Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel op muur

Last van schimmel op de muur in je slaapkamer, keuken, badkamer, …? Dan pak je dat probleem best zo snel mogelijk aan om jouw gezondheid en woning te beschermen. Welke gevolgen heeft schimmel op de muur? Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Hoeveel kost het om schimmel op de muur te behandelen? En kan je zelf schimmel op de muur verwijderen of schakel je beter een vochtexpert in? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
Oorzaken + oplossingen
Schimmel zelf of laten verwijderen?
Gevolgen schimmel op muur
Prijs schimmel op muur behandelen
Stappenplan: hoe schimmel verwijderen?
Hoe schimmel voorkomen?

 

 

Schimmel op muur verwijderen

Aangezien schimmel in huis schadelijk is, grijp je best zo snel mogelijk in. Schimmel in huis verwijderen doe je best niet droog, anders zal je de schimmelsporen alleen maar verspreiden. Het is ook aangeraden om een mondkapje en handschoenen te gebruiken. Zelf schimmel verwijderen kan op 3 manieren:

 1. Maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water). Hiermee kan je de schimmel van de muur schrobben.
 2. Is het schimmelprobleem hardnekkiger, dan kan je ook bleekwater gebruiken. Los ongeveer 250 ml bleekwater op in een emmer water. Breng deze oplossing aan op de schimmels en laat dit een nacht inwerken. Het kan nodig zijn om deze behandeling enkele keren te herhalen voor een goed resultaat.
 3. Er zijn ook speciale middelen verkrijgbaar waarmee je schimmel op de muur kan verwijderen. Lees hierbij steeds goed de gebruiksaanwijzing en zorg voor voldoende ventilatie als je met deze producten aan de slag gaat.

 

 

Schimmel verwijderen? Pak ook de oorzaak aan!

Schimmel op de muur verwijderen is slechts een tijdelijk lapmiddel. Na een tijdje zullen de schimmels gewoon terugkeren. Wil je voorgoed komaf maken met schimmels op de muur? Dan is het essentieel om de onderliggende oorzaak (een vochtprobleem) aan te pakken.

Hieronder lees je meer over de oorzaken van schimmel op de muur en hun oplossing:

 

Schimmel op de muren: oorzaken + oplossingen

Schimmel op de muur kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt een vochtprobleem (bv. opstijgend of doorslaand vocht, een lekkage of condensatievocht) aan de basis. We zeiden het al, het is belangrijk om dat vochtprobleem op te lossen om zo definitief komaf te kunnen maken met de schimmelvorming. Maar hoe kan je een vochtprobleem herkennen? We helpen je op weg:

 

Schimmel op muur grenzend aan buitenomgeving

muren met schimmel

Schimmel op buitenmuren kan verschillende oorzaken hebben. Deze muren staan namelijk in contact met de koude buitenomgeving. Een mogelijke oorzaak is doorslaand vocht. Daarbij dringt vocht door de poreuze buitenmuren naar binnen, waarna het zich verspreidt in je muren en vocht- en schimmelplekken veroorzaakt.

Een andere oorzaak is opstijgend vocht, waarbij grondvocht in de muren trekt. Je herkent het aan vocht- en schimmelplekken die starten onderaan de muur en langzaam naar boven trekken.

Ook condensatievocht kan een oorzaak zijn. Dat ontstaat door verluchtingsproblemen waardoor vocht in je woning neerslaat op koude oppervlakken zoals de buitenmuur. Doordat de muren vochtig zijn ontstaan na verloop van tijd schimmelplekken.

OPLOSSING: welke oplossing het meest geschikt is, hangt af van het type vochtprobleem. Je schakelt best een vochtexpert in voor een juiste diagnose en correcte aanpak. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Schimmel onderaan de muren op gelijkvloers

schimmel onderaan de muur

Bevinden de schimmelplekken zich vooral onderaan de muren (kan zowel bij buiten- en binnenmuren), dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Hierbij trekt grondwater in de muren. Je kan het herkennen aan vocht- en schimmelplekken die onderaan de muur starten en langzaam naar boven trekken.

OPLOSSING: de meest efficiënte en praktische oplossing is het injecteren van de muren. Een vochtexpert boort gaten in de muren waarin hij een vochtwerend middel spuit. Dat product trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag waardoor vocht niet meer in de muur kan trekken. Je kan daarvoor rekenen op een gemiddelde prijs van € 100 per lopende meter (incl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Schimmel in hoeken van kamers, achter kasten, radiatoren, koude plaatsen,…

Schimmel achter kast

Zijn bovenstaande mogelijkheden niet van toepassing op jouw situatie en lijkt het alsof de schimmelplekken eerder op willekeurige plaatsen voorkomen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met condensatievocht. Daarbij zet het vocht in jouw woning zich, bij gebrek aan goede verluchting, af op koude oppervlakken. Dat is vaak in de hoeken van het plafond, tegen de buitenmuur, achter kasten waar de verwarming niet raakt, … Condensatievocht komt bijvoorbeeld vaak voor in de keuken of de badkamer.

OPLOSSING: ventilatie de meest efficiënte oplossing voor condensatieproblemen. Je schakelt best een vochtexpert in voor een juiste diagnose en correcte aanpak. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Lekkage: komt minder vaak voor + vaak duidelijk te herkennen

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan ook een lekkage de oorzaak van je schimmelprobleem zijn. Bij een lek gaat het meestal om veel nattere plekken op de muur (bvb. ter hoogte van leidingen). Ook wanneer je plots een veel hogere waterfactuur hebt of stijgende energiekosten (door vochtige, slecht werkende isolatie), is de kans groot dat het om een lekkage gaat.

OPLOSSING: je contacteert best zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf om het lek op te sporen. Weet je waar het lek zich bevindt? Neem dan contact op met een vakman in om het lek te dichten.

 

Kan je de oorzaak niet achterhalen? Vraag raad aan een vochtexpert!

Is je niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van je schimmelproblemen? Een vochtspecialist beschikt over de nodige ervaring en geschikte apparatuur om precies te bepalen met welk vochtprobleem je te maken hebt en wat de meest geschikte oplossing is. Een professionele vochtbestrijder zorgt voor een efficiënte aanpak met kwalitatieve materialen en producten. Zo ben jij zeker van een definitieve oplossing van je vochtprobleem. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 


Schimmel zelf verwijderen of laten verwijderen door een expert?

Indien de schimmelplekken niet te groot en te hardnekkig zijn, is het mogelijk om ze zelf van de muren te verwijderen. Hoe je best te werk gaat en waarop je moet letten, lees je verderop in het stappenplan om zelf schimmel op muren te verwijderen.

Je kan de schimmelplekken op de muren natuurlijk ook laten verwijderen door een gespecialiseerde vakman. Deze beschikt over professioneel materiaal en verzekert je van een veilige en definitieve aanpak. Je betaalt daarvoor een gemiddelde prijs van € 25 à 35 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

schimmel muur behandelen

 

Gevolgen van schimmel op de muur

Zwarte schimmel op de muur komt het meest voor. Maar om welk soort schimmel op de muur het ook gaat, de gevolgen kunnen groot zijn. Schimmels kunnen leiden tot gezondheidsproblemen als luchtwegproblemen, allergische reacties, vermoeidheid, … Daarnaast zijn ze ook nefast voor je woning zelf: afbrokkelend pleisterwerk, afbladderend behang, aangetast houtskelet, … Enkele gevolgen van schimmel op een rij:

 

1. Gevolgen schimmel op de muur voor je gezondheid

Schimmel op de muur is in de eerste plaats gevaarlijk voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Zo kunnen de klachten van astmapatiënten of mensen met allergieën zwaar verergeren door schimmels in huis. Geen last van chronische aandoeningen? Ook dan kunnen schimmels op de muur je gezondheid in gevaar brengen. Je kan te kampen krijgen met onder meer irritaties aan huid en ogen, prikkende ogen, hoestbuien, astmatische klachten, …

 

2. Gevolgen schimmel op de muur voor je woning

Niet alleen voor de gezondheid vormen beschimmelde muren een groot risico. Ook voor de woning zelf zijn de gevolgen niet te onderschatten. De muurafwerking waarop de schimmels groeien, wordt namelijk zwakker en weker. Met afbrokkelend pleisterwerk en afbladderende verf of behang tot gevolg. Maar daar blijft het niet bij. Bij een houtskeletbouw kan schimmelvorming bv. de bouwkundige constructie van de woning beginnen aan te tasten.

 

Prijs schimmel op muur behandelen

Laat je schimmel op de muren professioneel verwijderen, dan betaal je een gemiddelde prijs van € 25 à 35 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten). Wat de kostprijs is voor het oplossen van de oorzaak achter het schimmelprobleem, is afhankelijk van het vochtprobleem en de gebruikte vochtbestrijdingsmethode. Enkele richtprijzen:

Oorzaak schimmel op muurOplossing schimmel op muurGemiddelde prijs
(incl. btw)
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 550 à 8.000
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 à 12 per m²
Muren verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie € 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode

LET OP: dit zijn uiteraard richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten voor het behandelen van schimmelvorming op de muur verschillen van vochtbestrijder tot vochtbestrijder. Wil je gericht en snel prijzen, maar ook adviezen en werkwijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vochtexperts actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

schimmel muur

Stappenplan: hoe schimmel op muur verwijderen?

 1. Voorbereiding

  Doe eerst handschoenen en eventueel een mondmasker aan als je schimmel van de muur verwijdert. Zo vermijd je huidirritatie en last aan de luchtwegen. Maak de schimmel ook nat. Als je ze droog verwijdert, verspreiden ze zich enkel nog meer.

 2. Schimmel verwijderen

  Vervolgens kan je schimmel op de muur verwijderen met azijn, soda, bleekwater, … Verdun deze (bijtende) producten met water en schrob de schimmels van de muur. Je kan ook een schimmeldodend product in de winkel kopen. Volg daarbij nauwkeurig de gebruiksaanwijzing en zorg voor voldoende ventilatie.

 3. Product laten inwerken + proces herhalen

  Laat het verdunde product goed inwerken op de muur. Daarna kan je deze behandeling nog een paar keer herhalen om de schimmel grondig van de muur te verwijderen.

 

Hoe schimmel op muren voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Deze tips kunnen je helpen om schimmel in je kelder, keuken, badkamer… te voorkomen:

 • Zorg binnen voor een juiste temperatuur: zorg dat het binnen niet te warm maar zeker ook niet te koud is. Bij lagere temperaturen zal vocht namelijk sneller condenseren op oppervlakken waardoor schimmels kunnen ontstaan.
 • Vermijd teveel vocht in huis: zet bijvoorbeeld het raam open na het douchen, gebruik de dampkap tijdens het koken, laat de was niet binnen drogen, … Zo voorkom je dat er teveel vocht binnen blijft hangen.
 • Zorg voor een juiste luchtvochtigheid: de ideale luchtvochtigheidsgraad binnen ligt tussen de 40% en 60%. Is de vochtigheidsgraad hoger? Dan kan een ontvochtiger helpen om de luchtvochtigheid te verlagen en op peil te houden. Bekijk het aanbod luchtontvochtigers in de webshop.
 • Zorg voor voldoende verluchting: ook verluchting door bijvoorbeeld de ramen open te zetten kan helpen om de luchtvochtigheid binnen op peil te houden. Vuile, vochtige lucht wordt zo afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd. Let op, gewone verluchting via de ramen en deuren of een luchtontvochtiger (zie hierboven) is vaak niet voldoende. Veel efficiënter is een aangepast ventilatiesysteem.
 • Wees alert voor vochtproblemen: schimmelvorming op de muren wordt meestal veroorzaakt door een onderliggend vochtprobleem. Denk maar aan opstijgend of doorslaand vocht, condensatievocht of zelfs lekkages. Het is belangrijk om die vochtproblemen op te lossen om zo ook (de terugkeer van) schimmels te vermijden. Vermoed je een vochtprobleem? Dan schakel je best zo snel mogelijk een vochtexpert in voor een correcte behandeling.

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.