Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtdetectie: belang en werkwijze

Vochtige muren hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door het ontbreken van een goede waterkering. Er kan ook sprake zijn van een ‘overbrugging’. De oorzaak van het vochtprobleem ligt dan niet in het ontbreken van een goede waterkering maar in het pleisterwerk zelf. Door middel van een vochtdetectie kan exact vastgesteld worden hoe vochtig een muur is en wat de aangewezen methode is om het probleem te verhelpen.

 

 

Waarom is vochtdetectie belangrijk?

Om een vochtprobleem effectief aan te kunnen pakken zul je eerst zeker moeten zijn van de oorzaak. Een muur injecteren heeft bijvoorbeeld geen zin wanneer de oorzaak ligt in ‘overbrugging’ of in een lekkage. Niet alle vochtproblemen worden door opstijgend vocht veroorzaakt en dus is het belangrijk om exact te weten hoe vochtig een muur is.

Wanneer er sprake is van een overbrugging, dan zullen vochtplekken zich doorgaans op maximaal 30 centimeter hoogte bevinden maar daarmee heb je nog geen objectief bewijs. Door middel van vochtdetectie kan met 100% zekerheid vastgesteld worden of het probleem veroorzaakt wordt door opstijgend vocht of dat er andere oorzaken een rol spelen.

 

Noodzaak

Om objectief vast te kunnen stellen waardoor de muren vochtig worden is het nodig om een vochtdiagnose uit te voeren. Meestal gebruikt men een calciumcarbide test om aan te tonen hoe diep het vocht in de muren aanwezig is. Indien de stenen tot in de kern vochtig zijn dan is het duidelijk dat de oorzaak ligt in het ontbreken van een waterkering. Zijn de stenen droog en is alleen het pleisterwerk vochtig dan is er sprake van overbrugging.

Wil je een vochtdetectie laten uitvoeren door een professionele vochtbestrijder? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Klik hier voor meer info.

 

vochtdetectie belang

 

Aanleiding tot een vochtdetectie

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die een vochtdetectie noodzakelijk maken. Afhankelijk van het vochtprobleem zul je een andere oplossing moeten voorzien. We sommen hier kort even enkele mogelijke oorzaken op van een vochtig huis.

 

Opstijgend vocht – gebrekkige waterkering

Vochtige muren worden vaak veroorzaakt door opstijgend vocht. Bij opstijgend vocht kan het grondvocht door een probleem met de waterkering ongehinderd in de muur trekken.

Vaak bestaat de waterkering uit een loodslab die zich net boven de vloerafwerking bevindt. Wanneer deze ontbreekt of foutief is aangelegd gaan de stenen het grondvocht absorberen en worden ze steeds vochtiger. Het vocht kruipt dan langzaam omhoog in de muur waardoor ook het pleisterwerk na verloop van tijd verzadigd raakt met vocht. Opstijgend vocht wordt dus altijd veroorzaakt door een gebrekkige waterkering of het geheel ontbreken ervan.

 

Overbrugging

Bij een overbrugging ligt de oorzaak van het vochtprobleem niet in het ontbreken van de waterkering maar in het pleisterwerk dat over de waterkering heen is aangebracht. De stuklaag fungeert dan als een soort brug waardoor grondvocht alsnog via het pleisterwerk naar boven kan migreren. De muur wordt dan niet van binnenuit vochtig maar van buiten naar binnen.

Het bestrijden van het probleem moet dan ook op andere wijze aangepakt worden dan bij de bestrijding van opstijgend vocht het geval is. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met opstijgend vocht of met overbrugging? Het antwoord luidt: door middel van vochtdetectie.

 

nood aan een vochtdiagnose in de kelder

 

Vochtdetectie met behulp van calciumcarbide test

Met een calciumcarbide test kan men aantonen hoe vochtig een muur is en hoe hoog de concentratie hygroscopische zouten is. Tijdens de test worden boorstalen genomen die vervolgens in een speciale fles samengevoegd worden met calciumcarbide. Uit de reactie die dan volgt valt af te lezen hoe vochtig de muur op een bepaalde diepte is.

Deze meting is een stuk betrouwbaarder dan een test met een protimeter (apparaat met twee pinnetjes) waarmee alleen oppervlakkige metingen gedaan kunnen worden. De calciumcarbide test geeft betrouwbare resultaten en wordt ook door het WTCB (wetenschappelijk instituut voor de bouwindustrie) voorgeschreven als betrouwbaar vochtdetectie middel.

 

De oplossing voor vochtproblemen

Wanneer door een juiste vochtmeting vast is komen te staan dat het vochtprobleem wordt veroorzaakt door overbrugging dan zal men in de regel starten met het afnemen van de plinten en wordt de bezetting wat hoger afgekapt. Tegen de muur brengt men dan een speciale noppenfolie aan waarna de muur opnieuw bezet kan worden. Injecteren heeft geen enkele zin omdat uit de vochtdetectie vast is komen te staan dat de muren in de kern niet vochtig zijn.

Aangezien het verhelpen van een overbruggingsprobleem doorgaans goedkoper is dan muurinjectie loont het de moeite om een professionele vochtdetectie uit te laten voeren.

Wil je een vochtdetectie laten uitvoeren door een vakman?
Vraag hier vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

 

oplossing van vocht na vochtdetectie

 

Pak het probleem tijdig aan

Veel mensen wachten te lang met het inschakelen van een professional waardoor vochtproblemen maar voort blijven duren. Hoe langer je wacht, hoe hoger de kosten uiteindelijk zullen zijn want het vochtprobleem zal niet vanzelf over gaan. Het zal eerder verergeren omdat de concentratie zouten in de muur gaat toenemen waardoor de muur nog meer vocht gaat aantrekken. De conditie van het pleisterwerk zal exponentieel achteruit gaan waardoor je alleen maar voor hogere kosten komt te staan.

Het beste onderneem je dus zo snel mogelijk actie en laat je een vochtdetectie uitvoeren. Hoe eerder het probleem aangepakt kan worden, des te goedkoper ben je uit. Ook voor je gezondheid is het beter om snel het vocht uit huis te halen, want een vochtige woning is niet gezond om in te wonen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders