen. Zo kan het lekdetectiebedrijf heel efficiënt en precies de locatie van de lekkage bepalen.

Toepassing: warmwaterleidingen (bv. vloerverwarming, radiatoren, afvoer van de douche of gootsteen, …)

 

3. Lekdetectie met vochtmeting

Ook vochtmeters kunnen gebruikt worden als lekdetector. Met een vochtmeter meet het lekdetectiebedrijf de relatieve vochtigheid van materialen. Zo kan de expert nagaan waar het waterlek zich bevindt.

Toepassing: koudwaterleidingen en warmwaterleidingen

 

4. Lekdetectie met druktest

Bij deze techniek voert het lekdetectiebedrijf de druk in je leidingen op en brengt ze daarna weer naar de normale toestand. Als de druk in de leidingen niet constant blijft, bevindt zich ergens een lek.

Toepassing: gas- en waterleidingen voor centrale verwarming

 

5. Lekdetectie met rooktest

Met een rookgenerator blaast het lekdetectiebedrijf rook in je leidingen. De rook ontsnapt door kleine kieren en gaten, waardoor de locatie van het lek vlot te achterhalen valt. Deze techniek voor lekdetectie is ook efficiënt om vieze geuren op te sporen. De rook volgt dezelfde weg als de geur en maakt meteen zichtbaar waar deze ontsnapt.

Toepassing: afvoerbuizen, dakbedekkingen, …

 

6. Lekdetectie met endoscopie

Met een duwcamera met een semi-flexibele kop gaat het lekdetectiebedrijf in waterleidingen of holle plekken op zoek naar lekken. De expert kan de videobeelden op een scherm bekijken om zo de precieze locatie van de lekkage te achterhalen.

Toepassing: afvoerbuizen, waterleidingen, daken, …

 

Contacteer verschillende lekdetectiebedrijven

Welke techniek voor lekdetectie is nu het meest geschikt voor jouw situatie? Je vraagt best advies op maat aan verschillende lekdetectiebedrijven. Niet elke expert gebruikt namelijk dezelfde methodes om waterlekken op te sporen. Door verschillende offertes aan te vragen, kan je gericht adviezen, werkwijzen en prijzen vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken.

TIP: je kan gratis verschillende offertes bij lekdetectiebedrijven actief in jouw buurt aanvragen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

FAQ lekdetectiebedrijf

Heb je nog vragen over lekdetectie en lekdetectiebedrijven? We zetten graag nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:  • Kan een loodgieter of een verwarmingstechnieker ook aan lekdetectie doen?

   Nee. In de meeste gevallen beschikken deze vakmannen niet over de gespecialiseerde apparatuur om een waterlek op te sporen zonder hak- en breekwerken. Bovendien kunnen ze ook niet het noodzakelijke rapport opstellen dat je aan je verzekeraar moet bezorgen.  • Kan ik zelf een verborgen waterlek opsporen?

   Wil je een rooktest kopen? Of zelf lekdetectie apparatuur huren? Dat is zeker niet aangeraden. Naast de lekdetectietechnieken op zich heb je namelijk ook de expertise en ervaring nodig om ze goed te kunnen toepassen. Door een lekdetectiebedrijf in te schakelen, ben je 100% zeker van de precieze locatie van de lekkage én dus ook van een efficiënte herstelling zonder extra kosten.

   TIP: op zoek naar een lekdetectiebedrijf actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.  • Is het mogelijk om een lek te herstellen zonder breken?

   Dankzij een lekdetectiebedrijf kan het opsporen van een waterlek zonder hak- en breekwerken. Maar kan je ook een lek in je waterleiding, vloerverwarming, … herstellen zonder breken? In ideale omstandigheden kan een loodgieter, verwarmingstechnieker, … een lokale lekherstelling (niet het hele leidingnet) uitvoeren zonder breekwerken. Ook daar bestaan geavanceerde technieken, materialen en apparaten voor. In sommige gevallen zijn breekwerken echter onvermijdelijk.

   TIP: benieuwd of het mogelijk is om je lek te herstellen zonder breken? Vraag gratis advies en prijzen op maat aan vochtexperten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.  • Betaalt je verzekeraar de kosten van de lekdetectie terug?

   Gaat het om een lek dat niet zichtbaar is? Dan is de kans groot dat je verzekeraar (via je woonverzekering) zowel de schadekosten door het lek als de kosten van de lekdetectie terugbetaalt. In zo’n geval gaat het namelijk niet om nalatigheid of kwaad opzet. Je moet daarvoor wel het rapport van het lekdetectiebedrijf aan je verzekeraar bezorgen. Je neemt dus best zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om een dossier te laten openen.

 

Offertes voor lekdetectie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde lektedetectie bedrijf en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen