Murenvochtig.be

Schimmel op muur: oorzaken en bestrijding

Of je er nu in de keuken, de badkamer, de slaapkamer of ergens anders in de woning mee te maken krijgt, schimmel op de muur is iets waar je zo snel mogelijk actie moet tegen ondernemen. Hier vind je de oorzaken van muurschimmels en hoe je ze moet bestrijden en voorkomen.

 

Schimmel op muur verwijderen

Aangezien schimmel in huis schadelijk kan zijn voor de gezondheid, grijp je best zo snel mogelijk in. Schimmel verwijderen doe je best niet droog, anders zal je de schimmelsporen alleen maar verspreiden. Het is ook aangeraden om een mondkapje en handschoenen te gebruiken. Er zijn ruwweg drie manieren om schimmel op de muur te bestrijden:

  1. Maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water). Hiermee kan je de schimmel van de muur schrobben.
  2. Is het schimmelprobleem hardnekkiger, dan kan je ook bleekwater gebruiken. Los ongeveer 250 ml bleekwater op in een emmer water. Breng deze oplossing aan op de schimmels en laat dit een nacht inwerken. Het kan nodig zijn om deze behandeling enkele keren te herhalen voor een goed resultaat.
  3. Er zijn ook speciale middelen verkrijgbaar waarmee je schimmel op de muur kan verwijderen. Lees hierbij steeds goed de gebruiksaanwijzing en zorg voor voldoende ventilatie als je met deze producten aan de slag gaat.

 

schimmel op muur verwijderen

 

Hoe schimmel op muur voorkomen?

Je kan (een terugkeer van de) schimmels op de muren vermijden door de oorzaken op een efficiënte manier aan te pakken. Hiervoor kan je enkele eenvoudige dingen doen. Voor voldoende ventilatie zorgen is hierbij zeker een belangrijke stap. Hierdoor wordt de vochtige lucht afgevoerd en de kans op schimmelvorming zal hierdoor verminderen.

Volstaat dit niet, dan kan je ook een luchtontvochtiger plaatsen. Dit toestel zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de kamer daalt, wat opnieuw zorgt voor een verminderde kans op schimmels op de muur. Via de webshop kom je alle mogelijke modellen en hun prijzen te weten.

Opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekken en condensvorming zijn ook vaak de oorzaak van schimmelvorming. Door een structurele aanpak van deze vochtproblemen kan je dus heel wat kopzorgen door schimmelvorming vermijden.

 

Heb je te maken met vochtproblemen in je woning of bedrijf en wil je een beroep doen op een professional voor vochtbestrijding?
✓ Klik dan hier om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

 

 

Oorzaken van schimmelvorming in de woning

Schimmels kunnen overal in huis ontstaan, maar ze komen vooral voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Schimmel op de muur kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld een slechte ventilatie en een tekort aan zonlicht schimmelvorming op de muur in de hand werken. Heel vaak is er ook een link met een vochtprobleem: opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekken en condensvorming kunnen ook voor schimmelproblemen zorgen.

 

 

Zwarte schimmel

Er bestaan vele soorten schimmels, maar in woningen komt zwarte schimmel op de muur het meest voor. Dit is een giftige schimmelsoort en kan nare gevolgen hebben voor de gezondheid. Hij kan onder meer vermoeidheid, misselijkheid en irritaties aan de luchtwegen en ogen veroorzaken. Als je te maken hebt met zwarte schimmel op de muur, moet je deze dan ook snel bestrijden.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders