Murenvochtig.be

Water in kruipruimte: oplossingen en hun prijzen

Water in de kruipruimte kan meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak zal het probleem een andere oplossing vereisen. In dit artikel kun je lezen hoe een kruipruimte waterdicht gemaakt kan worden en wat de prijzen van de verschillende oplossingen zijn.

Last van een vochtige kruipruimte? Vraag hier offertes aan bij vochtbestrijders.

 

Oorzaken van water in kruipruimte

Water in de kruipruimte wordt meestal veroorzaakt door grondwater dat infiltreert in de vloer of wanden. Grondwater staat, zeker in vochtige periodes, onder hoge druk en kan indringen in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk zelf.

Daarnaast speelt slechte ventilatie ook vaak een rol bij het in stand houden van vochtproblemen. Veel kruipruimtes zijn niet goed geventileerd, waardoor de aanwezige condens niet goed afgevoerd kan worden. De vochtige lucht stapelt zich dan op in de ruimte en zet zich af op de wanden en vloeren van de kruipruimte in de vorm van water.

 

Kruipruimte vochtproblemen

 

Water in kruipruimte: welke oplossingen zijn er?

Er zijn een aantal manieren om een kruipruimte waterdicht te maken. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt af van de wijze waarop het water in de kruipruimte terechtkomt, de hoeveelheid water en de druk van het grondwater. Bekuiping en drainage zijn de vaakst gebruikte toepassingen:

 

Kruipruimte waterdicht maken via bekuiping

Bij bekuiping worden de wanden van de kruipruimte van een nieuwe waterdichte cementeringslaag voorzien. In sommige gevallen moet er ook een nieuwe vloerplaat geplaatst worden. Dit hangt af van de constructie van de vloer en het vochtprobleem.

Het plaatsen van een bekuiping is redelijk arbeidsintensief en neemt de nodige tijd in beslag. Wanneer het probleem eenmaal is vastgesteld, zijn er vaak meerdere fixeringslagen nodig om de insijpeling van water volledig te kunnen stoppen.

 

Water in kruipruimte verwijderen door middel van drainage

Soms is de druk van het grondwater dermate hoog, of gaat het om een erg grote hoeveelheid insijpelend water in de kruipruimte. In dat geval kiest men ervoor om het grondwater te draineren. Er zijn drie verschillende drainagemogelijkheden: randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage.

 

Randdrainage

Randdrainage wordt vaak toegepast wanneer het grondwater zich bij de klimnaad voordoet (aansluiting keldervloer en wand). Men metselt dan een betonnen goot op de vloer die voorzien wordt van een waterdichte cementeringslaag.

Eventueel grondwater dat via de klimnaad omhoog komt, komt uiteindelijk in deze goot terecht en wordt dan naar een afvoerput geleid. Via een pomp wordt het water eens in de zoveel tijd afgevoerd naar het riool. Randdrainage wordt alleen toegepast bij stabiele, niet beschadigde betonnen vloeren.

 

Drainage kruipruimte

 

Vloerdrainage

Vloerdrainage past men toe wanneer het grondwater via de vloer van de kruipruimte infiltreert. Het gaat dan vaak om poreuze, niet betonnen vloeren. Bij vloerdrainage brengt men een speciale noppenfolie op de bestaande vloer aan. Opstijgend grondwater komt in de kanalen van de folie terecht en wordt dan afgevoerd naar een verzamelput.

Bovenop de folie komt een nieuwe vloer te liggen die dankzij de noppenfolie eronder nu wel droog blijft. Net als bij wanddrainage zorgt een waterpomp, aangesloten op een automatisch circuit, voor een regelmatige afvoer van het water naar het riool.

 

water in kruipruimte oplossing

 

Wanddrainage

Wanddrainage is in principe gelijk aan de methode van vloerdrainage, het enige verschil is dat de wanden nu ook voorzien worden van een speciaal noppenmembraan. Men noemt dit systeem van draineren ook wel eens ‘box in box’, omdat zowel de wanden als de vloer volledig opnieuw bezet worden.

Bij het waterdicht maken van de kruipruimte worden wand- en vloerdrainage doorgaans gelijktijdig uitgevoerd. Het vocht in de noppenfolie in de wanden wordt daarbij afgevoerd via de noppenfolie in de vloer.

 

kruipruimte

 

Eenvoudige oplossingen

Wanneer het gaat om beperkte vochtproblemen, kan het soms ook volstaan om met speciale afdichtingsmiddelen de scheuren of gaten te repareren. Soms kan het injecteren van de muren ook een goede methode zijn. Het beste wacht je echter niet te lang met het vochtprobleem en vraag je raad bij een professionele vochtbestrijder.

Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag gratis prijzen en offertes aan bij geregistreerde aannemers. Klik hier voor meer informatie.

 

Gevolgen van een vochtige kruipruimte

Een kruipruimte die langdurig vochtig blijft, vormt een perfecte leefomgeving voor schimmels, algen, mossen en allerlei ongedierte. Daarnaast is vocht ook schadelijk voor de bouwconstructie. Het vocht kan vanuit de kruipruimte ook via de muren en vloer naar de bovengelegen vertrekken migreren, waar het opnieuw voor vochtproblemen kan zorgen.

Het waterdicht maken van de kruipruimte is dus geen overbodige luxe en op termijn bespaar je er ook de nodige energie mee, zeker wanneer er ook isolatie geplaatst wordt.

 

Prijs kruipruimte waterdicht maken

De kostprijs van het waterdicht maken van de kruipruimte hangt af van het vochtprobleem en de grootte van de ruimte. Indien het probleem een substantiële aanpak vereist, dan is bekuiping de meest goedkope optie, met prijzen vanaf ongeveer € 4.000.

Wanddrainage is het duurst, de kosten hiervoor kunnen wel oplopen tot € 10.000. Maar soms zijn er meer eenvoudige oplossingen om water in de kruipruimte tegen te gaan en kunnen de kosten beperkt blijven.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders