Zelf muren injecteren: kostprijs en stappenplan
Heb je last vocht in de muren ter hoogte van het grondniveau, dan is opstijgend vocht hoogstwaarschijnlijk de boosdoener. Om grondvocht tegen te houden kan je de muren injecteren met een vochtwerend product. Hoe dit proces juist werkt, vind je hier terug, alsook een stappenplan om zelf muren te injecteren.
Zelf muren injecteren is zo’n 20% goedkoper dan wanneer je de werken laat uitvoeren door een professionele vochtbestrijder. Het lage verschil is te wijten aan het feit dat je op de uit te voeren werken en gebruikte vochtbestrijdingsmiddelen maar 6% BTW moet betalen. Velen kiezen dan ook waar voor hun geld en laten de muren injecteren door een professional.
Wenst u vrijblijvend een diagnose ontvangen en prijzen op maat van verschillende vochtbestrijders? Vraag nu online offertes aan via onze offerteservice. Klik hier voor meer informatie.
Benodigdheden om je muren vochtvrij te maken
Vooraleer je begint met gaten boren om de muren te injecteren moet je natuurlijk eerst de juiste materialen aankopen. Hieronder vind je een lijstje met de materialen die je nodig hebt.
- Boormachine + boor van ongeveer 14mm tot 20mm
- Vochtwerend product
- Injectiebuisjes
- Trechters of professioneel gereedschap
- Metaaldetector
- Stofzuiger
- Mortel
- Beschermfolie
Stappenplan om je muren zelf te injecteren
Om opstijgend vocht zelf te behandelen, kan je je muren injecteren. Maar hoe ga je daarbij nu te werk? We zetten hieronder de verschillende stappen op een rij om zelf je muren te injecteren:
Stap 1: boren in de buitenmuur
Leg de beschermfolie tegen de binnen- of buitenmuur, zodat je zo de grond beschermt tegen het morsen van het vochtafwerend middel.
Teken de gaten af op de muur, waar je gaat boren. Hiervoor kan je de instructies op de verpakking van het vochtwerende middel aflezen. Zorg voor gaten van maximaal 20mm en probeer ze niet kleiner te maken dan 14mm. Deze gaten begin je te maken op een hoogte van ongeveer een halve meter.
Boor deze gaten tot maximaal twee derden van de muurdikte! Belangrijk is dat je deze gaten in een hoek van 10 tot 30 graden maakt, zodat het vochtwerende middel naar beneden, in de muur, kan sijpelen. Zorg voor zo’n 10 tot 15cm ruimte tussen de verschillende gaten die je boort. Of je al dan niet meerdere lagen zal moeten injecteren, hangt af van de mate van de hoeveelheid vocht die in je muren huizen.
Stap 2: vochtwerend middel injecteren in de muren
Vooraleer je begint met het zelf injecteren van de muren, zorg je ervoor dat de boorgaten stofvrij zijn. Dit kan makkelijk gebeuren met een stofzuiger.
Vervolgens vul je de muren op met het vochtwerende middel door een trechter in de injectiebuisjes te stoppen en het vochtwerende middel in de trechter te gieten. Gekende DIY merken zijn onder andere Humabloc, Drywall, Dryzone, Renovar-renodry, Sikamur, ,..
In plaats van met een trechter te werken kan je ook professioneel gereedschap gebruiken, dit zorgt ervoor dat het vochtwerende middel meer samen wordt gedrukt. Dit is iets duurder, maar het heeft ook een groter effect.
Nadat alles opgevuld en opgedroogd is vul je de gaten terug op met mortel. Door de capillaire werking van de muur, zal de vochtwerende vloeistof worden opgezogen door de poreuze steen in de muur. Vervolgens zal het vochtwerende middel uitharden en de muren zo beschermen tegen verdere vochtproblemen.
Indien je een spouwmuur hebt, dan moet je nog een extra stap volgen vooraleer het werk volledig klaar is.
Stap 3: alleen bij spouwmuur uit te voeren!
Indien je een spouwmuur hebt en vochtproblemen hebt in de binnen- en buitenmuur, dan moet bovenstaand proces nogmaals uitgevoerd worden in de andere muur. De binnenmuur moet minimaal 6 maanden drogen. Pas nadat de muur helemaal is opgedroogd, kan je de muur opnieuw schilderen of behangen.
Vakkundig muren injecteren
Volg bij het injecteren van muren steeds de handleiding van de fabrikant. Een verkeerde toepassing van de producten kan de behandeling nutteloos maken waardoor het vochtprobleem blijft bestaan.