Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Condensatievocht: Gebrek aan ventilatie in de woning

condensatievocht

 

Heel wat mensen staan onvoldoende stil bij het ventileren van de woning met als gevolg dat er schimmelplekken en vochtplekken ontstaan op de muren. Dit komt doordat het condensatievocht onvoldoende mogelijkheden krijgt om de woning te verlaten. De condens zal zich hierdoor afzetten op de muren, wat schadelijk is voor de gezondheid en voor het huis.

 

Oorzaken van condensatievocht

Condensatievocht is het vocht dat in de lucht binnen een woning of gebouw ontstaat door te koken, leven en wassen. Door te weinig natuurlijke ventilatie of een gebrek aan een ventilatiesysteem zal de luchtvochtigheid in het huis omhoog gaan. Is dat een probleem? Jazeker, dat is absoluut problematisch om twee redenen.

Op de eerste plaats is het niet goed voor je woning, maar veel belangrijker nog: het is erg slecht voor uw gezondheid. Als de luchtvochtigheid te hoog is, gebeurt het volgende: er treedt condensatie op, wat wil zeggen dat het vocht in de lucht neer slaat op oppervlakten in huis die koud zijn qua temperatuur, bijvoorbeeld koude buitenmuren en ramen.

Condensatie zal het meeste voorkomen in ruimtes waar de luchtvochtigheid al hoog is door de activiteiten die er plaats vinden, zoals de keuken en badkamer. Als in deze ruimtes niet genoeg mogelijkheid is tot ventileren, zal condensatie onherroepelijk plaatsvinden. Los dit snel en eenvoudig op door een badkamerventilator te kopen (zie webshop).

LET OP: ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensproblemen als gevolg daarvan. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak is van je vochtproblemen. Ontvang offertes op maat.

 

Nadelige gevolgen

Als condensatie optreedt, zullen er schimmels gaan groeien. Deze zijn lang niet altijd zichtbaar maar kunnen toch schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Niet alleen voor de mens zijn er schadelijke gevolgen van onvoldoende ventilatie te noemen, maar ook voor het huis zelf. Condensatievocht en schimmels zijn natuurlijk ook niet goed voor je woning. Naast vocht- en schimmelplekken, kan het verf- en pleisterwerk gaan loslaten en het behang blijft niet meer plakken. Vaak levert dit ook een bepaalde geur op in het huis, of in bepaalde ruimtes van het huis. Een muffe geur, bekend van vochtige, schimmelige plekken.

 

Natuurlijke ventilatie of een ventilatiesysteem

De oplossing om condensatievocht tegen te gaan is relatief simpel maar vergt wel enig denkwerk en een grondige aanpak. Door voldoende verse lucht te laten ventileren in de woning zal de luchtvochtigheid dalen en zullen de muren weer uitdrogen waardoor de schimmel definitief verwijderd kan worden. Ventilatie doe je door schone, fris lucht van buitenaf binnen te laten komen, bijvoorbeeld door ramen open te zetten. Om de woning systematisch van schone lucht te voorzien kan je ook gebruikmaken van een ventilatiesysteem. Afhankelijk van het gekozen type ventilatiesyteem kan je de lucht zowel op natuurlijke als op mechanische wijze in het huis laten ventileren. Meer info over woningventilatie vind je op ventilatiesysteemABCD.be

 

Soorten ventilatiesystemen

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar. Zo zijn er systemen die zich richten op luchtverplaatsing en heel goed toepasbaar zijn om andere apparatuur beter te laten werken. Hierdoor ontstaat er een meer gelijke verdeling qua temperatuur en wordt de lucht sneller droger. Dan zijn er ook ventilatiesystemen die meer doen dan lucht verplaatsen. Deze ventilatiesystemen kunnen ook lucht opzuigen en verplaatsen. Hierdoor gaat het ventilatie proces sneller en maakt condensatievocht geen kans.Voor alle soorten en maten van ventilatiesystemen kan je steeds een kijkje nemen op de eerder vernoemde site.

 

condensatievocht ventilatiesysteem

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders